برنامههاي بيستوسومين دورهي نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران امروز (سهشنبه، 14 ارديبهشتماه) تشريح شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين نشست خبري در حالي برگزار شد كه تنها چند ساعت به زمان برگزاري مراسم افتتاحيه نمايشگاه باقي مانده و قرار است مراسم افتتاحيه ساعت 17 امروز برگزار شود.
محسن پرويز - رييس نمايشگاه كتاب تهران و معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - در آغاز سخنانش در اين نشست، خواست فقط سؤالهاي مربوط به نمايشگاه كتاب طرح شود و در ادامه با ارائهي گزارشي از چگونگي نشستهاي شوراي سياستگذاري بيستوسومين دوره نمايشگاه كتاب تهران، از فقدان مكاني براي برگزاري نمايشگاه كتاب تهران انتقاد كرد و گفت: يكي از مسائلي كه متأسفانه بر برگزاري نمايشگاه كتاب تهران سايه مياندازد و بخش زيادي از توان نيروهاي فرهنگي و برنامهريز ما را مصروف خود ميكند، موضوعات غيرمرتبط با نمايشگاه است كه عمده اين مسأله، فقدان مكاني درخور براي برگزاري نمايشگاه كتاب تهران است و اين مسألهي حاشيهيي بخش عمدهاي از وقت و توان نيروهاي ما را ميگيرد.
او در ادامه گفت: دست كم بيش از شش ماه قبل از برگزاري نمايشگاه كتاب بايد تقاضاها را دريافت كنيم تا مكانيابي براي غرفهها انجام شود و با وجود تلاش يكسالهي برگزاركنندگان نمايشگاه، از آنجايي كه مكاني براي برگزاري نمايشگاه كتاب نيست، مسائل حاشيهيي در روند برگزاري پيش ميآيد. هرساله ما به خاطر اينكه نميدانيم چه ميزان فضا در نمايشگاه در اختيار داريم و در تأمين فضاي فيزيكي نمايشگاه با دشواريهايي مواجه هستيم، با مشكل روبهرو ميشويم.
پرويز متذكر شد: با وجود تلاشهاي پيگير و شبانهروزي، هنگامي كه به زمان تحويل گرفتن فضاي نمايشگاه رسيديم، با پيمانكار جديدي در مصلاي تهران مواجه شديم كه فعاليتش گسترش يافته و شديدتر شده است و به طور جدي در كار آمادهسازي ساخت رواقهاي مصلاست. هرچند اين تلاش پيگير براي ساختوساز رواقهاي مصلا بخشي از آن نتيجه پيگيري ما بوده است و بايد از اين مسأله خوشحال باشيم؛ اما از طرفي هم با محدوديت فضاي فيزيكي در اين دوره از نمايشگاه روبهرو شديم كه با توصيههاي رييسجمهور و تقبل هزينهها از طرف وي، تصميم گرفته شد در فضاي باز مصلا، سازههايي شكيل و فلزي ايجاد شود تا جبران رواقهاي از دسترفته در اين دوره از نمايشگاه را بكند.
او افزود: با وجود اينكه در اين مسأله فشار زيادي به نيروهاي ما وارد شد، اكنون با احداث 50هزار مترمربع سازههاي موقت در شمال و شرق مصلا، بخشهاي كودك و نوجوان، دانشگاهي و كمكآموزشي در اين سالنها كتابهاي خود را عرضه خواهند كرد. از سويي، با توجه به اينكه طي چند روز اخير شاهد بارندگي بوديم و مقاومت سازهها در پي اين بارندگيها محك خورد، نگرانياي از اين بابت وجود ندارد.
رييس نمايشگاه كتاب تهران در ادامه به ارائه گزارشي از تسهيلات ارائهشده در اين دوره از نمايشگاه كتاب تهران اشاره كرد و گفت: با حمايتهاي رييسجمهور، كارت خريد كتابهاي داخلي براي دانشجويان عرضه خواهد شد كه متقاضيان ميتوانند با ثبتنام غيرحضوري از طريق وبسايت WWW.TIBF.NET اقدام كنند. همچنين بر اساس رايزنيهايي كه با اداره پست شده است، بنا داريم هزينهي ارسال كتاب به نقاط مختلف كشور از محل نمايشگاه را تا سقف پنج كيلوگرم، نمايشگاه برعهده بگيرد. از سويي طي پنج سال گذشته براي ارائه خدمات نمايشگاهي به ناشران داخلي حاضر در نمايشگاه كتاب تهران هزينههاي دريافتي اضافه نشده است و اين با هدف كمك به صنعت چاپ و نشر و كتاب و كتابخواني در كشور است كه طبيعي است با توجه به عدم افزايش هزينهها، تقاضاي ناشران براي دريافت غرفه نيز افزايش پيدا كند.
