در سال 2007 ميلادي دو ميليون و 700 هزار نفر در سراسر دنيا مبتلا به HIV شدهاند و حدود دو ميليون نفر از مبتلايان فوت كردند. اكنون بيش از 33 ميليون نفر در دنيا با HIV زندگي ميكنند كه نيمي از آنان زن و نيمي مرد هستند. تقريبا در هر 14 ثانيه، يك جوان 15 تا 24 ساله در دنيا به HIV مبتلا و در هر دقيقه دو كودك بر اثر ايدز يتيم ميشوند و در هر دو دقيقه يك كودك بر اثر بيماريهاي مرتبط با ايدز ميميرند.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، ايدز بيماري است كه توسط ويروسي به نام HIV منتقل ميشود. اين ويروس به تدريج قدرت دفاعي بدن را ضعيف ميكند به طوري كه فرد به انواع عفونتها و سرطانها مبتلا شده، در نهايت منجر به مرگ ميشود.
تفاوت عفونت ايدز با عفونت HIV
از زماني كه فرد به ويروس مولد ايدز (HIV ) مبتلا ميشود تا شروع بيماري ايدز ممكن است بيش از 10 سال طول بكشد. در اين مدت فرد سالم بوده، ميتواند به كار و فعاليت خود ادامه دهد. اما احتمال انتقال ويروس به ديگران وجود دارد. ابتلا به HIV از ظاهر فرد مشخص نميشود.
HIV از طريق تماس جنسي با فرد مبتلا بدون استفاده از كاندوم، استفاده مشترك از وسايل تزريق و يا ساير ابزار تيز و برنده مانند تيغ و سوزن خالكوبي، انتقال خون و فرآوردههاي خوني آلوده و از مادر مبتلا به نوزاد در طي بارداري، زايمان و شيردهي منتقل ميشود.
بر اساس اعلام اداره كنترل ايدز و بيماريهاي آميزشي وزارت بهداشت، شايعترين راه ابتلا به HIV در جهان تماس جنسي نامطمئن و در ايران، استفاده مشترك از وسايل تزريق ميان مصرف كنندگان مواد مخدر تزريقي است. همچنين تماسهاي جنسي پرخطر و خارج از چارچوب ازدواج و وجود يك بيماري آميزشي درمان نشده از عواملي است كه خطر ابتلا را در تماس جنسي بيشتر ميكند.
در اين باره بايد گفت كه مصرف مواد مخدر، الكل، اكستاسي و ... قدرت تصميمگيري فرد را براي پرهيز از رابطه جنسي حفاظت نشده مختل ميكند.
آيا لازم است افراد آلوده به اين ويروس از ديگران جدا شوند؟
ويروس مولد ايدز از طريق تماسهاي معمولي مانند دست دادن، در آغوش كشيدن، عطسه، سرفه، استفاده از ظروف و وسايل غذاخوري مشترك، استفاده از استخر عمومي و نيش حشرات منتقل نميشود. افراد مبتلا و بيمار نياز به حمايت و همدلي جامعه دارند. آنچه فرد را در معرض خطر قرار ميدهد رفتارهاي پرخطر است، نه زندگي در كنار افراد مبتلا.
از كجا بدانيم مبتلا شدهايم يا نه؟
ابتلا به ويروس مولد ايدز تنها از طريق آزمايش خون مشخص ميشود. از زماني كه ويروس وارد بدن فرد شده تا زماني كه در آزمايش خون مشاهده شود ممكن است چند ماه طول بكشد. بهتر است قبل از انجام آزمايش با يك مشاور صحبت شود. بنابراين اگر فردي از ابتلاي خود يا همسر خود به HIV نگران است ميتواند به مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري مراجعه كرده و در اين مراكز علاوه بر آموزش، مشاوره و ارايه وسايل پيشگيري، آزمايش HIV به صورت رايگان با حفظ رازداري انجام شده و افراد مبتلا يا بيمار تحت مراقبت و درمان قرار ميگيرند.
آيا ايدز درمان دارد؟
در حال حاضر درمان قطعي كه ويروس را از بين ببرد وجود ندارد. درمانهاي موجود ميتوانند طول عمر بيمار را افزايش داده، كيفيت زندگي وي را بهبود بخشند.
چگونه خود را در برابر ابتلا به HIV حفاظت كنيم؟
خويشتنداري در زمان تجرد، وفاداري به همسر، پرهيز از مصرف مواد مخدر يا محرك، خودداري از مصرف تزريقي مواد مخدر، عدم استفاده از وسايل تيز و برنده مانند تيغ اصلاح، سوزن خالكوبي، وسايل تزريق و ... به صورت مشترك ميتواند فرد را در برابر ابتلا به اين ويروس حفاظت كند.
هر كدام از ما ميتواند با حفاظت از خود و ديگران در برابر ايدز، صحبت با ديگران در مورد HIV / ايدز، تلاش براي پذيرفته شدن و حمايت افراد مبتلا به HIV / ايدز در جامعه و محله، دعوت از بزرگان محله، مربيان، همكاران، همكلاسان و اطرافيان به مشاركت در اطلاع رساني براي HIV / ايدز در حفاظت شهر و كشور خود در برابر همه گيريHIV كمك كند.
انتهاي پيام