رييس سازمان حفاظت محيط زيست: برداشت غيرمجاز آب در بالادست موجب كاهش دبي كارون شده است 95 درصد گرد و غبار كشور منشا خارج كشوري دارد

رييس سازمان حفاظت محيط زيست درباره كاهش دبي رودخانه كارون گفت: اكنون در بالادست رودخانه كارون و در استان‌هاي مختلف مانند قم، اصفهان، يزد، كرمان و لرستان برداشت‌هايي از كارون انجام مي‌شود كه در اين زمينه تاكيد دولت اين است كه هر گونه برداشت بايد با رعايت حق‌آبه‌هاي قانوني در پايين دست انجام شود تا حق‌آبه‌ رودخانه كارون و تالاب‌ها حفظ شود.

به گزارش خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدجواد محمدي‌زاده در حاشيه همايش مديران ‌كل حفاظت محيط زيست كشور در اهواز اظهار كرد: محيط زيست و حفاظت از آن مهمترين چالش امروز بشر است و توسعه پايدار نيز بايد با در نظر گرفتن معيارهاي زيست محيطي شكل گيرد زيرا اگر در اين مورد بي‌اعتنايي شود آثار زيانبار آن گريبان‌گير بشر و نسل‌هاي آينده خواهد شد.

وي افزود: مهمترين موضوعي كه در زمينه محيط زيست در خوزستان مطرح است بحث گرد و غبار است كه از مدت‌ها پيش استان خوزستان را تحت تاثير خود قرار داده و بيشترين آسيب را به اين استان وارد آورده است. اخيرا نيز 10 استان كشور با اين پديده درگير شده‌اند.

محمدي‌زاده تصريح كرد: روند گرد و غبار در چند ساله اخير روندي شتابنده بوده، به طوري كه در سال 87 غلظت گرد و غبار در خوزستان به حدود 8 هزار و 860 ميكروگرم به متر مكعب رسيد كه معادل 34 برابر حد مجاز است.

وي خاطرنشان كرد: مهمترين علت گرد و غبار خشكسالي بوده و منشاء آن نيز به صورت عمده مربوط به كشورهاي همسايه است. به گونه‌اي كه 95 درصد گرد و غبار منشاء خارج كشوري و تنها پنج در منشاء درون كشوري دارد.

معاون رييس جمهور بيان كرد: بيشترين منشاء گرد وغبار در كشورهاي عراق، سوريه، اردن، عربستان و بخشي از شمال آفريقاست.

وي تاكيد كرد: در سال جاري تا كنون تعداد روزهاي گرد و غبار كمتر بوده و از نظر ميزان پايداري آلايندگي و شدت آلودگي نيز كاهش داشته‌ايم كه علت اصلي آن بارندگي‌هاي اخير و تامين شدن رطوبت تالاب‌ها بوده است.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: براي حل مشكل گرد و غبار كارهايي تا كنون انجام شده است. با وزارت نيرو در مورد تامين حق‌آبه تالاب‌ها به توافق رسيده‌ايم و در سال جاري با مديريت استاندار خوزستان و همكاري وزارت نيرو، تا كنون حق‌آبه تالاب‌هاي هورالعظيم و شادگان رعايت شده است.

وي اظهار داشت: نخستين جلسه بررسي وضعيت تالاب‌هاي كشور نيز با حضور مسئولان دولتي به زودي برگزار مي‌شود و در مورد تالاب‌هاي اروميه، انزلي، هامون، پريشان، شادگان و هوالعظيم گزارش لازم را به دولت ارايه مي‌دهيم.

محمدي‌زاده افزود: در زمينه رايزني‌هاي بين‌المللي براي مهار گرد و غبار نيز اقداماتي انجام و توافق‌هايي به دست آمده است.

