گفتگو باسرپرست دادسراي جرايم رايانه‌اي: *پروژه ناتوي فرهنگي كليدخورده است *كاربران سايت‌هاي مستهجن هشيارباشند *عمل برخي متهمان پروژه مضلين افسادفي‌الارض است

روزهاي پاياني سال گذشته خبري مبني بر انهدام چندين سايت ضداخلاقي، ضدديني و ضدامنيتي و بازداشت عوامل اين سايت‌ها در قالب اطلاعيه‌اي از سوي معاونت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامي (دايره جرايم سايبري مركز بررسي جرايم سازمان‌يافته) در پايگاه اينترنتي گرداب منتشر و پس از قرار گرفتن در صدر اخبار رسانه‌هاي داخلي و خارجي پرده از راز اقدامات شيطاني مديران و كاركنان سايت‌هاي ايراني مستهجن و ضدامنيتي برداشته شد.

به گزارش خبرنگار حقوقي ايسنا، پس از انتشار اين خبر و چندين اطلاعيه كه مشخصات سايت‌ها، مديران و كاركنان آنها را افشا كرد، برنامه‌اي تحت عنوان «شوك» در رسانه ملي به پخش اعترافات متهمان بازداشت‌شده پرداخت و به اين ترتيب اطلاع‌رساني گسترده‌اي در اين زمينه آغاز شد.

از سوي ديگر حدود پنج ماه قبل دادسرايي ويژه تحت عنوان دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات (ناحيه 31) در تهران آغاز به كار كرد كه مجموع حوادث رخ داده در خصوص سايت‌هاي ضداخلاقي و ضد امنيتي نشان مي‌داد بازداشت متهمان و كار قضايي روي پرونده‌ي آنها در دستور كار اين دادسرا قرار گرفته است.

با توجه به اهميت موضوع، رضا جعفري معاون دادستان تهران و سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات در گفت‌وگويي تفصيلي با خبرنگار حقوقي ايسنا پس از اشاره به فلسفه‌ي وجودي دادسراي ناحيه 31 و شرح وظايف آن، به تشريح ابعاد مختلف پرونده بازداشت شدگان اخير پرداخت و با تحليل اقدامات آنان به شهروندان درخصوص هوشياري نسبت به استفاده از برخي سايت‌ها كه اعتقادات اخلاقي، ديني، مذهبي و حريم خانواده‌ي كاربران را هدف مي‌دهند، هشدار داد.

لايحه جرايم رايانه‌اي هم كافي به نظر نمي‌رسد

حدود 50 عنوان مجرمانه در لايحه‌ي جرايم رايانه‌اي احصا شده است

جعفري در اين زمينه تصريح كرد: از سال 87 ضرورت تشكيل دادسرايي تخصصي براي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و اينترنتي از سوي مسوولان مربوط گوشزد شد و نهايتا با توجه به آن‌كه اين مسووليت خطير به دادسراي عمومي و انقلاب تهران محول شده بود، دادسراي ناحيه 31 تاسيس شد و آغاز به كار كرد.

وي درباره ابزار قانوني موجود براي برخورد با متهماني كه پرونده‌شان در اين دادسرا مورد رسيدگي قرار مي‌گيرد، گفت: جرايمي كه دادسراي ناحيه 31 به آنها رسيدگي مي‌كند، پيش از اين به صورت پراكنده در دادسراهاي مختلف مانند دادسراي انقلاب، دادسراي ويژه امنيت، دادسراي ارشاد و برخي ديگر از دادسراها مورد رسيدگي قرار مي‌گرفت. در حال حاضر در دادسراي جرايم رايانه‌اي، پرونده‌ها بر اساس قوانين عمومي و اختصاصي مانند قانون مجازات اسلامي، قانون مجازات اشخاصي كه در امور سمعي و بصري فعاليت غيرمجاز مي‌كنند، قانون تشديد مجازات مرتكبين ارتشاء و اختلاس و كلاهبرداري، قانون تجارت الكترونيك و ... رسيدگي مي‌شود.

معاون دادستان تهران ادامه داد: بحث جرايم رايانه‌اي و اينترنتي، بحثي جديد است. همواره اتفاقاتي در اطراف ما رخ مي‌دهد و اقداماتي صورت مي‌گيرد كه قانون‌گذار براي حفظ نظم و امنيت عمومي، امنيت خانواده‌ها، امنيت فرهنگ و امنيت نظام، ناگزير از وضع قوانين جديد مي‌شود. جرايم اينترنتي نيز در زمره همين مسائل است كه قانون‌گذار بايد درخصوص آن به وضع قانون بپردازد.

