يازدهمين جشنواره بين المللي تحقيقات باروري و سلولهاي بنيادي «رويان» شامگاه پنج شنبه با تقدير از برترينها در دو بخش بين المللي و داخلي در محل پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي به كار خود پايان داد.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، جشنواره بينالمللي رويان، يك جشنواره تحقيقاتي است كه به صورت سالانه و به دنبال فراخوان طرحهاي تحقيقاتي در زمينههاي پزشكي توليد مثل و سلولهاي بنيادي برگزار ميشود.
در جشنواره امسال كه همراه با يازدهمين دوره كنگره بينالمللي تحقيقات پزشكي توليدمثل «رويان»، ششمين دوره كنگره بينالمللي سلولهاي بنيادي «رويان» و پنجمين سمپوزيوم پرستاري و مامايي در پزشكي توليد مثل برگزار شد، محققاني از ايران و بيش از 40 كشور خارجي شركت داشتند.
در جشنواره امسال علاوه بر جوايز معمول جشنواره كه به محققان برگزيده در دو بخش بينالمللي و داخلي اعطا شد، نخستين جايزه علمي يادبود دكتر كاظمي آشتياني شامل مدال يادبود و 20 هزار دلار هديه نقدي به يكي از برجسته ترين دانشگران جهان در حوزه علوم زيستي و سلولهاي بنيادي اعطا شد.
پژوهشگاه رويان به عنوان متولي اين جايزه با انتخاب «رودولف يانيش» به عنوان نخستين برنده اين جايزه، نخستين گام در معرفي Kazemi Prize به عنوان يكي از معتبرترين و بزرگترين جوايز علمي در حوزه تحقيقات سلولهاي بنيادي را به خوبي برداشت.
اعطاي اين جايزه قرار بود از سال گذشته و همزمان با دهمين دوره جشنواره بينالمللي رويان آغاز شود ولي وقتي امكان اعطاي اين جايزه به يك دانشمند برجسته جهاني فراهم نشد، رويان ترجيح داد يك سال منتظر بماند تا شروعي در خور را براي جايزهاي كه به يادبود موسس فقيد اين مركز پيشتاز علمي تعيين شده رقم بزند.
رودولف ينيش از مبتكرترين وخلاقترين دانشگران در زمينه زيستشناسي تكويني، تنظيم بيان ژن و زيست شناسي سلول بنيادي و خالق نخستين گونه موش تراريخته است.
دكتر ينيش در نگارش بيش از 40 مقاله تحقيقاتي شركت داشته و جوايز و تقديرنامههاي فراواني را نيز دريافت كرده است. او دانشمند برگزيده فرهنگستان ملي علوم امريكا در سال 2003 و جايزه بنياد پيتر گروبر در زمينه ژنتيك است. علاوه بر اين، جايزه رابرت كوخ براي برتري در زمينه دستاوردهاي علمي، جايزه بنياد سرطان چارلز رودولف براپرچر، مدال مكس دلبروك براي پزشكي مولكولي و جايزه بنياد ويلسك براي دستاوردهايش به او اعطا شد كه اين همه تنها بخش كوچكي از افتخارات و جوايز بي شماري است كه كسب كرده است.
ينيش در طول زندگي حرفهيي خود، استاد راهنماي بيش از 200 دانشجو و محقق فوق دكتري بوده است كه بسياري از آنها به افرادي برجسته در زمينه كاري مربوطه به خودشان تبديل شدند. او به كشورهاي مختلف دنيا سفر كرده و مروج تبادلات و همكاري علمي بينالمللي بوده است.
سبقت محققان آمريكايي و هندي از ايرانيها در ارائه طرح در جشنواره رويان
در يازدهمين جشنواره بينالمللي تحقيقاتي رويان، 358 طرح تحقيقاتي از 43 كشور جهان ارسال شده بود كه در مقايسه با سال گذشته كه 253 طرح بود، افزايش قابل توجهي داشته است.