وي تصريح كرد: قرار بر اين بود كه هفته آينده در اجلاس چهار جانبه تركيه كه با حضور كشورهاي ايران، تركيه، سوريه و عراق برگزار مي‌شود، شركت كنيم كه اين اجلاس به 20 روز آينده موكول شده است. پيشنهادهايي داريم كه در اجلاس چهار جانبه تركيه براي حل مشكل گرد و غبار ارايه خواهيم داد.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست يكي از اين پيشنهادات را راه‌اندازي مركز هواشناسي منطقه‌اي به مديريت ايران بيان كرد تا بتوان اطلاعاتي پايدار مربوط به هواشناسي را به دست آورده و آنها را مبنا قرار داد.

له گفته وي، دومين پيشنهادي كه در اجلاس تركيه از سوي ايران مطرح مي‌شود، مديريت يكپارچه بر توزيع منابع آب است و در اين زمينه عمده تاكيد بر روي آب‌هايي است كه از تركيه به عراق وارد مي‌شود و براي حل مسئله رطوبت تالاب‌هاي عراق بر اين مسئله تاكيد خواهيم كرد.

معاون رييس جمهور گفت: سومين موردي كه در اجلاس چهار جانبه مطرح مي‌شود، مالچ‌پاشي است و در اين زمينه كشورهاي درگير با مساله گرد و غبار بايد هر كدام منابعي را به اين مساله اختصاص دهند و ايران نيز مديريت مالچ‌پاشي را بر عهده مي‌گيرد.

وي اظهار داشت: در مجموع رايزني‌ها و تبادل اطلاعات با كشورهاي هدف در زمينه گرد و غبار تا كنون مثبت بوده و اميدواريم اين رايزني‌ها به نتيجه مناسب برسد.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست در مورد اعتبارات گرد وغبار نيز تصريح كرد: عمده اعتبارات گرد و غبار به استان‌هاي درگير اين پديده داده شده و استان خوزستان نيز محور بوده است.

وي افزود: نكته مهم ديگري كه در خوزستان مطرح است بحث آلودگي‌هاي مختلف به ويژه در حوزه نفتي است. در يك سال گذشته نيز چند حادثه در اين زمينه داشته‌ايم كه بخشي از اين حوادث در خوزستان و بخشي در لرستان بوده است.

محمدي‌زاده با بيان اينكه در حادثه اخير نفتي كه در رامشير پيش آمد خوشبختانه عملكرد وزارت نفت كاملا مثبت بود، تاكيد كرد: در حادثه رامشير، چاهي فوران كرد كه به سرعت فضاي اطراف آن ايزوله و از ورود مواد نفتي به رودخانه جراحي، تالاب شادگان و آب شرب منطقه پيش‌گيري شد.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: مسايل حوزه نفتي خوزستان به چند بخش تقسيم مي‌شود. يكي از مسايل به پساب‌هاي پتروشيمي و واحدهاي صنعتي و حوزه‌هاي نفت و گاز مربوط است كه در سفر سوم هيات دولت به خوزستان در اين زمينه مصوبه‌اي داشتيم و طبق اين مصوبه وزارت نفت مكلف است در سالهاي 88 و 89 نسبت به رفع آلايندگي‌ها اقدام كند كه اميدواريم وزارت نفت به تعهد خود در اين زمينه اقدام كند.

محمدي‌زاده تصريح كرد: موضوع ديگر در حوزه آلودگي‌هاي نفتي خوزستان بحث بهينه‌سازي توليد است كه در اين زمينه پالايشگاه آبادان فعاليت‌هاي خوبي انجام داده است.

وي خاطرنشان كرد: همه طرح‌هاي بزرگ نفتي مكلف شده‌اند كه مطالعات زيست محيطي را انجام دهند و مشاوران آنها نيز تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست هستند. بنابراين طرح‌هاي بزرگ نفتي پس از تاييد در سازمان حفاظت محيط زيست اجرايي مي‌شوند.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست بيان كرد: مشكل ديگري كه وجود دارد فرسودگي بخشي از خطوط انتقال نفت و گاز است كه بخشي از آنها در كف دريا و بخشي در خشكي قرار دارند. با توافق انجام شده با وزارت نفت، كار تعمير و نگهداري و بهسازي اكنون در حال انجام است و اميدواريم در اين زمينه مشكلي نداشته باشيم.

