*تهديد شبكه‌هاي فارسي‌زبان ماهواره‌يي و تمهيد اهالي رسانه*‌ حسن هدايت: بخش‌هاي خبري صداوسيما تعليم ببينند سياستگذاران براي فراهم شدن آثار مناسب تلاش كنند

حسن هدايت درباره رقابت با شبكه‌هاي بيگانه و فارسي زبان، معتقد است: اين وظيفه برعهده هنرمندان نيست؛ بلكه سياستگذاران هستند كه بايد تلاش كنند زمينه ساخت آثار مناسب فراهم شود.

اين كارگردان سينما و تلويزيون در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا به مطالب بالا اضافه كرد: وقتي براي ساخت يك اثر بودجه‌اي محدود در اختيار آدم‌هاي خاص قرار مي‌گيرد و برنامه‌هاي فرمايشي و كسل‌كننده ساخته مي‌شود، نبايد انتظار داشت كه در عرصه رقابت رسانه پيشگام بود.

اين هنرمند مدعي شد: مديران تلويزيون در مجموع نشان دادند كه مانند بسياري از سياستمداران ما پشت درهاي بسته مي‌نشينند و از هم تعريف مي‌كنند؛ آن‌ها به واقعيت‌هاي كشور و جهان توجه ندارند، و در نتيجه با بحران مواجه مي‌شويم. در چنين شرايطي است كه جوان ما به سمت دنياي زيرزميني مي‌رود. البته در اين بين مديران شجاعي هم هستند كه در بدنه دولت و حكومت تلاش مي‌كنند و حقايق را مي‌گويند.

حسن هدايت در پاسخ به اين پرسش ايسنا كه اطلاع رساني كامل و درست از طريق صدا و سيما تا چه اندازه مي‌تواند به اعتمادسازي مخاطب بينجامد؟ اظهار كرد: اطلاع‌رساني درست نقش فوق‌العاده زيادي در اعتمادسازي دارد. اگر حتي اسرار سري و آمارهاي منفي را هم مستقيم به مردم گزارش دهيم، نظام بيمه مي‌شود. هرچه پنهان كاري كنيم مردم بي‌اعتمادتر مي‌شوند. اگر مردم بي‌اعتماد شوند فاتحه خوانده‌است. اما متاسفانه در كشور ما يكسري سياستگذاران و سياستمداران خواهان مطرح‌نشدن مطالبي هستند كه به گمان آن‌ها به نظام آسيب مي‌رساند و اين مساله اعتماد مخاطب را سلب مي‌كند.

هدايت در پاسخ به اين پرسش كه صداوسيماي ايران در رقابت با شبكه‌هاي بيگانه در چه جايگاهي قرار دارد؟ ابراز عقيده كرد: جايگاه صدا و سيما آخر است.

وي اين انتقادها را از سر دلسوزي خواند و درباره انتقاد از رسانه‌اي كه خود در آن كارمي‌كند؟ به ذكر مثالي پرداخت و گفت: مرحوم ارسطو وقتي از افلاطون (استادش) انتقاد مي‌كرد، مي‌گفت من استادم را خيلي دوست دارم‌؛ اين انتقادها هم هشدار است.

اين كارگردان سينما و تلويزيون در ادامه هشدار داد: طبق آمار رسمي شبكه‌هاي VOA و BBC بالاي 10 ميليون بيننده دارند و گاه تعداد مخاطبان آن‌ها به 20 ميليون تماشاگر هم مي‌رسد. اين مساله بدان علت است كه تلويزيون خودمان در بخش‌هاي خبري آنقدرها كه بايد به واقعيت‌ها توجه نمي‌كند و در جذب مخاطب موفق نيست.

وي هم چنين اظهار كرد: شيوه ارائه اخبار ما در حال حاضر كند و كسل‌كننده است. اغلب ديالوگ‌ها نيز مشخص و تكراري هستند. من 30 سال است كه مي‌شنوم كلمه «شكوه خاص» در بخش‌هاي خبري براي نماز جمعه به كار برده مي‌شود. مردم از اين كلمه‌ها خسته شده‌اند. اين در حالي است شكوه نماز جمعه به تعداد افراد شركت‌كننده نيست، بلكه به تاثيري است كه بر نمازگزاران مي‌گذارد. در حال حاضر ادبيات بخش‌هاي خبري ما بسيار تكراري شده‌است؛ اين درحالي است كه تمام بخش‌هاي خبري اتاق خبر دارند و مي‌توانند به راحتي عبارات ديگري را بكار گيرند و عبارات تكراري را تغيير دهند.