جعفري گفت: در مورد مسائل مربوط به اينترنت و اقداماتي كه از طريق اينترنت صورت مي‌گيرد، عناوين مجرمانه‌اي وجود دارد كه پيش از اين چنين عناويني نبوده است. در حال حاضر حدود 50 عنوان مجرمانه در لايحه‌ي جرايم رايانه‌اي احصا شده است. البته اين لايحه كه از سال 83 در قالب 73 ماده در مجلس بود تا سال 87 بلااقدام ماند و نهايتا سال گذشته طي سه جلسه بررسي، اصلاحاتي روي آن صورت گرفت و حدود 20 ماده از آن حذف شد. سپس به شوراي نگهبان رفت و در حال حاضر با توجه به آن‌كه شوراي نگهبان ايراداتي به آن وارد دانسته، لايحه به مجلس بازمي‌گردد و در صورتي كه مجلس ايرادات بيان شده از سوي شوراي نگهبان را رفع نكند، طبق قانون اساسي مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين خصوص تعيين تكليف خواهد كرد.

سرپرست دادسراي جرايم رايانه‌اي با اشاره به لايحه‌ي جرايم رايانه‌اي، خاطرنشان كرد: اين لايحه نيز به نظر كافي نمي‌رسد و باز هم كمبودهايي در اين زمينه وجود دارد. در بسياري از كشورها همزمان با پيدايش رايانه و اينترنت، قوانين مربوط به آن نيز تصويب شد و اين كشورها پا به پاي پيشرفت فناوري ارتباطات، جرايم و مجازات‌هاي مربوط به آن را احصا كردند اما متاسفانه ما اين مساله را ساده گرفتيم؛ در حالي كه مساله‌اي بسيار حاد، مهم، خطرناك و در عين حال نرم و مرموز است.

وي ادامه داد: در حال حاضر متهم نوجواني داريم كه همه‌ي افراد خانواده به صداقت و پاكي او ايمان دارند اما نمي‌دانند كه همين فرد در فضاي كوچكي از خانه و از طريق سيستم رايانه‌ي خود مرتكب چه جناياتي شده و چه كساني را به وادي انحراف كشانده است.

بايد قانوني جامع و در عين حال منعطف داشته باشيم

متاسفانه برخي اقدامات مانند هك كردن سايت‌ها جرم‌انگاري نشده است

جعفري اظهار كرد: با توجه به آن‌كه پيشرفت‌ها در فضاي سايبر لحظه به لحظه و روز به روز است، بايد قانوني جامع و در عين حال منعطف داشته باشيم كه به صورت دوره‌اي بتوان آن را مورد تجديدنظر قرار داد و يا قانون‌گذار در اين قانون، دست مجريان را براي تطبيق موضوعات جديد با احكام قانوني باز بگذارد؛ زيرا نمي‌توان خارج از چارچوب قانون حركت كرد.

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه لايحه‌ي جرايم رايانه‌اي پيش از اصلاحات و حذف برخي از مواد آن، جامع‌تر و داراي قدرت بازدارندگي بيشتري بود، خاطرنشان كرد: متاسفانه برخي اقدامات اينترنتي در قالب عناوين مجرمانه مدنظر قانون‌گذار قرار نگرفته است. به عنوان مثال، هك كردن يك سايت و دسترسي غيرمجاز به اطلاعات يك موسسه يا يك خانواده از طريق اينترنت، در حال حاضر جرم به حساب نمي‌آيد.

وي در همين زمينه اضافه كرد: علاوه بر اين قبيل موارد، لازم است كه با برخي اقدامات مانند تهيه و پخش كارتون‌هاي غيراخلاقي و فيلم‌هاي غيراخلاقي كه رده‌ي سني كودكان و افراد كم سن و سال را مورد هجمه قرار مي‌دهد، با شدت بيشتري برخورد شود.

