مدير پيشين شبكه العالم معتقد است كه اگر سياستهاي كلان كشور كمي اجازه خطا كردن به روزنامهنگاران بدهد و به عبارتي ديگر قبول کنند "پيشگامان خبر گاه خطا نيز كنند" شرايط براي ورود به عرصه حرفهيي مطبوعات محيا خواهد شد.
حسن بهشتيپور در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين كه مطبوعات حرفهيي سه رکن اساسي دارند، اظهار كرد: نيروي انساني حرفهيي كه شامل روزنامهنگاران، مديران و سردبيران حرفهيي است، ساختار سازماني حرفهيي، سياستها و خط مشيهاي حرفهيي، سه رکن اساسي براي شکل گرفتن يک روزنامه و رسانه تلقي ميشود و با ايجاد و ميدانداري اين سه رکن اساسي ميشود به سمت حرفهيي بودن رفت.
وي درباره ويژگيهاي نيروي انساني حرفهيي عنوان كرد: در راستاي مطبوعات حرفهيي اين نيروي انساني است كه حرف اول و آخر را ميزند و حرفهيي بودن اين قشر چند شرط اساسي دارد؛ اول اينكه بايد شغل اصلي و حرفه افراد فعال در مطبوعات، روزنامهنگاري باشد. يعني درآمد اصلي زندگي آنها از راه کار در مطبوعات و رسانه تامين شود.
او ادامه داد: دوم اينكه تا حد ممكن تحصيلات مرتبط با روزنامهنگاري و کار رسانهيي داشته باشند و يا حداقل از راه كسب تجربه کاري در مطبوعات و رسانهها به تخصص لازم براي کار مطبوعاتي دست پيدا کرده باشند. سوم رعايت اصول حرفهيي رسانهيي و مطبوعاتي.
اين كارشناس رسانه خاطر نشان كرد: اصول روزنامهنگاري حرفهيي بايد در مطبوعات لازمالاجرا باشد كه از آن جمله بايد منصفانه نوشتن رعايت شود و منصفانه نوشتن يعني اينکه بدون وابستگيهاي حزبي و گروهي به دنبال منافع اکثريت جامعه باشد البته با حفظ اصول نشريهاي که در آن کار مي کند.
بهشتيپور با بيان اينكه فردي كه در مطبوعات حرفهيي كار ميكند، هميشه به دنبال انصاف است و هرگز دروغي را بنا بر دلايل مختلف برنميتابد، ابراز كرد: يك روزنامهنگار حرفهيي چند جانبهنگر است و براي تحليل و تبين مسائل جامعه و موضوعات مورد علاقه مخاطبان، تلاش ميکند ابعاد مختلف يک موضوع را از جنبههاي مختلف بررسي كند. زيرا ميداند كه جلب اعتماد مخاطب هم بهواسطه همين موضوع بهدست ميآيد.
او ادامه داد: ممکن است روزنامهنگاري بنا بر مصالحي که به هر دليل تشخيص ميدهد، تمام حقيقت را ننويسد ولي به هيچ وجه دروغ هم نمينويسد حتي ممكن است با زرنگي حقيقت را آن طوري جلوه دهد كه ميل خودش و منافع نشريهاش ايجاب ميکند اما درواقع بلد است که چگونه کار کند که خلاف واقع ننوشته باشد.
وي با اشاره به اينكه تعامل يك روزنامهنگارحرفهيي، اخلاقي و مسوولانه است، يادآورشد كه اخلاق حرفهيي ايجاب ميكند كه رفتار روزنامهنگار با بالادستيهايش مانند مدير و سردبير منعطف و معقول باشد و براساس ايمان كاري شكل بگيرد.
او افزود: يك روزنامهنگار حرفهيي در برابر همکارانش به روح جمعي در کار و همکاري تيمي در رسانه معتقد است چراکه كار جمعي موجب رشد خودش در کنار رشد ساير همكارانش ميشود. کار مسوولانه و دلسوزانه که بر اساس تقسيم صحيح وظايف صورت بگيرد موجب حاکم شدن يک روح جمعي بر تحريريه ميشود که حاصل آن موجب موفقيت روزافزون رسانه ميشود.
