پس از دو روز مذاكره در قرار داد صادرات گاز ايران به پاكستان، طرفين برسر فرمول جديد قيمت گاز و همچنين شرايط مرور بر قيمت به تفاهم رسيدند.
حجت الله غنيمي فرد - نماينده وزير نفت در مذاكرات قرار داد صادرات گاز ايران به پاكستان - در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب اظهار كرد: براي اعلام نظر نهايي مقامات دو كشور نسبت به تصميم هاي گرفته شده، يك ماه فرصت در نظر گرفته شده است.
نظر مقامات دو كشور تا يك ماه آينده اعلام خواهد شد
وي با اشاره به اينكه به اين ترتيب قرار است تا يك ماه آينده اعلام نظر نهايي در كشور اعلام شود، افزود: اين تغييرها به دليل نوسانات شرايط بازار انرژي و تحولات خاصي بوده كه طي دو سال گذشته يعني حد فاصل آخرين تفاهمات مربوط به فرمول قيمت تا مذاكرات دو روز گذشته ايجاد شده بود؛ در اين خصوص طرفين تفاهم كردند كه فرمول گذشته بايد تغيير كند و مذاكرات با اين هدف دنبال شد.
امكان درخواست مرور قيمت يك سال پيش از آغاز اجراي قرارداد
غنيمي فرد در خصوص يكي از بندهاي مورد تفاهم تصريح كرد: طرفين مي توانند يك سال پيش از شروع تحويل گاز درخواست مرور قيمت دهند.
توافق قبلي براي استفاده از خاك پاكستان جهت صادرات گاز به ساير كشورها
وي درباره پيشنهاد ايران مبني بر كسب مجوز استفاده از خاك پاكستان در طول اجراي قرار داد براي صادرات گاز ايران به ساير كشورها در صورت امضاي دوجانبه قرارداد، تصريح كرد: اين بند پيشتر در متن قرارداد بوده و مورد تفاهم دو كشور قرار گرفته است.
گفتني است، مذاكرات دوجانبه ايران و پاكستان در روزهاي دوشنبه و سهشنبه (9 و 10 دي) با حضور كارشناسان و مديران انرژي دو كشور در تهران برگزار شد كه تا شب گذشته ادامه داشت.
در اين راستا، غلامحسين نوذري - وزير نفت - چندي پيش در پاسخ به اين سوال كه به نظر ميرسد پاكستان قصد دارد سهم گازي هند را نيز در اختيار گيرد، به ايسنا گفته بود، سهم گاز هند محفوظ خواهد ماند و اگر پاكستان به گاز بيشتري نياز داشته باشد، اين موضوع را بررسي مي كنيم.
او تصريح كرده بود: اگر هند براي ادامه مذاكرات قرارداد صادرات گاز ايران به پاكستان و هند حاضر به ادامه همكاري نشود، قرارداد را به صورت دو جانبه با پاكستان امضا خواهيم كرد.
مذاكرات قرارداد صادرات گاز ايران موسوم به خط لوله صلح سالهاست كه بين سه كشور ايران هند و پاكستان ادامه دارد. بر اساس پيشبينيهاي اوليه سهم گاز صادراتي به پاكستان و هند در فاز اول روزانه معادل 30 ميليون متر مكعب به هر يك از دو كشور است.
به گزارش ايسنا، مذاکرات درباره خط لوله گاز صادراتي ايران به هند و پاکستان از يک دهه پيش آغاز شده، اما به دلايل اختلافات پاکستان و هند به قرارداد منجر نشده است. تنشهاي سياسي دو کشور هند و پاکستان به عنوان مهمترين دلايل کندي مذاکرات بوده که مانع توافق نهايي بين سه کشور شده است.
در چند سال گذشته سه کشور نشستهايي در اين زمينه برگزار کردهاند و به توافقاتي نيز رسيدهاند، اما در چند ماه اخير هند از مذاکرات سه جانبه کنار کشيده بود و ايران و پاکستان با برگزاري نشست هايي در تهران و اسلام آباد براي عملي کردن اين طرح، مذاکرات را دنبال کردند.
ايران اميدوار است هند و پاکستان با هم به توافق برسند و قرارداد نهايي ساخت خط لوله بين سه کشور امضا شود. مقامات ايران پيشتر نيز تاکيد کرده بودند که در صورت عدم توافق سهجانبه، قرارداد دوجانبه بين ايران و پاکستان امضا خواهد شد.
طول خط لوله ايران به هند 2700 کيلومتر است و قرار است گاز صادراتي ايران را از مسير پاکستان به هند منتقل کند. پيشبيني شده که در صورت توافق نهايي 1100 کيلومتر از اين خط لوله در ايران، هزار کيلومتر در پاکستان و 600 کيلومتر در هند احداث شود.
با تکميل طرح انتقال گاز ايران روزانه 150 ميليون متر مکعب گاز به هند و پاکستان صادر ميشود که 90 ميليون متر مکعب آن براي هند و 60 ميليون متر مکعب آن براي پاکستان در نظر گرفته شده است.
هزينه اجراي اين پروژه در برآوردهاي اوليه 4.5 ميليارد دلار اعلام شده بود، اما اکنون کارشناسان هزينه طرح را حدود هفت ميليارد دلار برآورد ميکنند.
انتهاي پيام