معاون دادستان تهران گفت: تا وقتي كه قانون جديد به صورت قطعي و لازم‌الاجرا در بيايد، ما در اين مدت با همان ابزارهاي قانوني سابق به پرونده‌ها رسيدگي خواهيم كرد و در صورتي كه اقدام فرد يا افرادي ولو بسيار حاد باشد اما اين اقدام در زمره‌ي جرايم در قانون ذكر نشده باشد، نمي‌توانيم آن را جرم بدانيم. با توجه به مجموع اين مسائل، قطعا ما اساس كار خو را قانون مي‌دانيم و به هيچ وجه در هيچ شرايط زماني و مكاني خارج از چارچوب قانون عمل نخواهيم كرد؛ زيرا وظيفه‌ي مهمي كه قانون اساسي بر دوش ما گذاشته، نظارت بر حسن اجراي قانون است و نمي‌توانيم اين اصل قانون اساسي را با بي‌قانوني ناديده بگيريم.

اينترنت حلقه اتصال جوامع بشري براي انتقال دانش‌هاست

استفاده از اينترنت جرم نيست اما گاهي وسيله جرم قرار مي‌گيرد

سرپرست دادسراي ويژه‌ي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات، در بخش ديگري از اين گفت‌وگو به بيان مطالبي درخصوص سايت‌هايي پرداخت كه اخيرا با تلاش معاونت اطلاعات سپاه منهدم شدند و تصريح كرد: يكي از مسائل بسيار مهمي كه امروز در عرصه‌ي علم و فناوري در دنيا مطرح است، اينترنت است. يعني در حال حاضر اگر كسي يك رايانه قابل اتصال به اينترنت را به صورت همراه با خود نداشته باشد، لااقل در خانه‌اش رايانه‌اي براي استفاده دارد و از طريق آن به اينترنت وصل مي‌شود. امروزه دسترسي به شبكه جهاني از طريق رايانه بسيار راحت و آسان شده و اين فضاي جهاني در واقع شاهراهي است كه معابر مثبت و منفي زيادي دارد.

وي با بيان اين‌كه اينترنت، حلقه‌ي اتصال جوامع بشري به يكديگر و وسيله‌اي است براي تبادل اطلاعات و دانش‌ها، تاكيد كرد: استفاده از اينترنت جرم نيست اما گاهي اينترنت وسيله‌ي جرم قرار مي‌گيرد. يعني افرادي در كنار كاركردهاي مثبت اينترنت، به كاركردهاي منفي آن روي مي‌آورند و از اين رهگذر براي كسب منافع مادي، فرهنگي، سياسي و اجتماعي خود از طريق اينترنت مرتكب اعمالي خلاف مي‌شوند.

پروژه ناتوي فرهنگي در راستاي از بين بردن استقلال ملت ايران كليد خورده است

اگر زمينه‌هاي انحراف در ما وجود نداشته باشد، دشمن از هيچ طريقي نمي‌تواند رسوخ كند

جعفري ادامه داد: در طول سه دهه‌ي انقلاب اسلامي، كشور ما شاهد انواع تهاجمات و فشارها بوده است؛ زيرا مردم ما مسلمان و شيعه هستند و با دارا بودن پيشينه‌هاي فرهنگي و تاريخي محكم، مي‌خواهند روي پاي خودشان بايستند. زماني كه دشمن متوجه شد با تحميل جنگ، اعمال تحريم‌ها، ترورها و تخريب‌ها نمي‌تواند در راستاي از بين بردن استقلال ملت ايران كاري از پيش ببرد، پروژه‌ي تهاجم فرهنگي را كليد زد كه اين تهاجم فرهنگي بنا به گفته‌ي مقام معظم رهبري به شبيخون فرهنگي و امروز به ناتوي فرهنگي تبديل شده است.

معاون دادستان تهران تاكيد كرد: ما امروز نبايد دشمن را متهم كنيم؛ چون او در جهت مطامع خود حركت مي‌كند. اگر ما محكم باشيم و زمينه‌هاي انحراف در ما وجود نداشته باشد، دشمن از هيچ طريقي نمي‌تواند رسوخ كند.

جعفري گفت: اين مبارزه‌ي فرهنگي سال‌هاست كه آغاز شده و امروز با همكاري كشورهاي مختلف ادامه دارد. فعاليت‌هاي مجرمانه اينترنتي هم در قالب سايت‌هاي مستهجن روز به روز پررونق‌تر مي‌شود و اين سايت‌ها مشتريان خود را از ميان افرادي كه تا حدي دچار ضعف ايمان هستند، پيدا مي‌كنند.

