معاون سابق وزير بازرگاني در گفت‌وگو با ايسنا: كاهش صادرات امسال بيش از 30 درصد خواهد بود

معاون سابق وزارت بازرگاني كه اين روزها در كسوت نماينده بخش خصوصي در اتاق بازرگاني تهران فعاليت مي‌كند، در مورد صادرات ايران در امسال با تاييد كاهش آن نسبت به سال گذشته،‌ برآورد كرد كه اين ميزان كاهش بيش از 30 درصد پيش‌بيني شده اكونوميست باشد.

محسن بهرامي در گفت‌وگو با خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در مورد برآورد اكونوميست از كاهش 30 درصدي صادرات ايران در امسال، با اشاره به اينكه اكونوميست و بقيه مراجع بين‌المللي در ابتداي سال ميلادي هم همين برآوردها را با يك تقريب نزديك‌تري اعلام كرده بودند، عنوان كرد: سازمان‌هاي بين‌المللي از جمله اكونوميست سال ميلادي را مدنظر قرار مي‌دهند اما ما سه ماه ديگر تا پايان سال شمسي داريم. با وجود اين، اگر ملاك را سال ميلادي بدانيم اين 30 درصد گفته‌ شده، تقريبا محقق شده و اگر سال شمسي مدنظر قرار بگيرد احتمال كاهش درآمدها بيش از 30 درصد هم خواهد بود.

وي در اين مورد اظهار كرد: در سال گذشته قيمت نفت قبل از بحران در هر بشكه به 140 دلار هم رسيد و طبيعي است كه با افزايش قيمت نفت، به تبع آن هم درآمدهاي نفتي ما و هم فرآورده‌هاي نفتي ما از جمله محصولات پايين‌دستي و پتروشيمي و ميعانات گازي دستخوش اين افزايش قيمت شوند.

وي ادامه داد: به عبارتي هم صادرات نفتي ما و و هم صادرات غيرنفتي ما در حاشيه اين افزايش چشم‌گير قيمت نفت به ركورد دست‌نيافتني رسيدند.

بهرامي اضافه كرد: اما در امسال به دنبال بحران جهاني و كاهش رشد اقتصادي در اكثر كشورهاي توسعه‌يافته و كاهش مصرف نفت و به تبع آن، كاهش قيمت نفت، درآمدهاي نفتي ايران كاهش پيدا كرد و به همين مرزهاي اعلام شده اكونوميست رسيد.

* 30 درصد كاهش درآمدهاي نفتي قابل انتظار بوده است

به گفته او در سال جاري قيمت نفت مثل سال گذشته نبوده و اگر متوسط را 56 ،57 دلار در نظر بگيريم نسبت به سال گذشته كه بالاتر از 80 دلار بود، 30 درصد كاهش درآمدهاي نفتي كاملا قابل انتظار بوده است.

اين فعال بخش خصوصي در ادامه عنوان كرد: از سوي ديگر سهم عمده‌اي از صادرات غير نفتي ما كه در سال گذشته ركورد 20 ميليارد دلاري را زده بود، ميعانات گازي و محصولات پتروشيمي هستند و شايد حدود شش ميليارد دلار از درآمدهاي صادرات غير نفتي ما هم به نوعي فرآورده‌هاي نفتي و محصولات پايين دستي باشد كه در مجموع درآمدهاي ناشي از صادرات غير نفتي ما در اين بخش‌ها هم كاهش پيدا كرده است.

بهرامي افزود: از اين‌ها مهمتر محصولات سنتي صادرات غير نفتي ماست كه كالاهاي لوكسي چون پسته، خاويار، فرش و محصولاتي از اين قبيل است. در اين بخش نيز كاهش ارزش رخ داده است.

وي در اين مورد توضيح داد: وقتي درآمدهاي سرانه در كشورهاي توسعه يافته و كشورهاي هدف صادرات ما، كاهش پيدا مي‌كند و بحران جهاني، اقتصاد خانوار را تحت تاثير قرار مي‌دهد، اولين چيزي كه در سبد هزينه خانوار حذف مي‌شود كالاهاي لوكس است. به همين دليل صادرات ما در اين بخش هم كاهش ارزش پيدا ‌كرد.

معاون سابق وزارت بازرگاني تصريح كرد: علاوه بر اين، مسائل سياسي و تنش‌ها و عوامل مقابله‌اي غير‌تعرفه‌اي كه كشورهاي مختلف دنيا براي صادرات ما وضع مي‌كنند و شرايط ناشي از تحريم هم خود به خود اثرخود را بر صادرات ما گذاشته‌اند.

* چشم‌انداز خوبي هم در سال 2010 پيش رو نيست

وي در ادامه با اظهار تاسف از اينكه چشم‌انداز خوبي هم در سال 2010 پيش رو نيست، در اين مورد بيان كرد: آثار بحران جهاني به طور كلي برطرف نشده و كشورهايي كه داراي رشد اقتصادي بالايي بودند، از رشد اقتصادي خوبي برخوردار نيستند و تا بازار مصرف جهاني راه نيفتد طبيعي است كه انتظاري براي افزايش قيمت نفت نيست.

با وجود اين بهرامي خاطرنشان كرد: اگر چشم‌انداز خوبي براي قيمت نفت به بيش از 60 دلار نداشته باشيم، وضعيت صادرات غير نفتي ما همين‌گونه كه الان است خواهد بود و با كاهش مواجه مي‌شود.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۱ دی ۱۳۸۸ / ۱۰:۵۳
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8810-05016
  • خبرنگار :