هشدار رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي: نبود نگاه ملي و تعطيلي شوراي عالي زيست‌فن‌آوري روند توليد داروهاي جديد را در كشور تهديد مي‌كند!

رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور و مديرعامل شركت توليدكننده داروي ايراني ام.اس. با ابراز تاسف از اين كه علي‌رغم وجود تحريم‌ها و محدوديت‌هاي شديد عليه كشور، برخي مقررات بازدارنده در زمينه واردات تجهيزات و مواد زيست‌فن‌آوري در داخل كشور نيز فعالان اين بخش را با مشكلات مضاعف مواجه كرده  است هشدار داد: نبود نگاه ملي و فراسازماني و ادامه تعطيلي شوراي عالي زيست‌فن‌آوري روند توليد داروهاي بيوتكنولوژيك جديد را در كشور تهديد مي‌كند.

به گزارش خبرنگار فن‌آوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر فريدون مهبودي، عضو هيات علمي بخش بيوتكنولوژي انستيتو پاستور ايران و رييس هيات مديره شركت دارويي توليدكننده اينترفرون بتاي انساني(سينووكس) كه در نشستي خبري در حاشيه دهمين كنگره ژنتيك ايران و دومين كنگره ايمني زيستي سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: معمولا در كشور ما شناخت يك مساله استراتژيك به موقع انجام مي‌شود. 14، 15 سال پيش زماني كه به اهميت بيوتكنولوژي اذعان كرديم، نخستين كشور در منطقه بوديم كه بخش بيوتكنولوژي و مركز ملي بيوتكنولوژي كشوري داير كرده و حتي نسبت به ايجاد ساختار كميته ملي كشوري بيوتكنولوژي به عنوان نخستين كشور منطقه و سومين كشور در آسيا - پس از ژاپن و كره جنوبي - اقدام كرديم در حالي كه در آن زمان هنوز هند دپارتمان بيوتكنولوژي داير نشده بود؛ اما زماني كه فعاليت‌ها به مرحله اجرا رسيد و توپ از زمين كارشناسان به زمين مسوولان اجرايي افتاد، كارها به بن‌بست ‌خورد!

رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي با بيان اين كه مسوولان اجرايي معمولا در به اجرا رساندن تفكري كه كارشناسانه صورت گرفته عقب‌نشيني كرده و به اين ترتيب موانعي جدي در كارها ايجاد مي‌كنند، خاطرنشان كرد: ما به نسبت پتانسيل نيروي جوان كاري و هوشي كه در سطح كارشناسي اين رشته وجود دارد از سرمايه ملي بزرگي برخورداريم اما زماني كه به محصول مي‌رسد و مي‌خواهيم نتيجه آن را ببينيم به بن‌بست مي‌خوريم.

بيوتكنولوژي تلفيقي از علم و فن‌آوري است و 50 درصد آن به فاليت‌هاي توليدي و خصوصي باز مي‌گردد و اگر نتوان اين رابطه را بين مراكز تحقيقاتي و خصوصي‌سازي و تجاري‌سازي ايجاد كرد در زمينه فن‌اوري زيستي موفق نخواهيم بود.

وي تصريح كرد: اگر در دانشگاه‌ها حركتي ايجاد كنيم بايد به موازات آن در صنعت هم زمينه آن فراهم شود اما متاسفانه اولين مانع در اين‌جاست، زيرا قوانين مربوط به تجاري‌سازي مربوط به دهه 1340 است كه در آن زمان جهت‌گيري رشته‌ها به سمت صنعت و تجارت نبود.

در اين مدت، پنج تا شش مرحله را از نظر صنعت پشت‌سر گذاشته‌ايم، به طوري كه دهه‌هاي 40 و 50 دوره توليد بود و پس از آن تحقيقات اهميت يافت و تحقيقات توسعه‌ييي را به شركت‌هاي خصوصي واگذار كرديم. در مرحله بعدي، كشورهاي اروپايي دنبال مالكيت معنوي (IP) هستند و ما هنوز با قوانين دهه 40 كار مي‌كنيم. عدم ايجاد تفكر جديد و قوانيني كه هم راستا با قرن 21 باشد از مشكلات جدي ماست.