حدود 50 نفر در قالب 30 پرونده مختلف بازداشت شدند

25 متهم در بازداشت و 25 نفر ديگر با قرار وثيقه آزاد هستند

وي در مورد برخورد با اين سايت‌ها و دستگيري متهمان آنها كه موسوم به مضلين هستند، اظهار كرد: پيش از اين، مبارزه با چنين مساله‌اي در كشور ما وجود داشت اما اين جريان، ابزار كار مناسب و متولي مشخصي نداشت. در همين راستا پيرو فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر مبارزه جدي با ناتوي فرهنگي، مسوولان و كارشناسان امر با برگزاري نشست‌هايي تخصصي به اين نتيجه رسيدند كه اين مساله به عهده‌ي يك متولي مشخص گذاشته شود. لذا سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كه بازوي اجرايي نظام و رهبري است و وظيفه‌ي حفظ دستاوردهاي انقلاب و صيانت از كيان نظام و خون شهدا را به عهده دارد، فعاليت خود را براي برخورد جدي با اين مقوله آغاز كرد. در كنار آن پس از سپردن مسووليت قضايي كار به دادسراي تهران و تشكيل دادسراي ويژه در اين زمينه، كار كارشناسي زيادي انجام شد و شناسايي افرادي كه به صورت سازمان‌يافته اقدام به مديريت و گرداندن سايت‌هاي مستهجن ايراني مي‌كردند در دستور كار قرار گرفت.

جعفري ادامه داد: پس از شناسايي سايت‌ها و افرادي كه به صورت سازمان‌يافته به نحوي در اداره كردن اين سايت‌ها دخيل بودند، موضوع به مقام قضايي (دادستان تهران) گزارش شد و پس از صدور دستور تحقيقات و دستگيري، اولين متهم در تاريخ 20 ارديبهشت سال گذشته در تهران بازداشت شد.

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه اين متهم تعداد 40 سايت ضداخلاقي، ضدديني و ضدامنيتي را مديريت مي‌كرد، افزود: پس از بازداشت اين فرد و با توجه به آن‌كه مطمئن بوديم يك نفر به تنهايي نمي‌تواند اين سايت‌ها را اداره كند، افراد مرتبط با وي نيز كه در گرداندن سايت‌هاي تحت مديريت او فعاليت مي‌كردند بازداشت شدند و پرونده‌ي آنها هم در دادسرا به جريان افتاد.

سرپرست دادسراي جرايم رايانه‌اي با بيان اين‌كه رديابي، شناسايي و بازداشت متهمان كاري بسيار پيچيده و فني بود كه به همت افرادي مخلص و تنها با اتكا به خدا صورت گرفت، خاطرنشان كرد: حدود 50 نفر از اين افراد در قالب 30 پرونده‌ي مختلف با موضوع اشاعه‌ي فساد و فحشا، افساد في‌الارض و مديريت سايت‌هاي مبتذل ضداخلاقي، ضدديني و ضدامنيتي بازداشت شدند كه حدود 25 نفر از آنها در بازداشت موقت به سر مي‌برند و مابقي اين افراد با وثيقه‌هاي سنگين تا تكميل تحقيقات آزاد شده‌اند، البته آزادي آنها به معناي منع تعقيب نيست بلكه فعلا تا زماني كه پرونده تكميل شده و جهت صدور مجازات به دادگاه ارسال شود، آزاد هستند.

سايت‌هاي منهدم‌شده بيش از 3 ميليون كاربر داشته‌اند

يك كاربر هم در كشور ما براي چنين سايت‌هايي زياد است

جعفري گفت: بر اساس برآوردهايي كه صورت گرفته، اين سايت‌ها بيش از 3 ميليون كاربر داشته‌اند. البته اين به معناي آن نيست كه استفاده از چنين سايت‌هايي در كشور ما گسترده است بلكه معتقديم در كشوري اسلامي مانند ايران با پيشينه‌ي فرهنگي و تاريخي قوي، وجود يك كاربر هم براي چنين سايت‌هايي زياد است.

