(سفر پوتين به ايران از نگاه رسانه‌هاي خارجي) * در سفري استثنايي، پوتين نسبت به حمله به ايران هشدار داد

با وجودي كه روساي جمهور پنج كشور ساحلي خزر براي حضور در نشست سران كشورهاي حاشيه خزر در تهران گرد هم آمدند و هدف از اين نشست تلاش براي تعيين رژيم حقوقي اين درياچه بود، اما اين سفر ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه و ديدارهايش با مقامات ايراني بود كه توجه رسانه‌هاي داخلي و خارجي را به خود جلب كرد و اغلب رسانه به جاي پرداختن به نشست خزر به بررسي و تحليل اولين سفر رييس جمهور روسيه به ايران پس از جنگ جهاني دوم پرداختند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي با عنوان "پوتين از ايران ديدن كرد و به آمريكا هشدار داد" نوشت: ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه روز سه‌شنبه با همتاي ايراني‌اش ديدار كرد و به طور تلويحي به آمريكا هشدار داد كه از جمهوري‌هاي استقلال يافته‌ي شوروي سابق براي حمله عليه ايران استفاده نكند.

بر اساس اين گزارش، وي همچنين گفت: اين كشورها نبايد از پروژه‌هاي خط لوله‌ي نفت در اين ناحيه در صورتيكه مورد حمايت قدرت‌هاي منطقه‌اي نباشد استفاده كنند.

آسوشيتدپرس ادامه داد، پوتين در نشست پنج كشور ساحلي خزر گفت كه هيچ يك از اين قلمروها نبايد اقدام نظامي عليه كشوري در منطقه مورد استفاده واقع شود و اين اشاره‌اي روشن به شايعاتي بود كه چندي است درباره‌ي قصد آمريكا براي استفاده از آذربايجان براي هرگونه اقدام نظامي احتمالي عليه ايران مطرح شده است.

اين گزارش افزود، پوتين كه سفرش اولين سفر يك رهبر كرملين به تهران پس از جنگ جهاني دوم است هشدار داد كه پروژه‌هاي خط لوله‌اي كه از خزر مي‌گذرد فقط درصورتي قابل اجراست كه هر پنج كشور درباره‌ آن توافق كرده باشد.

براساس اين گزارش، وي به نام كشوري خاص اشاره نكرد اما اظهاراتش تاكيدي بر موضع جدي مسكو درباره‌ي تلا‌ش‌هاي آمريكا براي ساخت خط لوله‌ي انتقال هيدروكربن به غرب بود.

آسوشيتدپرس افزود: سفر پوتين به رغم هشدارهاي درباره‌ي توطئه ترور وي در ايران مطرح بود.

به گزارش اين خبرگزاري آمريكايي، پوتين دوشنبه در كنفرانس خبري مشترك با آنگلا مركل، صداعظم آلمان پيش از سفر به تهران با اشاره به برنامه‌ي هسته‌يي ايران گفت: تهديد در اين مورد مقامات ايراني و ملت ايران راه به جايي نمي‌برد. باور كنيد آنها نمي‌ترسند.

بر اساس اين گزارش، سفر پوتين به تهران با دقت در نظر گرفته شده است تا هرگونه تغيير احتمالي در موضع روسيه در قبال برنامه هسته‌يي ايران مشخص شود.

اين گزارش افزود: اين در حالي است كه رييس جمهور روسيه هفته‌ي گذشته بر اختلافش با واشنگتن تاكيد كرده و گفته بود اطلاعات ملموسي كه اثبات كند ايران به دنبال توليد سلاح هسته‌يي است وجود ندارد. وي قبل از سفر به تهران گفته بود كه در ايران به نمايندگي از پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان صحبت خواهد كرد. تام كيسي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا در واشنگتن در اين باره گفت كه دولت آمريكا انتظار دارد پوتين نگراني‌هاي مشترك درباره‌ي عدم پايبندي ايران به مطالعات جامعه‌ي بين‌المللي درباره‌ي برنامه هسته‌يي‌اش منتقل كند.

اين گزارش حاكي است هرگونه علامت از جانب پوتين مبني بر اينكه روسيه ساخت نيروگاه بوشهر را به سرعت تكميل مي‌كند موجب جسورتر ايران و تخريب بيشتر روابط روسيه با غرب خواهد شد، اما تحليلگران مي‌گويند سفر پوتين به ايران حتي اگر به هيچ توافقي رسيده باشد، براي ايران حائز اهميت است.

روزنامه لس آنجلس تايمز در گزارشي با عنوان "پوتين از برنامه هسته‌يي ايران حمايت مي‌كند" نوشت: ولاديمير پوتين شانه به شانه‌ي همتاي ايراني‌اش در نشست پنج كشور حاضر شد، و نمايش قدرتمندي از حمايت از دشمن بزرگ منطقه‌اي آمريكا را ترتيب داد، دور هرگونه تهديد ايران را خط كشيد و بر حق ايران براي بهره‌مندي از انرژي هسته‌يي غير نظامي تاكيد كرد.