محمدرضا وصفي - مدير كميته بينالملل نمايشگاه كتاب تهران - نيز با ارائه گزارشي از روند ارسال كتاب از نقاط مختلف دنيا به نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران، شمار كتابهاي حاضر در اين دوره از نمايشگاه را 170هزار عنوان اعلام كرد و گفت: در اين دوره از نمايشگاه حدود 80 كشور با 980 انتشارات از سراسر دنيا حضور دارند.
مدير كميته بينالملل نمايشگاه كتاب تهران از نمايشگاه كتاب تهران به عنوان يك نمايشگاه محور در منطقهي خاورميانه ياد كرد و گفت: نمايشگاه كتاب تهران جزو استثناهاي نمايشگاه بينالمللي كتاب دنياست؛ از اين جهت كه هيچ ضمانت فاينانسي را به ناشران خارجي نميدهد؛ بلكه اين اعتبار نمايشگاه است كه ناشران خارجي را براي حضور در نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران ترغيب ميكند. سال گذشته قريب به 50 ميليون دلار كتاب به تهران ارسال شده بود كه اين نشان از اهميت و ارتباط و جايگاه نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در جهان دارد.
در ادامه اين نشست، محمود سالاري - مدير كميته ناشران داخلي نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران - از جلسههاي فشردهي بررسي آييننامهي انضباطي، متراژ غرفه، ثبت نام و ديگر آييننامههاي نمايشگاه كتاب تهران گزارش داد و گفت: هدف از بررسي و اصلاح آييننامههايي بويژه آييننامهي اختصاص غرفه به ناشران، كاهش اعتراضات ناشران نسبت به متراژ غرفه است.
او در ادامه به ارائه گزارشي از روند فعاليت اين كميته پرداخت و متذكر شد: در اين دوره از نمايشگاه، برخلاف دورههاي پيشين، ثبت نام از ناشران از ديماه آغاز شد؛ به خاطر اينكه در دورههاي گذشته در اسفندماه ثبت نام از ناشران انجام ميشد و برخي از ناشران فرصت اين را نداشتند تا مدارك خود را تكميل كنند؛ بنابراين در اين دوره تصميم گرفتيم كمي زودتر اقدام كنيم تا همه متقاضيان فرصت تكميل و ارائه مدارك خود را داشته باشند.
سالاري گفت: غرفهها از اوايل ارديبهشتماه آماده تحويل به ناشران بوده است و آنها ميتوانستند از هشتم ارديبهشتماه غرفهبندي خود را آغاز كنند.
او در پايان از شمار ناشران داخلي حاضر در بيستوسومين دوره نمايشگاه كتاب تهران گزارشي داد و گفت: بر اساس آمار اعلامشده، تا پايان روز دوشنبه ششم ارديبهشتماه در بخش ناشران عمومي به 1129 ناشر، متراژ مفيد 13هزار مترمربع فضا اختصاص داده شده است كه در اين بخش، هزار غرفه فعاليت دارند. در بخش دانشگاهي نيز به 480 ناشر، 6200 مترمربع فضاي مفيد اختصاص داده شده است كه اين بخش نيز با 385 غرفه فعاليتش را دنبال ميكند. در بخش ناشران آموزشي و كمكآموزشي، 137 ناشر با فضاي مفيد 3120 مترمربع فعاليت دارند كه در اين بخش نيز 137 غرفه احداث شده است. در بخش كودك و نوجوان هم 301 ناشر در فضاي مفيد 6135 مترمربع، 254 غرفه را احداث كردند. مجموعهي ناشران حاضر در اين دوره از نمايشگاه، 2047 نفر با 1776 غرفه است.
