رئيس انجمن ايمني زيستي خبرداد: حذف نام ايران از ليست كشورهاي توليدكننده محصولات تراريخته از سال 2007

رييس انجمن ايمني زيستي با بيان اينكه از سال 2007 نام ايران از ليست كشورهاي توليد كننده محصولات تراريخته حذف شده است، گفت: در دانشگاه‌هاي ايران و بسياري از کشورهاي جهان، رشته‌اي رسمي تحت عنوان مهندسي ژنتيک و ايمني زيستي وجود ندارد و معمولا مباحث مربوط به مهندسي ژنتيک در دوره‌هاي کارشناسي ارشد و دکتري رشته‌هاي اصلاح نباتات يا بيوتکنولوژي در سه واحد درسي تحت عناوين مهندسي ژنتيک و مهندسي ژنتيک پيشرفته ارائه مي‌شود‌.

به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر بهزاد قره‌ياضي در نشست تخصصي «ارزيابي وضعيت مهندسي ژنتيك كشاورزي در دهه گذشته در ايران و جهان» كه در مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام تشكيل شد، در خصوص آموزش مهندسي ژنتيک کشاورزي در ايران، اظهار كرد: تنها چند دانشگاه (دانشگاه سازمان ملل متحد، ژنو و مالاياي مالزي) به تدريج از سال 2004 به بعد دوره کارشناسي ارشد ايمني زيستي را تصويب و اجرا مي‌كنند.

وي با اشاره به اينكه وضعيت آموزش عالي مهندسي ژنتيك كشاورزي را مي‌توان با تعيين رشته‌هايي كه تربيت متخصصان اين رشته را مي كنند ارزيابي كرد، گفت: سهم دانشگاه‌هاي آزاد، دولتي و پيام نور در پذيرش رشته‌هايي مانند بيوتکنولوژي کشاورزي، اصلاح نباتات و زراعت، گياه‌پزشکي، علوم باغباني، زيست شناسي که پيش نياز تخصص مهندسي ژنتيک کشاورزي محسوب مي‌شوند، طي سال‌هاي 83 تا 87 در مقطع كارشناسي به ترتيب 9/76 ، 6/16 و5/6 درصد و در مقطع ارشد 7/27 ، 7/63 و6/8 درصد است كه در مقصع دكتري 60 درصد براي دانشگاه آزاد و ما بقي به دانشگاه‌هاي دولتي بر مي‌گردد.

به گفته قره‌ياضي، اين وضعيت از طرفي نشان دهنده ظرفيت سازي در مقاطع پايه و دكتري، كاهش 900 درصدي ضريب تبديل كارشناسي به كارشناسي ارشد در دانشگاه‌هاي آزاد، توجه دانشگاه‌هاي دولتي به ظرفيت سازي در مقاطع تحصيلات تكميلي است و از آنجا كه اين رشته‌ها به آزمايشگاه، گلخانه و مزرعه نياز دارند، افزايش ظرفيت دانشگاه پيام نوردر اين رشته ها بسيار نگران كننده است.

رييس انجمن ايمني زيستي افزود: در سال‌هاي 1383 تا 88 در رشته‌هاي مذكور 167هزار و 976 تن در مقطع كارشناسي، هشت هزار و 592 نفر در مقطع كارشناسي ارشد و 547 دانشجو در مقطع دكتري هستند كه در مقطع دكتري تنها 42 نفر كه پايان‌نامه‌هاي آن‌ها در رابطه با مهندسي ژنتيك بود را مي‌توان به عنوان متخصص اين رشته تلقي كرد.

وي در خصوص مقايسه وضعيت ايران در توليد محصولات تراريخته در گذشته و حال تصريح كرد: ايران در سال 2005 وارد كلوپ كشورهاي توليد كننده محصولات تراريخته شد و با توليد برنج تراريخته تا سال 2006 نام خود را به عنوان اولين و تنها توليد كننده برنج تراريخته جهان به ثبت رساند، اما متاسفانه از سال 2007 تاكنون نام ايران از فهرست كشورهاي توليد كننده محصولات تراريخته حذف شده و كشور هاي مصر و بوركينافاسو جاي ما را در اين نقشه گرفتند.

قره ياضي درباره وضعيت کشت محصولات تراريخته در جهان در انتهاي سال 2009 ميلادي عنوان كرد : 134 ميليون هكتار سطح زير كشت محصولات تراريخته است كه 14 ميليون كشاورز در 25 كشور جهان با رشد 80 برابري نسبت به سال 1996 به كشت محصولات تراريخته مي پردازند. ارزش جهاني محصولات تراريخته ذرت، دانه سويا و پنبه در سال 2008 حدود 130 ميليارد دلار و با سود خالص اقتصادي ساليانه 12 ميليارد دلار بوده است كه اين نشان دهنده اهميت موضوع است.

به گزارش ايسنا، رييس انجمن ايمني زيستي در پايان در خصوص محصولات عمده تراريخته و سهم آن از كشت جهاني نيز گفت: سويا بيش از سه چهارم و معادل 90 ميليون هکتار، پنبه 33 ميليون هکتار، ذرت 158 ميليون هکتار و کلزا بيش از يک پنجم سطح زير کشت جهاني محصولات تراريخته را در اختيار دارند.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۱۱ خرداد ۱۳۸۹ / ۱۳:۳۷
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 8903-07083
  • خبرنگار : 71214