به نوشته اين روزنامه، اگرچه فحواي كلي كلام پوتين مغاير با تصورات دولت بوش مبني بر آن بود كه ممكن است وي موضع حمايت از غرب را در پيش بگيرد، اما رييس جمهور روسيه به حمايت بي‌قيد و شرط از ايران نپرداخت.

به گزارش ايسنا، اين روزنامه افزود: پوتين چند روز پس از رد طرح‌هاي آمريكا براي درباره‌ي سيستم دفاع موشكي در سفري كه با دقت بسيار زياد مورد بررسي قرار گرفت و اولين سفر رهبر كرملين به ايران پس از آن بود كه ژوزف استالين در جنگ جهاني دوم به همراه فرانكلين روزولت و ونيستون چرچيل در سال 1943 به اين كشور سفر كرد، به تهران وارد شد. به رغم تداوم تهديدهاي غرب عليه برنامه هسته‌يي ايران پوتين به خبرنگان گفت كه تهران حق دارد غني سازي هسته‌يي غير نظامي را ادامه دهد.

براساس اين گزارش، وي همچنين به ديگر كشورهاي حاشيه‌ي خزر هشدار داد كه اجازه ندهند از كشورشان براي حمله‌ي نظامي عليه ايران استفاده شود و اين پيامي بود براي آمريكا كه از منتفي كردن اقدام نظامي براي متوقف كردن برنامه هسته‌يي ايران خودداري كرده است. آمريكا ارتباط نظامي محكمي با آذربايجان دارد و به دنبال جلب نظر تركمنستان و قزاقستان براي استفاده از حريم هوايي و تبادل اطلاعات است. اين سه كشور كه همگي در گذشته بخش‌هايي از اتحاد جماهير شوروي بوده‌اند به ميدان نبرد سياسي ميان آمريكا و روسيه تبديل شده اند. مقامات دولت بوش هرگونه دلسردي نسبت به سفر پوتين به تهران يا اظهاراتش را رد كرده‌اند اما با چالش رو به رشد در خصوص اظهارات سركش و اغلب علني ضد آمريكايي بوش رو به رو شده‌اند.

به نوشته اين روزنامه، تام كيسي مدعي شد كه آمريكا با حضور پوتين در كنار محمود احمدي نژاد مخالف نبود و دولت بوش هم چنان معتقد است كه مسكو با اهداف آمريكا و اروپا درباره‌ي برنامه‌ي هسته‌يي ايران موافق است.

خبرگزاري فرانسه نيز در گزارشي با عنوان "پوتين در سفري استثنايي نسبت به حمله به ايران هشدار داد"، نوشت: پوتين در اولين سفر به ايران به عنوان رياست كرملين پس از جنگ جهاني دوم نسبت به اقدام نظامي عليه ايران هشدار داد و از حق ايران در خصوص انرژي هسته‌يي دفاع كرد.

بر اساس اين گزارش اظهارات پوتين برجسته كننده‌ي اختلافات ميان روسيه و غرب درباره‌ي ايران بود در حالي كه غرب به دنبال تحريم‌هاي يك جانبه و سازمان ملل براي مجازات ايران بر سر برنامه‌ي هسته‌يي ايران كشور است.

به گزارش ايسنا، خبرگزاري رويتر نيز از گزارشي با عنوان "پوتين حملات عليه ايران از كشورهاي ساحلي خزر را رد كرد" نوشت: پوتين روز سه‌شنبه براي واشنگتن روشن كرد كه مسكو اقدام نظامي عليه ايران را نمي‌پذيرد و ديگر كشورهاي خزر را ترغيب به منتفي كردن هرگونه اقدام نظامي از اين منطقه عليه ايران كرد. پوتين همچنين رييس جمهور ايران را كه در حال مبارزه با درخواست‌هاي غرب براي توقف فعاليت هسته‌يي است براي انجام مذاكرات به مسكو دعوت كرد.

بر اساس اين گزارش سفر پوتين به ايران به دقت مورد نظاره بود و دليل آن اهرم فشار بالقوه‌ي روسي از جانب قدرت‌هاي غربي براي اعمال بر ايران با استفاده از روابط تجاري و تامين انرژي هسته‌يي با تهران بود.

رويتر همچنين گزارش ديگري را با عنوان "پوتين به آمريكا مي‌گويد به ايران حمله نكن" منتشر كرد.

در اين گزارش به نقل از يك مقام وزارت امور خارجه‌ي آمريكا در پاسخ به سوالي درباره‌ي دعوت پوتين از احمدي نژاد براي سفر به ايران آمده است: اين بر عهده روس‌هاست كه مشخص كنند مي‌خواهند روابط دو جانبه با ايران را چطور هدايت كنند.

روزنامه‌ي اينديپندنت نيز در مطلبي با عنوان "پوتين از گفت‌وگوهاي هسته‌يي در تهران براي هشدار دادن به آمريكا عليه حمله به ايران استفاده كرد" نوشت:‌ پوتين شب گذشته در اولين سفرش به تهران به عنوان رهبر كرملين پس از استالين با هشدار به آمريكا عليه حملات نظامي به ايران و در عين حال تداوم امتناع از ارسال سوخت هسته‌يي به ايران به اقدام حساس متعادل كننده‌اي دست زد.

