به دليل برداشت بي‌رويه از ذخاير آب زيرزميني مجرى طرح مخاطرات ناشى از فرونشست دشت‌هاى کشور هشدار داد: فرونشست شديد اراضي کشاورزى جنوب هشتگرد و نظرآباد

هجدهمين جلسه کارگروه بررسى فرونشست دشت‌هاى کشور با هدف بررسى مخاطرات ناشى از استمرار در بهره‌بردارى بى‌رويه از منابع آب زيرزمينى و با حضور نمايندگان نهادهاى فعال در اين زمينه در سازمان زمين‌شناسى و اکتشافات ‌معدنى کشور برگزار شد.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مهندس محمدجواد بلورچى، مجرى فنى طرح بررسى مخاطرات ناشى از فرونشست زمين در دشت‌هاى کشور در هجدهمين جلسه کارگروه بررسى اين طرح که با حضور نمايندگان شرکت مديريت منابع آب ايران، وزارت جهاد کشاورزى و سازمان نقشه‌بردارى کشور برگزار شد، در مورد هدف از برگزارى اين نشست گفت: بر اساس اطلاعات جديد به دست آمده از بررسى‌ تصاوير رادار در گروه دورسنجى سازمان زمين‌شناسي، عوارض فرونشست در دشت‌هاى اشتهارد و آبسرد دماوند مشاهده نشده، اما مناطق هشتگرد و نظرآباد با اين پديده مواجه شده‌اند.

وي با بيان اينکه با بررسي داده‌هاى رادار موجود وسعت فرونشست ايجاد شده در دشت قزوين نيز مشخص شد، يادآور شد: موضوع نگران‌کننده، نرخ بالاى فرونشست در منطقه هشتگرد است که بررسى‌ها به منظور تاييد داده‌هاى تصاوير رادارى با داده‌هاى GPS و ترازيابى‌هاى دقيق سازمان نقشه‌بردارى کشور در حال انجام است و اين در حالى‌ است که در حال حاضر در مناطق کشاورزى جنوب هشتگرد و نظرآباد به علت برداشت بيش از اندازه از ذخاير زيرزمينى منطقه، ذخاير آب موجود به کمترين ميزان کاهش يافته و ماسه‌دهى شديد چاه‌ها به ‌شدت توسعه يافته است.

مجرى فنى طرح بررسى فرونشست دشت‌هاى کشور در ادامه گفت: با ادامه مطالعات، کارشناسان به اين نتيجه رسيدند که در اين مناطق، سفره‌هاى آب زيرزمينى متعددى وجود دارد که وجود پيزومتر به منظور اندازه‌گيرى و مدل‌سازى دقيق نرخ فرونشست ايجاد شده در اين مناطق بسيار ضرورى‌ است.

وى با اشاره به اينکه پيزومترها در تعداد بسيار محدود و تنها براى مطالعه سفره‌هاى سطحى موجود است، تصريح کرد: به منظور توسعه شبکه پيزومترها در دشت‌هاى کشور به عنوان ابزارى بسيار سودمند در جهت مديريت و رفتارسنجى آبخوان‌هاى کشور، پشتيبانى بيشتر دستگاه‌هاى اقتصادى کشور از امور مطالعات آب‌هاى زيرزمينى وزارت نيرو را طلب مى‌کند.

بلورچى، ضمن تأکيد بر لزوم اطلاع‌رسانى در مورد پديده فرونشست، خواهان بررسى بيشتر اين موضوع در سطوح بالاى مديريت دولت شد و گفت: با توجه به اينکه بسيارى از ارگان‌هاى دولتى مرتبط عضو اين کارگروه هستند، بايد به ارتقاي سطح آگاهى مسوولان اجرايى کشور در مورد اين پديده انديشيد.

وى با بيان اينکه بيش از 92 درصد از آب‌هاى زيرزمينى کشور براى کشاورزى مصرف مى‌شود، تصريح کرد: در ‌آينده‌اي نه‌چندان دور شايد آب ارزشمندتر از ذخاير انرژى از جمله نفت باشد و اين در حالى‌ است که با روند کنونى، در آينده ذخاير آب‌هاى زيرزمينى به کمترين ميزان خواهد رسيد.

مجرى فنى طرح بررسى فرونشست دشت‌هاى کشور در پايان گفت: با برگزارى سمينارهاى مرتبط و اطلاع‌رسانى به موقع به عموم جامعه و ايجاد تعامل بيشتر با مسوولان مرتبط با اين امر، مى‌توان به راهکارهاى مناسبى براى جلوگيرى از پيشرفت پديده فرونشست در دشت‌هاى کشور دست يافت.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۱۸ آذر ۱۳۸۶ / ۱۱:۱۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 8609-10335
  • خبرنگار :