در حاشيه خشكسالي .... كشاورزان چشم‌انتظار جبران كمبود بذر گندم و جو در سال زراعي جاري

اين روزها خبر كمبود بذر گندم و جو موضوعي است كه از برخي نقاط كشور شنيده مي‌شود به طوري كه چندي پيش محمدعلي دلاوري ـ نماينده مردم درگز در مجلس شوراي اسلامي گفته بود: با شروع سال زراعي جديد از مهر ماه و قرار گرفتن در فصل کاشت محصولات زراعي، متاسفانه اکثر مناطق با کمبود بذر مواجه هستند و درحوزه انتخابيه‌ام منطقه درگز اين مشکل به شکل حاد به چشم مي‌خورد.

به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، هر سال با شروع فصل زراعي تهيه بذر كافي و با كيفيت يكي از موضوعاتي است كه براي كشاورزان اهميت پيدا مي‌كند چراكه هر چه ميزان و كيفيت بذر مناسب و مطلوب كشاورزان باشد طي سال زراعي دغدغه كمتري از جهت ميزان برداشت و بيماري‌ها كشاورزان را به خود مشغول مي‌سازد.

گفته مي‌شود كمبود بذر امسال ناشي از خشكسالي سال گذشته و افت شديد توليد برخي از محصولات كشاورزي همچون گندم است و هرچند كه امسال بارندگي‌هاي مناسبي در كشور داشته‌ايم و كشاورزان مشتاق به افزايش سطح زير كشت محصولات خود هستند اما خبرها حاكي از آن است كه به خصوص درمورد گندم و جو بذر كافي در اختيار كشاورزان قرار نگرفته است.

با گذشت فصل زراعي به تدريج موضوع كمبود بذر گندم و جو در كشور جدي‌تر مي‌شود به طوري كه عضو انجمن صنفي كشاورزان دزفول نيز از كمبود بذر در سال زراعي جاري خبر داده و گفته است: به علت پديده خشكسالي در سال گذشته و جلوگيري از كشت گندم، در سال زراعي جاري با كمبود بذر اين محصول مواجه هستيم.

ناصر نظرزاده افزوده است كه كيفيت گندم‌هاي توليدي در سال گذشته بر اثر خشكسالي كاهش يافته و گندم توليدي روي دست كشاورزان باقي مانده است؛ به همين علت گندم‌هاي بذري از چرخه فروش خارج شده‌اند.

لازم به ذكر است كه كمبود بذر درحالي است كه گزارش شده در دزفول بارندگي‌هاي فراوان و از ابتداي مهرماه تاكنون به‌ موقع همه زمين‌هاي زراعي را مستعد كشت كرده است به طوري كه اكنون كليه اراضي ديم زيركشت رفته و 45 تا 50 درصد زمين‌ها نيز زيركشت محصولات كشاورزي رفته است.

عضو انجمن صنفي كشاورزان دزفول با بيان اينكه در دزفول به 500 هزار تن بذر گندم نياز داريم، ادامه داده است: با توجه به بارندگي‌ها و مستعد شدن اراضي كشاورزي براي كشت، سطح زير كشت رفته بسيار وسيع است و مسوولان بايد از هم‌اكنون به فكر تامين به موقع فضا براي نگهداري گندم‌ها و نهاده‌ها از جمله كود و سم باشند.

در كنار اخبار كمبود بذر در كشور، بهمن محمدي ـ عضو کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس نيز گفته است: هرچند بررسي‌ها از کمبود 20 هزار تني بذر گندم و جو در کشور خبر مي‌دهد اما ساز و کار و محل تامين بذر مورد نياز وجود دارد.

وي افزوده است: با افزايش بارندگي و سطح کشت ديم در مقايسه با کشت آبي، کمبود بذر در کشور به وجود آمده که با استفاده از بذرهاي اصلاح و گواهي شده و همچنين بذرهاي بوجاري شده مي توان کسري موجود را تامين کرد.

محمدي گفته كه هرچند کمبود بذر در برخي استان‌ها مثل خراسان بيشتر محسوس بوده است اما در صورتي که شرکت خدمات حمايتي با برنامه‌ريزي بيشتري براي تامين بذر دولتي و آزاد اقدام مي کرد، فشار کمتري به کشاورزان در آستانه فصل کشت وارد مي‌شد.

گفتني است هرچند توسعه کشت اراضي ديم از دلايل کمبود بذر گندم است اما آمارها نشان مي‌دهد کشت گندم نسبت به سال زراعي گذشته با استقبال بالاتري از سوي کشاورزان روبرو شده است.

البته درباره كمبود بذر گندم و جو در كشور دكتر محمدرضا جهانسوزـ معاون امور توليدات گياهي وزارت جهاد كشاورزي نيز در آخرين گفت و گوي خود با خبرنگاران گفت: با توجه به افزايش بارندگي سال جاري سطح كشت ديم 6.5 درصد و سطح كشت آبي 2.5 درصد با افزايش مواجه شده است و اگر كمبود بذر گزارش شده به خاطر اين افزايش سطح است.

معاون امور توليدات گياهي اضافه كرد: خوشبختانه استفاده از بذر اصلاح شده و گواهي شده با استقبال چشمگير كشاورزان همراه است، ‌در عين حال براي تهيه بذر اصلاح شده در سال جاري اقدامات لازم انجام شده و توليد بذر گندم و جو در سال جاري 40 تا 50 هزار تن بيش از سال گذشته بوده است.

وي از كشاورزان خواسته كه اگر بذراصلاح شده در اختيار نداشتند، از بذرهاي بوجاري شده و تميز شده و پاك استفاده كنند.

آنچه مسلم است كمبود بذر در سال جاري يكي از پيامدهاي خشكسالي در سال گذشته است كه بايد به هر نحوي اين كمبود براي جبران كاهش توليد در سال قبل و افزايش توليد در سال جاري برطرف شود.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۱۱ دی ۱۳۸۸ / ۱۱:۰۴
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8810-02841
  • خبرنگار :