تمام متهمان به ارتباط با عوامل بيگانه اعتراف كرده‌اند

پرونده‌ي متهمان با دلايل و مستندات كافي به دادگاه ارسال مي‌شود

معاون دادستان تهران با اشاره به محتواي سايت‌هاي منهدم شده، اظهار كرد: محتواي اين سايت‌ها را براي بررسي‌هاي قضايي به چهار بخش ضداخلاقي، ضدديني، ضدانقلابي و ضدامنيتي تقسيم كرديم كه هريك از اين بخش‌ها خود شامل زيرشاخه‌هاي متعددي مي‌شدند. به عنوان مثال در بخش‌ ضداخلاقي اين قبيل سايت‌ها، مسائلي مانند پورنوگرافي كودكان، همجنس‌گرايي، داستان‌هاي پورنو و ... وجود داشت كه مستندات تمام مطالب منتشر شده در قالب هزاران صفحه پرينت، صدها CD و ده‌ها DVD جمع‌آوري شده و در پرونده‌ي متهمان موجود است.

وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر علاوه بر 90 سايتي كه در تاريخ 27 اسفندماه سال گذشته منهدم شد، تعداد ديگري از سايت‌هاي مستهجن و متهمان آنها نيز شناسايي شده‌اند كه طي روزهاي آينده عمليات‌هايي جهت دستگيري اين افراد صورت خواهد گرفت.

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه اغلب متهمان بازداشت‌شده براي كسب منافع اقتصادي و فرهنگي اقدام به فعاليت در سايت‌هاي مستهجن مي‌كرده‌اند، يادآور شد: تمام متهمان به ارتباط با عوامل بيگانه اعتراف كرده‌اند و حتي چك‌ها و پول‌هايي كه اين افراد از عوامل خارجي دريافت كرده‌اند، به صورت مستند در پرونده‌هاي آنها موجود است. علاوه بر اين، مكالمات و مكاتباتي هم كه از طريق اينترنت با عوامل بيگانه داشته‌اند، به عنوان مدرك در پرونده‌هايشان وجود دارد و قطعا پرونده‌ي همه‌ي متهمان را با دلايل و مستندات كافي به دادگاه ارسال خواهيم كرد.

همه متهمان تبعه ايران هستند و در داخل دستگير شده‌اند

عمل تعدادي از متهمان، عنوان افساد في‌الارض را دارد

جعفري با تاكيد بر اين‌كه همه‌ي متهمان تبعه‌ي ايران هستند و در داخل كشور دستگير شده‌اند، گفت: تعدادي از متهمان كه در خارج از كشور بودند، هنگام حضور در ايران با شگردهاي فني و پليسي بازداشت شدند و در مسير شناسايي، بازداشت و تحقيقات، نيروهاي متعهد معاونت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و هم‌چنين سربازان گمنام امام زمان (عج) در وزارت اطلاعات زحمات زيادي را متحمل شدند و تلاش فراواني در به نتيجه رسيدن اقدامات قضايي، صورت دادند.

وي درخصوص مجازات مورد درخواست متناسب با اتهامات متهمان با بيان اين‌كه سعي خواهيم كرد دادگاه‌هاي مربوط به پرونده‌ي اين افراد جهت آشكار شدن عمق جناياتشان به صورت علني برگزار شود، خاطرنشان كرد: با توجه به مجموع تحقيقات صورت‌ گرفته، گزارشات موجود در پرونده، اعترافات متهمان و مدارك و مستنداتي كه جمع‌آوري شده، به نظر مي‌رسد براي فردي كه تعداد زيادي سايت ضداخلاقي، ضدديني، ضدانقلابي و ضدامنيتي را مديريت مي‌كند و با 250 سايت مستهجن دنيا در ارتباط است، روابط نامشروع با محارم، انجام عمل خلاف با كودكان و وطي با بهائم (سكس با حيوانات) را ترويج مي‌كند و با زير سوال بردن تمام عقايد ديني مسلمانان به‌ويژه شيعيان مانند تخريب جايگاه و وجهه‌ي دسته‌جات عزاداري امام حسين (ع) به مقدسات ديني اهانت مي‌كند، اگر نتوان عنوان افساد في‌الارض را در نظر گرفت، هيچ عملي به عنوان افساد في‌الارض در دنيا وجود ندارد. مجازات افساد في‌الارض نيز طبق قانون، اعدام است.