اين جشنواره علمي امروز به چنان اعتبار و جايگاهي در سطح بينالمللي رسيده كه بيشترين طرحهاي تحقيقاتي نه از داخل كشور كه از محققان كشورهاي خارجي (آمريكا با 54 طرح و هند با 31 طرح) ارائه شده و پس از محققان ايراني با 25 طرح، محققان ايتاليا با 22، انگليس با 21، آلمان با 18، چين با 18، كانادا با16، اسپانيا با 15، ژاپن با 14، استراليا با 13، برزيل با12 و تايوان با هشت طرح بيشترين استقبال را از اين جشنواره علمي بينالمللي در حوزه پزشكي توليدمثل و سلولهاي بنيادي داشتهاند.
برگزيدگان يازدهمين جشنواره بينالملي رويان
در اين جشنواره در گروه ژنتيك توليدمثل از دكتر آنا باشامبو از فرانسه با طرح اثر جهش ژن NR5A1 در ناكارآمدي تخمداني، در گروه بيولوژي و فناوري سلولهاي بنيادي از دكتر هومن صدر اردكاني از ايران - هلند با طرح تكثير سلول هاي بنيادي اسپرماتوگوني در محيط آزمايشگاهي، در گروه ناباروري زنان از دكتر لوئيس توكوماكا آجونوما از نيجريه با طرح نگرش جديد به چگونگي القاي ناباروري در زنان از طريق عفونت كلاميديا، در گروه جنين شناسي از دكتر محمد حسين نصر اصفهاني، محقق پژوهشگاه رويان با طرح روشهاي جديد در انتخاب اسپرم براي استفاده در تلقيح داخل سيتوپلاسمي اسپرم و در گروه بيولوژي و فناوري سلولهاي بنيادي (طب ترميمي) از دكتر استفانو پلوچينو از ايتاليا با طرح اثر پيوند سلولهاي بنيادي عصبي انسان در بهبود التهاب مغزي از نوع خود ايمني در پستانداران غير انسان تقدير شد.
به گزارش ايسنا، در بخش برگزيدگان داخلي جشنواره يازدهم رويان نيز از دكتر طاهره معدني با طرح بهبود ميزان حاملگي در سيكلهاي كمك باروري، دكتر سراج الدين وحيدي با طرح شيوع ناباروري اوليه در جمهوري اسلامي ايران در سالهاي 2004-2005 و دكتر عباس پيرايي با طرح توانايي تمايز سلولهاي بنيادي مزانشيمي مغز استخوان موش به سلولهاي شبه – هپاتوسايت بر روي غشاي پاي مصنوعي حاوي نانوفيبرهاي بسيار نازك و پيوند آنها به مدل بيماري كبدي و نيز دكتر مهرداد نوروزي نيا با طرح هيپرمتيلاسيون ناحيه پروموتوژن MTHFR در بيوپسي بيضه بيماران با آزواسپرمي غير انسدادي: نقش اپي ژنتيك در ناباروري مردان تقدير شد.
رييس جهاد دانشگاهي:
جهاد دانشگاهي، پرچمدار علوم سلولهاي بنيادي در منطقه است
دكتر محمد حسين يادگاري، رييس جهاد دانشگاهي شامگاه پنج شنبه در مراسم اختتاميه يازدهمين جشنواره بين المللي رويان در سخناني با اشاره به پيشگامي پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي در علوم و فناوري سلولهاي بنيادي در منطقه تاكيد كرد: گسترش تحقيقات سلولهاي بنيادي، سلول درماني و درمان ناباروري كه به حفظ خانواده و كاهش درد و آلام دردمندان و بيماران منجر ميشود در اسلام از جايگاه رفيعي برخوردار بوده و كسب موقعيت ممتاز در اين حوزه در راستاي تحقق چشم انداز توسعه علمي كشور و برنامههاي جهاد دانشگاهي دنبال مي شود.
وي خاطرنشان كرد: جشنواره بين المللي رويان جهاد دانشگاهي با بيش از يك دهه تجربه كه با همت و تلاش زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني و همكاران جهادگر وي در پژوهشگاه رويان و نيز اساتيد به نام رشتههاي مرتبط جشنواره داخل و خارج از كشور (ناباروري و سلولهاي بنيادي) حمايت و اجرا شده از جايگاه شايستهاي در جامعه بين المللي برخوردار است.