محمدي‌زاده گفت: در حادثه رامشير عمليات مهار چاه نفت كاملا موفق بوده و هيچ آسيبي به رودخانه جراحي و تالاب شادگان وارد نشده ولي در سايتي كه فوران انجام شد محيط زيست در حدود چند هكتار آسيب‌هايي ديده است كه وزارت نفت مكلف شده است كه همه آسيب‌هاي وارد شده را برطرف و آلايندگي را رفع كند.

وي افزود: در زمينه جبران خسارت‌هاي زيست محيطي وارد شده اگر سستي و كاستي از سوي وزارت نفت ديده مي‌شد اين وزارت خانه مشمول جرايمي مي‌شد ولي چون كاستي مشاهده نشده مشمول مجازات نيست.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست درباره احياي تالاب هورالعظيم تصريح كرد: حق‌آبه تالاب هورالعظيم در سال جاري به طور كامل تامين شده و اكنون تالاب آب دارد و از پرندگان و گونه‌هاي گياهي برخوردار است.

وي خاطرنشان كرد: همه تلاش سازمان حفاظت محيط زيست اين است كه حق‌آبه تالاب هورالعظيم از سوي وزارت نيرو حفظ شود و اطمينان مي‌دهيم سازمان حفاظت محيط زيست در اين زمينه دغدغه كافي را دارد.

محمدي زاده بيان كرد: اكنون نگراني اصلي ما در مورد رودخانه كارون و مشكلات اين رودخانه است.

وي تاكيد كرد: شوراي حفاظت كيفي رودخانه كارون از سال 79 با مصوبه هيات وزيران تشكيل و از سال 80 به رياست استاندار خوزستان و دبيري مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان كار خود را آغاز كرده است.

معاون رييس جمهور گفت: 50 درصد آلودگي رودخانه كارون مربوط به فاضلاب‌هاي خانگي است و فاضلاب خام در اين رودخانه رهاسازي مي‌شود.

وي افزود: در گذشته نيز پساب‌هاي صنعتي 24 درصد آلودگي رودخانه كارون را تشكيل مي‌داد كه با فعال شدن تصفيه خانه‌هاي برخي كارخانه‌ها اين ميزان به 10 درصد كاهش يافته است.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: ميزان آلايندگي‌هاي ناشي از پساب‌هاي كشاورزي نيز كاهش يافته است كه يكي از دلايل آن بارندگي‌هاي سال جاري بوده است.

وي خاطرنشان كرد: بررسي‌ها نشان مي‌دهد ميزان فلزات سنگين مانند جيوه كه در گذشته ميزان آن زياد بود، كاهش يافته است. مهمترين علت كاهش فلزات سنگين در آب كارون، بارندگي و مديريت رهاسازي آب بوده است و اكنون بيشترين نگراني در زمينه فاضلاب خانگي است.

محمدي‌زاده بيان كرد: طبق مصوبه جلسه اخير هيات دولت، وزارت نيرو مكلف است در سال‌هاي 89 تا 91 كليه فاضلاب‌هاي شهري را پس از گندزدايي و عمليات تصفيه در رودخانه كارون رهاسازي كند.

