در همايش روز جهاني آثار جنگ بر محيط زيست (6 نوامبر) كه با حضور جمعي از سفراي كشورهاي درگير در جنگ و يا متحمل از اثرات آن و نمايندگان سازمانهاي بينالمللي مانند برنامه عمران ملل متحد، برنامه محيط زيست خليجفارس و درياي عمان و صليب سرخ جهاني در تهران برگزار شد، تاكيد شد كه ارگانها و سازمانهاي بينالمللي عملا فاقد ابزار پيشگيرنده براي جلوگيري از وقوع جنگ در جهان هستند، از سوي ديگر 10 سال جنگ در جهان بيش از 50 ميليارد دلار خسارت در پي داشته است و 40 كشتي غرق شده در جنگهاي خليجفارس كه هنوز آلودگي دارند بايد هرچه سريعتر از آب خارج شوند.
ابتكار:
متاسفانه موسسات، ارگانها و سازمانهاي بينالمللي عملا فاقد ابزار پيشگيرنده براي جلوگيري از وقوع جنگ در جهان هستند
به گزارش خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر معصومه ابتكار، رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست كه همايش مذكور به همت اين مركز برگزارشد، در اين همايش با اشاره به اينكه امروز جامعه بشري به شدت شرمنده است كه نتوانسته مسائلي مانند فلسطين و خاورميانه و اثرات مخرب جنگ بر محيط زيست و عوامل بشري را مورد كنترل قرار دهد تاكيد كرد: متاسفانه موسسات، ارگانها و سازمانهاي بين المللي عملا فاقد ابزار پيشگيرنده براي جلوگيري از وقوع جنگ در جهان هستند.
وي با بيان اين كه جنگ، عواقب و مسايل بسيار پيچيده و سختي را براي بشر به ارمغان آورده است، افزود: مسائل زيستمحيطي آن قدر مهم شده است كه جايزه سال 2007 صلح نوبل به فعالان محيط زيست تعلق گرفت.
رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست با اشاره به اينكه ايران تجربه بسيار تلخي در زمينه جنگ دارد خاطرنشان كرد: جنگ 8 ساله تحميلي و هجوم عراق به محيط زيست ايران، استفاده سلاحهاي شيميايي، تخريب سدها، آلوده كردن تالابها، آتش زدن چاههاي نفت و پالايشگاهها و غيره تنها بخشي از آثار زيانبار اين تجاوز است.
وي تاكيد كرد: همچنين در جنگ دوم خليجفارس بيش از 10 ميليون بشكه نفت، آبهاي منطقه را آلوده كرد.
به گزارش ايسنا، رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست با اشاره به اينكه برنامه محيط زيست ملل متحد (يونپ) نقش موثري در ايجاد حساسيت در زمينه مسائل زيست محيطي و جنگ داشته است، گفت: تخريب محيط زيست در جنگ طولاني سرزمينهاي اشغالي ابعاد بسيار گستردهاي دارد و متاسفانه دولت رژيم صهيونيستي در جنگهاي اخير علاوه بر جنگ افزارهاي معمول از جنگ افزارهاي اورانيومي و شيميايي فراوان عليه مردم مسلمان فلسطين استفاده كرده است.
وي در پايان تاكيد كرد: اميدواريم سازمانهاي بينالمللي توجه بيشتري به صلح و گفتوگو به جاي تهديد و جنگ داشته باشند.
نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران:
10 سال جنگ در جهان بيش از 50 ميليارد دلار خسارت در پي داشته است
اوستبي، نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران (UNDP) نيز در اين همايش ضمن قرائت پيام دبيركل سازمان ملل متحد به مناسبت 6 نوامبر ـ روز جهاني مقابله با آثار جنگ بر محيط زيست ـ گفت: يكي از آثار مخرب جنگها جابجايي مردم كشورهاست كه اين جابجايي، مشكلات و مسائل بسيار بزرگي را بوجود ميآورد كه از آن جمله ميتوان به دارفور و مشكلات زيست محيطي جنگهاي منطقهاي در اين منطقه اشاره كرد.
وي افزود: سازمان ملل و برنامه محيط زيست ملل متحد (يونپ) سعي كرده است با اعزام گروهها و كارشناسان مختلف آثار و عواقب اين مسئله را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.
نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران گفت: يونپ امروز با دولتهاي كنگو، ليبريا براي مقابله با بحران مهاجرت مردم از سرزمينهاي خود همكاري و برنامهريزي ميكند.
وي با اشاره به اينكه سازمان ملل 6 سال قبل روزي را در خصوص مقابله با آثار جنگ بر محيط زيست قرار داده است، افزود: جنگها نه تنها بر محيط زيست بلكه بر اقتصاد سلامت بشر نيز تاثيرات بسيار منفي دارند.
نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران گفت: بررسي 10 سال جنگ در جهان نشان ميدهد بيش از 50 ميليارد دلار اين جنگها هزينه در پي داشته است كه نوعا اين هزينه بر كشورهاي درگير يا متاثر از جنگ تحميل شده است.
به گزارش ايسنا، وي با اشاره به اينكه جنگها تنها به منطقه درگير محدود نميشود تصريح كرد: آثار جنگها نه تنها مناطق جنگي بلكه مناطق غير جنگي، محيط زيست، جنگلها و ... را نيز در بر ميگيرد.
نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران تصريح كرد: به دليل جنگهاي رواندا در افريقا بيش از 300 كيلومتر مربع از پاركهاي جنگلي به نابودي كشيده شد و بيش از 850 هزار نفر آواره شدند و بيش از 770 تن از محصولات جنگلي ازبين رفت.
وي يكي از مشكلات عمده جنگها را آوارگي دانست و گفت: به دليل اين جابجاييها مسائلي مانند آب، سرپناه، فاضلاب و بيماريهاي رواني، عفوني در مناطق جنگي ايجاد ميشود.
نماينده برنامه عمران ملل متحد در ايران در پايان تاكيد كرد: بياييد در اين روز جهاني تعهدات خود را بار ديگر براي مقابله با آثار جنگ به محيط زيست تقويت كنيم.
نماينده برنامه محيط زيست خليجفارس و درياي عمان:
40 كشتي غرق شده در جنگهاي خليجفارس كه هنوز آلودگي دارند بايد هرچه سريعتر از آب خارج شوند
دكتر محمدي، نماينده برنامه محيط زيست خليج فارس و درياي عمان (راپمي) نيز با اشاره به اينكه سه جنگ در منطقه خليج فارس داشتهايم، افزود: بسياري از كشتيهاي نفت كش و غير نفتكش در عمق 8 تا 10 متري اين دو دريا غرق شدند كه اين امر باعث تخريب محيط زيست منطقه شده است.
وي گفت: بر اساس آخرين گزارشها بايد 40 كشتي كه هنوز آلودگي وارد خليج فارس و درياي عمان ميكنند هرچه سريعتر از آب خارج شوند.
نماينده برنامه محيط زيست خليج فارس و درياي عمان تصريح كرد: به دليل حضور نظامي در منطقه آلودگيهاي زيادي توسط كشتيها و زير درياييها و ناوها به خليج فارس وارد شده است.
به گزارش ايسنا، وي گفت: در حال حاضر قيمت يك بطري آب در منطقه بيش از يك بطري نفت است كه اين امر فاجعه محسوب مي شود.
نماينده برنامه محيط زيست خليج فارس و درياي عمان با اشاره به اينكه موجودات دريايي مانند خرچنگها،ماهيها،لاك پشتها و گاوهاي دريايي نيز در منطقه بر اثر آلودگي تحت تاثير هستند گفت:به رغم صدور بيش از 500 قطعنامه بين المللي براي محكوميت اين دسته مسائل و جنگ متاسفانه هيچ دستگاهي تا كنون نتوانستهاست جلوي وقوع اين وقايع را بگيرد.
سفير فلسطين در ايران:
سطح فقر در فلسطين به 80 درصد رسيد
به گزارش ايسنا، در اين همايش دكتر زواوي، سفير فلسطين در ايران و شيخ السفرا گفت: شرايط نامتعادل در فلسطين اشغالي محيط زيست را طي سالهاي متمادي جنگ براي مردم بحراني كرده است.
