جعفر آيينپرست به عنوان مخالف وزير پيشنهادي نفت با اشاره به سوابق كاري نوذري، گفت: نوذري در بين كاركنان نفت به تدين، صداقت، پشتكار و جديت معروف است، اما علت مخالفتم به برخي رويكردها، كمبود و بعضا عقبماندگيهاي موجود در صنعت نفت بازميگردد.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، نمايندهي مهاباد تصريح كرد: امنيت تأمين انرژي براي رشد توليد و تأمين نيازهاي جوامع يكي از دغدغههاي حكومتها و مديران است. اين كه سهم عوامل مختلف در تأمين انرژي جهاني چگونه است از مسائل مربوط به اقتصاد، انرژي و مديريت صنعت انرژي در همه زمينههاي هستهاي، هيدروكربنيكها و انرژيهاينو است اما همه اين روندها به يك مسأله اساسي توجه كردهاند كه سهم منابع نفت و گاز در تأمين انرژي مورد نياز اقتصاد جهاني حداقل تا سال 2050 به طور مستمر افزايش خواهد يافت و به فناوريهاي هستهاي منابع انرژي نيز تأكيد ميشود.
وي ادامه داد: مهندس نوذري كه براي تصدي صنعت گسترده و پيچيده نفت معرفي شده هرچند تلاش داشته همه ابعاد صنعت را در بر داشته باشد اما فاقد راهبرد مناسب براي تأمين اين نياز و سهم امروز و آينده آن از نفت و گاز به صورت تفكيك شده است.
عضو كميسيون عمران گفت: وزير پيشنهادي نفت پاسخ دهد توزيع فرآيندهاي توليد در كدام يك از بخشهاي نفت و گاز خواهد بود، آيا نوذري به مباحث مربوط به تبديلات گازي تأكيد كرده يا به موضوعات مربوط به پليمرها و بر پايه نفت اصرار ميكند يا بر فناوري و طراحي و ساخت و يا در حوزه تجارت و بازرگاني؟ كه اين موارد در برنامه پيشنهادي وي مشخص نشده است.
وي افزود: آيا با نگاه 20 تا 50 سال گذشته ميتوان صنعت نفت را تا 5 يا 10 يا 20 سال آينده اداره كرد. چرا نميدانيم در تمامي سرزمين چه مقدار و در چه سطح و در چه عمق منابع و ذخاير هيدروكربنيك وجود دارد؟ نوذري به بحث اكتشاف اشاره كرده اما اين كه در طي يك برنامه با چه اهداف كمي از نظر سطح پوشش كشور و از جمعيت عمق فعاليتهاي اكتشافي صورت خواهد پذيرفت مورد اشاره قرار نداده است.
نمايندهي مهاباد، گفت: اين كه مديريت و مالكيت مخازن از انحصارات طبيعي در قانون اساسي است بحث پذيرفته شده است، اما براي چگونگي انجام فعاليتها كه تمامي متخصصان داخلي و خارجي از دانشگاهيان و مشاوران و مهندسان بخش دولت و ايرانيان صاحب امكانات و دانش خارج از كشور هيچ اولويت برنامهاي اعلام نشده است و اين يكي ديگر از نواقص برنامه نوذري است.
آيين پرست گفت: از نقاط قوت برنامه وزير پيشنهادي اين است كه بحث چشمانداز صنعت نفت در 20 سال آينده را مطرح كرده اما سوال بنده از وي اين است كه از چه طريقي منابع مورد نياز سرمايهگذاري براي نيل به اهداف در چشمانداز پيشنهادي را تأمين خواهد كرد؟ در جدول ميزان سرمايهگذاري مورد نياز بخشهاي مختلف صنعت نفت طي برنامه 20 ساله تا افق 1404 به عدد 472 ميليارد دلار اشاره شده كه به طور متوسط سالانه 20 ميليارد دلار است. در 2 سال گذشته چه ميزان سرمايهگذاري انجام شده و اين عدد با اتخاذ چه راهبردي قابل تحقق است.
وي به بحث اصلاح ساختار مديريت و سازماندهي صنعت نفت اشاره كرد كه در برنامه نوذري تحت عنوان اصلاح ساختار و تشكيلات مورد توجه قرار گرفته، گفت: اين كه اين مهم چگونه و با چه سياستهايي صورت خواهد گرفت مغفول مانده است. سوال اين است شركتهاي مادر بر اساس قواعد اقتصادي اداره ميشوند يا قوانين يا قواعد اجتماعي يا حاكميتي؟ در برنامه نوذري به اصل 44 اشاره مختصر شده است.
اين نمايندهي مجلس گفت: ايجاد تنوع در بازار به منظور اين كه دچار انحصار از سوي مصرفكنندگان نشويم در برنامه نوذري مورد توجه قرار نگرفته است.
وي در پايان گفت: وي پاسخ دهد آيا صنعت نفت را كه صنعتي بينالمللي بوده و نيروي انساني شاغل آن قدرت كار در سطح منطقهاي و جهاني دارد را با روشهاي معمول ساير فعاليتها ميتوان نگه داشت؟ اين از اساسيترين چالشهاي مديريت صنعت نفت است كه نميتوان با احساسات با آنها مواجه شد.
انتهاي پيام