گزارشي از مراسم بزرگداشت «مهدي آذريزدي» مصطفي رحماندوست: آذريزدي به مكتب نرفت اما تمام مكتب نرفتگان سه نسل بعد آثارش را خوانند

مراسم بزرگداشت مهدي آذريزدي با همت كانون همبستگي و اطلاع‌رساني يزدتباران و بنياد انديشه و احسان توحيد عصر ششم مرداد ماه در محل بنياد ايران‌شناسي برگزار شد.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين مراسم كه سهيل محمودي اجراي آن را برعهده داشت ، مهندس سيدحميد كلانتري -استاندار سابق يزد- به نمايندگي از طرف برگزاركنندگان اين مراسم گفت: مرحوم آذريزدي از مصاديق بارز كساني بود كه پيام‌هاي الهي را ابلاغ مي‌كردند. شايد كم‌تر خانواده مذهبي و فرهنگي در دهه‌هاي 40، 50، 60 در ايران بتوان يافت كه باكتاب«قصه‌هاي خوب براي بچه‌هاي خوب» آشنا نباشند و خواندن آن را به بچه‌هاي خود توصيه نكرده باشد.

وي تصريح كرد: مرحوم آذريزدي در حوزه كاري خود، كاري بي‌بديل و بي‌نظيري انجام داد. او از شخصيت‌هاي برجسته فرهنگي -هنري روزگار ماست كه توانست فرهنگ ايراني و اسلامي را در زمانه خود منتقل كند و متون دشوار ادبيات كهن به گونه‌اي بازنويسي كند كه براي نسل امروزقابل استفاده باشد.

استاندار سابق يزد تأكيد كرد: من از جمله كساني بودم كه كتاب‌هاي مرحوم آذريزدي را هم مي‌خواندم و هم مي‌فروختم .اولين‌باري كه توفيق آشنايي از نزديك با ايشان را داشتم به سال 1380 برمي‌گردم.او در يكي از كوچه پس‌كوچه‌هاي يزد ساكن بود. ساده مي‌زيست و سادگي و بي‌آلايشي در تمامي زندگي او روان بود.

وي تصريح كرد :متأسفانه مسايل اجتماعي و سياسي غفلتي را از بزرگان مثل آذريزدي در روزهاي اخير سبب شد. البته من خوشحالم كه با همت مردم يزد اين مراسم برگزار شد.

به گزارش ايسنا، در ادامه اين برنامه پس از پخش فيلمي به نام «تاريكاي روشن» به كارگرداني و نويسندگي سيدهادي موسوي، بنا بود محمدعلي اسلامي ندوشن به عنوان سخنران بعدي سخنراني كند ، اما وي به بيان اين‌كه من از اين مراسم متأثر شده‌ام و نمي‌توانم صحبتي كنم با عذرخواهي از حاضران از انجام اين مهم، خودداري كرد.

سپس مصطفي رحماندوست با عرض ادب و احترام نسبت به محمدعلي اسلامي ندوشن گفت: ادبيات كودك و نوجوان در ايران به يك معنا سابقه طولاني دارد و در معناي ديگر پديده‌اي جديد است .در متون كهن ما با آثاري مواجه هستيم كه به دلايلي مي‌توان ثابت كرد كه اين آثار براي كودكان نوشته شده‌اند و ما در كتابخانه ملي هم‌اكنون مشغول كار برروي اين آثار هستيم.

وي گفت: ادبيات كودك و نوجوان به شكل نوين آن، به زماني تعلق دارد كه آموزش و پرورش امروزي شكل گرفت. در ادبيات كودك و نوجوان به شكل امروزي ما با نام‌هاي بسيار معدودي مواجه‌ايم كه وجاهت خود را در روزگاري كه كار براي كودكان و نوجوانان مرسوم نبود به دست آورده‌اند. بسيار از اين افراد در كنار آثار بزرگسالانه و پرطمطراق خود گاه براي بچه‌ها هم قلم زدند.اما در اين ميان نام آذريزدي به عنوان بنيانگذار براي هميشه باقي ماند.

اين شاعر و نويسنده تاكيد كرد : آغازگران در شرايطي به نگارش ادبيات كودك و نوجوان پرداختند كه كلاس‌هاي آموزشي و آكادميك را طي نكرده بودند. بنابراين برخي از آنان در آثارشان خطاهاي زيادي داشتند و آثاري را پديد آوردند كه شايد برخي از آن ها امروزه نتوانند در زمره آثار كودك و نوجوان شناخته شود. البته كساني هم بودند كه اگرچه در آغاز راه بودند اما چون به صورت فطري كار كودكان را دنبال مي‌كردند، كارشان ماندگار شد و از جمله اين افراد مرحوم آذريزدي بود.

بنا به گفته مصطفي رحمادنوست ،آذريزدي از كساني بود كه به مكتب نرفت اما آثاري را پديد آورد كه تمام مكتب نرفتگان سه نسل بعد خواننده آثار او بودند.

اومعتقد است «قصه‌هاي خوب براي بچه‌هاي خوب» داراي نوعي طنز است و مرحوم آذريزدي داراي قريحه طنزنويسي بود كه از فطرت كودكانه او نشات مي گرفت .

رحماندوست با خواندن نامه‌اي از مرحوم آذريزدي كه براي وي نوشته بود، سخنان خود را به پايان رساند.

به گزارش ايسنا، در اين مراسم مجموعه داستان «قصه‌هاي ساده» زنده‌ياد آذريزي در بين حاضران توزيع شد.

انتهاي پيام

  • چهارشنبه/ ۷ مرداد ۱۳۸۸ / ۱۱:۴۹
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8805-03439
  • خبرنگار : 90002