بحث فروش كودكان هم در سايت‌ها مطرح بوده است

براي هريك از متهمان بالاترين مجازات قانوني را تقاضا خواهيم كرد

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه بحث فروش كودكان نيز در اين سايت‌ها مطرح بوده، اضافه كرد: متهمان اين پرونده‌ها، يك اتهام ندارند بلكه مجموعه‌اي از چندين اتهام متوجه برخي از آنهاست. لذا براي هريك از آنها بالاترين مجازاتي را كه قانون تجويز كرده تقاضا خواهيم كرد و اميدواريم با صدور راي مقتضي از سوي دادگاه نيز هم مرتكبان و هم افراد ديگر بفهمند با اعتقادات، فرهنگ، دين و مليت مردم نمي‌توان مبارزه كرد.

جعفري گفت: به نظر نمي‌رسد هيچ وجدان آگاه و عقل سليمي اقدامات چنين متهماني را تاييد كند يا ذره‌اي ترحم بر آنها را روا بداند؛ زيرا اين افراد هيچ ترحمي نسبت به اعتقادات و باورهاي مردم و حريم جامعه و خانواده نداشتند؛ لذا ما هم با پيروي از فرمايشات مقام معظم رهبري و در اجراي دستورات رييس محترم قوه‌ي قضاييه و دادستان محترم تهران، بدون هيچ ترحمي با اين افراد كه موجبات حريم‌شكني و افساد في‌الارض را در جامعه فراهم كرده‌اند، برخورد مي‌كنيم.

كاربران سايت‌هاي مستهجن نيز هشيار باشند

متهمان اقرار مي‌كنند كه هيچ‌گاه تصور نمي‌كردند دستگير شوند

وي گفت: كاربران چنين سايت‌هايي نيز بايد هوشيار باشند؛ زيرا در صورتي كه اقدامات گردانندگان اين سايت‌ها به اندازه‌اي گسترده شد كه كاربران نيز در پيشبرد اهداف آنها عهده‌دار نقشي شدند، قطعا با آنها نيز برخورد مي‌شود و به راحتي با استفاده از ابزار لازم جهت شناسايي IP كاربران مي‌توان اين افراد را نيز شناسايي و تحت پيگرد قرار داد.

سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي، يكي از ثمرات برخورد با گردانندگان سايت‌هاي مستهجن را نواخته شدن زنگ خطر براي افرادي دانست كه سوداي راه‌اندازي چنين سايت‌هايي را در سر مي‌پرورانند و اظهار كرد: تمام متهمان بازداشت‌شده صراحتا اقرار مي‌كنند كه هيچ‌گاه تصور نمي‌كردند روزي دستگير شوند. لذا در حال حاضر با دستگيري اين افراد، حجت براي كساني كه چنين اقداماتي را مدنظر داشته‌اند تمام شده و متوجه شده‌اند كه ابزار و اراده لازم براي برخورد با آنها وجود دارد.

خانواده، دوستان و جامعه‌ آثار زيادي روي افراد دارند

اكثر قريب به اتفاق متهمان داراي نوعي نبوغ هستند

وي درخصوص ريشه‌ها و عوامل سوق يافتن افراد به سمت چنين جرايمي يادآور شد: در نظام اجتماعي، همه‌ي مسائل از خانواده شروع مي‌شود و محيط خانوادگي در تمايل يا عدم تمايل به اين جرايم و يا استفاده از محصولات مستهجن اينترنتي نقش به‌سزايي دارد. پس از خانواده، دوستان و جامعه‌ي همسالان آثار زيادي روي افراد دارند. ذات نوجوان، كنجكاو است و همواره به دنبال كشف مجهولات مي‌رود. اگر روند كشف مجهولات به درستي مديريت نشود، نوجوان به سمت پرتگاه مي‌رود و سقوط مي‌كند. متاسفانه در اين پرونده‌ها مي‌بينيم كه اكثر قريب به اتفاق متهمان داراي نوعي نبوغ هستند كه به دليل عدم مديريت صحيح اين نبوغ در مسير كشف مسائل و مجهولات، سر از اقدامات مجرمانه درآورده‌اند به نحوي كه جبران فعاليت‌هاي آنها تقريبا ناممكن است.

جعفري ادامه داد: اين وادي، مانند منجلابي است كه وقتي كسي وارد آن شد نمي‌تواند از آن خارج شود. چنان‌كه يكي از متهمان همين پرونده‌ها مي‌گويد بارها تصميم گرفتم كه اين كار را رها كنم و حتي مدتي مطالب مفيد و آموزنده روي سايت قرار مي‌دادم اما مجددا به همان فعاليت ابتدايي بازگشتم و اعمال زشت خود را ادامه دادم.

