زمينلرزهاي به بزرگي 5 و 8 دهم درجه در مقياس امواج دروني زمين در دقايق اوليه بامداد چهارشنبه در نزديكي منطقه «اهل» موجب وحشت مردم دو استان هرمزگان و فارس شد، حادثهاي كه تا لحظه مخابره اين خبر يك كشته و 12 مصدوم در پي داشت و منجر به تخريب 80 تا 100 درصدي برخي از خانههاي شش روستاي استان فارس شد.
به گزارش خبرنگار «حوادث» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين زلزله در عمق 9 كيلومتري در حوالي «اهل» واقع در بخش اشكنان شهرستان لامرد استان فارس و در محدوده مرز استانهاي فارس و هرمزگان در ساعت 8 دقيقه بامداد رخ داد كه چندين پس لرزه به دنبال داشت.
رستگاري، مدير روابط عمومي اورژانس استان فارس، دقايقي پيش از فوت يكي از مصدومان زمين لرزه صبح امروز خبرداد و افزود: پيرزن 80 سالهاي كه توسط امدادگران از زير آور بيرون آورده شده و به دليل شكستگي استخوان ران در بيمارستان بستري بود، به دليل كهولت سن جان باخت.
وي ادامه داد: در حال حاضر12 مصدوم در بيمارستانهاي اشكنان و لارد فارس بستري هستند و حال عمومي آنها مطلوب گزارش شده است.
تخريب 80 تا 100 درصدي برخي خانههاي روستايي استان فارس
اميرتقي زاده، مديركل مدير بحران استان فارس هم به ايسنا اظهار كرد: پيش بيني ميشود كه اين زمينلرزه به 30 درصد خانههاي روستاهاي «پسبند»، «زيندين»، «كويون»، «دهپايين»، «دهو» و «كال» كه نزديكترين مناطق به كانون اصلي زلزله بودند، بين 80 تا 100درصد آسيب وارد كرده باشد. اين درحالي است كه حادثه بامداد امروز آسيبهاي جزيي همچون شكسته شدن شيشهها را به برخي از خانهها در مناطق «اشكنان» و «اهل» وارد كرده است.
تقي زاده با اشاره به اين كه عمليات جستوجو و امدادرساني به حادثهديدگان به پايان رسيده است، افزود: اسكان اضطراري و توزيع اقلام ضروري در بين زلزلهزدگان در حال انجام است و امدادگران امروز و فردا در مناطق موردنظر مستقر هستند.
احمد غيبي ــ مدير كل مديريت بحران استان هرمزگان، روستاهاي «هنگوئيه»، «گچوئيه» و «كمشك» را نزديكترين محل به مركز وقوع زلزله عنوان كرد و به ايسنا گفت: اين زمينلرزه در شهرستانهاي فارسيان، بستك و لنگه هم احساس شده است.
وي ضمن بيان اينكه بر اثر اين زلزله، برق چند روستاي استان قطع شد و به خانههايي داراي بافت قديم خسارت جزيي وارد شد ادامه داد كه كارشناسان در حال برآورد ميزان اين خسارت هستند.
غيبي با اشاره به اينكه بالغ بر 750 خانوار در روستاي «کمشک» وجود دارند که احتمالاً به همين تعداد نيز منزل مسکوني موجود است، خاطرنشان كرد: منازل روستاي «کمشک» در وضعيت فعلي قابل سکونت است و ساختمان ويران شده در اين منطقه مشاهده نشده است.
وي تاكيد كرد: تاكنون 150تخته چادر از سوي امدادگران در بين مردم حادثه ديده توزيع شده و گروههاي امدادي در مناطق زلزله زده حضور دارند.
دما بالاي 44 درجه مهمترين مانع امدادرساني مطلوب به زلزلهزدگان است
دكتر مهدي مصلا نجات، رييس جمعيت هلال احمر استان فارس نيز به ايسنا اعلام كرد: 15دقيقه پس از وقوع زمين لرزه امروز در استانهاي فارس و هرمزگان، امدادگران جمعيت هلال احمر فارس در قالب چهار تيم امدادي هر كدام متشكل از 33 نفر امدادگر، به محل حادثه اعزام شدند.
به گفته رييس جمعيت هلال احمر استان فارس، 70 درصد از روستاي «ده پايين» دچار تخريب شده و به سه روستاي ديگر 30 تا 50 درصد خسارت وارد شده است.
مصلا نجات با اشاره به اينكه امدادگران جمعيت هلال احمر از همان دقايق ابتدايي وقوع زمين لرزه در صحنه حضور داشتند اما امداد رساني به دليل پراكندگي جمعيت، قطع برق و تاريكي هوا به كندي پيش ميرفت، افزود: امدادگران از همان دقايق اوليه حادثه اقلام و وسايل مورد نياز مردم را در اختيار آنها قرار دادند.
وي گفت: در حال حاضر دما بالاي 44 درجه مهمترين مانع امدادرساني مطلوب به زلزلهزدگان است اما با اين وجود اقلام ضروري در حال توزيع ميان زلزلهزدگان است وامدادگران در تلاشند تا قبل از غروب آفتاب زلزلهزدگان را اسكان دهند.