وي تصريح كرد: ارائه بيش از 350 طرح تحقيقاتي از 43 كشور جهان جهت شركت در جشنواره مويد اين واقعيت است كه دانشمندان و محققان اين واقعه علمي را رصد ميكنند.
يادگاري انتخاب صحيح و دقيق حوزههاي اين جشنواره توسط پژوهشگاه رويان را يكي از دلايل موفقيت جشنواره و كنگرههاي مرتبط عنوان كرد و افزود: موضوع درمان ناباروري، سلولهاي بنيادي و سلول درماني از مباحث روز علوم پزشكي در جهان محسوب شده و از سلولهاي بنيادي به انقلاب دوم بعد از بيوتكنولوژي در علم پزشكي ياد ميكنند.
وي ادامه داد: خداوند را شاكريم كه همكاران جهاد دانشگاهي با تلاش و همت مضاعف اين دانش را به صورت بومي كسب و نتايج آن را به طور ملموس به جامعه منتقل كردهاند و به عبارتي پرچم دار اين علوم در منطقه محسوب ميشوند.
رييس جهاد دانشگاهي خاطرنشان كرد: گسترش اين علوم كه به حفظ خانواده و كاهش درد و آلام دردمندان و بيماران منجر ميشود در اسلام از جايگاه رفيعي برخوردار بوده و كسب موقعيت ممتاز در راستاي تحقق چشم انداز توسعه علمي كشور و برنامههاي جهاد دانشگاهي است.
وي اظهار كرد: پيشرفت در درمان ناباروري با استفاده از تكنولوژي توسعه يافته، اميد را براي خانوادهها به ارمغان آورده و با توسعه علم در سلولهاي بنيادي و تكنيكهاي جديد سلول درماني، حيطهاي جديد جهت درمان بيماريهاي صعب العلاج گشوده است كه اميدواريم با برگزاري اين گونه نشستها و فراهم شدن زمينه تبادل نظر در اين زمينه، شاهد رشد سريعتر اين علوم باشيم و جهاد دانشگاهي در اين اقدام خير نيز سهيم باشد.
يادگاري در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه جهاد دانشگاهي مجموعهاي فراگير از فعاليتهاي تحقيقاتي، آموزشي و فرهنگي است كه در زمينههايي به جز اين مباحث نيز فعاليت دارد تصريح كرد: در زمينه پزشكي ميتوان به پژوهشگاه ابن سينا، پژوهشكده گياهان دارويي، پژوهشكده علوم بهداشتي و مركز تحقيقات سرطان سينه اشاره كرد كه توليد انواع آنتي باديهاي منوكلونال جهت تشخيص و درمان سرطانها، ليزر پزشكي، جمع آوري شناسايي گياهان دارويي و ساخت داروهاي گياهي به خصوص ديابت، تحقيق در زمينه علوم بهداشتي و گردآوري اطلاعات به منظور تصميم گيري در نظام سلامت از اهم فعاليت آنها است.
وي اضافه كرد: همچنين در زمينه فني و مهندسي ميتوان به توليد فيلترهاي الكترواستاتيك، UPS هاي صنعتي، آزمايشگاه فشار قوي و ساخت دكلهاي حفاري، فرستندههاي راديويي، شيشه هوشمند، هواپيماي سبك، سيستمهاي خلا، آلياژهاي ويژه و ابرآلياژها، مطالعات مخازن نفتي و توليد جلبكها و سيانوباكتريها جهت پاك كردن نقاط نفتي و آلوميناي كروي و سرعت سنجهاي نوري و ليزري و مغناطيسي اشاره كرد. همچنين در زمينه علوم انساني نيز حوزههايي چون الهيات و علوم قرآني، زبان و ادبيات فارسي، روانشناسي اجتماعي و برنامه ريزي شهري و منطقهاي و مديريت مدنظر است.
رييس جهاد دانشگاهي گفت: اين تجربيات تحقيقاتي به ارائه خدمات به بازار داخل منجر شده و تبادلاتي نيز با خارج از كشور صورت ميگيرد كه اميدواريم هر يك از اين استعدادها كه بالقوه همچون رويان هستند نيز به طور گسترده در خدمت مردم باشد.
