از «فوايد جوراب پوشيدن روي كفش» تا «تاثير ناسزا در كاهش درد»! گزارش ايسنا: جوايز «نوبل مضحك» 2010 براي كدام كشفيات علمي ثبت شد؟

پرونده جوايز نوبل 2010 با همه حرف و حديث‌ها و حاشيه‌هاي آن روز دوشنبه با اعلام برنده جايزه نوبل اقتصاد بسته مي‌شود. چند سالي است كه در كنار اين جايزه معتبر جهاني، جايزه ساليانه‌اي به نام «Ig Nobel» (نوبل مضحک) پايه گذاري شده كه توسط بنيادي موسوم به «تحقيقات غيرمحتمل» به تحقيقاتي اهدا مي‌شود که در نگاه اول باعث خنداندن مردم مي شوند اما انديشه عميق و تلاش در خور توجهي كه در وراي آنهاست، پس از خنده هر مخاطبي را به فکر مي‌اندازد.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مروري بر فهرست برندگان «نوبل مضحك» 2010 كه چند روز پيش در سالن نمايش سندرز دانشگاه هاروارد جوايز گرفتند، خالي از لطف نيست، خصوصا امسال كه آندره گيم، فيزيكدان روسي برنده «ايگ نوبل» سال 2000، جايزه نوبل فيزيك را به خانه برد و نشان داد «ايگ نوبل» چندان هم از نوبل واقعي پرت نيست!

ايگ نوبل مهندسي

کارينا آسودو - وايت‌هاوس و اگنس روشا گسلين از انجمن ‌وحش‌شناسي لندن و ديان ژندرون از موسسه پلي‌تکنيک ملي مکزيکو براي ابداع روش جديد جمع‌آوري بازدم نهنگ‌ها با استفاده از هلي‌کوپتر کنترل از راه دور.

اين دانشمندان در تحقيقات مشترك خود موفق شدند روشي ابداع كنند كه به وسيله آن مي‌توان بدون صيد وال‌ها، بازدم آنها را كه حاوي اطلاعات مفيدي است مورد آزمايش قرار داد.

اين دانشمندان با استفاده از يك هلي‌كوپتر كنترل از راه دور سه كيلوگرمي كه مجهز به بشقاب‌هاي كوچك و صفحه‌هاي پلاستيكي استرليزه است، بازدم وال‌ها را هنگام حضور بر روي سطح آب مورد آزمايش قرار مي‌دهند. بازدم وال‌ها حاوي ترشحات مختلف بدن وال است.

اين دانشمندان توانستند با اين روش از 22 وال نمونه‌برداري كنند.

ايگ نوبل پزشكي

سيمون ريت‌ولد از دانشگاه آمستردام هلند و ايليا ون ‌بيست از دانشگاه تيلبورگ هلند براي کشف اين موضوع که نشانه‌هاي آسم را مي‌توان با سوار شدن بر قطارهاي هوايي شهربازي درمان کرد.

ايگ نوبل شيمي

اريک آدامز از ام.آي.تي، اسکات سوکولوفسکي از دانشگاه A&M تگزاس، استيفن ماسوتاني از دانشگاه هاوايي و شرکت بريتيش‌پتروليوم براي نقض اين باور قديمي که آب و نفت باهم تركيب نمي‌شوند!

ايگ نوبل طراحي سيستم‌هاي حمل و نقل

توشيوکي ناکاگاکي از دانشگاه هوكايدو ژاپن و همكارانش براي استفاده از الگوي کپک لجن جهت تعيين مسيرهاي بهينه نصب ريل راه‌آهن توكيو.

وي و گروهش ايگ‌نوبل 2008 را هم براي استفاده از کپک لجن در حل معماها از آن خود کرده بودند. وي نشان داد كپك لجن شبكه‌هايي تشكيل مي دهد كه از لحاظ بهره‌وري، كارآيي و تحمل قابل مقايسه با شبكه‌هاي زيرساختي واقعي در جهان است.

ايگ نوبل فيزيك

ليان پارکين، شيلا ويليامز و پاتريشيا پريست از دانشگاه اوتاگو در نيوزيلند كه نشان دادند که در مسيرهاي پياده‌روي يخ‌زده در فصل زمستان، اگر مردم روي کفش‌هاي خود جوراب بپوشند، دفعات بسيار کم‌تري ليز مي‌خورند و آسيب مي‌بينند.

