برگزاري دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري با استقبال انبوهي از دستاندركاران و سرمايهگذاران داخلي و خارجي و حضور مقامات ارشد، درخور توجهترين اتفاق امسال در حوزهي گردشگري بود.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري با استقبالي بهمراتب بيشتر از همايش نخست مواجه شد، بهگونهاي كه در روز نخست همايش به گفتهي برخي مسؤولان اجرايي، حدود پنجهزار نفر مهمان كه بخش عمدهي آنها را سرمايهگذاران داخلي و خارجي تشكيل ميدادند، در همايش حضور يافته بودند. اين همايش پذيراي نزديك به 500 سرمايهگذار خارجي از 57 كشور و حدود سههزار سرمايهگذار حقيقي و حقوقي داخلي همراه 60 سفير و 20 هيأت از وزراي گردشگري كشورهاي مختلف بود.
سال گذشته، نخستين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري در سالن همايشهاي بينالمللي صداوسيما برگزار شد؛ اما امسال بهدليل زيادي جمعيت برج نيمهآمادهي ميلاد از سوي برگزاركنندگان انتخاب شد كه بهرهبرداري نهچندان كامل از برج، مشكلاتي را براي انبوه مهمانان بهدنبال داشت.
هرچند دستاندركاران اين همايش ناچار بودند كه برج ميلاد را انتخاب كنند و هيچ سالن ديگري با چنين ظرفيت بالايي در كشور وجود نداشت كه به مهمانان داخلي و خارجي سرويس دهد، اما بهتر بود كه دستاندركاران برگزاري همايش، دقت بيشتري دست كم براي راهنمايي مهمانان خارجي ميكردند، در شرايطي كه حتا مهمانان داخلي هم براي دسترسي به طبقات مختلف با مشكل مواجه بودند.
از جمله مسايلي كه اين همايش را بهشكل متفاوت در رسانهها مطرح كرد، اقدامي بود كه در مراسم افتتاحيهي همايش انجام شد و از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري «مراسم حاملان قرآن» ناميده و به يكي از رسمهاي آييني و سنتي استان كردستان نسبت داده شد.
دربارهي اين بخش از همايش طي روزهاي گذشته، مسايلي مطرح شدند و از جمله دو نفر از مراجع عظام نسبت به آن اعتراض شديدي داشتند.
دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري در كنار مشكلات و نواقصي كه از هر همايش بزرگي انتظار ميرود، پس از كسب تجربهي برگزاري نخستين دورهي همايش، با برنامههاي متفاوت و مطلوبي همراه بود كه برخي از آنها قابل توجه بودند.
برگزاري نمايشگاه معرفي توانمنديها و جذابيتهاي گردشگري 30 استان در حاشيهي برگزاري همايش، برپايي انواع مراسم سنتي و آييني استانها در جريان بازديد شركتكنندگان و توزيع نانهاي سنتي تازه پختهشده و همچنين برگزاري نمايشگاه شركتهاي خصوصي و بانكهاي مختلف دولتي و خصوصي در محوطهي ورودي سالن همايش كه از نظم مناسب و طراحي بومي درخور توجهي برخوردار بود، از نقاط مثبت برنامههاي جانبي همايش بهشمار ميرفتند.
دستاندركاران برگزاري دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري علاوه بر ارايهي بيش از دو هزار پروژهي سرمايهگذاري گردشگري در سطوح استاني، ملي و بينالمللي در پانلهاي دهگانه، اطلاعات اين پروژهها را در مجموع 1124 جلد كتاب به دو زبان فارسي و انگليسي به چاپ رسانده بودند كه امر نشان ميدهد، دستاندركاران برگزاري همايش به اهميت اطلاعات و محتوا براي جذب سرمايهگذاري بيش از گذشته توجه ميكنند كه اين امر، از نظر مهمانان داخلي وجه بارزي در همايش داشت.
