مراسم تشييع پيكر شمس آل احمد برپا شد

مراسم تشييع پيكر شمس آل احمد از مقابل خانه‌ي هنرمندان به سمت قطعه‌ي هنرمندان بهشت زهرا (س) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه امروز (سه‌شنبه، 16 آذرماه) برپا شد، غلامرضا امامي - نويسنده و از دوستان شمس آل احمد - در سخناني گفت: براي من دشوار است كه براي برادر عزيز پنجاه‌ساله‌ام، شمس آل احمد، سخن بگويم؛ شمسي كه نامش همچون صفتش مثل اين خورشيد بزرگ و تابان بر همه مي‌تابيد و دوست، غريبه و بيگانه در مسلخ و مسلك او جايي نداشت.

او در ادامه با بيان اين‌كه شمس در مشكلات فردي و اجتماعي همه را ياري مي‌داد، اظهار كرد: فرصتي نيست كه از خاطره‌هايم با شمس ياد كنم؛ اما مختصر بگويم اين مرد كه اين‌جا آرميده، به عزلت اما به عزت زندگي كرد. اين مردي كه همچون سرو ايستاده بود، سروسان به خاك سپرده شد و امروز آخرين ديدار ما با اوست.

به گفته‌ي اين نويسنده و پژوهشگر، شمس چون در سايه‌ي جلال قرار گرفت، قدر و منزلتش مجهول بود؛ در حالي‌كه او نويسنده‌اي ممتاز، قصه‌گو‌يي توانا و در مسائل و مصائب اجتماعي، فردي راهگشا بود.

او افزود: شمس پس از اين‌كه در دانشكده‌ي دانشسراي عالي از فلسفه و علوم تربيتي فارغ‌التحصيل شد، در مبارزات اجتماعي و ملي مردم ايران در كنار برادرش ايستاد، به نيروي سوم به رهبري خليل ملكي پيوست و پس از كودتاي 28 مرداد 32 و سقوط حكومت ملي و مردمي دكتر محمد مصدق، در كنار مردمش به نهضت مقاومت ملي پا گذاشت و به جان كوشيد. پيش از انقلاب در كنار مردم ايستاد و همتاي آن مردم به جد و به جان كوشيد و پس از انقلاب، در كار فرهنگ و مطبوعات جوينده و كوشنده بود.

امامي همچنين گفت: اين سال‌ها شمس بيمار بود؛ اما بسيار كسان از او ياد نكردند و او در خانه‌ي كوچكش در كوي مهر تنها بود.

اين نويسنده اظهار كرد: شمس به زندگي عشق مي‌ورزيد و زندگي را دوست داشت.

امامي با بيان اين‌كه همسر شمس صبورانه در كنار او بود، گفت: دريغ دارم كه در اين‌جا نگويم شمس رفت و دمي ديگر به ديدار جلال مي‌رود. او با عزت و شرف زندگي كرد، دل كندن از شمس و محضر او سخت است؛ اما او در كتاب‌هايش زنده مي‌ماند.

امامي در ادامه، زيباترين كتاب شمس را زندگي شرافتمندانه‌ي او دانست.

او با بيان اين‌كه من شمس را پاك ديدم و پاك يافتم، گفت: شمس حتا در تندروي‌هايش صادق بود و وقتي اشتباهي مي‌كرد، آن را بازمي‌گفت.

اين مترجم با تسليت اين غم بزرگ به خاندان آل احمد و همسر جلال، گفت: بزرگراه‌ها و مدرسه‌هاي زيادي به نام جلال آل احمد وجود دارد؛ اما كاش از راه و روش او نيز چيزي مي‌آموختيم.

او در ادامه عنوان كرد: از مقاماتي كه در كار فرهنگ و ادب هستند، مي‌خواهم به زندگي نويسندگان و هنرمندان در زمان پيري هم بيانديشند تا مرداني كه عمري را در راه هنر و ادبيات اين مرز‌وبوم زحمت كشيده‌اند، در روزگار پيري به عزلت نزيند.

احمد مسجد‌جامعي - عضو شوراي شهر تهران - نيز در اين مراسم درباره‌ي خاندان بزرگ آل ‌احمد و مرحوم سيداحمد طالقاني صحبت كرد و گفت: در اين خاندان، بزرگان زيادي وجود داشتند و اين خانواده نماد تربيت و فرهنگ تهران بودند.

او با اشاره به ديداري كه چندي پيش با سيمين دانشور - همسر جلال آل احمد - داشته است، گفت: خانه‌ي جلال هنوز به همان سبك قديمي وجود دارد؛ جايي كه محل رفت و آمد شاعران، نويسندگان و ادباي زيادي چون سهراب سپهري، آيدين آغداشلو، نيما يوشيج و حتا تختي و مهندس بازرگان بوده است. جا دارد كه اين خانه به عنوان ميراث فرهنگي ثبت و حفظ شود.

مسجد‌جامعي گفت: شمس موفق شد در طول اين سال‌ها در حوزه‌هاي مختلف تجربه داشته باشد كه نتيجه‌ي آن اين شد كه امروز كتاب‌هاي زيادي از او به جا مانده است.

او با اشاره به عكس‌هايي كه در آلبوم شمس به جا مانده است، گفت: خانواده و دوستان شمس بايد به جمع‌آوري آثار باقي‌مانده از او اقدام كنند.

محمدرضا اسد‌زاده - از شاگردان شمس آل احمد - نيز در اين مراسم از ويژگي‌هاي شخصيتي و ادبي شمس آل احمد سخن گفت و اظهار كرد: بسياري از آثار به‌جامانده از او امروز كمياب يا ناياب شده‌اند.

او با اشاره به شخصيت فرهنگي و ادبي شمس تصريح كرد: حضور شمس آل احمد در فرهنگ بيش از آن‌كه كتبي باشد، شفاهي بود.

اسدزاده گفت: طنين صداي او آن‌چنان كه بي‌پروا به نقد فرهنگ و سياست مي‌پرداخت، خاموش شده است؛ اما ياد او همواره در آثارش زنده است.

او در بخشي از صحبت‌هايش به ناشناخته ماندن شمس براي نسل دوم انقلاب و در سايه‌ي جلال بودن او اشاره كرد.

در اين مراسم، پيام تسليت علي لاريجاني - رييس مجلس شوراي اسلامي -، سيدمحمد حسيني - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي - (توسط يحيي طالبيان - قائم‌مقام وزير ارشاد در امور شعر و ادب)، بهمن دري - معاون امور فرهنگي وزارت ارشاد -، سيدمحمدهادي ايازي - معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران - و حوزه‌ي هنري سازمان تبليغات اسلامي براي درگذشت شمس آل احمد خوانده شد.

در مراسم تشييع پيكر شمس آل احمد، علي‌اكبر اشعري - رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي -، محسن مؤمني - رييس حوزه‌ي هنري -، محمدعلي زم - رييس سابق حوزه‌ي هنري -، علي شجاعي صائين - مدير خانه‌ي كتاب -، مجيد جوزاني - مديرعامل خانه‌ي هنرمندان - و جمعي از فرهنگ‌دوستان حضور داشتند.

قرار است مراسم ترحيم شمس آل احمد روز پنج‌شنبه (18 آذرماه) از ساعت 13 تا 14:30 در مسجد نور واقع در ميدان فاطمي برگزار شود.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۱۶ آذر ۱۳۸۹ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8909-10203
  • خبرنگار :