با گذشت بيش از 10 روز از تير ماه و به پايان رسيدن خرداد ماه همچنان شوراي عالي سينما تشكيل نشده است.
به گزارش خبرنگار سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مهر ماه سال گذشته و همزمان با مراسم معارفهي جواد شمقدري معاون سينمايي، اين مدير از تشكيل شوراي عالي سينما با حضور رئيس جمهور تا پايان سال 88 خبر داده بود، اما شوراي عالي سينما تا پايان اسفند 88 تشكيل نشد و اوايل خرداد ماه مشايي مشاور رييسجمهور خبر داد كه تا پايان خرداد ماه تشكيل ميشود اما ...
شمقدري مهر ماه سال گذشته در مراسم معارفهي خود از خبري ويژه سخن گفت و اظهار داشت: «با آقاي احمدينژاد صحبت كردم و ايشان قول دادند در همهجا يار و ياور سينماي ايران باشد و پيشنهاد دادم شوراي عالي سينما با رياست ايشان هر ششماه يكبار برگزار شود و در اين مقطع كه سينما بزرگترين پديده براي نظام است كه به آن احتياج داريم مشكلات آن را مرتفع كنيم و اميدوارم با پيگيريهاي دكتر حسيني اين پيشنهاد عملي شود. »
وي با اشاره به صحبتهاي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بر وجود نگاه باز در سينما خاطرنشان كرد: «خود آقاي احمدينژاد هم رويكرد باز دارند و من هم به عنوان دوست ايشان نگاهم باز است كه اين به پشتيباني نياز دارد و همه به ويژه بزرگاني هم كه در قم هستند بايد كمك كنند تا امنيت اخلاقي و هويتي را براي مردم به همراه بياوريم.»
امادر اولين روزهاي اسفند ماه سال گذشته در حاليكه نزديك به شش ماه از صحبت هاي شمقدري گذشته بود اسفنديار رحيم مشايي رييس كميسيون فرهنگي دولت تشكيل چنين شورايي را امري مثبت ارزيابي كرده و گفت:شوراي عالي سينما ايده خوبي است اما در دولت مطرح نشده است.
وي در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا مبني بر اينكه شمقدري، معاون سينمايي وزير ارشاد در مراسم معارفهاش اعلام كرده بود شوراي عالي سينما قرار است به رياست رييسجمهور تشكيل شود و آيا چنين اتفاقي افتاده يا نه؟ گفت: چنين چيزي در دولت مطرح نشده و ممكن است ايده آقاي شمقدري باشد كه تلاش كند اين جلسات را تشكيل دهد، ولي چنين چيزي به رييسجمهور منتقل نشده يا من مطلع نيستم؛ گرچه پيشنهاد خوبي به نظر ميرسد.
چندي پس از انتشار اين خبر جواد شمقدري بار ديگر اعلام كرد: اميدوارم تا قبل از پايان سال؛شوراي عالي سينما با حضور رييسجمهور تشكيل جلسه بدهد.
وي گفتوگويي با ايسنا، درباره تشكيل شوراي عالي سينما كه وعده تشكيل آن را در اسفند ماه داده بود، اظهار داشت: همين امروز ـ (يكشنبه _9 اسفند ماه ) احتمالا جناب آقاي دكتر حسيني در هيات دولت موضوع تشكيل اين جلسه را مطرح ميكنند و قرار است، مصوبات اين شورا با سه فوريت در جلسهي هيات دولت بهبحث گذاشته شود.
وي درباره اظهار اظهارنظر اسفنديار رحيم مشايي در خصوص تشكيل شوراي عالي سينما گفت: من با آقاي رييسجمهور و وزير فرهنگ و ارشاد مطرح كردم و طبيعي است ايشان اطلاعي نداشته باشند.
شمقدري افزود: اميدوارم وقت آقاي احمدينژاد اجازه دهد و ما اولين جلسه را قبل از پايان سال برگزار كنيم.
اما در نهايت برگزاري اين شورا به تعويق افتاده و به خرداد ماه امسال موكول شد اما اين روزها در حالي كه نزديك به ده روز از تير ماه سپري شده است، هنوز از برگزاري اين شورا خبري نيست.
مشايي اوايل خرداد ماه در مصاحبهاي اعلام كرد:«شوراي عالي سينما به رياست رييسجمهور در خردادماه تشكيل ميشود و در آنجا، سياستهاي مربوط به سينما و بخشهاي مختلف صدور مجوزها، ميزان توليد، مشاركت دولت در توليد فيلم و ايجاد تأسيسات و امكانات مورد نياز براي توليد بحث و بررسي ميشود.»