به نوشته اين روزنامه، وي پس از گفت‌وگوهاي خصوصي با محمود احمدي نژاد درباره‌ي برنامه هسته‌يي ايران گفت كه روسيه به الزاماتش درباره‌ي ارايه‌ي سوخت به راكتور هسته‌يي در حال ساخت بوشهر احترام مي‌گذارد اما افزود كه ابتدا بايد جزييات "حقوقي و مالي" مشخص شود. به نظر مي‌رسد آمريكا به شكل موفقيت آميزي روسيه را براي تاخير در ارسال سوخت به بوشهر كه تاريخ آغاز به كارش به طور نامحدود به تعويق افتاده است، تحت فشار بگذارد.

به نوشته‌ي ايران روزنامه ديميتري پسكوف، سخنگوي پوتين گفت كه روسيه از حق قانوني ايران براي استفاده از منابع انرژي جايگزين حمايت مي‌كند و به مسير ديپلماتيك در خصوص مساله‌ي هسته‌يي ايران معتقد است.

روزنامه گاردين هم در مطلبي با عنوان مشابه "پوتين به آمريكا عليه اقدام نظامي در ايران هشدار داد" نوشت: ولاديمير پوتين با هشداري در لفافه به آمريكا مبني بر عدم توسل به حملات نظامي بر سر مساله هسته‌يي به مقامات ايراني در مشاجره هسته‌يي با غرب به طور علني تقويت رويه داد. پوتين از سفر تاريخي به تهران براي تقويت مخالفتش با حمله آمريكا به ايران استفاده كرد.
مساله‌ي هسته‌يي ايران بر هدف رسمي نشست تهران كه مذاكره درباره منابع درياي خزر سرشار از انرژي بود سايه انداخت.

به گزارش ايسنا، روزنامه‌ي نيويورك تايمز نوشت: اظهارات پوتين و بيانيه‌ي نشست تهران زماني مطرح شد كه آمريكا از منتفي كردن اقدام نظامي عليه ايران بر سر برنامه‌ي هسته‌يي تهران خودداري مي‌كند. توني فراتو، معاون مسوول مطبوعاتي كاخ سفيد درباره اظهارات پوتين گفت: به نظر مي‌رسيد سياست خوبي است.

به نوشته اين روزنامه، مسكو علاوه بر روابط تجاري و هسته‌يي با ايران داراي سوابق همكاري نظامي با اين كشور نيز مي‌باشد به نظر مي‌آيد سفر پوتين بر بسياري از سطوح روابط دو جانبه ميان دو كشور تاكيد كرد.

روزنامه‌ي واشنگتن پست نيز نوشت: ولاديمير پوتين در سفر به ايران بر مخالفتش با هر گونه اقدام نظامي عليه ايران در پاسخ به برنامه هسته‌يي‌اش تاكيد كرد.

در عين حال وي از گفتن اينكه نيروگاه بوشهر به زودي تكميل مي‌شود خودداري كرد و در پاسخ به خبرنگاران ايراني گفت: من فقط وقتي پسر بچه‌اي بودم به مادرم قول مي‌دادم اما در عين حال ما قصد نداريم از الزاماتمان چشم پوشي كنيم.

روزنامه فايننشيال تايمز در مطلبي با عنوان "رييس جمهور ايران براي گفت‌وگو به مسكو دعوت شد" نوشت: گزارش شده است كه پوتين همتاي ايراني‌اش را براي گفت‌وگو در اقدامي كه مي‌تواند تنش ميان روسيه و آمريكا را افزايش دهد به مسكو دعوت كرد.

به نوشته اين روزنامه، تحليل‌گران ايراني مي‌گويند اين نشست موفقيتي نمادين براي تهران بود اما هشدار داده‌اند امكان دارد روسيه در صورتيكه از غرب امتياز نگيرند، ايران را رها كند.

خبرگزاري فرانسه در گزارش ديگري به عنوان پوتين تجهيزات فرسوده را در تاخير ساخت بوشهر مقصر دانست و نوشت: ولاديمير پوتين مشكلات فني و تجهيزات فرسوده را دليلي تاخيرها در تكميل نيروگاه بوشهر خواند.

و خبرگزاري رويتر نيز در گزارشي با عنوان "پوتين هيچ تضميني در خصو سوخت هسته‌يي نداد" نوشت: پوتين در تعيين اينكه روسيه چه زماني ارسال سوخت به بوشهر را آغاز مي‌كند خودداري كرد و گفت: اين امر پس از حل اختلافات بر سر قرارداد رخ خواهد داد.

پوتين در پاسخ به اينكه آيا تضمين مي‌دهد كه قبل از پايان رياست جمهوري‌اش ارسال سوخت را آغاز كند گفت: من فقط زماني كه پسر بچه بودم به مادرم قول‌هايي مي‌دادم.

انتهاي پيام

  • چهارشنبه/ ۲۵ مهر ۱۳۸۶ / ۱۵:۱۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8607-14166
  • خبرنگار :