وي گفت: زندگي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي مردم به شدت تحت تاثير قرار گرفته و وضعيت اقتصادي رو به سقوط است. از سوي ديگر به دليل ناامني، انباشته شدن مواد زائد خود وسيلهاي براي تخريب محيط زيست شده است.
سفير فلسطين در ايران تاكيد كرد: سطح فقر از 70 درصد قبل از كنفرانس اسلو در سال 1993 ميلادي به 80 درصد هماكنون رسيده است. از سوي ديگر فساد اقتصادي و اجتماعي نيز مزيد بر علت شده است.
وي با اشاره به اينكه جنگ و شرايط اقتصادي متاسفانه براي امر آموزش در سرزمينهاي اشغالي نيز تاثير بسيار منفي داشته است خاطرنشان كرد: نرخ بيكاري به شدت رو به افزايش است. از سوي ديگر مسائل انساني و شرايط زيستي طبق گزارش بانك جهاني در بدترين شرايط خود در سرزمينهاي اشغالي قرار دارد.
سفير عراق در تهران:
پس از سقوط صدام هم همچنان شاهد انفجارها و تخريب محيط زيسيت هستيم
محمد مجيد الشيخ، سفير عراق در تهران نيز در اين همايش گفت: ما به عنوان ملت عراق شرايط بسيار سختي را در دوره قبل داشتيم كه به عراق حمله كرد، به شكلي كه حتي دولت عراق بمبها و مواد شيميايي را عليه ملت خود نيز به كار برد و علاوه بر اينكه از گاز خردل، گازهاي شيميايي هم براي ايران و هم براي كردستان عراق استفاده كرد.
وي گفت: نتيجه استفاده از اين مواد شيميايي نقص عضو، امراض سرطاني و ... براي دام و طيور، انسانها بود.
سفير عراق در تهران افزود: سرطان غدد لنفاوي، پوستي و عروقي از جمله مسائلي بود كه پس از جنگ بروز كرد.
وي تصريح كرد: بمبهاي شيميايي نيز بر روي نباتات و غيره و حتي حيوانات دريايي هم اثرات بسيار نامطلوبي بر جاي گذاشت.
سفير عراق در تهران گفت: متاسفانه پس از سقوط صدام و روي يك كار آمدن يك دولت مردمي همچنان دشمنان فرصتي براي آرامش و ثبات در اين كشور نميگذارند به شكلي كه هر روز شاهد انفجارهاي متعدد و عمليات هاي انتحاري و تخريب محيط زيست هستيم.
سفير لبنان در تهران:
بر اثر تجاوز جولاي 2006 رژيم صهيونيستي به لبنان بيش از 15 هزار تن نفت خام وارد درياي مديترانه و 150 كيلومتر سواحل آلوده شد
زين الموسوي، سفير لبنان در تهران نيز در اين همايش گفت: لبنان از سال 1948 كه فلسطينيها براي جنگ به كشورمان آمدند مورد هجوم و طمع رژيم صهيونيستي بود به شكلي كه در جنگهاي 1975 تا 1990 ميلادي تاثيرات زيست محيطي و انساني بسيار منفي اين جنگها داشته است.
وي افزود: پس از سال 1978 ميلادي نيز رژيم صهيونيستي مرتبا سرزمينهاي بكر لبنان را مورد هجوم و تهاجم قرار داده است كه به طور طبيعي تاثيرات منفي زيادي به محيط زيست وارد شده است.
سفير لبنان در تهران تاكيد كرد: اين جنگها مناطق مختلف لبنان به خصوص جنوب آن را مورد تاثير قرار داده است.
به گزارش ايسنا، سفير لبنان در تهران با اشاره به اينكه رژيم صهيونيستي در جنگهاي سال 2000 ميلادي به بعد به كرات از بمبهاي فسفري استفاده كرده است، تصريح كرد: در جنگ جولاي 2006 ميلادي، رژيم صهيونيستي نه تنها نيروهاي نظامي و شبه نظامي بلكه مردم عادي را مورد هجوم قرار داد كه نزديك 5 هزار نفر كشته و 30 هزار خانه نابود شد، از سوي ديگر بيش از 99 پل از بين رفت.