ايگ نوبل بهداشت عمومي

مانوئل باربيتو، چارلز متيوز و لري تيلور از اداره بهداشت و ايمني صنعتي در فورت‌دتريک مريلند آمريكا براي کشف تجربي اين كه ميکروب‌ها به ريش دانشمندان مرد مي‌چسبند!

به گزارش ايسنا، كشف آنها مربوط به سال 1967 است يعني زماني كه در دفتر امنيت و بهداشت صنعتي ارتش آمريكا كار مي‌كردند. آزمايشگاه جنگ افزارهاي بيولوژيكي ارتش در كنار محل كار آنها بود، بنابراين احتمال نشست پاتوژن‌ها عامل نگران كننده‌اي محسوب مي‌شد. دانشمندان مجبور به استفاده از ماسك صورت در آزمايشگاه بودند اما اگر دانشمندي داراي ريش بود اين ماسك به طور يكدست بر روي صورت فرا نمي‌گرفت و ريش به طور كامل پوشيده نمي‌شد.

باربيتو مي‌گويد: يك روز يك دانشمند كه هيچ‌گاه مشكلي براي ما ايجاد نكرده بود همزمان با كار در آزمايشگاه كنترل ريش خود را بلند كرده بود، من به او گفتم نبايد ريش داشته باشد زيرا آلوده مي‌شود اما او پرسيد اطلاعاتي ثابت كند اين اقدام خطرناك است كجاست؟

باربيتو موفق نشد هيچ گونه تحقيقاتي در اين خصوص پيدا كند بنابراين وي به همراه سه داوطلب ديگر به مدت 73 روز ريش خود را نتراشيدند، سپس با اسپري بر روي آ‌ن باكتري‌هاي غير مضر پاشيدند. پس از شست‌وشو ريش آنها متوجه شدند برخي از باكتري‌ها همچنان باقي مانده‌اند. سپس آنها يك ريش مصنوعي را بر روي صورت يك آدمك نصب كردند و محلول حاوي باكتري پاتوژنيك را بر روي آن را اسپري كردند. در مرحله بعدي چند مرغ و موش آزمايشگاهي را در كنار آنها قراردادند. برخي از اين حيوانات بيمار شدند.

دانشمند ريش‌دار در نهايت ‌اظهار داشت: بسيار خوب شما برنده شديد و ريش خود را تراشيد!

ايگ نوبل صلح

ريچارد استفانز، جان اتکينز و اندرو کينگستون از دانشگاه کيل انگلستان، براي تاييد اين باور عمومي که فحش دادن باعث کاهش درد و رنج مي‌شود.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، در يك آزمايش اين دانشمندان از افراد داوطلب خواستند دست خود را در آب بسيار سرد و پر از يخ كنند و در عين حال صحبت كنند. از آ‌نها خواسته شد در صحبت‌هاي خود يا حرف عادي و خنثي به زبان آرند و يا فحش دهند. افرادي كه ناسزا مي‌گفتند از تحمل بالاتري در برابر درد برخوردار بودند و ضربان قلب آنها نيز نسبت به ساير افراد بيشتر بود.

ايگ نوبل اقتصاد

مديران شرکت گلدمن‌سکز، برادران لهمن، بير استيرنز، مريل لينچ و مگنتار براي ابداع و ارتقاي روش‌هاي جديد سرمايه‌گذاري در اقتصاد جهاني که باعث افزايش سود اقتصادي و کاهش ريسک مي‌شود.

ايگ نوبل مديريت

الساندرو پلاچينو، آندري رپيساردا و سزار گاروفالو از دانشگاه کاتانياي ايتاليا براي نمايش رياضي اين موضوع که اگر مديران شرکت‌ها و سازمان‌ها کارمندانشان را به طور تصادفي ترفيع دهند، کارايي سازمان به شدت افزايش مي‌يابد!

ايگ نوبل زيست‌شناسي

ليبيائو ژانگ، مين تان، گوانگ‌جيان ژو، جيانپينگ يه، تيو هونگ، شان‌يي ژو و شويي ژانگ از چين و گرت جونز از دانشگاه بريستول انگلستان براي مستندسازي علمي رفتارهاي خاص خفاش‌هاي ميوه بيني كوتاه.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۱۹ مهر ۱۳۸۹ / ۱۰:۰۰
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 8907-11740
  • خبرنگار : 71313