رييس جمهور مصر سخنراني بنيامين نتانياهو را موجب از بين بردن فرصتهاي تحقق صلح در منطقه دانست.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسني مبارك رييس جمهور مصر، طي سخناني در جمع گردان نيروهاي ويژهي نيروهاي مسلح مصر، در خصوص سخنراني اخير بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي و درخواست وي مبني بر به رسميت شناختن كشور يهودي اسراييل اظهار داشت: اين درخواست موجب از بين بردن هر گونه فرصت صلح در خاورميانه است.
به نوشته روزنامه البيان، وي گفت: من در ديدار با باراك اوباما رييس جمهور آمريكا نيز به وي تاكيد كردم كه راه حل و فصل بحران جهان عرب و اسلام، از بيت المقدس ميگذرد.
مبارك خاطرنشان كرد: من به اوباما و نتانياهو مبني بر بازگشت به راهكارهاي نهايي صلح بدون هيچ گونه تاخير تاكيد نمودم و همچنان معتقدم كه درخواست اسراييل مبني بر به رسميت شناختن آن به عنوان يك كشور يهودي، موجب پيچيدگي بيشتر امور و از بين بردن فرصتهاي تحقق صلح است.
رييس جمهور مصر خاطرنشان كرد: هرگونه درخواست براي تغيير طرح صلح كشورهاي عربي نيز در جهت از بين بردن حق بازگشت آوارگان فلسطيني قابل پذيرش نيست و نه مصر و نه ديگر كشورها با آن تعامل نخواهند داشت.
وي ادامه داد: ما هم اكنون فرصت مناسبي را براي تحقق صلح پيش رو داريم كه طي آن ديدگاه مشتركي بين آمريكا، اروپا و مصر در خصوص اصول صلح به ويژه پايبندي به ضرورت توقف شهرك سازيها، پايان اشغالگري و برقراري صلح بر اساس قطعنامههاي بينالمللي به ويژه اصل زمين مقابل صلح وجود دارد.
عمرو موسي دبيركل اتحاديهي عرب نيز سخنراني نتانياهو را مخرب و فريبكارانه توصيف كرد.
وي در گفتوگو با روزنامهي عربستاني عكاظ اظهار داشت: سخنان بنيامين نتانياهو نشان دهندهي تداوم اقدامات وي در خط و مشي تخريب است.
عمرو موسي خاطرنشان كرد: اكنون بيش از هر كس كميتهي چهار جانبهي صلح به ويژه آمريكا در قبال اين مساله مسوول است و بايد راهكاري را براي پايان دادن به اين سياستها بيانديشد.
دبيركل اتحاديهي عرب تاكيد كرد: چنانچه اسراييل تصور ميكند با اين روش ميتواند صلح و امنيت را محقق سازد و يا راهكارش را آن طور كه ميخواهد به عنوان يك واقعيت بر اعراب به ويژه فلسطينيان تحميل كند، دچار توهم شده است.
وي درخصوص اين كه آيا شكافهاي موجود بين كشورهاي عربي به ويژه شكاف داخلي فلسطين دليل اصلي تداوم زيادهرويهاي رژيم صهيونيستي است، گفت: اوضاع كشورهاي عربي امروز به آرامش نسبي رسيده و تلاشهاي زيادي جهت حل و فصل اختلافات صورت گرفته است.
وي همچنين بر ضرورت سازماندهي داخلي كشورهاي عربي پيش از دريافت پيشنهادات خارجي براي حل و فصل مشكلات تاكيد كرد.
عمرو موسي با اشاره به تلاشهاي در حال جريان براي تحقق آشتي ملي فلسطين گفت: با توجه به روي كار آمدن دولت جديد در آمريكا كه لحن متفاوتي را در خصوص تحقق صلح در پيش گرفته بايد منتظر باشيم و بگوييم كه روند امور چگونه خواهد بود.
عبدالرحمان حمد العطيه دبيركل شوراي همكاري خليج فارس نيز سخنراني نتانياهو را مغاير با اصول و پايههاي تحقق صلح عادلانه و فراگير در خاورميانه دانست.
براساس گزارش روزنامه الخليج، وي تاكيد كرد: سخنراني نتانياهو بيانگر تلاش وي جهت تعطيل نمودن راهكار تشكيل دو كشور فلسطين و اسراييل و مخالفت آشكار وي با توقف شهرك سازيهاست.