سالاري شمار كتابهاي موجود در اين دوره از نمايشگاه را 205هزار عنوان اعلام كرد.
در ادامهي اين نشست، محسن پرويز در پاسخ به انتقاد مطرحشده از سوي برخي اهل قلم مبني بر گزينشي عمل كردن سراي اهل قلم براي برگزاري نشستهاي اهل قلم و نويسندگان، گفت: فعاليت سراي اهل قلم در بخش جنبي نمايشگاه تعريف ميشود و همواره اين نگاه كلان در هنگام برگزاري نمايشگاه كتاب مطرح بوده است كه نمايشگاه مكاني براي نمايش كتاب يا فروش كتاب است و اينكه نشستها چطور برگزار شود، چه تعداد باشد و با چه موضوعاتي در كجا برگزار شود، اينها مسائلي است كه نه تنها در نمايشگاه كتاب تهران؛ بلكه در نمايشگاههاي سطح دنيا هم مطرح است. آنچه در نمايشگاه كتاب تهران برپا ميشود، حاصل جمعبندي نظرات كارشناسان مختلف است و طبيعي است كه هر برنامهاي موافق و مخالف خود را دارد و بهتر آن است كه ما به برآيند نگاهها توجه داشته باشيم. از سويي در دورهاي كه رسانهها بسياري از مسائل را ناديد ميگرفتند، ايرادها، اشكالها و مشكلات بسياري پنهان ميماند كه اكنون در گزارشهاي بازرسي خيلي از آنها منعكس شده است؛ اما خوشبختانه در اين دوره كه فضا باز شده است، كوچكترين ايرادها هم از نظر اهل رسانه دور نميماند.
او همچنين در پاسخ به انتقاد مطرحشده مبني بر برگزاري ديرهنگام نشست خبري نمايشگاه كتاب، دليل آن را درگذشت پدر وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان كرد و گفت: ما دوست داشتيم در اين نشست، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم حضور داشته باشد كه ميسر نشد.
پرويز در ادامه در واكنش به اظهارات رييس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ مبني بر اينكه اختصاص پاركينگ به سازههاي نمايشگاهي، ظرفيت پاركينگ را كاهش داده و باعث افزايش ترافيك محدوده نمايشگاه ميشود، اظهارات او را غيرمسؤولانه و مداخلهجويانه توصيف كرد و گفت: در مورد برگزاري يا عدم برگزاري نمايشگاه كتاب تهران، مسؤولان راهنمايي و رانندگي و همچنين مسؤولان خرد حوزههاي مختلف در برگزاري نمايشگاه كتاب صلاحيت اظهار نظر در سطح كلان نمايشگاه كتاب را ندارند. ايجاد سازههاي موقتي در فضاي باز نمايشگاه كتاب تهران توصيه رييسجمهور بوده و طرح مسألهي تعطيل كردن نمايشگاه كتاب غيرمسؤولانه است و از آنجايي كه سايهي سياست در همهي حوزههاي جامعه سنگين شده است، برخي افراد هم در اظهارنظرها نگاههاي سياسي را لحاظ ميكنند و ميخواهند از رييسجمهور انتقامگيري كنند كه با واقعيات هيچ انطباقي ندارد و اين نظراتي است كه برخي افراد غيركارشناس ميدهند.
او با تأكيد بر اينكه در نمايشگاه كتاب با كمبود فضاي پاركينگ مواجه نيستيم، متذكر شد: بر اساس تجربهي سالهاي گذشته، ما روزانه بين 300 تا 400هزار نفر بازديدكننده از نمايشگاه كتاب تهران داريم و اگر قرار باشد تمامي بازديدكنندگان با وسايل نقليهي شخصي به نمايشگاه بيايند، 20هزار پاركينگ هم پاسخگوي اين حجم از بازديدكننده نخواهد بود؛ از اينرو ما همواره به مردم توصيه كردهايم كه از وسايل نقليهي عمومي استفاده كنند و همچنين انتخاب مصلاي بزرگ امام خميني (ره) براي برگزاري نمايشگاه كتاب به دليل مسائل ترافيك شهري بوده؛ به دليل اينكه دسترسي به مترو براي آمدن به اين مكان امكانپذير است.
