وزير امور خارجه كشورمان توافقات حاصله ميان ايران، تركيه و برزيل را در مورد تبادل سوخت كه مشتمل بر 10 ماده و يك مقدمه است، را تشريح كرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متكي، وزير امور خارجه كشورمان، بيانيه مشترك ايران، تركيه و برزيل در اجلاس مورخه 17 مي 2010 (27 ارديبهشت 1389 تهران) درباره موارد 10 گانه مورد توافق را به اين شرح تشريح كرد:
بر اساس ماده يك، سه كشور بر تعهد خود برعدم گسترش سلاح هستهيي تاكيد ميكنند و حقوق تمام اعضاء از جمله جمهوري اسلامي ايران در تحقيق، پيشرفت و همچنين چرخه سوخت را محترم ميشمارند.
بر اساس ماده دو توافقنامه، سه كشور اعتقاد راسخ خود را بر اجراي اين مفاد دارند تا در فضايي مثبت، سازنده و غيرتقابلي هم دور جديدي از همكاريها و تعاملات آغاز شود.
در ماده سه اين توافقنامه، تبادل سوخت هستهيي را گامي براي شروع همكاري در عرصههاي مختلف فناوري و صلحآميز هستهيي عنوان شده است.
ماده چهار اين توافقنامه نيز حكايت از اين مساله دارد كه تبادل سوخت هستهيي حركتي رو به جلو و سازنده و نقطهي شروعي براي همكاري با ملتهاست و چنين حركتي بايد به همكاري مثبت و همكاري صلحآميز هستهيي منجر شود و از هر گونه تقابل از جمله بيانات و رفتار تهديد آميز كه به حقوق ايران لطمه ميزند اجتناب و همكاري هستهيي جايگزين آن شود.
در ماده پنج اين توافقنامه كه اصليترين بخش اين توافقنامه است اين توافق حاصل شده است كه 1200 كيلوگرم سوخت اورانيوم كمتر غني شده در تركيه به صورت امانت نگهداري شود، كه در مالكيت ايران خواهد بود، و ايران و آْژانس امكان نظارت بر آن را دارند.
در ماده شش اين توافقنامه نيز آمده است جمهوري اسلامي ايران موافقت خود را در مورد موارد فوق به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ظرف 7 روز اعلام ميكند و متناسب با درخواست گروه وين (روسيه، فرانسه، آمريكا و آژانس بينالمللي انرژي اتمي) جزييات بيشتري درباره تبادل سوخت از طريق توافقنامهي خطي و ترتيبات مربوط به توافقنامه ايران و وين كه متعهد به تحويل 120 كيلوگرم سوخت اورانيوم مورد نياز راكتور تهران ميباشند ، شرح داده خواهد شد.
در ماده هفت اين موافقتنامه نيز اعلام شده است از زماني كه گروه وين توافق خود را اعلام كند طرفين خود را ملزم به اجراي ماده 6 ميدانند و ايران نيز موافقت خود را با انتقال 1200 كيلوگرم اورانيوم كمتر غني شده (LEU) اعلام ميكند و گروه وين نيز متعهد ميشود 120 كيلوگرم سوخت مورد نياز راكتور تهران را به ايران تحويل دهد.
در ماده هشت نيز پيشبيني شده است در صورتي كه مفاد اين توافقنامه مورد توجه قرار نگيرد حسب درخواست ايران، تركيه سوخت را به ايران برگشت دهد.
در ماده نه نيز اين مساله مورد تاكيد قرار گرفته كه تركيه و برزيل از شروع گفتوگوهاي ايران با 5+1 در هر مكان از جمله تركيه و برزيل حول نگرانيهاي مشترك استقبال ميكنند.
در ماده نهايي اين توافقنامه نيز تركيه و برزيل از رويكرد سازنده ايران در پيگيري حقوق و پايبندي به معاهده ان پي تي قدرداني كرده و ايران نيز از اقدامات دو كشور در اين زمينه تشكر ميكند.
انتهاي پيام