اما آنچه اهالي سينما از شوراي عالي سينما طي ماههاي گذشته مطرح كردند.
عليرضا رييسيان معتقد است: روحتغيير ساختار مديريت سينمايي خوب است اما بحث برسر چگونگي آن است.
رييس سابق كانون كارگردانان بر اين باور است: دراينكه سينما به تغيير ساختار در مديريت نياز دارد ،شكي نيست و اين بحث از سال 71 و 72 مطرح بوده كه ساختار معاونت سينمايي تغيير كند و خانه سينما در فرآيندي سه چهار ساله طرح جديد ساختار جديد را پيشنهاد كرده بود. در آن طرح، افراد، اعضا و نحوه انتخاب مشخص شده بود كهتفويض مديرعامل با رييسجمهور بود كه اين طرح بهصورت مكتوب در خانه سينما موجود است.
رييسيان آن طرح را درستتر و اجراييتر برشمرد و خاطرنشان كرد: در آن طرح با حذف برخي نهادهاي دولتي، در واقع دولت كوچك شده و تصميمگيري، نظارت و اجرا به دستاندركاران سپرده ميشد. در سياستگذاري هم نقش اعضاء ديده شده بود و آن طرح حتي خانه سينما را هم تغيير ميداد، اما آن چيزي كه مطرح شده روشن نيست و نميتوان گفت مثبت است يا منفي و از اعضاء، خروجي و شكل آن چيزي نميدانم.
منصوري:شوراي عالي سينما به دور از مسايل سياسي به بحث دربارهي سينما بپردازد
تورج منصوري نيز معتقد است: اگر شوراي عالي سينما با حضور متخصصان اصناف مختلف تشكيل شود و در آن افراد به دور از مسائل سياسي تنها به بحث دربارهي سينما بپردازند، قطعا كمك بسيار بزرگي به سينماي ايران ميشود.
رئيس انجمن فيلمبرداران در گفتوگويي با ايسنا،در ارزيابي خود از تشكيل شوراي عالي سينما عنوان كرد:در شرايط فعلي بايد گفتماني جدي درهنر صنعت سينما صورت بگيرد و طبيعتا اگر قرار باشد كه اين گفتمان تنها ميان صنوف سينما باشد تاثير آن به مراتب كمتر خواهد بود، اما اگر وزارت ارشاد وظيفهي خود بداند و به ياري صنوف بيايد ،اين گفتمان بنيهاي قويتر پيدا ميكند. حال اگر رييسجمهور هم در اين شورا حضور داشته باشد و طرفين با نگاهي روشن و واضح به طرح سوال و ارائهي جواب بپردازند قطعا كمك بسيار بزرگي به سينما ميشود، البته به شرطي كه دراين شورا تنها دربارهي موضوع سينما بحث شود و ديدگاههاي سياسي مورد توجه قرار نگيرند.
منصوري با اشاره به تاثير حضور نمايندگان اصناف مختلف در اين شورا اظهار كرد: به هرحال اعضاي صنوف سينمايي آگاهترين افراد هستند و بهتر از همه ميتوانند دربارهي وضعيت خود اطلاعرساني كنند. اعضاي صنوف مختلف هريك در رشتهي خود كارشناس هستند و ميتوانند چشماندازها و آرمانها را تبيين كرده و از نظر هنري و اقتصادي مسائل سينما را مورد بررسي قرار دهند و قطعا هيچ كارشناسي در حيطهي سياست به اندازهي كارشناسان صنفي از وضعيت سينما آگاهي ندارد .
رزاق كريمي:حاضران اين شورا، بيانگر ماهيت آن هستند
مرتضي رزاق كريمي هم معتقد است: براي اينكه شوراي عالي سينما بتواند مفيد واقع شود، لازم است كه ابتدا اهداف، وظايف، رويكردها و موانع موجود بر سر راه آن مشخص شود تا بدينترتيب با مشخص شدن ماهيت اين شورا، افراد بتوانند به بحث درباره تركيب آن بپردازند.
او بر اين باور است:شوراها تحت هر عنواني كه تشكيل شوند ميتوان آنها را مثبت ارزيابي كرد چراكه هميشه شوراها در تصميمگيريهاي مختلف با حضور اهالي خبره ميتوانند اقدامات كارسازي انجام دهند.
عضو هيات مديره خانه سينما ادامه داد: در بحث شوراي عالي سينما، لازم است كه ابتدا ماهيت اين شورا مشخص شود تا پس از آن بدانيم كه چه نوع شورايي مدنظر است و هدف از تشكيل آن چيست و آيا نقش اين شورا در نظام سينمايي ما به صورت شفاف تعريف شده است يا خير؟!
