سيمان امروز يا فردا از سبد حمايتي خارج ميشود.
يك كارشناس صنعت سيمان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اين پيشبيني گفت: پس از خروج سيمان از سبد حمايتي روي صادرات سيمان عوارض اعمال ميشود تا از كمبود احتمالي آن جلوگيري شود.
وي قيمت احتمالي هر تن سيمان آزاد را نيز 47 هزار و 500 تومان برآورد كرد.
به گزارش ايسنا، وزير صنايع و معادن چند روز پيش گفته بود كه زمان دقيق خروج سيمان از سبد حمايتي مشخص نيست، اما مقدمات اين كار فراهم شده است و اميدواريم در چند روز آينده اين امر محقق شود. اين در حالي است كه وي پيشتر خردادماه را براي اين منظور وعده داده بود.
وعده خروج سيمان از سبد حمايتي در شرايطي به روزهاي پاياني ارديبهشت نزديك ميشود كه طبق گفته دستاندركاران اين صنعت، ثابت ماندن قيمت آن طي چند سال اخير واحدهاي سيماني و بهويژه واحدهاي جديد را دچار مشكل كرده و آنها را به مرز ضرردهي رسانده است.
همچنين به نظر ميرسد در زمينه نظام توزيع سيمان از اين پس نظارتي سه گانه به وجود آيد و وزارت صنايع و معادن نيز در اين زمينه وارد عمل شود.
گفتني است، با توجه به اينكه سيمان محصولي خاص و پايه است، پيش و پس از انقلاب همواره قيمتگذاري و تصميمگيري در مورد قيمت آن توسط شوراي سابق اقتصاد انجام ميشد تا اينكه در سال 1371 قيمت سيمان به صورت مشروط آزاد شد.
در سال 1371 براساس مصوبه شوراي اقتصاد وقت مقرر شد كه عرضه سيمان در كشور توسط كارخانهها با نرخ تعادلي بازار انجام شود و كارخانهها مكلف به پرداخت مابهالتفاوت به سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان شوند. ولي در سال 1376 بر اساس مصوبه شوراي فوق، قيمت سيمان توليدي كارخانهها با مسووليت و نظارت وزارت صنايع و معادن به منظور ايجاد انگيزه و رقابت بين واحدها با رعايت شرايطي خاص آزاد شد، تا اين كه در سال 1378بر اساس مصوبه شورا قيمت سيمان آزاد اعلام شد و مسووليت نظارت بر تنظيم بازار سيمان به وزارت صنايع محول شد. در سال 1380 نيز براساس مصوبه هيات دولت، سيمان در زمره كالاهاي بخش دوم گروه اول سبد حمايتي قرار گرفت. متعاقب اين مصوبه، كميسيون تنظيم بازار، طرح جامع سيمان را در سال 1381 به تصويب رساند.
براساس ماده 14، طرح جامع سيمان براي مدت سه سال تنظيم شده بود كه اين طرح به دليل مشكلات اجرايي به درستي اجرا نشد. در نهايت در سال 1383 بر اساس مصوبه هيات دولت، سيمان از زمره كالاهاي گروه اول سبد حمايتي خارج شد. سپس در سال 1384 مصوبه قبلي لغو و دوباره سيمان در سبد حمايتي قرار گرفت.
قيمت سيمان در انتهاي سال 1383 براي كارخانههاي مختلف سيمان بين 320 تا 360 هزار ريال به ازاي هر تن تعيين شد و از آن زمان تاكنون افزايش خاصي در قيمت اين محصول اعمال نشده و اين در حالي است كه قيمت نهادههاي توليد، هزينههاي پرسنلي، انرژي، لوازم يدكي، مواداوليه و غيره اين محصول نسبت به سال 1383 افزايش چشمگيري داشتهاند.
در همين حال بسياري از كارشناسان معتقدند كه دو نرخي شدن قيمت سيمان در كشور و افزايش چشمگير قيمت اين كالا در بازار آزاد به هيچوجه نه به نفع مصرفكننده بوده و نه به نفع توليدكننده. در اين ميان تنها كساني سود ميبرند كه سيمان را در بازار آزاد به چندين برابر ميفروشند و از اين راه به سودهاي كلاني دست پيدا ميكنند.
براساس آخرين اظهارات وزير صنايع و معادن قرار است ظرفيت توليد سيمان در كشور تا خرداد امسال به 55 ميليون تن برسد و با رسيدن به اين ظرفيت و ايجاد تعادل در بازار عرضه و تقاضا ميتوان سيمان را از سبد حمايتي خارج كرد. اين در حالي است كه مفتح - معاون وزير بازرگاني - از كمبود حدود 8 ميليون تني سيمان در سال گذشته خبر داده بود.
البته بايد توجه داشت كه ظرفيت 55 ميليون تني به معني توليد به همين مقدار نيست، بلكه توليد همواره كمتر از ظرفيت است. با اين وجود به نظر ميرسد زمان خروج سيمان از سبد حمايتي فرا رسيده است.
انتهاي پيام