العطيه گفت: پافشاري نتانياهو بر ادامهي اشغالگري در اراضي عربي به ويژه بيتالمقدس و انكار حق بازگشت آوارگان فلسطيني نشان ميدهد كه خط و مشي نژاد پرستانهي نخست وزير اسراييل هرگز به صلح و امنيت و ثبات در منطقه كمك نخواهد كرد.
وي از جامعهي بينالمللي به ويژه كشورهاي عضو دائم شوراي امنيت خواست تا در قبال مسائل جهان عرب و در راس آن مسالهي فلسطين مسوولانهتر برخورد كنند.
پايگاه اينترنتي شبكه الجزيره نيز گزارش داد: سلام فياض نخست وزير دولت موقت فلسطين نيز سخنراني نتانياهو را ضربهاي جديد به تلاشهاي در حال جريان جهت نجات فرآيند صلح دانست.
وي همچنين بازگشت وحدت ملي به فلسطين را جهت رويارويي با سياستهاي رژيم صهيونيستي و خطرات آن به ويژه پس از سخنراني نتانياهو خواستار شد.
فياض تاكيد كرد: سخنان نتانياهو نشان دهندهي چيزي جز اظهارات پيچيده و پر از شروط در خصوص راهكار تشكيل دو كشور نيست.
وي همچنين از جامعهي بينالمللي خواست تا هر چه سريعتر راهكاري عملي را جهت ايجاد تضمين براي اجراي قطعنامههاي بينالمللي، پايان اشغالگريهاي رژيم صهيونيستي و كمك به ملت فلسطين در تشكيل كشور مستقل به پايتختي بيتالمقدس در مرزهاي 1967 ايجاد كند.
يك منبع رسمي سوريه نيز موضع گيري نتانياهو را مخالفت آشكار با اصول اساسي دانست كه ميتواند به تحقق صلح در خاورميانه منجر شود.
وي تاكيد كرد: به رسميت نشناختن بيتالمقدس به عنوان پايتخت فلسطين و مخالفت با قطعنامههاي بينالمللي به خصوص دربارهي حق بازگشت آوارگان فلسطيني و ارائهي شرط پذيرش كشور يهودي اسراييل، شرطهايي از پيش تعيين شده است كه ضمن از بين بردن اصول صلح، موجب محروميت ملت فلسطين از حقوق مشروعشان ميشود.
وي موضعگيري نتانياهو درخصوص مخالفت با حق بازگشت مردم فلسطين را يك نوع موضعگيري نژادپرستانه دانست كه موجب سلب حق ملت فلسطين در زندگي در خاك آباء و اجداديشان ميشود.
اين منبع سوري خاطرنشان كرد: دولت سوريه موضعگيري اسراييل را به منزلهي تاكيدي آشكار بر عدم وجود عزم و ارادهي واقعي اسراييل در تحقق صلح در منطقه ميداند.
وي ادامه داد: با توجه به اين شرايط، فلسطينيان بايد هر چه سريعتر ضمن بازگرداندن وحدت ملي، براي احقاق حقوق غصب شدهشان با يكديگر همكاري كنند.
اين منبع سوري همچنين عنوان داشت: شرايط موجود نياز به هوشياري و درك ملتهاي عرب و مسلمان در قبال خطرات پيش رو و حفظ وحدت و اتخاذ تدابير لازم جهت رويارويي با سياستهاي ويرانگر اسراييل كه مسالهي فلسطين را هدف قرار داده، بيشتر ميسازد.
وي تاكيد كرد: جامعهي بينالمللي و آمريكا نيز به شكلي ويژه در قبال ملزم ساختن اسراييل به توقف شهرك سازيها و متوقف ساختن تدابير اسراييل در يهودي سازي بيت المقدس، لغو محاصرهي غزه و اجراي تمامي قطعنامههاي بينالمللي براي تحقق صلح عادلانه و فراگير مسوول هستند.
خبرگزاري كويت نيز گزارش داد: نبيل شريف سخنگوي دولت اردن نيز پيشنهادات نتانياهو را مغاير با توافقهاي جامعهي بينالمللي درخصوص تحقق صلح عادلانه و فراگير دانسته و بر ضرورت تغيير ريشهيي اين پيشنهادات تاكيد كرد.
