با توجه به افزايش چشمگير تعداد مشتركان تلفن همراه در سالهاي اخير، تعداد ايستگاههاي آنتن تلفن همراه (BTS) نيز در مناطق مسكوني به صورت امري اجتنابناپذير و اجباري افزايش يافته است. اين امر، با توجه به تشعشعات آنتنهاي BTS سبب نگرانيهايي در بين مردم شده است كه در برخي موارد نيز مشكلاتي براي تاسيسات BTS به دنبال داشته است.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهندس علي شيرزاديان ـ سخنگو و مدير كل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان انرژي اتمي ايران ـ با بيان اين مطلب، با اشاره به وظيفه اين سازمان در حفاظت مردم و محيط در برابر پرتوها اظهار كرد: بر اساس قانون حفاظت در برابر اشعه كشور، مصوب مجلس شوراي اسلامي در سال 1386، سازمان انرژي اتمي ايران نظارت بر اجراي اين قانون به منظور حفاظت مردم، كاركنان و نسلهاي آينده در برابر خطرات انوع پرتوها را به عهده دارد و اين وظيفه به مركز نظام ايمني هستهيي كشور (امور حفاظت در برابر اشعه) محول شده است.
شيرزاديان در ادامه تاكيد كرد: كليهي اپراتورهاي تلفن همراه بر اساس قانون حفاظت در برابر اشعه و با هماهنگي سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ايران، بايد با اخذ پروانهي اشتغال به كار با پرتوهاي راديويي و مايكروويو از امور حفاظت در برابر اشعهي كشور، به نصب و بهرهبرداري از تجهيزات تلفن همراه بپردازند. هر اپراتور براي دريافت پروانهي اشتغال فوق، متعهد ميشود كه ضوابط مربوطه و نيز استاندارد ملي ايران را در ارتباط با پرتوگيري مردم رعايت كند.
او گفت: عموما "وقتي كه از پرتوها سخن به ميان ميآيد، افراد پرتوهايي نظير ايكس و گاما را به خاطر ميآورند. اين پرتوها، مولكولها و اتمها را يونيزه ميكنند و به همين دليل با ايجاد واكنشهاي شيميايي در بافت بدن انسان، بر آنها اثر ميگذارند و به عنوان پرتوهايي كه ميتوانند ريسك ابتلا به سرطان را افزايش دهند، شناخته شدهاند.
شيرزاديان تصريح كرد: بايد توجه كرد كه گرچه ماهيت پرتوهاي ايكس و گاما با ماهيت پرتوهاي راديويي و مايكروويو كه در ارتباطات راديويي مورد استفاده قرار ميگيرند، مشابه است ولي به علت تفاوت بسيار زياد در فركانس، تاثيرات اين پرتوها بر انسان مشابه نيست. پرتوهاي راديويي و مايكروويو در هيچ شرايطي قادر به يونسازي در بدن انسان نيستند. نقش اين پرتوها در افزايش ريسك سرطان توسط مجامع معتبر جهاني، نظير سازمان جهاني بهداشت تائيد نشده است.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي همچنين درباره ميزان اثرگذاري پرتوهاي مضر بر انسان گفت: برخورد پرتوهاي راديويي به ماده سبب ميشود كه مولكولهاي ماده نوسان كنند و در نتيجه گرم شوند. به همين دليل اين پرتوها ميتوانند بر بدن انسان تاثير بگذارند. اين پرتوها در شدتهاي زياد (بسيار زيادتر از شدتهايي كه براي آنتنهاي BTS مطرح است) ميتوانند موجب آسيب ديدن چشمها، سوختن پوست، احساس گرما در بدن و ... شوند.
شيرزاديان با اشاره به اين كه در دنيا براي پيشگيري از آسيب ديدن مردم در اثر پرتوهاي راديويي، ميزان پرتوگيري مردم محدود ميشود، تاكيد كرد: در ايران نيز، مقادير شدت پرتوهاي راديويي و مايكروويو در مناطق مسكوني و اماكن عمومي بايد از حدودي كه در استاندارد ملي ايران با عنوان "پرتوهاي غيريونساز ـ حدود پرتوگيري" مصوب موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، آمده است كمتر باشد.
او همچنين گفت: امور حفاظت در برابر اشعه كشور، در جهت اجراي وظايف قانوني خود، نظارت بر عملكرد اپراتورها و برطرف ساختن نگرانيهاي عمومي، اقدام به اندازهگيريهاي متعدد از پرتوهاي ناشي از نصب آنتنهاي BTS در نقاط مختلف شهرهاي كشور كرده است.
وي ادامه داد: در فركانسهاي GSM مورد استفاده در ايران، حد چگالي توان 4/4 وات بر متر مربع است و تمامي نتايج اندازهگيريها با اين حد مقايسه شده است. نتايج اندازهگيريها در بيش از 1700 محل نشان ميدهد كه چگالي توان در هيچ موردي از يك صدم حد بيشتر نبوده است.
شيرزاديان گفت: به منظور تنوير افكار عمومي و اجراي وظايف سازمان در رابطه با مردم گزارش مبسوط نتايج اندازهگيريهاي فوق، در وبگاه سازمان انرژي اتمي ايران با آدرس www.aeoi.org.ir/INRA در قسمت سوالات متداول در دسترس عموم قرار گرفته است.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي در پايان تاكيد كرد: با توجه به بررسيهاي به عمل آمده، شرايط نصب و بهرهبرداري از آنتنهاي BTS در ايران به گونهاي است كه در شرايط فعلي برمبناي اطلاعات تائيد شده توسط مجامع علمي جهاني، مردم ميتوانند بدون نگراني، از اين فنآوري سودمند در برقراري ارتباطات بهرهمند باشند. ضمنا "سازمان انرژي اتمي ايران (مركز نظام ايمني هستهيي ـ امور حفاظت در برابر اشعه) به طور مستمر، بر عملكرد اپراتورهاي تلفن همراه نظارت دارد تا اطمينان حاصل شود كه همواره شدت ميدانهاي الكترومغناطيسي ناشي از نصب آنتنهاي فوق، در محلهاي كار و زندگي مردم، با استانداردهاي مربوطه مطابقت دارد.
انتهاي پيام