با تشخيص زودهنگام و به موقع سرطان پستان، بيماران در بيش از 80 درصد از موارد درمان قطعي مي شوند.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا - منطقه علوم پزشکي تهران، مرکز تحقيقات سرطان پستان جهاد دانشگاهي اعلام کرد: سرطان پستان شايع ترين و دومين عامل مرگ و مير در ميان زنان است و طبق آمار شايع ترين علت مرگ زنان ايراني در محدوده سني 35 تا 55 سالگي است.
نسج پستان در مجاورت عضلات اطراف پستان قرار دارد، شناخت سيستم لنفاوي پستان از لحاظ تشخيص و درمان حائز اهميت است، تومورهاي پستان مي توانند از طريق سيستم لنفاوي گسترش يافته و به تمام بدن راه يابند.
احساس توده در پستان، ترشح همراه با خونريزي از نوک پستان و درد پستان از مهمترين علائم سرطان پستان است؛ البته تغيير در اندازه يا شکل پستان، به داخل کشيده شدن يا برگشتن نوک پستان ها با قرمزي و جوش در اطراف نوک پستان، کشيدن شدن پوست پستان، زخم و تورم و ايجاد وريدهاي واضح روي پستان و تورم بازو از علائمي است که ممکن است در سرطان پستان ظاهر شود که با مراجعه به موقع به پزشک و تشخيص زودهنگام قابل درمان هستند.
از مهمترين ريسک فاکتورهاي ابتلا به سرطان پستان مي توان به سابقه سرطان پستان در سمت مقابل بدن، سابقه خانوادگي سرطان پستان در بستگان درجه اول، نداشتن زايمان (نولي پاريته)، يائسي بعد از 55 سالگي، محيط جغرافيايي (غرب)، اثرات هورموني، وجود سرطان هاي ديگر در فرد، رژيم غذايي با چربي بالا، چاقي، الکل، بيماريهاي خوش خيم پستان، ويروس ها، تابش اشعه يونيزان، نوع بافت پستاني، اضطراب و استرس، مصرف داروهاي استروژني، شروع قاعدگي زودهنگام، اولين حاملگي در سنين بالاتر از 25 سال اشاره کرد که زنان با اتخاذ شيوه صحيح زندگي و تغيير مثبت فاکتورهاي مذکور مي توانند در پيشگيري از سرطان پستان گام بردارند.
از مهمترين اقدامات خود فرد در موفقيت در درمان اين بيماري مي توان به غربالگري به معني کشف و درمان سرطان در اسرع وقت اشاره كرد که خطر انتشار بيماري و مرگ را کاهش مي دهد، ماموگرافي سالانه در زنان بالاي 40 سال، خودآزمايي ماهيانه پستان بعد از سن 20 سالگي و معاينه باليني پستان توسط پزشک در زنان 20 تا 40 سال به صورت هر 3 سال و در زنان بيش از 40 سال بصورت سالانه، نيز در اين امر بسيار مثمر ثمر است.
بعد از تشخيص سرطان پستان توسط پزشک، پذيرفتن بيماري، ادامه سير درمان توسط بيمار و همراهي خانواده بويژه همسر با بيمار بيشترين کمک را به بيمار جهت بهبودي خواهد کرد.
امروزه درمان هاي متفاوتي براي سرطان پستان از جمله جراحي، پرتودرماني و درمان هاي کمکي (هورون درماني- شيمي درماني) وجود دارند که روش هاي جراحي محافظتي پستان که بدون تغيير يا با تغيير اندک در وضعيت ظاهري پستان، جراحي برداشتن پستان (ماتسکتومي) که در صورت بزرگ بودن توده با بافت پستان به صورت کامل برداشته مي شود و جراحي برداشتن غدد لنفاوي در صورتي که علامتي از گسترش سرطان در بدن مشاهده شود غدد لنفاوي نيز برداشته مي شوند وجود دارد.
درمان ديگري که مورد استفاده قرار مي گيرد اشعه درماني يا پرتودرماني است و با تابش اشعه به ناحيه اي از پستان با هدف کاهش خطر عود بيماري انجام مي شود.
هورمون درماني و شيمي درماني نيز براي انهدام سلول هاي سرطاني و جلوگيري از انتشار آن در سراسر بدن کاربرد دارد.
علاوه بر اين پزشکان از روش تخريب تخمدان ها نيز استفاده مي کنند؛ تخريب تخمدان ها در 30 درصد موارد باعث افزايش بقاي عمر بيمار و در 35 درصد منجر به کاهش عود بيماري مي شود.
به گفته تمام متخصصان جراحي پستان آگاهي زنان نقش عمده و چشمگيري در پيشگيري از سرطان پستان دارد.
انتهاي پيام