وي تاكيد كرد: اميدواريم با انجام اين مصوبه از سوي وزارت نيرو و ادامه روندي كه در حوزه صنعت و كشاورزي در پيش است و همچنين بارندگي‌هاي اخير بتوانيم نگراني‌هاي موجود در مورد رودخانه كارون را به حداقل برسانيم.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست درباره كاهش دبي رودخانه كارون نيز گفت: اكنون در بالادست رودخانه كارون و در استان‌هاي مختلف مانند قم، اصفهان، يزد، كرمان و لرستان برداشت‌هايي از كارون انجام مي‌شود كه در اين زمينه تاكيد دولت اين است كه هر گونه برداشت بايد با رعايت حق‌آبه‌هاي قانوني در پايين دست انجام شود تا حق‌آبه‌ رودخانه كارون و تالاب‌ها حفظ شود.

وي افزود: در خصوص كاهش دبي رودخانه كارون موضوع دومي كه مطرح مي‌شود مديريت در رهاسازي آب است. پيش‌بيني‌هاي هواشناسي درباره بارندگي‌هاي پاييز و زمستان و بهار سال جاري موجب شد استانداري خوزستان و سازمان آب و برق رهاسازي آب را كنترل كنند، به گونه‌اي كه ميزان آب رها شده مناسب با كشت انجام شده و برق مورد نياز باشد.

محمدي‌زاده تصريح كرد: آن چه مهم است اين كه حق‌آبه بايد رعايت شود و سازمان حفاظت محيط زيست بر روي اين موضوع تاكيد دارد.

وي خاطرنشان كرد: حق‌آبه بايد رعايت شود تا رطوبت تالاب‌ها تامين شود.

معاون رييس جمهور بيان كرد: تنظيم رهاسازي آب با وضعيت بارندگي و برق مورد نياز كشور بسيار مهم است و دبي رودخانه كارون با توجه به اين مولفه‌ها تنظيم مي‌شود.

وي تاكيد كرد: اميد است با كنترل برداشت‌هاي غيرمجاز آب، مشكل كاهش دبي رودخانه كارون حل شود كه اين موضوع نيز بر عهده وزارت جهاد كشاورزي و وزارت نيرو است.

محمدي‌زاده گفت: برداشت‌هاي غيرمجاز آب در بالادست موجب شده آب در پايين دست با كمبود مواجه شود.

وي افزود: كمربند سبز نيز موضوعي است كه شهرداري‌ها مكلف به اجراي آن هستند و ما نيز پيگيري لازم را در اين زمينه خواهيم داشت.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: درباره تعهد وزارت نفت در تامين مالچ مورد نياز براي مهار گرد و غبار نيز مشكلي پيش آمده كه در حال رايزني براي حل آن هستيم.

وي خاطرنشان كرد: وزارت نفت در گذشته مالچ مورد نياز را به صورت رايگان در اختيار سازمان جنگل‌ها و مراتع قرار مي‌داد و به‌تازگي اين وزارت‌خانه اعلام كرده است كه ديگر مالچ را رايگان تحويل نمي‌دهد كه در حال پيگيري براي حل مسئله هستيم.

محمدي‌زاده درباره دستگاه‌هاي سنجش آلودگي هوا گفت: سازمان حفاظت محيط زيست شش دستگاه سنجش آلودگي هوا را در اختيار خوزستان قرار مي‌دهد و 10 ايستگاه نيز از سوي وزارت نفت تامين مي‌شود. اعتبار لازم براي تهيه شش دستگاه بخش آلودگي هوا از سوي سازمان حفاظت زيست ابلاغ شده و اين دستگاه‌ها در بهار سال 89 در اختيار خوزستان قرار مي‌گيرند.

وي در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره علت انتقال امتياز تاسيس پژوهشكده هواشناسي از خوزستان به اصفهان با وجود معضل گرد وغبار در خوزستان افزود: اين مسئله را پيگيري خواهيم كرد.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست درباره اظهار نظر اخير معاون وزير نيرو مبني بر اين كه ديگر نمي‌توان انتظار داشت كارون مانند گذشته پر آب شود، تصريح كرد: مرجع قانوني در زمينه تنظيم دبي رودخانه‌ها وزارت نيرو است و اين وزارتخانه است كه با توجه به مجموعه مولفه‌ها، منابع آبي را مديريت مي‌كند و بنابراين اظهار نظر رسمي از سوي وزارت نيرو بيان مي‌شود. از سوي ديگر، حفاظت از منابع آب و حفظ رطوبت تالاب‌ها و مناطق حفاظت شده بر عهده سازمان حفاظت محيط زيست است.