وي با بيان اينكه بيطرف بودن در جهان امروز يعني خنثي بودن و هيچ كس خنثي نيست، تصريح كرد: يك روزنامهنگار با اخلاق حرفهيي بيطرف است، به اين معني كه در كارش بر اساس سياستهاي تعيين شده از سوي رسانهاي که در آن کار
ميکند عمل كرده و در همان حال در كارش منصف است و طرفداري از حزب خاصي را ندارد.
مدير پيشين شبكه العالم گفت بايد دانست كسي كه ميخواهد در خبر پيشرو باشد، ضريب خطايش هم بيشتر ميشود اما در اين ميان سياستها نبايد خطا را به حساب توطئه بگذارند.
او با اشاره به اين كه ظرفيت روحيه نقدپذيري در مسوولان كشور بايد توسعه يابد، اظهار كرد: اگر يك خردسال چندين بار زمين نخورد نميتوان از او انتظار راه رفتن داشت و با توجه به اين موضوع خطاهاي روزنامهنگاري نيز در راستاي بهبود است و بايد فضاي لازم براي رشد آن فراهم شود.
بهشتيپور يادآور شد: براي بالا بردن روحيه نقدپذيري در مسوولان، اول بايد روزنامهنگاران نقدپذيري را از خودشان شروع كنند و راه ديگر اين است كه حرف حق را با روشي مناسب بزنيم و شفاف و بدون ترس صحبت كنيم.
وي افزود: در صحبت با مسوولان بايد به آنها نشان دهيم که مسووليتها و حساسيتهاي آنها را درک ميکنيم تا اعتماد آنها جلب و نقد موثر واقع شود. علاوه بر اين مسوول هم بايد بداند كه حرف خبرنگار غرضورزانه نيست و او مشكل خاصي را که در جامعه مطرح است با نگاه مسوولانه، حرفهيي و دلسوزانه و نه غرضورزانه دنبال ميكند.
اين كارشناس رسانه درباره گوشهگير شدن برخي منتقدان در فضاي حال حاضر گفت: روشهاي منتقدان بعضا تند است زيرا خواسته آنها از يك موضوع خيلي زياد است و توقع دارند به تمام خواستههايشان سريعا توجه و يکجا چاپ شود. در صورتي كه اين موضوع غيرحرفهيي است و يك منتقد اگر زماني توانست به 60 و 70 درصد خواستههاي خودش در يك نقد برسد بايد خدا را هم شاكر باشد.
بهشتيپور با اشاره به اين كه نميشود براي فضاي امنيت نقد در كشور درصدي قايل شد، چراکه تحقيق دقيقي در اين مورد انجام نشده و يا لااقل من نديدهام، ابراز كرد: تنها يك كارشناس ميتواند با احساسات واقع بر دانش و تجربه شخصياش در اين حوزه اظهارنظر كند.
وي مظلومترين جمله و كلمه را در عرصه مطبوعات، شامل نقد دانست و ادامه داد: در نقد منصفانه و صحيح بايد تمام جنبههاي مثبت و منفي با هم ديده شود و غرضورزانه نباشد اما بازهم به يك تجميع نظرات درباره مرز بين نقد و جوسازي بين كارشناسان و مسوولان عرصه مطبوعات و رسانه نياز است.
او گفت: بحث بين صفر و صد در نقد يك آفت به شمار ميرود زيرا موجب كلينگري درباره يك موضوع و سياهي و سفيدي در نگاه بر نقد حكمفرما ميشود.
بهشتيپور درباره نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها هم اذعان كرد: نمايشگاه بايد بتواند فضاي مناسبي براي رقابت ايجاد كند زيرا با رقابت است كه بازدهي در هر كاري افزايش مييابد.
او در پايان اظهار كرد: نمايشگاه مكان مناسبي براي عرضه دستاوردهاي فعالان عرصه مطبوعاتي است و همه درگير و دار آن هستند كه به نحو مطلوبي ديده شوند و بايد گفت كه اين ديده شدن نيازمند كار کارشناسانه است.
انتهاي پيام