رييس جمعيت هلال احمر استان فارس خاطرنشان كرد: پنج هزار و 600 كيلوگرم برنج، دو هزار بطري روغن، دو هزار قوطي كنسرو، 220 تخته موكت، يكهزار دستگاه چادر، يك هزار تخته پتو و 400 مخزن آب معدني، توسط امدادگران هلالاحمر ميان آسيب ديدگان توزيع شده است.
مصلا نجات با بيان اينكه 30 تا 50 درصد از ساختمانهاي آسيبديده مربوط به ساختمانهاي جديد ساخت است به ايسنا، گفت: از آنجاي كه در زمان وقوع زلزله «سريال فاصلهها» در حال پخش بود، مردم توانستند سريع از خانه خارج شوند.
دكتر پارسايي ــ رييس جمعيت هلال احمر استان هرمزگان همچنين به ايسنا گفت: زلزله بامدادي استان فارس، ديوارهاي تعدادي از خانههاي روستاهاي اين استان را به دليل بافت قديمي دچار شكاف كرد كه در حال حاضر امدادگران اين جمعيت در حال ارزيابي محيط اين روستاها هستند.
ثبت 16 زمينلرزه در فارس
معاون پژوهشي پژوهشگاه بينالمللي زلزلهشناسي:
رخداد زمينلرزههاي «فوج گونه» در منطقه كاملا طبيعي است
معاون پژوهشي پژوهشگاه بينالمللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله هم در پي زمينلرزههاي بامداد امروز در فارس گفت: رخداد زمينلرزه هاي «فوجگونه» در منطقه زاگرس كاملا طبيعي بوده و با خروج تدريجي انرژي زمين احتمال رخداد زمينلرزه هاي شديد در منطقه را كاهش مي دهد.
دكتر مهدي زارع متعاقب زمينلرزههاي بامداد چهارشنبه در حوالي «اهل» فارس در خصوص گسل مسبب زلزله 5 و 8 دهم در مقياس امواج دروني زمين كه بامداد چهارشنبه آن منطقه را لرزاند گفت: مشخص كردن گسل مسبب اين زلزله مستلزم بررسيهاي دقيقتر است ولي بر اساس داده هاي موجود، ساز و کار اين زمينلرزه فشاري با يک مولفه کوچک امتداد لغز است و به نظر ميرسد که يکي از گسلهاي پهنه گسله خميدگي جبهه کوهستان زاگرس مسبب اين زلزله بوده است.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به بزرگاي لرزه اصلي - 5 و 8 دهم در مقياس امواج دروني زمين- و ژرفاي آن، احساس شدن زلزله در يک گستره وسيع - و به لرزه درآمدن جزيره کيش - قابل توجيه است.
زارع با اشاره به ثبت هشت پسلرزه با بزرگي بيش از 3 و 2 دهم در مقياس امواج دروني زمين تا ساعت 2 و 46 دقيقه بامداد امروز خاطرنشان كرد: زمينلرزههاي بامداد امروز در فارس از نوع فوجهاي زمين لرزه است كه هر از چند گاهي در يك منطقه از زاگرس به وقوع مي پيوندد و بزرگي زمين لرزههاي آن متوسط و كم است و عملا باعث ميشود كه انرژي به صورت مجموعهاي از زمين لرزه ها آزاد شده و احتمال رخداد زمين لرزه هاي بزرگ در منطقه كاهش يابد.
وي در پاسخ به اين سوال ايسنا كه با توجه به رخداد زمين لرزههاي فوج گونه در منطقه فارس آيا ساكنان اين مناطق بايد احتياط بيشتري داشته باشند گفت: وقوع زمين لرزههاي فوج گونه در منطقه زاگرس كه از لحاظ تكتونيكي همواره فعال است، امري كاملا عادي است و ممكن است تا ساعاتي ديگر نيز پس لرزهها ادامه داشته باشد؛ البته تعبير كردن افزايش ميزان لرزهها به فعالتر شدن گسلها در يك مقطع زماني خاص، با توجه به پيچيدگي و غير قابل پيشبيني رفتار زمين كاملا بي معني است و ساكنان مناطق لرزهخيز كشور هميشه بايد براي مواجهه با زلزله آماده باشند.
مركز لرزهنگاري كشوري موسسه ژئوفيزيك تهران در ساعت 8 دقيقه و 12 ثانيه بامداد روز چهارشنبه 30 تيرماه رخداد اين زلزله را با مختصات رومركز 90/53 درجه طول شرقي و 04/27 درجه عرض شمالي ثبت كرده است.
مركز اين زلزله در 19 كيلومتري اهل فارس، 35 كيلومتري اشكنان فارس، 38 كيلومتري جناح هرمزگان و 990 كيلومتري تهران گزارش شده است.
در پي اين زمينلرزه تا لحظه مخابره خبر، 15 زلزله ديگر در فارس ثبت شده كه بزرگترين آنها با بزرگي 5 و 2 دهم و 4 و 1 دهم به ترتيب در 20 دقيقه و 16 ثانيه و 31 دقيقه و 33 ثانيه بامداد در محدوده «اهل» فارس ثبت شدهاند.
انتهاي پيام