وي افزود: راهكار تشكيل دو كشور كه در برگيرندهي تشكيل كشور فلسطين به پايتختي بيتالمقدس باشد، تنها راه براي حل و فصل بحران فلسطين و اسراييل است.
سخنگوي دولت اردن همچنين بر ضرورت از سرگيري مذاكرات جدي جهت تحقق صلح در منطقه تاكيد كرده و تلاشهاي دولت آمريكا و پايبندي باراك اوباما به راهكار تشكيل دو كشور را مهم توصيف كرد.
وي همچنين بر ضرورت توقف تمامي اقدامات يك جانبهي رژيم صهيونيستي از جمله شهرك سازيها، محاصرهي غزه و ايجاد موانع ايست و بازرسي و همچنين تلاش جهت تغيير هويت تاريخي بيتالمقدس و كوچاندن فلسطينيان از اين منطقه تاكيد كرد.
سخنگوي دولت اردن اظهار داشت: صلح فراگير و دايمي شرط تحقق ثبات در منطقه و جهان است و طرح صلح كشورهاي عربي در برگيرندهي راهكارهاي نهايي براي حل و فصل بحران محسوب ميشود.
وي افزود: اجراي اين طرح فرصتي تاريخي را براي تحقق صلحي فراهم ميكند كه ضمن بازگرداندن حقوق فلسطينيان، امنيت را براي اسراييل رقم خواهد زد.
واكنش رسانهها به اظهارات نتانياهو
سخنراني نتانياهو علاوه بر واكنش مسوولان كشورهاي مختلف، واكنش رسانههاي جهان از جمله رسانههاي عربي را نيز به دنبال داشت.
روزنامهي انگليسي اينديپندنت در سر مقالهي خود، سخنراني بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي را ضربهاي به دولت آمريكا به رياست باراك اوباما دانست.
اين روزنامه نوشت: نتانياهو به دليل مخالفت با توقف شهرك سازيها در كرانه باختري و عدم اعتراف نسبت به مشكلات فلسطينياني كه از خانههايشان بيرون رانده ميشوند، در واقع ضربهاي را به دولت آمريكا وارد كرد.
اين روزنامه هم چنين اعلام كرد: نتانياهو به دليل اعمال فشارهاي شديد دولت اوباما، مجبور به تغيير نسبي لحنش و پذيرش تشكيل كشور فلسطين اما به صورت مشروط شد و با توجه به شرط او براي تشكيل كشور فلسطين خالي از سلاح، مسلما كسي پذيراي اين شرط نخواهد بود.
اينديپندنت هم چنين بر ضرورت موضعگيري جدي و مصمم اوباما در اعمال فشار عليه دولت اسراييل براي اجراي اصول صلح تاكيد كرد.
روزنامه عبري اورشليم پست نيز نوشت: اظهارات محافظهكارانهي نتانياهو براي هيچ كس توجيه كننده نيست و او در واقع با اين سخنراني موفق شد شرطهاي گروههاي راستگرا را كه انتظار اظهاراتي بدتر از او داشتند، محقق سازد و به اين ترتيب به جهانيان اعلام كند كه بيتالمقدس پايتخت متحد اسراييل باقي خواهد ماند.
اين روزنامه نوشت: تلاش نتانياهو براي پاسخگويي به خواستههاي واشنگتن و اسراييل به طور همزمان صورت گرفت كه با توجه به عدم پاسخگويي به درخواست آمريكا مبني بر توقف شهرك سازيها و موافقت با تشكيل كشور فلسطين عاري از سلاح، اين پاسخ براي آمريكا چندان قانع كننده نبود.
اورشليم پست نوشت: سخنراني نتانياهو دو هدف را محقق ساخت؛ يكي تحكيم جايگاه داخلياش و ديگر كاهش اعمال فشارهاي آمريكا.
اين روزنامه هم چنين اعلام كرد: نتانياهو با اين اقدام و قرار دادن شرطهاي جديد عملا توپ را به زمين مشترك فلسطينيان و آمريكا انداخت.
روزنامه معاريو نيز نوشت: نتانياهو با اين سخنراني توپ را به زمين فلسطينيان فرستاد؛ در حالي كه ميدانست فلسطينيان توانايي پذيرش پيشنهادات او را ندارند.
انتهاي پيام