/موش، كرم و لاك‌پشت، نخستين فضانوردان ايران/ «كاوش 3»، نخستين موجودات زنده را از ايران به فضا برد

موش، كرم خاكي، لاك پشت و نمونه‌هاي سلولي مسافران نخستين كپسول زيستي بودند كه توسط دانشمندان فضايي ايران به فضا پرتاب شده و پس از طي مسير مشخص شده سالم به زمين برگشتند.

به گزارش خبرنگار فن‌اوري ايسنا، در پي پرتاب موفق راكت‌هاي كاوش 1 و 2، راكت كاوش 3 در ايام دهه فجر انقلاب اسلامي و در آستانه روز ملي فن‌اوري فضايي با موفقيت به فضا پرتاب شد.

كاوش 3 از زيرسامانه‌هاي سازه، محفظه زيستي تغذيه و ارسال داده‌هاي تله متري، تصويربرداري و ارسال همزمان، رايانه پرواز، سنجش محيطي تشكيل شده و تله متري فعاليت‌ها و عملكرد كاوشگر در فرايند پرتاب و ارسال تصاوير همزمان به ايستگاه زميني متحرك،‌ كنترل رايانه پرواز در اين فرايند، ‌كنترل عمليات فرامين و جدايش،‌ نمايش كپسول زيستي و موجودات زنده درون آن به صورت بهنگام،‌ دستيابي به مجموعه امكانات آزمايشگاهي براي داده‌برداري از فضاي خارج از جو از ديگر دستاوردهاي پرتاب كاوش 3 است.

راكت‌هاي كاوش كه به عنوان راكت‌هاي پژوهشي مورد استفاده قرار مي‌گيرند، كاوشگرهاي زير مداري هستند كه پرتابي به شكل U وارونه دارند و قادرند و ارتفاع خاصي در نقطه اوج مداري بالا رفته و سپس به زمين برگردند.

از جمله كاربردهاي راكت‌هاي كاوش آزمايشگاه تجهيزاتي است كه قرار است روي ماهواره‌ها نصب شود.

كاربرد ديگر راكت‌هاي كاوش‌، مطالعات علمي خاص در ارتفاعات 50 تا 200 كيلومتري جو است، زيرا بالن‌هاي توانايي رسيدن به آن ارتفاع را نداشته و ماهواره‌ها نيز نمي‌توانند به دليل خطر سقوط زير ارتفاع مشخصي كار كنند؛ بنابراين معمولا مطالعات علمي در اين فاصله از جو را با راكتهاي كاوش انجام مي‌دهند به طوري مي‌توان سرعت باد، فشار هوا و برخي تستهاي نجومي را با اين نوع راكتها انجام داد.

كاربرد بسيار مهم ديگر راكت‌هاي كاوش، فرستادن موجودات زنده است كه چنانچه قصد تحقيقات بر روي موجودات زنده را داشته باشيم يكي از بسترهاي خوب و ارزان قيمت راكت‌هاي كاوش است كه چنين ماموريت‌هايي هزينه‌هاي هنگفت استفاده از ماهواره بر يا ماهواره را ندارد.

با پرتاب كاوش 3 و فرستادن کپسول زيستي براساس ضوابط و استانداردهاي مربوط، جبهه جديدي از فعاليتهاي علمي در عرصه فن‌آوري فضايي جمهوري اسلامي ايران گشوده شد.

به گزارش ايسنا، امروز همزمان با سالگرد پرتاب ماهواره ملي «اميد» و روز ملي «فن‌آوري فضايي»، چندين طرح مهم هوافضايي، با حضور رئيس جمهور و چند تن از وزرا رونمايي و افتتاح شد.

رونمايي از ماهواره ملي «طلوع»، نمونه مهندسي ماهواره ملي «مصباح دو»، نمونه مهندسي ماهواره دانشجويي «نويد علم و صنعت»، نمونه مدل اوليه ماهواره‌بر «سيمرغ» و موتور ماهواره‌بر آن و افتتاح نخستين مرکز پردازش تصاوير ماهواره‌يي ايران و آزمايشگاه سه بعدي مجازي ماهواره‌يي به فاصله يك سال از پرتاب نخستين ماهواره بومي ايران، نمايشي تمام عيار و تحسين‌برانگيز از عزم و تلاش خستگي‌ناپذير متخصصان هوافضاي كشورمان براي حضور قدرتمندانه در اين عرصه راهبردي از دانش و فن‌اوري بود.

انتهاي پيام

  • چهارشنبه/ ۱۴ بهمن ۱۳۸۸ / ۱۴:۳۲
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8811-08728
  • خبرنگار :