رييس پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي:
تجليل از «دكتر كاظمي آشتياني»، تجليل ازهويت ملي ماست
رييس پژوهشگاه «رويان» جهاد دانشگاهي هم در سخناني در اختتاميه جشنواره، زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني، دانشگر برجسته تحقيقات سلولهاي بنيادي و پايه گذار پژوهشگاه رويان را از نمودهاي فرهنگ و هويت ملي خواند و اظهار داشت: تجليل از اين شخصيت ارزشمند، تجليل از هويت ملي ما است و اعطاي جايزهاي علمي به نام اين دانشمند و مدير برجسته، قدمي براي زنده نگاه داشتن او در اذهان ملت است و اثربخشي او را از زمان حياتش فراتر خواهد برد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، دكتر حميد گورابي خاطرنشان كرد: پژوهشگاه رويان 19 سال پيش به شكل موسسهاي غير دولتي و عمومي در درون نهاد جهاد دانشگاهي تاسيس شد و فعاليتهاي شاخص اين موسسه طي 19 سال گذشته آن را به سازماني موفق و شناخته شده در عرصه درمان و پژوهش در سطح منطقه و جهان تبديل كرده است.
وي با بيان اينكه اكنون پس از گذر از شرايط سخت و دشوار گذشته فعاليتهاي اين پژوهشگاه در قالب سه پژوهشكده با وظايف مشخص سازمان يافته است، تصريح كرد: پژوهشكده توليد مثل در شش گروه و با هدف بالا بردن نرخ باروري و ارتقاي سلامت جنين فعاليت ميكند و داراي يك مركز بزرگ درمان ناباروري و انجام سه هزار و 500 سيكل ART در سال است.
رييس پژوهشگاه رويان ادامه داد: همچنين پژوهشكده بيولوژي و فناوري سلولهاي بنيادي با هدف به كارگيري دستاوردهاي تحقيقات سلولهاي بنيادي در درمان بيماريها و ارتقاي سلامت در سه گروه به همراه يك مركز خدمات تخصصي در حيطه سلول درماني فعال است و نيز پژوهشكده بيوتكنولوژي جانوري در سه گروه پژوهشي، با تلفيق فناوريهاي كلونينگ و دستكاري ژنتيكي توانسته به توليد نخستين حيوانات تراريخته كشور و منطقه با هدف توليد پروتئينهاي دارويي دست يابد.
گورابي در بخش ديگري از سخنانش خاطرنشان كرد: در كتاب آسماني ما قرآن از انسان به واسطه علمي كه خداوند در او به وديعه گذارده است، به عنوان جانشين خدا در روي زمين نام برده شده و علم مشروط به تزكيه نفس به عنوان يكي از شاخصهاي پسنديده برتري انسانها نسبت به يكديگر، پذيرفته شده است. با توجه اهميت علم در اسلام، فراگيري آن به عنوان يك فريضه ديني بر مرد و زن مسلمان واجب شده است. لذا تكريم و ارج گذاشتن دانشمندان براي ما آموزهاي ديني است كه جشنواره بين المللي «رويان» بر آن استوار شده است.
وي افزود: موجب افتخار و مباهات است كه امسال علاوه بر جوايز جشنواره بينالمللي «رويان» شاهد اعطاي اولين «جايزه دكتر كاظمي» نيز هستيم. شناخت اين دانشمند و مدير برجسته ارزش اهداي جايزهاي بدين نام را نمايانتر ميكند.
گورابي اظهار كرد: آغاز سخن اينكه «عمرش به كوتاهي گل و ثمرهاش نيز به زيبايي آن بود». بارزترين جلوه او خضوع، تواضع و بي ادعايي بود كه از او فردي ناشناخته حتي در بين نزديكان ساخته بود. او بزرگي بي ادعا بود. بزرگ ميانديشيد، بزرگ ميزيست، به كارهاي بزرگ ميپرداخت و از حقارت و پستي متنفر بود. او پيش روي خود افقي والا داشت و آرزوهاي او شخصي و حقير نبود.
