عبدالحسن برزيده در ارزيابي خود از وضعيت سينما و عملكرد تيم جديد مديران سينمايي در يكساله گذشته عنوان كرد: در شكل منطقي و متعادل واقعا نميتوان پس از يكسال، كار گروهي كه قرار است چهار سال فعاليت كنند را مورد بررسي قرار داد.
اين كارگردان سينما ادامه داد: اما اين در صورتي است كه اين گروه داراي برنامهاي چهار ساله باشند، حال آن كه به نظر ميرسد گروه مديريتي جديد فاقد برنامه بوده و در موارد متعدد كار را به جاي مديريت به دعوا و جنجال كشانده و همه را نااميد كردهاند.
عبدالحسن برزيده در گفتوگو با خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ارزيابي عملكرد يكسالهي معاونت جديد سينمايي و اين كه برخي، كمبود بودجه را دليل عملي نشدن برخي از كارها عنوان كردهاند گفت: اينكه بخواهيم كمبود بودجه را دليل بسياري از معضلات عنوان كنيم بهانهاي بيش نخواهد بود؛ چرا كه اكنون با همين بودجهاي كه وجود دارد هم اقدام قابل ذكري صورت نگرفته و اهالي سينما به خوبي ميدانند در شرايطي كه بودجههاي ميلياردي صرف برخي فيلمهاي به اصطلاح فاخر ميشود، پروژههاي قوي متعددي متوقف ميشوند كه به طور قطع اين موضوع به نبود مديريت درست برميگردد.
وي در عين حال اظهار كرد: جواد شمقدري پيش از اين مشاور رييسجمهور و مبلغ او بوده است و همين موضوع موجب ميشود كه ما انتظار داشته باشيم در دورهي معاونت او توجه بيشتري به بخش سينما صورت گرفته و او بتواند بودجهي بيشتري را براي سينما پيشبيني و به تصويب مجلس برساند.
اين كارگردان همچنين به بحث نگاه ويژهي دولت دهم به عرصهي فرهنگ اشاره و عنوان كرد: رييس جمهور بارها گفته بودند كه قرار است دولت دهم نسبت به مسائل فرهنگي و به ويژه سينما نگاه ويژهيي داشته باشد. اين موضوع با حضور ايشان در كميسيون فرهنگي مجلس و يا قرار حضور ايشان در شورايي به نام «شوراي عالي سينما» بارها مورد تاكيد قرار گرفته بود و به همين دليل افراد انتظارات زيادي دراين بخش داشتند، اما اكنون پس از گذشت بيش از يك سال، اتفاق ويژه و محسوسي در اين حوزه صورت نگرفته است.
برزيده در بخش ديگري از اين گفتوگو به بيانيههاي متعدد معاونت سينمايي پرداخت و اظهار كرد: اصولا وقتي مديري در جايگاهي قرار ميگيرد از روي رفتارهاي او ميتوان ميزان موفقيت او را تشخيص داد. من ميخواهم به اتفاقات اخير و بيانيهاي كه معاونت سينمايي دربارهي اصغر فرهادي منتشر كرده اشاره كنم. متاسفانه در اكثر بيانيههاي معاونت و از جمله بيانيه اخير، لحن آقاي شمقدري به گونهاي بوده كه بيش از آن كه به لحن يك مدير مسؤول فرهنگي شباهت داشته باشد، شبيه گفتار و نوشتار يك منتقد معمولي و يا يك عضو انجمن اسلامي هنرمندان است.
وي در ادامه متذكر شد: من نميدانم در شرايطي كه حرفهاي اصغر فرهادي هيچ بازتابي در جامعه نداشته و در موارد مختلف حتي رسانه ها قادر به انعكاس آن نبودهاند اين كه به يك باره معاون سينمايي با عنوان و تيتر «انالله و انا اليه راجعون» بيانيه ميدهد و به معذرتخواهي از همه ميپردازد،چه معنايي دارد؟!
وي افزود: ممكن است فردي حرفي در جمعي زده باشد كه شايد حتي بهطور كامل مورد تاييد آن جمع هم نبوده باشد، حال تعبيركردن اين حرف به براندازي نظام و بعد ارتباط دادن آن به اسلام و آن را اهانت به اسلام دانستن چه لزومي دارد. به قول شما ما كه جمعي ضد انقلاب بودهايم،حال حرفي در ميان ما عنوان شده چه لزومي دارد كه آن را در سطح جامعه منتشر و ايجاد آشوب كنيد؟ من نگرانم كه واقعا با اين اتفاقات مردم كه از اصل ماجرا خبر ندارند تحريك شده و بدين واسطه اتفاقاتي بيفتد كه ديگر قابل جبران نباشند.
