مديركل دفتر ثبت آثار تاريخي و فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در توضيح روند ثبت اثر طبيعي ايران در يونسكو، گفت: برنامهي زمانبندي ثبت جهاني كاملا مشخص است و فرصت داريم تا نخستين پروندهي ميراث طبيعي را تا پايان سال 2008 ميلادي به يونسكو تحويل دهيم و آنها در سال 2009 فرصت بررسي پرونده و بازديد از سايت را دارند. پس از آن، در سال 2010 ميلادي در اجلاس يونسكو مطرح ميشود و اگر تأييد شد، به تصويب خواهد رسيد.
حسينعلي وكيل در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: پروندهي مربوط به ميراث طبيعي را تا پايان سال 1387 (اول فوريه 2009 ميلادي) تهيه كنيم تا در سال 2009، مركز جهاني يونسكو پرونده را بررسي كند. به اين ترتيب، پروندهي جنگل حرا بايد تا فوريه 2009 ميلادي (بهمنماه 1387) آماده و همان سال بررسي شود.
وي اضافه كرد: اميدوارم براي امسال هر دو پروندهي هيركان و حرا آماده شوند.
تيرماه سال 1385 ثبت جنگ هيركان ازسوي دولت آذربايجان به مركز ميراث جهاني يونسكو پيشنهاد شد كه مركز يادشده و اتحاديهي جهاني حفاظت آثار طبيعي با تأييد اهميت اين جنگل و با اشاره به فرامرزي بودن آن، درخواست كردند تا اين جنگل بهعنوان يك اثر طبيعي مشترك ميان ايران و جمهوري آذربايجان ازسوي دو كشور براي ثبت به يونسكو تسليم شود.
بيستويكم تيرماه 1385، سيدطه هاشمي ـ رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با اشاره به آماده كردن اين پرونده توسط دولت جمهوري آذربايجان، بيان كرد: ايران پيش از اين پيشنهاد كرده بود كه جنگل هيركان بهعنوان اثري مشترك ثبت شود؛ اما به اين دليل كه پروندهي ايران آماده نبود، آذربايجان پروندهي ثبت اين اثر را ارايه كرد.
وي همان زمان گفت: امروز كميتهي ميراث جهاني يونسكو با بررسي پروندهي جنگل هيركان اعلام كرد كه بهدليل قرار گرفتن بخش عمدهاي از اين جنگل در كشور ايران، قسمتي كه در كشور آذربايجان وجود دارد، اثري منحصربهفرد محسوب نميشود. لذا اين پرونده بايد بهصورت مشترك ازسوي دو كشور مطرح شود. به اين ترتيب، به ايران تا اول فوريه 2007 مهلت داده شد، تا اين پرونده را آماده كند.
پس از آن و در تاريخ 21 مردادماه 1385 نشستي با حضور مسؤولان كميسيون ملي يونسكو ايران، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان حفاظت محيط زيست با هدف پيگيري پيشنهاد مركز ميراث جهاني مبني بر ثبت جنگل هيركان در فهرست ميراث جهاني يونسكو بهصورت طرح مشترك ميان جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان برگزار شد.
در آن جلسه اعلام شد كه درخواست ثبت مشترك جنگل هيركان همراه با پروندهي آن بايد تا سپتامبر (شهريورماه) سال جاري به مركز ميراث جهاني تسليم شود و آخرين مهلت تسليم پروندهي كامل نيز فوريه 2007 (بهمنماه 1385) اعلام شده است.
جنگل هيركان كه از منطقهي هيركن آغاز شده است و تا گلستان ادامه دارد، با قدمت 40 ميليون سال يكي از ارزشمندترين جنگلهاي جهان است، درحاليكه جنگلهاي اروپا به گفتهي كارشناسان، 11 هزار سال قدمت دارند. از جملهي ويژگيهاي منحصربهفرد اين جنگل خزري به تنوع شرايط اقليمي و زيستي، درختان ديرزيست، درصد بالاي اراضي حاشيهي رود، گونهي فسيل زنده، گونههاي نادري مانند سوسن چلچراغ ميتوان اشاره كرد.
مساحت اين جنگل بيش از دو ميليون هكتار گزارششده و بيش از 90 درصد اين جنگل در خاك ايران واقع است و 18 هزار هكتار از آن نيز در خاك جمهوري آذربايجان قرار دارد.
انتهاي پيام