به گزارش ايسنا، آنچه بيش از همه، ابعاد برگزاري دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري را گسترده و مهمانان داخلي و خارجي را خوشحال كرد، حضور پررنگ مقامات ارشد دولتي، حكومتي و دستاندركاران اقتصادي كشور در اين همايش بود كه افق سرمايهگذاري اقتصادي را در كشور روشن و شفاف كرد.
حضور رييسجمهور و اعلام آغوش باز ايران براي پذيرايي از سرمايهگذاران در كنار حضور آيتالله شاهرودي ـ رييس قوهي قضاييه ـ و سخنان دلگرمكنندهي او دربارهي تضمين مالكيت حقوقي سرمايهگذاران و تضمين سرمايهي آنها، تأكيد معاون رييسجمهور بر عزم جدي ايران براي حضور در عرصهي جهاني گردشگري و توصيهي رييس اتاق بازرگاني براي ارايهي اطلاعات و نيازمنديهاي سرمايهگذاران از مجراهاي اقتصادي كشور، بارقهاي از اميد را در دل سرمايهگذاران ايجاد كرد و تصميم آنها را براي حضور در حوزهي سرمايهگذاري گردشگري ايران دوچندان كرد.
البته اطلاعرساني ناقص دربارهي برگزاري پانلهاي سرمايهگذاري و مهمتر از آن، نبود فردي مسلط به زبان انگليسي در آسانسورها براي راهنمايي مهمانان خارجي به اين پانلها كه در طبقهي زيرين برج برپا شده بودند، سرگرداني برخي سرمايهگذاران را بهدنبال داشت.
مشكلات متعددي مانند ارايهي نادرست كارت بازديدكنندگان كه به گم شدن برخي كارتها منجر شد، يا صدور كارتهاي متعدد به نام يك نفر و صادر نشدن كارتي به نام فرد ديگر، سرگرداني سرمايهگذاران، بويژه سرمايهگذاران روسي بهدليل نداشتن مترجم، برگزاري نمايشگاههاي استانها در محوطهاي نيمهتمام با حضور كارگران مشغول به كار و تصوير نامناسب انبوه كارتنها و زبالههاي پشت غرفهها، لحظات نامطلوبي را در دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري رقم زدند. البته اميد ميرود، دستاندركاران اين همايش بزرگ كه ميرود جاي ثابتي را در برنامههاي سرمايهگذاران جهاني باز كند، به اين نكات كوچك و ظريف توجه بيشتري نشان دهند.
نبود يك برگ راهنماي انگليسي براي همايش و نحوهي سرو غذا با توجه به انبوه جمعيت از ديگر ضعفهايي بودند كه در دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري بهچشم ميخورند.
خبرنگاران نيز كه طبق معمول مجبورند، در هر شرايطي رسالت خود را انجام دهند، با كمبودها و مشكلاتي مواجه بودند كه مهمترين آنها، پلمپ ورودي محوطهي پيشبينيشده براي خبرنگاران بود كه تا ساعت مقرر باز نميشد و خبرنگاران بايد مدتها روي زمين و پشت در مينشستند. نبود خط تلفن و فكس هم چاشني اين مشكلات بود كه البته بخشي از آن به نيمهكاره بودن مجموعهي برج ميلاد بازميگشت.
در مقابل موج نويدبخشي كه از آيندهي سرمايهگذاري گردشگري در جريان برگزاري دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري ايجاد شد، برخي سرمايهگذاران و فعالان اين صنعت در داخل، تلاش جدي همهي دستگاههاي دولتي را براي تسهيل امور سرمايهگذاري در اين حوزه خواستند.
مدير يكي از شركتهاي باسابقه در عرصهي انجام پروژههاي سرمايهگذاري گردشگري، استقبال سرمايهگذاران را از اين همايش مثبت و منحصربهفرد ارزيابي و البته گلايههايي را نيز دربارهي نحوهي اجراي همايش طرح كرد.