معاون فرهنگي وزير ارشاد افزود: از سويي بر اساس گفته مسؤولان شهرداري منطقهي هفت تهران، به فضاي پاركينگ، فضاي هزار خودرو اضافه شده است و پاركينگ كه در سال گذشته در داخل مصلا بوده، در اين دوره به شمال خيابان رسالت انتقال يافته است و با يك حساب دو دو تا چهار تا كه بچه مدرسهيي هم آن را ميفهمد، ترافيك نبايد سنگينتر از دورههاي گذشته باشد. اگر ترافيك سنگينتر شود، برخي خواستهاند كه بشود. از طرفي ما در داخل مصلاي امام خميني (ره) هستيم و به بيرون از آن كاري نداريم و آنهايي كه مسؤوليت خيابانهاي اطراف مصلا را دارند، بايد به اين مسأله رسيدگي كنند.
رييس نمايشگاه كتاب تهران در پاسخ به سؤالي مبني بر اظهارات رييس شوراي شهر تهران كه گفته بود، شهر آفتاب سال آينده به بهرهبرداري ميرسد، اظهار كرد: انصافا ما از مسائلي كه طرح ميكنيم، اصلا انگيزهي سياسي نداريم. چندي پيش دربارهي وعدهي قاليباف - شهردار تهران - كه سال 85 گفته بود، سه سال ديگر شهر آفتاب به بهرهبرداري ميرسد و ميشود از آن براي برگزاري نمايشگاه كتاب تهران بهره برد، يك يادآوري كردم كه وعدهي دادهشده براي بهرهبرداري از شهر آفتاب محقق نشده است و هيچ اتفاقي نيافتاده و در اينباره با شوراي شهر و شهرداري تهران مكاتبه كرديم كه اصلا طرح اين مباحث فارغ از انگيزههاي سياسي است. دوستان همانجوري كه تشكر ما را از همكاري شهرداري منطقهي هفت سياسي برداشت نميكنند، طبيعي است كه اين تذكر را نيز برداشت سياسي نكنيم. البته من احساس ميكنم شهرداري تهران با كمبود منابع مالي مواجه شده و اين طرح به تعويق افتاده است كه ميتواند با ياري گرفتن از منابع مالي مختلف و عزمي كه شوراي شهر تهران جزم ميكند، به شكلي كه شايستهي شهر تهران است، اين معضل برطرف شود.
محسن پرويز همچنين در پاسخ به سؤالي مبني بر تعداد ناشران كشور گفت: اكنون ناشران فعال در كشور چهارهزار نشر است و منظور ما از ناشر فعال ناشري است كه در سال بيش از چهار عنوان كتاب منتشر ميكند و اكنون قريب به 9هزار ناشر غيرفعال داريم كه اين مسأله ناشي از رفتار غيرمسؤولانه و استدلال ضعيف عطاءالله مهاجراني (وزير سابق فرهنگ و ارشاد اسلامي) بوده است. وي در دورهي مسؤوليتش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به زعم خودش براي پرهيز از آمدورفت زياد به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، پروانهي دائمي نشر را براي تعدادي از ناشران صادر ميكند كه اكنون فعال نيستند. او استدلال ميكند كه مگر فرد هرساله براي تمديد شناسنامهاش به ثبت احوال مراجعه ميكند كه براي تمديد پروانهي نشر بخواهد به ارشاد مراجعه كند و اي كاش اين استدلال در همان دوران مسؤوليتش آشكار ميشد كه ما همان موقع جلو اين اظهارات كوتهبينانه را كه سبب آسيبهاي بزرگي شده است، ميگرفتيم و اين همه ضرر و زيان به بار نميآمد. در هيچ كجاي دنيا پروانهي كسب به مثابه شناسنامه درنظر گرفته نميشود؛ شناسنامه سند هويت يك فرد است كه مشخصات آن در طول زمان تغيير نميكند؛ اما پروانهي كسب و كار اينطور نيست. امروز يك ساندويجفروش هم هرساله به وزارت بهداشت ميرود، يكسري آزمايشها ميدهد تا پروانهي آن تمديد شود. پروانهي دائمي صادرشده براي برخي از فعالان حوزه نشر سبب ايجاد مشكلات عديدهاي شده است.
انتهاي پيام