ارتباط ميان اين اقدامات و آن‌چه در جامعه مي‌گذرد، ارتباطي متقابل است

برخورد با عوامل سايت‌هاي مستهجن، گامي در جهت قطع كردن اثرات متقابل جامعه و اينترنت بود

معاون دادستان تهران، نقش جامعه را در شكل‌گيري چنين جرايم و پيدايش چنين متهماني بسيار موثر توصيف كرد و افزود: ارتباط ميان اين اقدامات و آن‌چه در جامعه مي‌گذرد كاملا ارتباطي مستقيم و متقابل است. يعني بسياري از مسائل كه در جامعه به عنوان يك ضدارزش تلقي مي‌شوند، برخاسته از آموزه‌هاي نادرست ترويج شده از سوي اينترنت است و بسياري از مسائل ناپسند مندرج در سايت‌هاي اينترنتي برگرفته از اتفاقاتي است كه در جامعه رخ مي‌دهد. وقتي اين دو فضا در يك فاز منفي دست به دست هم مي‌دهند، به تدريج ارزش‌ها تبديل به ضد ارزش‌ها شده و ضد ارزش‌ها نيز ارزش به حساب مي‌آيند؛ لذا ارتباط منفي ميان اين دو فضا يعني فضاي مجازي اينترنت و فضاي حقيقي جامعه بايد در مقطعي از زمان، قطع شود و معتقديم كه برخورد با گردانندگان سايت‌هاي مستهجن طي ايام اخير، گامي در جهت قطع كردن اثرات مخربي بوده كه جامعه و اينترنت به صورت متقابل بر يكديگر داشته‌اند.

حذف اينترنت از زندگي انسان امروز محال است

استفاده از اينترنت را مديريت كنيم تا از ناحيه‌ي آن دچار آسيب نشويم

جعفري تاكيد كرد: حذف اينترنت از زندگي انسان امروز، مانند حذف آب، برق، گاز و تلفن امري محال است. به هر حال زماني كه اين امكان براي ارتباط بشر در گستره‌ي جهاني فراهم شد، بهره‌برداري‌هاي منفي مدنظر نبود بلكه اهدافي كلان و مفيد براي آن مورد توجه بود اما به تدريج كاركردهاي منفي اين فضا نيز بروز يافت و عده‌اي تلاش كردند كه از آب گل‌آلود در اين محيط، ماهي بگيرند. حال بايد استفاده از اين امكان را مديريت كنيم تا از ناحيه‌ي آن دچار آسيب نشويم.

با ابزار روز به تقويت اعتقادات ديني بپردازيم

اطلاع‌رساني به‌موقع و دقيق در كاهش جرايم اينترنتي سازمان‌يافته موثر است

سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي اضافه كرد: ما كشوري در حال توسعه هستيم و يكي از زمينه‌هاي توسعه، توسعه‌ي فرهنگي است. امروزه در يك دنياي ولنگار به سر مي‌بريم و متاسفانه حتي برخي از كشورهاي اسلامي نيز كه بايد براي جهانيان الگو باشند، بسياري از مسائل اخلاقي را رعايت نمي‌كنند. با توجه به اين موضوع، يكي از كارهايي كه بايد به صورت جدي دنبال كنيم، تقويت اعتقادات ديني مردم است. اين كار ابزارهاي مختلفي دارد و خوشبختانه در كشور ما متوليان فراواني از جمله صدا و سيما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، سازمان تبليغات اسلامي، حوزه‌ي علميه‌ي قم و نهادهاي فرهنگي ديگر مي‌توانند اين امر خطير را مديريت و اجرا كنند. منتها نبايد از اين نكته غافل شويم كه با ابزارهاي 30 سال قبل نمي‌توانيم نوجوان امروز را كه مسلح به انواع دانش‌ها و آگاهي‌هاي ارتباطاتي است، مورد هدايت و راهنمايي قرار دهيم بلكه بايد با ابزار روز به نحوي حركت كنيم كه همواره چند گام از نوجوان‌ها و جوان‌ها جلوتر باشيم تا آنها بتوانند سوالات خود را از ما بپرسند.