بابايي با بيان اينكه هنوز در برنامهريزي كارهاي كوچك بهدليل ناهماهنگي و ساختارهاي مختلف دخالتكننده مشكل داريم، گفت: اميدوارم همهي مقامات و مسؤولان ارشد كشور كه در همايش حضور يافتند، خواستههاي خود را دربارهي اين صنعت كه نياز همهي فعالان اين حوزه و مردم است، به فعل درآورند.
وي با بيان اينكه بدون تزريق مالي و جذب سرمايه، توسعهي صنعت گردشگري امكانپذير نيست، اظهار داشت: بنا بر افق 1404 صنعت گردشگري كه جذب 20 ميليون گردشگر در آن پيشبيني شده است، دست كم به سههزار هتل در سال براي پوشش اين ميزان گردشگر نيازمنديم. بنابراين پا روي پا نميتوانيم بيندازيم و منتظر باشيم تا 200 هتل براي ما ساخته شود.
بابايي با انتقاد از بانك مركزي و توقف شارژ مالي پروژههاي گردشگري از سال گذشته تا كنون، ادامه داد: متأسفانه ساخت هتل بينالمللي كرمانشاه كه يكي از پروژههاي شركت ماست، در حالت نيمهكاره متوقف شده و اجراي آن بهصورت كندي درحال انجام است.
وي مديريت اجرايي دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري را ناهماهنگ با ديگر ساختارهاي اجرايي همايش دانست و افزود: ساعت 9 صبح را زمان آغاز برنامهي همايش اعلام كرده بودند، درحاليكه مهمانان از ساعت 8:30 براي ورود به سالن اصلي در صفهاي طولاني مانده و نتوانسته بودند تا ساعت 10:30 به سالن وارد شوند. چرا وقتي براي احترام به سرمايهگذار خارجي، پنج گيت ورودي يا بيشتر را ميتوانيم پيشبيني كنيم، با انبوه مهمان دعوتشده دو تا سه گيت را آن هم با فيلترهاي مختلف تعبيه ميكنيم؟!
همچنين ميرفخرايي ـ مدير پروژهي منطقهي نمونهي گردشگري سد شاهچراغي دامغان ـ كه قرار است سرمايهگذاري چهار ميليارد دلاري با حضور سرمايهگذاران اماراتي و لهستاني در اين منطقه انجام دهد، معتقد است: هدف از برگزاري نمايشگاه، برنامههاي جانبي و عرضهي توانمندي استانها بسيار مثبت و قابل ستايش است؛ اما به هر حال، بهدليل جديد بودن محل برگزاري همايش، مشكلاتي هم وجود داشتند كه با وجود تأثير بهسزاي همايش قابل چشمپوشياند.
وي بيان كرد: مسؤولان همايش كه دغدغهي جذب سرمايهگذار خصوصي را دارند، بايد به ناهماهنگي دستگاههاي مختلف سامان دهند، چراكه هيچ سرمايهگذاري منتظر نميماند و تلاش ميكند تا سرمايهاش را به بازدهي مناسب برساند.
ميرفخرايي تأكيد كرد: بايد تلاش كنيم، در فضاي بهوجود آمده از چالشهاي جهاني و سرازير شدن سرمايهها به سمت خاورميانه، ايران را به مركزي براي جذب اين سرمايهها تبديل كنيم.
به هر حال، دومين همايش بينالمللي معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري گردشگري به پايان رسيده و قرار است، مسؤولان برگزاري، نتايج و دستاوردهاي آن را دست كم تا 15 روز پس از آن اعلام كنند.
برگزاري اين همايش با وجود همهي نواقص، كمبودها و ضعفهاي مديريتي كه برخي بخشهاي آن داشت، برگي زرين در حوزهي گردشگري بود، چراكه توانست در مدت دو روز، ايران و توانمندي گردشگري آن را كانون توجه بخش عمدهاي از فعالان اين صنعت در جهان قرار دهد.
گزارش از خبرنگار ايسنا؛ اعظم راستي
انتهاي پيام