وي ادامه داد:اگر شوراي عالي سينما بخواهد تأثيرگذار باشد بايد خيلي دقيق ماهيت و نقش آن در سينماي كشور مورد بررسي قرار گيرد و تأثيرات تشكيل چنين شورايي در سياستگذاريها، مشكلات و موانع اجرايي كردن تصميمات آن، ميزان مسووليتهاي شورا و ساير موارد به طور دقيق مشخص شود. به شخصه فكر ميكنم تا زماني كه براي اين موارد راهكاري درست انديشيده نشود، شايد تشكيل جلسه هم تأثير چنداني نداشته باشد.
رزاق كريمي در عين حال به ايسنا گفت:ما زماني ميتوانيم از حضور رييسجمهور استفاده ببريم كه شوراي مذكور با برنامهاي از پيش تعيينشده و با اهداف مشخص تشكيل شود كه قطعا اين بحثها به ماهيت شورا بستگي دارد و زماني ما قادر خواهيم بود كه بر روي تركيب شورا بحث كنيم كه اختيارات و ماهيت شوراي مذكور و اهداف و وظايف آن مشخص شود.
معلم:شوراي عالي ميتواند به حل مسايل كلان سينما كمك كند
علي معلم نيز در ارزيابي خود از اين شورا به ايسنا گفت: تشكيل هر شورايي در حوزه سينما كه به مسايل عمده آن بپردازد و براي مديريت دولتي تصميمگيري كلان داشته باشد، خوشايند است.
اين تهيهكننده و منتقد سينما همچنين اظهار داشت: بسياري از مشكلات سينمايي ايران حوزهاي فراتر از وزارت ارشاد و معاونت سينمايي است و اين شورا با حضور رييسجمهور ميتواند به حل مسايل كلان سينما كمك كند.البته اينكه اين شورا چگونه و با چه افرادي تشكيل شود بايد بررسي شود و شخصيتهايي از سينما در آن بايد حضور داشته باشند كه به مسايل كلان سينما آشنايي داشته و معضلات را بشناسند.
معلم با تأكيد بر اينكه بهتر است قبل از تشكيل شوراي عالي سينما، شورايي درون گروهي تشكيل شود، تصريح كرد: رابطه حاكميت و سينما بايد مورد بررسي قرار گيرد و در نهايت به آييننامههايي منجر شود كه قاعدهمند بوده و به افراد متكي نباشد.
سكوت:مساله حياتي سينما، بحث تشكيل شورا نيست
اما محمدرضا سكوت در ارزيابي خود از تشكيل شورا ي عالي سينما به ايسنا گفت: در شرايط فعلي تشكيل شوراي عالي سينما كمك چنداني به سينماي ايران نميكند و لزومي به تشكيل چنين شورايي نيست.
او ادامه داد:به شخصه هنوز معناي شوراي عالي سينما را به درستي متوجه نميشوم و به نظرم بهتر است كه كمي به جاي گسترش اسمي سينما به اصل ماجرا كه به صنوف سينمايي برميگردد، توجه كنيم. به شخصه بر اين باورم كه شورايي مانند شوراي عالي سينما اسما سينما را گسترش ميدهد، اما شايد در عمل ناخواسته موجب تضعيف آن شود. اكنون مسأله حياتي سينماي ما، بحث تشكيل شوراي عالي نيست و تشكيل اين شورا به غير از افزودن به دردسرهاي رييسجمهور فايده ديگري نميتواند داشته باشد.
سكوت همچنين خاطرنشان كرد:ما ميتوانيم با توجه به صنوف و تقويت آنها، سينما را تقويت كنيم و در چنين شرايطي فكر نميكنم كه خيلي نيازي به تشكيل شوراي عالي سينما داشته باشيم. نميدانم چرا ميخواهيم كه هر مسألهاي را بزرگ كنيم و مديريت آن را به دست شخص رييسجمهور بسپاريم اما آيا واقعا رييسجمهور آنقدر فرصت دارد كه بخواهد درباره تمام امور شورا تشكيل دهد؟!
وي در ادامه يادآور شد: ما اكنون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را داريم كه زيرنظر رييسجمهور فعاليت ميكند و بر بخشهاي مختلف فرهنگي نظارت دارد، حال تشكيل چنين شورايي به غير از افزودن بر دردسرهاي رييسجمهور چه فايدهاي خواهد داشت؟
او در پايان خاطرنشان كرد: شايد اگر بنگاهها و مجموعههاي كوچكتري اين موضوع را پيگيري كنند، بهتر باشد.
انتهاي پيام