اختصاص تنها 3درصد بودجه مصوب زيست‌فن‌آوري درسال گذشته! رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور: در تمام بخش‌هاي سند ملي زيست فن‌آوري جز سلامت از برنامه عقبيم

رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور با ابراز تاسف از اين كه به جز در بخش سلامت در تمام بخش‌هاي سند ملي زيست فن‌آوري از برنامه عقب هستيم، گفت: در سال گذشته كمتر از 70 ميليارد ريال تومان بودجه به زيست‌ فن‌اوري كشور اختصاص يافت كه در مقايسه با رقم هزار و 800 ميليارد ريالي پيش بيني شده در سند بسيار ناچيز است.

دكتر فريدون مهبودي در گفت‌وگو با خبرنگار فن‌آوري خبرگزاري داتشجويان ايران (ايسنا) بابيان اين كه قرن گذشته دوران طلايي رشد علوم و تكنولوژي در رشته‌هاي مختلف از جمله فيزيك، شيمي، رايانه، الكترونيك و ... بود، گفت: هر رشته از علوم به نوبه خود ارزش‌هايي را خلق كرده و موجب پيشرفت و رفاه در جامعه شد. بدون شك، رشد علم فيزيك، موجب پيشرفت بسيار چشمگيري در علوم هوافضا و نهايتا تامين آسايش بيشتر بشريت شد.

وي ادامه داد: علم شيمي و نتايج آن در داروسازي و به دنبال آن پيشرفت ديگر شاخه‌هاي مرتبط تاثيرات ژرفي را در زندگي روزمره ايجاد كرد؛ البته ساير رشته‌ها مانند الكترونيك، رايانه و ... نيز در روند تامين آسايش و رفاه جامعه كم اثرتر نبوده‌اند.

مهبودي تصريح كرد: در اواخر قرن بيستم، شاهد شكوفايي بيوتكنولوژي (فن‌آوري زيستي) به عنوان شاخه‌اي از علم و فن‌آوري بوديم كه موجب انقلاب بزرگي در زمينه ارتقا سلامت، محيط زيست، كشاورزي و صنعت شد. هر كشوري به صلاحديد خود برنامه ريزي لازم را انجام داده و سياست مناسبي را اتخاذ كرد. در كشور ما نيز با همكاري و همفكري مديران، پژوهشگران و مجريان دستگاه‌ها و با تشكيل ماه‌ها جلسه ممتد از تمام دست اندركاران به تهيه سند ملي زيست فن‌آوري همت گمارده شد. سپس اين سند به تاييد دولت وقت رسيده و براي اجرا نيز ابلاغ شد.

وي اظهاركرد: اين سند كه هماهنگ با برنامه توسعه بيست ساله است توانست براي دوره‌هاي كوتاه مدت، ميان مدت و دراز مدت برنامه‌ سياست‌هاي پژوهشي، آموزشي و توليدي كشور را تدوين كند. دوره كوتاه مدت اين سند در سال 1386 به پايان رسيد و اكنون دومين سال از دوره ميان مدت را شروع كرده‌ايم. متاسفانه بايد گفت كه به جز در بخش سلامت، در تمام بخش هاي ديگر نه تنها از برنامه عقب هستيم بلكه هيچ اميدي براي دستيابي به اهداف سند وجود ندارد.

مهبودي با تاكيد براين كه بزرگترين عامل دستيابي به اهداف يك برنامه،‌ تامين مالي، تخصيص مناسب بودجه و انگيزه مسوولان اجرايي براي تحقق آن است،خاطرنشان كرد: براي توضيح كاهش بودجه‌هاي مندرج در سند كافي است به نحوه تخصيص بودجه بيوتكنولوژي در سال 1387 نگاهي انداخته شود. در سال گذشته كل بودجه تخصيص يافته كمتر از 70 ميليارد ريال بود كه در مقايسه با آنچه در سند پيش بيني شد بسيار ناچيز است و حتي در صورتي كه بودجه‌هاي عمراني و جاري مراكز تحقيقاتي ذيربط را هم جزو آن محسوب كنيم كمتر از 40 درصد تعهد اوليه پرداخت شده است.

وي افزود: اگر تا كنون در بخش سلامت شاهد موفقيت‌هاي خوبي بوديم، اين امر ناشي از حركت مستقل وزارت بهداشت و توجه ويژه به اين سرفصل بود. با اين وجود براي دستيابي به اهداف ميان مدت نمي‌توان چندان اميدوار بود چرا كه رشد يك بخش جدا از بدنه كلي سياست كشور نمي‌تواند موفق باشد و عدم همكاري وزارت صنايع در چند سال گذشته مي‌تواند موجب هدر رفتن زحمات وزارت بهداشت شود.

رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور تصريح كرد: فن‌آوري زيستي بيشتر از اينكه در گروه علوم قرار گيرد، در رده فن‌آوري است و در واقع رشد آن منوط به رشد صنعت و توليد است كه به وزارت صنايع بر مي‌گردد. در بخش آموزش اگرچه پتانسيل‌هاي آموزشي تامين مي‌شود اما به علت فقدان آينده‌اي روشن براي فارغ التحصيلان، اميد به كارگيري و اشتغال آن ها در كشور نمي رود و تمايل به مهاجرت بر انگيزه ماندن در داخل غلبه دارد. بدين ترتيب  تنها در صورتي مي توان به موفقيت در برنامه ميان مدت دل بست كه پياده شدن سند ملي جدي گرفته شده و به عنوان يك نقشه راه از طرف دولت و تمام مسئولان به آن پرداخته شود.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۷ مهر ۱۳۸۸ / ۱۰:۳۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8807-05579
  • خبرنگار :