در حاشيه اجلاس متعاهدين پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا رييس انجمن بيوتكنولوژي: محصولات تراريخته در بيش از 25 كشور جهان كشت مي شوند

رييس انجمن بيوتكنولوژي ايران گفت: بيش از 14 سال است که محصولات تراريخته با موفقيت در بيش از 25 کشور جهان و توسط 14 ميليون کشاورز به زير کشت رفته و فراورده‌هاي آن که صدها ميليون تن غذاي انسان و دام را تشکيل مي‌دهد در زنجيره غذاي انسان و دام قرار گرفته و حتي يک گزارش قابل اثبات در مورد عوارض جانبي آن‌ نيز گزارش نشده است.

به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دکتر محمد علي ملبوبي كه براي شركت در پنجمين اجلاس متعاهدين پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا در ژاپن به سر مي‌برد درباره اهميت اين اجلاس گفت: اين گونه اجلاس‌ها هم داراي ابعاد و اهميت ملي و هم داراي ابعاد و اهميت بين‌المللي هستند. از جنبه ملي با توجه به اينکه در زمان حال و آينده نزديک امنيت غذايي وابستگي تنگاتنگي با محصولات تراريخته پيدا کرده است، مصوبات چنين اجلاس‌هايي که از نظر حقوق بين‌المللي تعهدآور هم هستند مي‌تواند داراي تبعات اقتصادي و اجتماعي در سطح ملي باشد. از جنبه بين‌المللي نيز مصوبات اين اجلاس‌ها مي‌توانند باعث گسترش يا عدم گسترش استفاده از مهندسي ژنتيک و تامين امنيت غذايي شود.

وي تصريح كرد: نقشي که اجلاس متعاهدين در حال حاضر ايفا مي‌کند مانند زماني است که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي (NPT) شکل مي‌گرفت. ما امروز آثار آن اجلاس ها را به خوبي مشاهده مي کنيم يعني دسترسي به انرژي پاک و ارزان نيازمند به اثبات خود و کسب اجازه از قدرت‌ها است و در غير اين صورت با فشارها و تحريم‌هاي غير منصفانه روبرو خواهيم شد. به طور مشابهي در آينده نزديک در استفاده از فناوري‌هاي زيستي براي حفظ امنيت غذايي کشور بايد روند مشابهي طي شود.

ملبوبي كه به همراه رييس انجمن ايمني زيستي ايران از سوي انجمن‌هاي علمي مرتبط در اين اجلاس شركت كرده با اشاره به حضور هيات اعزامي دولتي ايران در اين اجلاس گفت: يکي از مشکلات حضور نمايندگان دولتي در اين گونه اجلاس‌ها، نامعلوم بودن تعداد و ترکيب شرکت کنندگان تا آخرين لحظات است. اين امر موجب مي‌شود از سويي عموم مردم و به ويژه متخصصان و انجمن‌هاي علمي برخلاف تصريح پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا نتوانند نظرات خود را به گوش مسوولان و شرکت کنندگان هيات ايراني برسانند و از سوي ديگر نامعلوم بودن شرکت نمايندگان انگيزه را از آن‌ها براي مطالعه هزاران صفحه متون فني و پيچيده و پيش نويس هاي مطروحه در اين گونه اجلاس‌ها را سلب مي کند. به طور مثال در اجلاس فعلي، دبير شوراي ملي ايمني زيستي نتوانسته است خود را برساند و تنها سه نفر از مديران وزارت جهاد کشاورزي آن هم با يک روز تاخير وارد اجلاس شده‌اند.

وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به اينکه گاهي برخي از مديران مياني در وزارتخانه‌ها و سازمان‌هاي ذي ربط بر عاري بودن مزارع و غذاي ايران از محصولات تراريخته تاکيد مي‌کنند و حتي از گوشه و کنار شنيده مي‌شود که در مواضع رسمي چند نفري نيز اين اعتقاد را بيان و برآن پافشاري مي‌کنند اصولا چه نيازي به حضور در چنين پروتکل‌ها و اجلاس‌هايي وجود دارد و با اين شرايط آيا بهتر نيست صراحتا هرگونه توليد و مصرف و واردات و صادرات و کشت محصولات تراريخته را ممنوع کنيم، گفت: اولا در قانون ايمني زيستي جمهوري اسلامي ايران و حتي پيش از آن در مصوبات هيات وزيران دولت هاي فعلي و پيشين، سياست کلي استفاده از فناوري پيشرفته بيوتکنولوژي و محصولات حاصل از موجودات زنده تراريخته در همه موارد ياد شده نه تنها پذيرفته شده بلکه ايجاد تمهيدات براي تحقق آن از سوي دولت تکليف هم شده است.

رييس انجمن بيوتكنولوژي ايران افزود: از طرف ديگر، خواه ناخواه در معرض مصرف محصولات تراريخته بوده، هستيم و خواهيم بود. کشوري که بيش از 90 درصد روغن و دانه‌هاي روغني و ساليانه بيش از سه ميليون تن ذرت خود را از خارج و به طور مستقيم يا غير مستقيم از کشور‌هاي بزرگ صادرکننده محصولات تراريخته مانند برزيل و آرژانتين وارد مي‌کند نمي‌تواند خودرا بي نياز از اين محصولات بداند. بنابراين حضور ما در اين اجلاس بايد در راستاي تامين منافع ملي و دستيابي به منافع ناشي از مهندسي ژنتيک مصرح در کنوانسيون تنوع زيستي باشد.

وي خاطرنشان كرد: بيش از 14 سال است که محصولات تراريخته با موفقيت در بيش از 25 کشور جهان و توسط 14 ميليون کشاورز به زير کشت رفته و فراورده‌هاي آن که صدها ميليون تن غذاي انسان و دام را تشکيل مي‌دهد در زنجيره غذاي انسان و دام قرار گرفته و حتي يک گزارش قابل اثبات در مورد عوارض جانبي آن‌ نيز گزارش نشده و اين در حالي است که به دليل کتمان و کج فکري برخي، سهم ايران از بازار بزرگ جهاني اين محصولات به واردات آن محدود شده است.

ملبوبي در گفت‌و‌گو با مرکز اطلاعات بيوتکنولوژي ايران اضافه كرد: کشور ايران از معدود کشورهاي جهان است که خود به طور مستقل به فناوري مهندسي ژنتيک در کشاورزي دست يافته و قادر است در صورت رفع موانع مديريتي به سرعت نام کشور را در سطح جهان طنين افکن کرده و سود ناشي از آن را تقديم ملت ايران کند. لذا اميدوارم با تصويب آيين نامه اجرايي قانون ملي ايمني زيستي به ويژه بخش نحوه بررسي و صدور مجوز راه براي محصولات تراريخته آماده تجاري سازي حاصل از پژوهش‌هاي داخل کشور گشوده شود تا سرمايه گذاري کشور در دو دهه اخير از حيث تربيت نيرو، تجهيز مراکز پژوهشي مربوط و پشتيباني مالي پروژه‌هاي مربوط به ثمر بنشيند.

پنجمين اجلاس متعاهدين پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا با حضور بيش از دو هزار نفر از نمايندگان کشورهاي متعاهد، سازمان‌هاي بين‌المللي، گروه‌هاي غيردولتي و رسانه هاي‌عمومي در شهر ناگوياي ژاپن برگزار شد.

به گزارش ايسنا، اين اجلاس که هر دو سال يک بار برگزار مي‌شود، نقش تصميم گيرنده و مهمي را در توسعه بيوتکنولوژي جديد (مهندسي ژنتيک) و ايمني زيستي دارد. هم اکنون بيش از 150 کشور جهان عضو پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا هستند و تعدادي از آنها داراي قانون ملي ايمني زيستي نيز هستند.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۳ مهر ۱۳۸۹ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8907-14631
  • خبرنگار :