يكي از نمايندگان آذربايجان غربي در مجلس شوراي اسلامي كليه دستگاهها را در مرگ تدريجي «درياچه اروميه» مقصر دانست و تاكيد كرد: روساي جمهور و نمايندگان ادوار گذشته مجلس شوراي اسلامي هم بايد پاسخگوي اين موضوع باشند.
سيدسلمان ذاكر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاي دانشجويان ايران(ايسنا)، درباره وضعيت درياچه اروميه تصريح كرد: از زماني كه آب درياچه اروميه رو به كاهش گذاشت يعني تقريبا از سال 42 و از سال 72 به بعد كه خشك شدن درياچه كاملا مشهود بود، همه دستگاهها بايد براي جلوگيري از كاهش درياچه اروميه اقدام ميكردند، از جمله محيط زيست، وزارت نيرو و جهاد كشاورزي.
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه در خشك شدن درياچه اروميه تمام دستگاهها كوتاهي كردند، افزود: نمايندگان ادوار گذشته مجلس، روساي جمهور سابق و كليه مسوولان بايد اين موضوع را مد نظر قرار ميدادند، چرا كه امروز مردم آذربايجان غربي و چند استان با مرور گذشتهها كوتاهيها را بررسي ميكنند.
ذاكر خاطرنشان كرد: اگر اينگونه بود هماكنون ميبايست تمام باغات آبياري قطرهاي و تدريجي ميشد اما متاسفانه فرهنگ آبياري قطرهاي و تدريجي اصلا در استان ما رايج نيست، چراكه جهاد كشاورزي كوتاهي كرده است، ضمن اينكه عدم نظارت بر احداث سدها و چاهها ضررهاي جبران ناپذيري به درياچه اروميه زده است.
وي تاكيد كرد: در مورد درياچه اروميه تدبير وجود نداشت كه نتيجهاش تخريب است، اگر جايي تدبير وجود نداشته باشد، خروجي قضيه تخريب است كه هماكنون اين موضوع را در درياچه اروميه مشاهده ميكنيم.
نماينده مردم اروميه در خانه ملت گفت: شايد يكي از علتهاي ناقصه نه تامه خشك شدن درياچه اروميه، احداث پل ميانگذر براي كاهش مسافت آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي باشد، چراكه ميليونها تن خاك براي احداث اين جاده داخل درياچه ريخته شد كه اين خاكها آب درياچه را به خود كشيد و سبب بروز خشكي و برهم خوردن اكوسيستم محيط زيست در اين درياچه شد، اگرچه ممكن است احداث جاده ميانگذر اين دو استان را به هم نزديك كرده، بر اصلاح الگوي مصرف صحه نهاده و جلوي تصادفات و مرگ و ميرها را گرفته باشد، اما راههاي ديگري بايد پيگيري ميشد كه نشد و متاسفانه نتيجه آن خشك شدن درياچه اروميه شد.
وي درباره فعاليت نمايندگان استان آذربايجان غربي براي مقابله با خشك درياچه اروميه تصريح كرد: نمايندگان استانهاي مربوطه بارها جلساتي با حضور اعضاي فراكسيون محيط زيست، مسوولين محيط زيست و ديگر مسوولان ذيربط برگزار كرده و راهكارهاي مقابله با خشك شدن درياچه اروميه را بررسي كرديم كه امضاي پروتكل احياي درياچه اروميه با حضور دو وزير و رييس سازمان حفاظت محيط زيست و سه استاندار حاصل اين جلسات است.
ذاكر ادامه داد: پروتكل احياي دريارچه اروميه در حال اجراست و مصوبات و رديف بودجه براي آن باز شده اما بودجه تخصيص يافته كفايت نمي كند و نياز است با افزايش بودجه و عزم مسوولان بيشتر متوجه نجات درياچه اروميه باشيم.
وي تاكيد كرد: در حال حاضر بايد به دنبال راهكارهاي جديد و اورژانسي باشيم به نحوي كه يك برنامه كوتاه مدت و يك برنامه درازمدت براي نجات درياچه اروميه تدوين كنيم، در برنامه كوتاه مدت بايد درياچه اروميه را به همين شكل حفظ كنيم تا خشك نشود و در برنامه درازمدت هم پروژهها و طرحهايي كه بر اساس آنها قرار است از مرزها آب به درياچه انتقال دهيم را دنبال كنيم.
نماينده مردم اروميه در خاتمه خاطرنشان كرد: براي نجات درياچه اروميه ميتوان در يك برنامه سه - چهار ساله از طريق رودخانه «ارس» و «زرينه رود» تبريز آب را به طرف درياچه اروميه بياوريم و داخل آن انتقال دهيم. اين راهكارها پيشنهاد شد و عمليات اجرايي در حال آغاز است، لذا ميتوان با مصالحه، تدبير و اغماض به صورت اورژانسي در طول سه - چهار سال آينده اين مشكل را حل كرد، در غير اين صورت پس از سه - چهار سال ديگر درياچهاي نخواهيم داشت.
انتهاي پيام