محمدي‌زاده گفت: هم اكنون عمده تلاش سازمان حفاظت محيط زيست قطع آلاينده‌هاي ورودي به رودخانه كارون است تا دبي اين رودخانه سالم بماند.

وي افزود: اين كه گفته مي‌شود 100 سال پيش در رودخانه كارون كشتيراني مي‌شده، ولي اكنون دبي كاهش يافته و نبايد توقع داشت اين رودخانه مانند گذشته باشد، حرف درستي است ولي اكنون چندين سد در بالا دست كارون ساخته شده و از منابع آبي استفاده مي‌شود كه اين يك مسئله مثبت است.

رييس سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: هم اكنون بايد تلاش كنيم تا حداقل دبي رودخانه كارون حفظ شود.

وي خاطرنشان كرد: اكنون در شهرهايي مانند مسجدسليمان و شوشتر همه اراضي مشروب هستند و از رودخانه كارون و آب‌هاي بالادست آن استفاده مي‌كنند و هيچ سيلي هم اتفاق نمي‌افتد.

معاون رييس جمهور بيان كرد: سال آينده به مناسبت چهلمين سال كنوانسيون رامسر، جلسه‌اي در رامسر خواهيم داشت و به موضوع تالاب‌ها در مقياس بين‌المللي توجه ويژه‌اي خواهد شد.

وي تاكيد كرد: در حوزه تالاب‌ها، موضوع حريم تالاب‌ها، حق‌آبه تالاب‌ها و تنوع زيستي تالاب‌ها دقت لازم را داريم و گزارش‌هاي مربوط به تالاب‌ها را در جلسات دولت مورد بررسي قرار مي‌دهيم، زيرا با توجه به خشكسالي چند سال اخير اگر چاره انديشي نكنيم با مشكل جدي مواجه خواهيم شد.

محمدي‌زاده گفت: در مورد تالاب‌هاي اروميه، انزلي، هامون، پريشان و همچنين هورالعظيم و شادگان اگر چاره‌انديشي نكنيم مشكلاتي خواهيم داشت و لازم است حق‌آبه، حريم و تنوع گونه‌هاي زيستي اين تالاب‌ها مراقبت شوند.

معاون رييس جمهور در پايان گفت: با توافق انجام شده با وزارت نفت، در چندين نقطه حساس خوزستان طرح‌هاي توسعه نفت اجرا خواهد شد.

وي افزود: بخشي از اين طرح‌ها در نقاط مشترك با كشور همسايه، مانند هورالعظيم انجام مي‌شود و بخشي از آن طرح‌هاي توسعه‌اي است كه سال‌ها معطل بوده است.

محمدي‌زاده تصريح كرد: در حوزه نفت و در آبادان و اهواز تا دو سال آينده اتفاقاتي مي‌افتد كه در زمينه‌هاي اشتغال‌ و سرمايه‌گذاري موجب تحولات خوبي خواهد شد.

وي خاطرنشان كرد: اميد زيادي داريم كه با توافق انجام شده با سرمايه‌گذاران خارجي به زودي فعاليت‌هاي زيست محيطي در زمينه كاهش آلايندگي‌هاي دريا، چه در زمينه كشتي‌هاي نفت‌كش و چه در زمينه سرمايه‌گذاري در تاسيسات كف دريا باشيم و هم اكنون مذاكراتي با برخي كشورها در حال انجام است.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۳۰ بهمن ۱۳۸۸ / ۱۵:۵۷
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 8811-15653
  • خبرنگار :