*پيگيري وعده رييس‌جمهور در جمع صادركنندگان* رييس اتاق بازرگاني ايران در گفت‌وگو با ايسنا: هنوز يك ميليارد دلار براي راه‌اندازي مراكز تجاري اختصاص نيافته است

پس از گذشت چند ماه از وعده رييس‌جمهور مبني بر اختصاص يك ميليارد دلار براي راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در كشورهاي ديگر، در حالي كه عده‌اي نسبت به اين موضوع نگاه انتقادي دارند، هنوز اين وعده محقق نشده است.

به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، «اختصاص يك ميليارد دلار براي راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در كشورهاي ديگر» يكي از وعده‌هاي رييس‌جمهور به صادركنندگان كشور در روز ملي صادرات امسال بود كه وي در اين مورد در جشن روز ملي صادرات گفته بود: «من از آقاي بهمني يك قول ديگر در مورد پيشنهاد آقاي نهاونديان گرفتم؛ آقاي نهاونديان گفتند كه اگر دولت يا بانك‌ها به ما تسهيلات بدهند ما در كشورهاي هدف مي‌توانيم مراكز تجاري بسازيم تا محلي براي تاجران ايراني و عرضه كالاي ايراني شود. از ما خواستند كه يك ميليارد دلار در اين ارتباط تسهيلات به تشكل‌هاي اقتصادي بدهيم تا آن‌ها خودشان اين بنگاه‌ها را ايجاد كنند. آقاي بهمني نيز قول داده‌اند كه اين يك ميليارد دلار را اختصاص دهند. آقاي بهمني سازگار با انديشه‌هاي اقتصادي است و درست مي‌انديشد.»

حال پس از گذشت دو ماه از اين سخنان رييس جمهور، در حالي كه اين روزها برخي‌ها رويكرد انتقادي خود نسبت به اين موضوع را ابراز كرده‌اند، اين وعده محقق نشده است.

اين موضوعي است كه رييس اتاق بازرگاني ايران آن را تاييد و در پاسخ به منتقدان راه‌اندازي مراكز تجاري در كشورهاي ديگر سخناني مي‌گويد و عنوان مي‌كند كه هرچند از اين مراكز اطلاعاتي براي سرمايه‌گذاري در ايران و واردات به ايران ارائه خواهد شد اما اولويت در اين مراكز با صادرات است.

محمد نهاونديان در مورد اختصاص يك ميليارد دلار براي راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در كشورهاي ديگر به خبرنگار ايسنا مي‌گويد: ما جلساتي را با رييس و مديران بانك مركزي داشته‌ايم و مشغول گفت‌وگو هستيم و اميدواريم هرچه سريعتر اين گفت‌وگوها به نتيجه عملي برسد و اين موضوع مهم تحقق يابد.

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا اين سخنان يعني اين ميزان اعتبار هنوز اختصاص نيافته است؟ اظهار مي‌كند: بله ديگر. بايد اين جلسات به نتيجه برسد.

* پاسخ نهاونديان به منتقدان راه‌اندازي مراكز تجاري ايران:

اين مراكز براي واردات هم است، اما اولويت با صادرات است

نهاونديان در ادامه در مورد انتقاداتي كه به راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در كشورهاي ديگر به اين دليل كه اين مراكز را براي واردات بيشتر به ايران مي‌دانند مي‌شود، نيز عنوان مي‌كند: اتفاقا رويكرد برگرداندن اين روند است و با تاسيس مراكز تجاري، نمايشگاه‌هاي دائمي كالاهاي صادراتي را در اين مراكز خواهيم داشت و شركت‌هاي ايراني مي‌توانند دسترسي سريعي به دفاتري كه در اين مراكز طراحي مي‌شوند، داشته باشند تا بتوانند با بازارهاي صادراتي خود ارتباط برقرار كنند.

وي با بيان اينكه رويكرد اصلي در تاسيس مراكز تجاري، رويكرد جهشي صادراتي است، در مورد كشورهاي مدنظر براي راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در آن كشورها يادآور مي‌شود: تعدادي از كشورها در اين ليست هستند كه از جمله آن‌ها، كشورهاي آذربايجان،‌ روسيه، عمان و چند كشور عربي ديگر، يكي دو كشور اروپايي و چند كشور آمريكاي لاتين هستند. ليست كامل اين كشورها بعد از هماهنگي‌ با سازمان توسعه تجارت اعلام مي‌شود.

رييس اتاق بازرگاني ايران با تصريح اين‌كه راه‌اندازي مراكز تجاري ايران در اين كشورها براي افزايش صادرات ايران به اين كشورهاست، در پاسخ به اين سوال كه آيا در اين مراكز اقداماتي براي واردات به ايران صورت نمي‌گيرد؟ بيان مي‌كند: ما مفهوم ديگري را به عنوان دفاتر خدمات اقتصادي و تجاري داريم كه در آن‌ بحث اطلاع‌رساني از مقررات و فرصت‌ها انجام مي‌شود.

وي ادامه مي‌دهد: البته دو طرفه بودن تجارت كاملا درست است، اما اولويتي كه در كار اين مراكز گذاشته شده، صادرات است. با وجود اين، طبعا آن كشوري كه كالاي ايراني را مي‌خرد، دوست دارد مثلا كالاهاي سرمايه‌اي براي سرمايه‌گذاري در ايران صادر كند. به همين دليل امر سرمايه‌گذاري و امر تجارت خدمات هم در دستور اين مراكز است.

نهاونديان با تاييد اينكه اقداماتي هم براي سرمايه‌گذاري در ايران و واردات به اين كشور در اين مراكز صورت خواهد گرفت اما اولويت اين مراكز با صادرات است، متذكر مي‌شود: واردات كه بوده، خيلي هم دفتر و مركز نمي‌خواهد. آنچه نياز به تاسيس مركز دارد و اقدام برنامه‌ريزي شده و حمايت دولت را مي‌خواهد صادرات است. وگرنه تا به حال كه مسير از بيرون به داخل وجود داشته كه بايد اين را برگردانيم.

به هر حال در اين شرايط كه دو ماهي از وعده‌ رييس جمهور مبني بر در نظر گرفتن يك ميليارد دلار براي موضوعي كه منتقداني اين كار را آن‌چنان موثر نمي‌دانند گذشته، هنوز اين وعده محقق نشده است. حال بايد ديد آيا اين فقط يك تعلل بوده و يا اينكه انتقادات بر اين موضوع اثر گذاشته‌ و اين وعده به طور كل منتفي شده است؟ قطعا گذر زمان اين امر را نشان خواهد داد.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۲۷ آذر ۱۳۸۸ / ۱۱:۵۱
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8809-06770
  • خبرنگار :