"دردى است در اين دل كه هويدا نتوان كرد" كنسرت بزرگ محمدرضا شجريان در اصفهان ورق خورد

با نواي "مرغ سحر" آخرين اجراي محمدرضا شجريان و گروهش در اصفهان به پايان رسيد.

به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شامگاه گذشته دانشگاه آزاد خوراسگان كه با فاصله‌اي زياد، خارج از محدوده‌ي اصلي شهر اصفهان واقع شده، ميزبان هزاران علاقه‌مندي بود كه براي شنيدن صداي استاد آواز ايران پس از سال‌ها گردهم آمدند.

آخرين‌بار، كاخ چهل‌ستون، 14 سال پيش ميزباني صداي خوش شجريان را كرده بود، اما اين‌بار كنسرت در سوله‌اي كه بي‌شباهت به هر سالن سربسته اجراي موسيقي بود، پس از شش اجراي شبانه به پايان رسيد.

جمعيت تماشاگران در آخرين شب كنسرت به گونه‌اي بود كه حتا تا آخرين لحظات باقي‌مانده تا اجراي برنامه هم بليط‌هاي رزرو شده‌اي كه لغو شده بودند با همان قيمت‌هاي قبلي به‌فروش مي رسيدند و بازار سياه هم به روال تمام كنسرت‌هاي شجريان كار خود را ادامه مي‌داد.

برنامه با تاخير نيم‌ساعته، ساعت 20:30 با فرياد و تشويق تماشاگراني كه در سالني مسطح بر صندلي‌هاي پلاستيكي نشسته بودند، آغاز شد.

ساز و آواز و قطعه‌ي "آن‌كه آورد مرا، باز برد تا وطنم" مولوي با تك‌نوازي تنبور و ني همراه شد و با هم‌نوايي تنبور، تار و دف، شجريان نغمه "سرو چمان" را سر داد و خواند:

سرو چمان من چرا ميل چمن نمي‌کند   همدم گل نمي‌شود ياد سمن نمي‌کند

دل به اميد وصل تو همدم جان نمي‌شود   جان به هواي کوي تو خدمت تن نمي‌کند

با همه عطر دامنت آيدم از صبا عجب   کز گذر تو خاک را مشک ختن نمي‌کند

در ميانه‌ي قطعه، همايون شجريان هم‌خوان پدر شد و از اين پس، دو به‌دو و با هم، ترانه سردادند.

به گزارش ايسنا، پس از اجراي، قطعه‌ي سرو چمان، درهاي سالن بارديگر باز شدند و مشتاقاني كه هنوز پشت درها انتظار مي‌كشيدند وارد شدند ازدحامشان با ساز و آواز در مايه‌هاي شور و دشتي درهم آميخت.

طبيب درد بي‌درمان كدام است؟   رفيق راه بي‌پايان كدام است؟

اگر عقل است، پس ديوانگي چيست؟   وگر جان است، پس جانان كدام است؟

با زخمه‌ي كمانچه و صداي پسر، بار ديگر سالن مملو از جمعيت را به سكوت وا داشت و باز تار و تنبور درهم آميختند تا قطعه‌ي

دردى است در اين دل كه هويدا نتوان كرد   سرى است در اين سينه كه پيدا نتوان كرد

تا ديده‌ي ما را ندهد حسن تو نورى   در باغ جمال تو تماشا نتوان كرد

تا ديده نپوشيم زروى همه اغيار  انديشه‌ي آن چهره زيبا نتوان كرد

از مهر تو يك ذره چو خالى نتوان يافت   قطع نظر از دير مسيحا نتوان كرد

...

و

چون از دل عاشق خبرى نيست كسى را    انكار دل عاشق شيدا نتوان كرد

با صداي شجريان سر داده شود؛ با اجراي تصنيف "سخن عشق" و طبق اعلام برنامه، بخش نخست كنسرت به پايان رسيد.

سالن اجرا سوله‌اي بود كه به لحاظ آكوسيستكي براي اجراي هيچ برنامه‌ هنري طراحي شده بود، ازسوي ديگر به دليل نبود اتاق فرمان، سيستم صوتي گروه درست روبه‌روي سن اصلي و در ميان تماشاگران ده رديف ابتدايي طراحي شده بود، به‌طوريكه هربار يكي از مسوولان صدا براي چك كردن كيفيت و بررسي وضعيت تماشاگراني كه در رديف‌هاي آخر و با فاصله بسيار زياد از سن قرار داشتند‌، بايد به انتهاي سالن مي‌رفت و باز مي‌گشت.