حسن هدايت بر لزوم آموزش نيروي بخش‌هاي خبري تاكيد كرد و افزود: اينها بايد تعليم ببينند؛ چندين سال روي مجري بي بي سي كار مي‌شود. مجري بايد با صميميت خبر را بگويد؛ ضمن اين كه مجري ابتدا بايد آن چه مي‌گويد را خودش باور كند و بعد بربيننده تاثير گذارد. از قديم گفته‌اند سخني كه از دل برآيد بردل نشيند.

او درباره گويندگان بخش‌هاي خبري تلويزيون گفت: وقتي به تلويزيون مي‌آيي، بايد به سيستم تلويزيون و به آن چه دستت مي‌دهند تا بخواني باور داشته باشي؛ شما در تلويزيون براي ميليون‌ها بيننده، خبر و برنامه اجرا مي‌كني پس بايد به آن چه مي‌گويي اعتقاد داشته باشي وگرنه كار عبث و بيهوده‌اي انجام مي‌دهي. در حال حاضر بسياري از ديالوگ‌ها در بخش‌هاي خبري مدام تكرار مي‌شوند و گاه شما فكر مي‌كنيد كه در كشوري با اعتقادات ديگري هستيد. اين در حالي است كه سيستم حكومتي ما با بلوك شرق فرق دارد؛ كشور ما به معنويت عمده‌اي وابسته است؛ در اين كشور با تمام افت و خيزهايي كه وجود دارد، مردم ارزش دارند.

هدايت در پاسخ به اين پرسش كه هنرمندان در امر اعتمادسازي و رقابت با شبكه‌هاي خارجي چه نقشي دارند، اظهار كرد: من تمام تلاشم را مي‌كنم كه در برنامه‌سازي حقايق را بگويم و تا جايي كه مميزي اجازه مي‌دهد مسائل را روشن كنم؛ اما به هر حال هنرمندان مدير اجرايي نيستند و محدوديت‌هايي دارند.

اين كارگردان در پاسخ به پرسش ايسنا درباره رويكردي كه تلويزيون در بازتاب حوادث اخير اتخاذ كرد، گفت: تلويزيون يك طرفه وقايع را منعكس كرد. ما در اسلام اصلي مبني بر احترام داريم و پيامبر(ص) نسبت به دشمنانش لحن مهرباني داشت. حتي درباره ابوجهل و ابوسفيان نيز همواره با احترام صحبت مي‌كرد. تلويزيون در بازتاب حوادث بعد از انتخابات مي‌توانست بهتر و منصفانه‌تر عمل كند. الگوي ما پيامبر(ص) است و ما بايد از ايشان خط مشي بگيريم و نه جريان‌هاي سياسي؛ جريان‌هاي سياسي برداشت بشري است. اصل ماجرا، قرآن و سيره پيامبر(ص) است. پس نگاه كنيم او چگونه نگاه مي‌كرد. اگر راديو و تلويزيون منصفانه‌تر برخورد مي‌كرد و حتي در بخش‌هايي تريبون را به دست مخالفان مي‌داد، كار به اين جا نمي‌كشيد. مخاطبان هم اعتماد بيشتري به رسانه مي‌كردند و بهانه به دست خارجي‌ها نمي‌افتاد.

هدايت در پايان اين مصاحبه به خبرنگار ايسنا اظهار كرد: يادمان باشد خارجي‌ها، هميشه خارجي هستند و دلشان به حال ما نمي‌سوزد؛ من به هر حال يك مدير بد در داخل كشور را به دلسوزي خارجي‌ها ترجيح مي‌دهم. چرا كه معتقدم درد مرا مي‌فهمدد و دراين جامعه زندگي مي‌كند.

اين كارگردان در پايان اضافه كرد: مهم اين است كه بتوانيم با هم ديالوگ‌هاي خوب برقرار كنيم؛ در حال حاضر ما از اتفاقات استباط‌هاي مختلف داريم و همين مساله اختلاف به وجود مي‌آورد؛ اگر اختلافات برداريم همه يك حرف مي‌زنيم؛ شرايط ما در حال حاضر مانند كورهاي داستان مولوي است كه هر كدام استنباطي متفاوت از فيل دارند.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۲۵ مهر ۱۳۸۸ / ۱۱:۰۸
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8807-12526
  • خبرنگار : 71012