دكتر مهبودي خاطرنشان كرد: از ديگر سو، وقتي موضوعي در كشور به عنوان اولويت ملي مطرح مي‌شود معناي آن اين است كه اگر مثلا وزير نفت موضوعي در حوزه بيوتكنولوژي در مسير فعاليتش پيش آمده بايد به آن با ديد اولويت ملي نگاه كند و مورد حمايت قرار گيرد. وزارت بازرگاني بايد در تسهيلات ورود مواد كمر بندد و وزارت بهداشت هم موانع را از سر راه شركتي كه در حوزه بيوتكنولوژي كار مي‌كند با همكاري سازمان محيط‌زيست بردارد. زيرا اولويت ملي است و شخص در آن مطرح نيست، با اين حال در كشور ما نبود نگاه سازماني حتي در سطح سياست‌گذاري كلان مشكلي بزرگ است.

به گزارش ايسنا، رييس شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور خاطرنشان كرد: در شرايطي كه مساله دشمني‌هاي خارجي در محافل مختلف مطرح است، متاسفانه گاهي در عمل به شكلي رفتار مي‌شود كه زمينه را براي استفاده شركت‌هاي خارجي فراهم مي‌كند. به عنوان مثال دانمارك عليه مقدسات ما وارد صحنه سياسي مي‌شود و در كنار آن دارو و مواد غذايي به ما مي‌فرستد، اما در اين تكنولوژي همه چيز تحريم مي‌شود. در صورتي كه اين پتانسيل علمي در كشور وجود دارد كه نه تنها بازار داخلي را تامين كنيم بلكه رقيب آنها باشيم.

وي گفت: زيست‌فن‌آوري كشور تحت تحريم‌هاي شديد است با اين حال در وارد كردن تجهيزات و مواد به شدت محدوديت‌هايي اعمال مي‌شود در صورتي كه بايد با تقويت توليد داخل و تقويت محققان ابزار مبارزه و رقابت علمي با قدرت‌هاي خارجي را فراهم كنيم.

دكتر مهبودي با بيان اين كه محقق نمي‌تواند كفش آهني بپوشد و دنبال بودجه بگردد، خاطرنشان كرد: معتقدم در بيوتكنولوژي، بايد جبهه را از چند جهت باز كنيم: يكي افزايش بودجه تحقيقات و ديگر حذف سيستم بروكراسي فعلي و ديگر توجه جدي به جنبه‌هاي تكنولوژيك و صنعتي زيست‌فن‌آوري است.

رييس شركت توليدكننده داروي ايراني ام.اس. در پايان با اشاره به اين كه در سال جاري شاهد توليد حداقل پنج، شش داروي جديد در كشور خواهيم بود كه بيش از 100 ميليون دلار صرف وارداتشان مي‌شود، تصريح كرد: اين موفقيت‌ها ناشي از تسهيلاتي است كه وزارت بهداشت و صنايع در دو، سه سال گذشته ايجاد كرده‌اند، اما اعلام مي‌كنم كه با تعطيلي شوراي عالي زيست فن‌آوري، تغييرات وزارت صنايع و ياس ايجاد شده در سال آينده شاهد اين حركت نخواهيم بود. در نهايت اين وزارت بهداشت است كه در اين راستا تلاش زيادي مي‌كند و بسيار هم موفق بوده است ولي چون نگاه ملي نيست، وزارت بازرگاني خود را در اين حركت شريك نمي‌داند و تهيه ماده اوليه براي تحقيقات دچار مشكل شده است و سازمان محيط‌زيست خود را هماهنگ با اين گروه نمي‌داند.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۳ خرداد ۱۳۸۷ / ۱۳:۲۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8703-01285
  • خبرنگار :