رييس يازدهمين جشنواره بينالمللي رويان اضافه كرد: آن هنگام كه موسسه رويان به قدري كوچك بود كه ظرفيت برنامههاي او را در خود نمييافت، شعارش انجام كارهاي بزرگ در سازماني كوچك بود. او ميگفت براي انجام كارهاي بزرگ، ترك خانه لازم نيست، بلكه بايد سقفهاي خانه را رفيعتر كرد. او ايدهها و نكتهها را شكار ميكرد و در كارگاه ذهن خلاق خود به طرحي عملياتي مبدل ميساخت. او فردي اثرگذار بود و حتي اساتيد و محققان بزرگ از او اثر ميپذيرفتند.
وي خاطرنشان كرد: دكتر كاظمي صرفا يك مدير نبود كه عوامل و اجزاي كار را با هماهنگي به كار گيرد، بلكه داراي راهبرد بود و راهبردها و سياستهاي بزرگ را با واقع بيني عملياتي ميكرد و برنامه اجرايي و طرح كاربردي براي آن داشت و قدرت فراهم كردن امكانات، ايجاد تيم كاري و هدايت كار تا نيل به مقصود در او بارز بود. چهره پرنشاط و متبسم او همراه با صميميت و اخلاص همه دلهاي پاك و استعدادهاي خلاق را به سوي خود ميكشاند. او در كشف استعدادها و ايجاد محيط مناسب رشد براي آنان بسيار توانا بود و كارهاي بزرگ را هم به دست آنان به انجام ميرساند.
وي افزود: دكتر كاظمي براي ايرانيان يك فرهنگ و هويت ملي است. روحي است كه بايد در افكار و اخلاق جامعه جريان يابد تا بتوان همچنان فاتح قلههاي شرف و توانايي شد. لذا تجليل از اين شخصيت ارزشمند، تجليل از هويت ملي ما است و اعطاي جايزهاي علمي به نام اين دانشمند و مدير برجسته، قدمي براي زنده نگاه داشتن او در اذهان ملت است و اثربخشي او را از زمان حياتش فراتر خواهد برد، همان طور كه در مورد همه بزرگان تاريخ اين گونه بوده است.
برندگان جايزه «دكتر كاظمي» به عضويت كميته تعيين نامزدهاي دريافت جايزه درميآيند
گورابي خاطرنشان كرد: موجب خوشحالي و مسرت است كه اولين جايزه «دكتر كاظمي» به «پروفسور رودولف ينيش» دانشمند برجسته زيست شناسي و سلولهاي بنيادي اهدا ميشود و مطمئنم بدين گونه، بر ارزش و اعتبار اين جايزه علمي افزوده ميشود. در نتيجه قصد داريم در هر سال، برنده اين جايزه به عضويت كميته تعيين نامزدهاي دريافت جايزه درآيد. لذا در اينجا ورود «پروفسور ينيش» را به اين جمع گرامي ميداريم.
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشگاه رويان اظهار كرد: در اين دوره از برگزاري جشنواره تعداد 358 طرح از 43 كشور جهان به دبيرخانه جشنواره واصل شد كه نسبت به دوره گذشته 30 درصد رشد داشته و استقبال بيشتر از جشنواره مويد اعتماد محققين به قضاوت عادلانه در مورد طرحهاي آنهاست.
وي گفت: حضور دانشمندان ايراني كه پژوهشهاي خود را در مراكز تحقيقاتي داخل كشور انجام دادهاند، در بين پنج طرح برتر گروهها و برندگان نهايي بخش بينالملل مويد پيشرفتهاي علمي كشور در سالهاي اخير است.
گورابي ادامه داد: در يازدهمين جشنواره بينالمللي رويان از 91 داور ايراني و 73 داور بينالمللي در ارزيابي طرحها بهره گرفته شده است.
رييس پژوهشگاه رويان جهاد دانشگاهي در پايان با اشاره به اينكه جشنواره رويان حركتي غيردولتي و با پشتيباني شركتها و موسسات حامي است اظهار داشت: اميدوارم كه برندگان امسال و همچنين تمامي سخنرانان خارجي كنگره همچون سالهاي گذشته سفير صلح و دوستي ملت ايران به تمام جهان باشند و از طريق تحقيقات مشترك علمي، شاهد پيوند ملت ايران و ساير ملل دنيا كه شما نمايندگان آنها هستيد، باشيم.
انتهاي پيام