*صادرات امسال، عقب‌تر از پارسال* صادرات؛ قرباني نفت!

با وجود اينكه سه ماه به پايان سال مانده، آمارهاي رسمي كشور و برآوردها نشان مي‌دهد صادرات امسال ايران به دليل گره محكمي كه به نفت خورده، نسبت به سال گذشته كاهش چشمگيري خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) هرچند صادرات مقوله‌اي است كه از سخنان مسئولان كشوري گرفته تا آب‌وهوا و عوامل ديگر تاثير مي‌پذيرد اما به دليل وابستگي شديدتري كه صادرات ايران به نفت دارد، بنابراين طبيعي است كه با هرتغييري در قيمت يا توليد اين محصول، صادرات ايران نيز در تلاطم تغيير بيفتد.

سهم حدود 25 درصدي كالاهاي غيرنفتي از صادرات كشورمان (طبق كارنامه صادرات ايران در سال گذشته) نيز هرچند به ظاهر نشان مي‌دهد ميزان وابستگي صادرات ايران به نفت بيش از 75 درصد نيست اما به دليل وجود فراورده‌هاي نفتي در گروه اين كالاهاي غيرنفتي صادرات كه به گفته معاون سابق وزارت بازرگاني سهم آن در سال گذشته شش ميليارد دلار بود، حاكي است كه اين ميزان وابستگي بيشتر از آنچه هست كه به چشم مي‌آيد.

به جز اين بخش كه شش درصد صادرات كشور مي‌شود و آن قسمت عمده 75 درصدي صادرات نفتي كشور، آن بخش حدود20 درصدي صادرات ديگر كشورمان نيز (اگر نگوييم مستقيم) به صورت غيرمستقيم از قيمت و توليد نفت تاثير مي‌گيرد. چرا كه عمده كالاهاي اين بخش اقلام غيراساسي و غيرضروري هستند كه مصرف‌كنندگان خارجي پس از تامين نيازهاي اوليه، به آن‌ها رو مي‌آورند. در اين بخش اقلامي چون پسته و خشكبار و فرش وجود دارند كه جزو چهار قلم عمده صادرات ايران محسوب مي‌شوند.

با كاهش قيمت نفت در امسال (طبق آمارهاي اعلام شده) و به تبع آن كاهش درآمدهاي برخي كشورها كه بعضا به اعتقاد برخي از كارشناسان اين موضوع در بحران جهاني مالي نيز تاثير گذاشته، برخي (اگر نگوييم اكثر) كشورهاي مقصد صادرات كالاهاي ايراني نيز به دليل همين تقليل درآمدشان تقاضاهاي خود نسبت به اين گروه كالاهاي صادراتي لوكس ايراني را نيز كم كرده‌اند.

با در نظر گرفتن اين موضوع، در حال حاضر وضعيت به گونه‌اي شده كه صادرات سه فصل اول امسال ايران با احتساب و بدون احتساب ميعانات گازي به ترتيب به بيش از 18 ميليارد و 14 ميليارد دلار رسيده و اين درحالي است كه اين ارقام در پايان سال گذشته بيش از 23 ميليارد و 18 ميليارد دلار بود.

مقايسه اين ارقام حاكي از فاصله پنج و چهار ميليارد دلاري صادرات كالاهاي غيرنفتي ايران در امسال و سال گذشته است كه به نظر مي‌رسد با وجود سه ماهي كه به پايان امسال مانده و تجربه صادرات ايران در سه فصل امسال اين فاصله پر شود. چرا كه به صورت ميانگين در هر فصل امسال بيش از شش ميليارد دلار صادرات غيرنفتي با احتساب ميعانات گازي و كمتر از پنج ميليارد دلار صادرات غيرنفتي بدون احتساب ميعانات گازي صورت گرفته است.

اين‌ها يعني حداقل آن بخش از صادرات ايران كه به صورت مستقيم از قيمت نفت تاثير نگرفته‌اند با كاهش (البته شايد) مواجه نشوند اما در آن بخش 75 درصدي صادرات ايران، يعني نفت به نظر مي‌رسد ميزان صادرات حدود 60 ، 65 ميليارد دلار باشد (طبق برآورد رييس اتحاديه صادرکنندگان فرآورده‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي) كه آن وقت ميزان صادرات ايران در مجموع حدود 85 ميليارد دلار خواهد شد.

با در نظر گرفتن اينكه ميزان كل صادرات ايران در سال گذشته بيش از 100 ميليارد دلار (طبق برآورد اكونوميست) بوده، بنابراين احتمالا شاهد كاهش 15 درصدي صادرات ايران خواهيم بود كه با توجه به اين استدلال‌ها و اعتقاد برخي از كارشناسان و البته كاهش قيمت نفت در امسال، مي‌توان گفت با وجود عواملي چون بحران مالي جهاني يا حتي تحريم‌هايي در قبال ايران، صادرات امسال ايران قرباني نفتي شده كه سال‌هاست اقتصاد ايران بر پايه آن مي‌چرخد.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۱۳ دی ۱۳۸۸ / ۱۱:۴۶
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8810-05538
  • خبرنگار :