وي تصريح كرد: رژيم صهيونيستي در اين جنگ منابع سوختي لبنان را هم در سواحل مديترانه مورد هجوم قرار دارد كه اين امر باعث آلودگي شديد سواحل شد به شكلي كه بيش از 15 هزار تن نفت خام وارد درياي مديترانه شده و 150 كيلومتر سواحل لبنان را آلوده كرد. از سوي ديگر بيش از 200 ميليون دلار به ساختار اقتصادي لبنان اين جنگ خسارت وارد كرد.
سفير لبنان در تهران افزود: بر اساس گزارش برنامه محيط زيست ملل متحد (يونپ) جنگ 2006 بيشترين آلودگي زيست محيطي را به لبنان وارد كرده است به شكلي كه يونپ پيشنهاد كرده است به خاطر اين آلودگيهاي زيستمحيطي، سازمان بهداشت جهاني سلامت مردم را در اين كشور كنترل كند.
وي خاطرنشان كرد: حتي رژيم صهيونيستي از بمبهاي پلاستيكي هم در اين جنگ استفاده كرده و 350 هكتار از زمينهاي كشاورزي لبنان را تحت تاثير قرار داده است كه بر اساس گزارش برنامه خواربار و كشاورزي ملل متحد فائو 26 درصد از زمينهاي كشاورزي جنوب لبنان تحت تاثير بمبهايي قرار گرفتهاند كه در اين دوران استفاده شده است.
يكي از بازماندگان جنگ ناكازاكي ژاپن:
سرطان ناشي از جنگ 1945 ناكازاكي همچنان در ژاپن قرباني ميگيرد
كاوانو، يكي از بازماندگان جنگ ناكازاكي ژاپن نيز در اين مراسم گفت: من دعوت شما را قبول كردم تا به شدت جنگهاي اتمي را كه خود بازمانده آن هستم محكوم كنم.
وي تجربه شخصي خود را از واقعه ناكازاكي بيان كرد و گفت: در سال 1945 ميلادي من با دوستانم بازي ميكردم و صداي انفجار شديدي شنيديم . ابتدا فكر كرديم هواپيما منفجر شده است اما يك دفعه آسمان پر از ابر شد و خانهها به سرعت ويران شدند.
كاوانو ادامه داد: كودكي را در كنار خود ديدم كه كاملا بدنش خونين و به شدت ترسيده بود. من توسط پدر و مادرم به محلي امن برده شده اما افرادي كه نتوانستند خود را به پناهگاه برسانند از بين رفتند.
وي تصريح كرد: ژاپن در جنگ سال 1945 شكست خورد و كودكاني هم كه در مستقيما در برابر تشعشعات نبودند و نتوانستند نجات يابند ظرف 3 تا 4 روز از بين رفتند.
وي با اشاره به اينكه 21 كيلو تن TNT در ناكازاكي منفجر شد افزود: اين در حاليست كه در هيروشيما بمب اتم به كار رفت.
كاوانو به تاثيرات بمب اتم اشاره كرد و گفت: درجه حرارت در مركز انفجار اين بمب به سه هزار درجه سانتيگراد رسيده به شكلي كه حتي در 4 كيلومتري شعاع سقوط بمب مردم ميسوزند. از سوي ديگر در شعاع 100 كيلومتري تمام موجودات از بين رفته و بسياري از مردم بدون زخمي شدن به دليل قرار گرفتن در مقابل تشعشعات از بين رفتند. به شكلي كه حتي در دو كيلومتري بمب تشعشعات بسيار بالاست.
وي يكي ديگر از مشكلات بمب اتم را بيماري سرطان دانست و گفت: اين بيماري با آن كه سالها از ماجرا ميگذرد هنوز در ژاپن قرباني ميگيرد.
كاوانو گفت: 150 هزار نفر از 200 هزار ناكازاكي در اين جنگ به شدت مجروح شدند.
نماينده كرواسي:
هنوز مردم با تشعشعات شيميايي و اتمي آشنايي چنداني ندارند
نماينده كرواسي نيز در اين همايش گفت: در جنگ كرواسي به دليل وجود كارخانجات شيميايي فراوان صدمات زيست محيطي بسيار بيشتر از بمبهاي شيميايي بود، چرا كه كارخانههاي شيميايي پس از مورد اصابت قرار گرفتن موشك، منفجر شده و گاز شيميايي متصاعد ميكردند كه صدمات جاني و زيستمحيطي هيچ كدام از آنها قابل جبران نيست.