معاون دادستان تهران، اطلاع‌رساني به‌موقع و دقيق حاوي بيان معايب و عواقب اقدامات مجرمانه از طريق اينترنت را در كاهش چنين جرايمي موثر برشمرد و افزود: مطبوعات در راستاي اطلاع‌رساني در اين زمينه نقش به‌سزايي دارند؛‌ زيرا در واقع پل ارتباطي ميان مردم و جامعه هستند و مي‌توانند در آگاهي‌بخشي به مردم نقشي كليدي ايفا كنند. دنياي امروز، دنياي ارتباطات است. وقتي مي‌بينيم كه رسانه‌ها در سرعت انتشار اخبار و وقايع جهان با يكديگر رقابت دارند، متوجه اهميت بالاي اطلاع‌رساني و نقش مهم و حياتي آن مي‌شويم. از سوي ديگر مشاهده مي‌كنيم كه در موازين و دستورات اسلامي در باب حدود بر جمع كردن مردم تاكيد شده است. دليل اين امر به نظر مي‌رسد كه همين اهميت اطلاع‌رساني و آگاهي يافتن مردم باشد؛ زيرا اطلاع پيدا كردن از عواقب يك اقدام، در بازدارندگي افرادي كه مستعد انجام آن هستند تاثير زيادي دارد و امروز مطبوعات رسالت اطلاع‌رساني و فرهنگ‌سازي را در اين زمينه به عهده دارند.

وي با تاكيد بر لزوم خودكنترلي جهت عدم سقوط به ورطه‌ي اقدامات مجرمانه‌اي از قبيل فعاليت‌هايي كه بيان شد، خاطرنشان كرد: انسان بايد همواره وجدان خود را به عنوان يك محكمه در نظر بگيرد و كاري را كه حتي حيوانات از انجام آن بيزارند انجام ندهد تا كرامت انساني او خدشه‌دار نشود و پست‌تر از حيوان جلوه نكند.

هميشه افرادي براي بهره‌برداري‌هاي نامشروع در كمينند

مردم تلاش كنند كه تصاوير شخصي‌شان در دسترس افراد بيگانه قرار نگيرد

معاون دادستان تهران گفت: مردم نيز بايد هوشيار باشند كه امروزه به راحتي از طريق ايميل و بلوتوث، اطلاعات آنها قابل انتقال و انتشار است. لذا تمام تلاش خود را به كار بگيرند كه فيلم‌ها و عكس‌هاي خصوصي آنها در دسترس افراد بيگانه و ناباب قرار نگيرد؛ زيرا هميشه افرادي در كمينند كه با استفاده از اين اطلاعات و مدارك، اقدام به بهره‌برداري‌هاي نامشروع كنند.

نيروي متخصص كافي نداريم

دادسراي ناحيه 31 به جرايم ويژه و سازمان‌يافته اينترنتي رسيدگي مي‌كند

وي در پايان با اشاره به نحوه‌ي آغاز رسيدگي به پرونده‌ها در دادسراي ويژه‌ي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات گفت: در اين دادسرا شكات مي‌توانند با مراجعه‌ي مستقيم اقدام به طرح شكايت كنند. علاوه بر اين درخصوص اقداماتي كه جنبه‌ي عمومي دارد، ما اعلام جرم مي‌كنيم و با تحقيقاتي كه از سوي كارشناسان IT و تيم عمليات ويژه صورت مي‌گيرد، پرونده‌ها را مورد رسيدگي قرار مي‌دهيم. هم‌چنين اين كارشناسان به همراه تيم عمليات ويژه و دفتر اينترنت دادسراي تهران هميشه در حال رصد كردن فضاي اينترنت هستند تا با مشاهده‌ي موارد مشكوك بلافاصله گزارشات لازم را تهيه و ارايه كنند و ما برخوردهاي لازم را در چارچوب قانون صورت دهيم البته نيروي متخصص كافي در اين زمينه نداريم.

جعفري اظهار كرد: دادسراي ناحيه 31 در واقع به جرايم ويژه‌ي رايانه‌اي كه به صورت سازمان‌يافته انجام مي‌گيرد، رسيدگي مي‌كند.

گفت‌وگو از خبرنگار حقوقي ايسنا: حسام‌الدين قاموس‌مقدم

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۳۰ فروردین ۱۳۸۸ / ۱۱:۵۴
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 8801-11346
  • خبرنگار : 71245