نور سالن هم به دليل نبود خطوط نور و پروژكتورهايي كه براي اين شش شب به‌صورت موقت نصب شده بودند، نوري سخت بود.

با نواختن شدن زنگ‌هاي ساعت 22، بارديگر مخاطبان كنسرت و پس از 30 دقيقه تنفس، به محل اجرا بازگشتند تا هفت قطعه‌ي بعدي گروه را بشنوند.

قطعه ديدار، ساخته‌ي سعيد فرج‌پوري آغازگر بخش دوم برنامه بود و بعد از آن بداهه‌خواني بر قطعه ديدار و پنج ضربي در جهاز ادامه‌دهنده برنامه بود و با اجراي قطعات ديگري در دستگاه شور آواز افشاري برنامه بخش دوم هم با قطعه، باده‌ي عشق و با صداي پدر و پسر به پايان رسيد.

هرچند كه با تشويق چند دقيقه‌يي تماشاگران و فريادهاي آن‌ها براي ادامه كنسرت و اجراي مرغ سحر بار ديگر گروه بر سكوهاي خود جاي گرفت، اما قطعه ساقيا از ساخته‌هاي سعيد فرج‌پوري را اجرا كرد.

ازدحام سالن به گونه‌اي بود كه با آغاز قطعه ساقيا بسياري از تماشاگران در فضاي خالي جلوي سالن ازدحام كرده بودند و به‌رغم تذكرهاي قبل از اجرا مبني بر استفاده نكردن از دوربين و موبايل براي عكاسي و فيلمبرداري در دست بيشتر تماشاگران ديده مي‌شد.

ساقيا به پايان رسيد گروه تا بار ديگر از سكوهاي خود برخاستند و صداي تشويق و فريادهاي همچنان تمناي مرغ سحر را داشت بعد از چند دقيقه گروه بارديگر براي پاسخ به اين اشتياق برجاي خود نشست و اين بار در ميان بهت و حيرت همه و برخلاف اجراهاي قبلي براي مرغ سحر را سر داد و در ميانه اجراي اين قطعه مردم نيز به هم‌آوايي با گروه پرداختند و بخش‌هاي زيادي از اين قعه با صداي همزمان تماشاگران و گروه سر داده شد.

سوله دانشگاه آزاد خوراسگان ظرفيتي در حدود 2000 صندلي دارد، در حاليكه پيش از اين شنيده مي‌شد كه براي اين ظرفيت پيش از چهار هزار بليط هر شب اجرا به‌فروش رسيد، است.

كاظمي يكي از عوامل اجرايي گروه شب گذشته در گفت‌وگويي با خبرنگار موسيقي ايسنا در اين‌باهرتوضيح داد: پيش از آغاز برنامه، گروهي را براي ارزيابي ظرفيت سالن به اصفهان فرستاديم و هم‌زمان بر حسب حجم اعلام شده، فروش بليط‌ها را آغاز كرديم درحالي‌كه بعدا با بازديد مجدد اين سالن نزديك اجراي گروه متوجه شديم كه شش متر از پيش‌آمدگي سن را در بررسي ظرفيت سالن ارزيابي نكرده‌اند، از اين رو مجبور شديم تا صندلي‌هاي را فشرده‌تر بچنيم و با برداشتن صندلي‌هاي جلويي راه‌روها را باريك‌تر كرده تا مشكلي ايجاد نشود.

وي درباره‌ي ميزان فروش بليط، گفت: دقيقا 2400 بليط براي 2400 صندلي كه در سالن پيش‌بيني كرده بوديم طراحي شده است.

به گزارش ايسنا، گروه اجرايي شجريان 29 و 30 آذر كنسرتي ديگر در دبي را برگزار مي‌كند و به دليل بهره‌مندي علاقه مندان تهراني به حضور در اين كنسرت قرار است تا 50 درصد از بليط‌ها در داخل كشور از طريق مراكز فروش شركت برگزاركننده‌ي كنسرت‌هاي شجريان به‌صورت اينترنتي از 15 آبان فروخته شوند.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۷ آبان ۱۳۸۶ / ۱۱:۵۹
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 8608-03837
  • خبرنگار :