وي به تخريب پادگانها و مراكز نظامي اشاره كرد و گفت: خود اين مراكز نيز نوعا داراي سلاحهاي شيميايي بودند كه خود وسيله براي نابودي محيط زيست شده بود.
نماينده كرواسي به تخريب منازل اشاره كرد و گفت: تخريب منازل و وسايل الكترونيكي كه با تشعشعات و گازهاي شيميايي كار ميكردند نيز موجب تخريب وسيع محيط زيست شد.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه مردم هنوز با تشعشعات شيميايي و اتمي آشنايي چنداني ندارند و در اين زمينه بايد به آنها آموزش داده شود.
سفير ويتنام:
8/2 ميليون هكتار از جنگلها و 150 هكتار از سواحل جنگلي ويتنام در تجاوز امريكا نابود شد
سفير ويتنام در تهران نيز در اين جلسه گفت: امريكا در جنگ چندين ساله با ويتنام 600 هزار تن مواد شيميايي و بمب بر سر مردم ريخت.
وي گفت: در طول 10 سال جنگ 21 ميليون گالن مواد شيميايي ضد كشاورزي در كشور ما توسط متجاوزين ريخته شد كه اين امر موجب نابودي ميليونها هكتار اراضي كشاورزي گرديد. از سوي ديگر بيش از 3 ميليون نفر در جنگ 10 ساله آلوده مواد شيميايي دي اكسين شدند.
به گزارش ايسنا، سفير ويتنام در تهران تصريح كرد: 8/2 ميليون هكتار از جنگلهاي ويتنام در اين مدت نابود، 150 هكتار از سواحل جنگلي اين كشور از بين رفت، 133 هزار هكتار جنگل و چوب نابود و 230 هزار هكتار از زمينهاي كشاورزي به مواد شيميايي آلوده شد كه ديگر قابل كشت نبود.
در اين جلسه همچنين سفراي سوريه و سيرالئون نيز به بيان آثار جنگها بر محيط زيست كشورهاي خود پرداخته و خواستار ايجاد مراكز و سازمانهاي بين المللي و اجرايي براي جلوگيري از بروز اين جنگها شدند.
بيانيه پاياني همايش روز جهاني آثار جنگ بر محيط زيست
در پايان اين جلسه بيانيه پاياني همايش روز جهاني آثار جنگ بر محيط زيست قرائت شد.
بر اساس اين بيانيه مركز صلح و محيط زيست به عنوان يك مركز غيردولتي با حضور نمايندگان سياسي مستقر در تهران و شخصيتهاي دانشگاهي در شش نوامبر روز جهاني آثار جنگ بر محيط زيست و حضور نمايندگاني از برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، برنامه محيط زيست خليج فارس و درياي عمان (ROPME) و صليب سرخ جهاني (Red Cross) تاكيد كردند: با پيشرفت فناوريهاي مدرن جنگي، خطرات و اثرات جنگ بر محيط زيست افزايش يافته است بر اين اساس ما نمايندگان حاضر در اين نشست تاكيد ميكنيم:
1-سازمانهاي بين المللي بايد راهكارهاي بين المللي قانوني براي جلوگيري از تخريب محيط زيست در حين جنگ پيدا كنند.
2- سازمانهاي بين المللي و ارگانهاي آنها (مانند شوراي امنيت) فاقد امكانات لازم براي جلوگيري از تخريب و آلودگي منابع طبيعي از در زمان جنگ و درگيريهاي نظامي هستند.
3-بايد راهكارهايي يافت تا مشكلات كشورهاي جنگ زده را بر طرف كرده و از طريق نهادهاي سازمان ملل خسارات مالي وارد شده به كشورهاي صدمه ديده جبران شود.
4-يونپ و سازمانهاي غير دولتي بايد در اين زمينه تقويت شوند.
5-همكاري هاي منطقهاي و بين المللي مناسب براي ارزيابي خسارات و احياي محيط زيست پس از جنگ ضرورت دارد. يك رويكرد بين المللي و تعهد آوري هم بايد در اين زمينه وجود داشته باشد تا به تخريبهاي محيط زيستي در زمان جنگ و درگيري نظامي توجه شود.
انتهاي پيام