اين كارگردان همچنين به برخي اتفاقاتي كه در جشنوارهي فجر رخ داده بود، اشاره كرد و گفت: از يكي از دوستان شنيدم كه در جشنوارهي فجر كانديداي دريافت جايزه شده بود و قرار بود كه برگزيدهي بخش خود باشد، اما پيش از برگزاري اختتاميه با او تماس گرفته شده و گفته بودند كه اگر به طور شخصي براي دريافت جايزهتان مراجعه نكنيد اين جايزه به شما تعلق نخواهد گرفت و فرد ديگري جايگزين ميشود. من پس از شنيدن اين موضوع ناراحت شدم و چندي بعد در گفتوگويي از يكي از مسؤولان فارابي گله كردم و گفتم كه شما براساس چه حقي چنين قوانيني را تصويب ميكنيد و آن آدم جوابي به من داد كه حتي ازآن رفتار هم بدتر بود. او به من گفت كه وقتي قرار است ما به فردي پولي بدهيم، چرا بايد اين پول را به كسي بدهيم كه به ما عقيده ندارد. اكنون مشكل ما همين است و در واقع ما با اين نوع تفكرات مخالفيم.
كارگردان «دكل» در عين حال به بيانيه و اظهار تاسف خانه سينما در ارتباط موضوع هتك حرمت به قرآن كريم پرداخت و گفت: ما حتي در جشنهاي خود به موضوعات اين گونه پرداختهايم و اكنون دوستان بابت اين جشنها از مسلمانان و ائمه عذرخواهي ميكنند!!
وي ادامه داد: اينكه مسؤول يك وزارتخانه نتواند با خانه سينما ارتباط برقرار كند و حتي در مواردي عليه آن جوسازي كرده، بودجهي آن را پرداخت نكند و صحبتهاي يك فرد در جشني صنفي را هتك حرمت به قرآن اعلام كند، همه جاي بحث و صحبت دارد. علاوه بر اين آيا فردي مانند محمدمهدي عسگرپور كه اكنون مسؤوليت مديريت خانه سينما را برعهده دارد اكنون بايد خود را ثابت كند و بگويد كه نيروي مثبتي است؟
برزيده در بخشي ديگري از اين گفتوگو به مراسم افطاري وزارت ارشاد و رييسجمهور با سينماگران اشاره كرد و گفت: اينكه در اين افطاريها جاي بسياري از سينماگران و هنرمندان سرشناس خالي است نشان از يك اتفاق بد در حوزهي هنر و سينما ندارد؟ من به شخصه فكر ميكنم كه تنها راهحل فعلي براي حل اين معضلات بركناري مديران فعلي است. البته نميدانم كه بعد از آن ها چه افرادي روي كار خواهند آمد.
وي در ادامهي صحبتهاي خود با ايسنا يكبار ديگر به اظهارات اصغر فرهادي و اتفاقاتي كه پيرامون آن صورت گرفته، اشاره كرد و افزود: اگر قرار باشد به خاطر صحبتهاي يك عضو يك مجموعه تنبيه شود مانند آن است كه بگوييم در دورهي بنيصدر همهي مسؤولان نظام بايد به دليل رفتارهاي او مورد محاكمه قرار ميگرفتند.
اين كارگردان در عين حال اظهار كرد: آقاي شمقدري كه خود به جشنهاي خانه سينما نيامدند و صحبتهاي اصغر فرهادي هم كه به صورت كامل در رسانهها منتشر نشد، اكنون من فكر ميكنم كه تعاريفي كه به ايشان رسيده همراه با تحريف بوده است، وگرنه من به عنوان فردي كه چندين بار فيلم جشن خانه سينما را ديدهام هيچ نشاني از اهانت در آن پيدا نكردهام. اظهارات اصغر فرهادي درست يا غلط، توقع يك فيلمساز است و هيچ نشاني از براندازي نظام و يا توطئه در آن مشاهده نميشود.
برزيده در پايان اين گفتوگو دربارهي دفترچهي سياستهاي معاونت سينمايي هم اظهار كرد: هيچ وقت اين دفترچه را نخواندم، اما فكر ميكنم كه افرادي كه به راحتي قوانين مصوب در مجلس را زيرپا ميگذارند و به راحتي نمايندهي خانه سينما را از شوراي صدور پروانه ساخت حذف ميكنند، تضميني وجود ندارد كه بخواهند به اين دفترچه كه جنبهي قانوني هم ندارد، پايبند باشند. من همان طور كه گفتم آن دفترچه را نخواندهام، اما براساس شنيدهها ميدانم كه نقدهايي اساسي نسبت به آن وارد است، اما با اين وجود حتي اگر دفترچهي كامل و مناسبي هم تدوين ميشد، بحث عملكردن به آن به واسطهي اين مديران، براي من حالتي تضميننشده و مبهم داشت.
انتهاي پيام