يک فوق تخصص مسموميتهاي شيميايي و دارويي گفت: زغالهاي طبي و فعال که به صورت پودر در داروخانهها وجود دارد ميتواند براي برخي از مسموميتها قابل استفاده باشد.
دکتر جلالي استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) واحد علوم پزشکي ايران گفت: مسموميتها شامل مسموميتهاي حاد، مزمن (مسموميت با مواد مخدر)، شغلي (در افراد شاغل در کارخانهها، آلودگيهاي فلزي، سموم نباتي) عمومي (به دليل مشکلات رواني – اجتماعي) و حوادثي که در کودکان بيشتر اتفاق ميافتد، ميباشد.
وي ادامه داد: در رفع مسموميتها ابتدا بايد به حالت ثابت در بيمار برسيم؛ يعني بايد به رفع نارساييهاي تنفسي، افزايش يا کاهش فشار خون، برطرف کردن اختلالات ريتمي و خروج مواد مستفرغه در افراد بيهوش بپردازيم سپس بر حسب علت مسموميت، آلودگيزايي کنيم يعني در مسموميتهاي پوستي و چشمي شست و شو دهيم. در مسموميتهاي استنشاقي، اکسيژنرساني و باز کردن و اصلاح راه تنفسي را انجام دهيم، در مسموميتهاي خوراکي به بيمار موادي از جمله شربت ايپکال دهيم يا در صورت نبود آن يک ليوان آب به همراه تحريک حلق با دو انگشت مي تواند باعث استفراغ و تخليه محتويات معده در مدت 15 تا 20 دقيقه تخليه شود.
به گفته وي، امروزه در بسياري از افراد مسموم از ذغال فعال استفاده ميکنيم که حدود يك تا چهار قاشق از پودر ذغال را در آب حل کرده (بسته به سن و عامل مسموميت) و به بيمار ميدهيم.
وي با اشاره به اينکه ذغال در بدن جذب نمي شود، گفت: با اين حال ذغال جاذب بسياري از سموم است و به سرعت باعث رفع آلودگي مي شود به علاوه ذغال کاربردهاي ديگر چون استفاده در لباسهاي حفاظتي و نيز ماسکهاي ضد گاز و در سم زدايي از خون هم کاربرد دارد.
اين فوق تخصص مسموميتهاي شيميايي و دارويي افزود: در مواردي مانند بيهوشي، بيماري که نفت و يا داروهاي سريعالجذب مصرف کرده، استفاده از مواد سوزاننده و اسيد و باز و وجود اختلالات خوني نبايد بيمار را وادار به استفراغ کنيم. در اين افراد يک لوله وارد معده آنها شده و هر بار حدود 300CC آب وارد معده فرد بالغ شده و سپس خارج ميشود که انجام اين كار به مدت ده بار جهت پاکسازي معده کافي است.
انتهاي پيام