/گزارش كامل نشست خبري سران كشورهاي ساحلي خزر/ *اجلاس تهران مثبت بود *كمك گسترش فعاليت‌هاي هسته‌يي صلح‌آميز

دكتر محمود احمدي نژاد اظهار داشت: من بار ديگر تاكيد مي‌كنم كه نشست امروز سران كشورهاي حاشيه خزر نشست خوبي بود و در يك فضاي دوستانه برگزار شد و سران كشورهاي حاشيه خزر مصمم هستند كه روابط خود را با يكديگر در يك فضاي دوستانه و صميمانه گسترش دهند.

به گزارش خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمود احمدي نژاد، رييس جمهور كشورمان ظهر امروز در مصاحبه مطبوعاتي مشترك كه با روساي جمهور آذربايجان، تركمنستان، قزاقستان و روسيه برگزار شده بود اظهار داشت: ما امروز شاهد شكل گيري اراده قوي براي تقويت روابط بين كشورهاي حاشيه خزر هستيم.

رييس جمهور در پاسخ به سوالي كه نظر شما در مورد برخي از ابهامات در مورد اين كه اين اجلاس آنچه كه شايسته و بايسته است برگزار نشود و اين تلاش‌ها از سوي برخي از كشورها صورت گرفته است گفت: تلاش برخي براي ايجاد تنش در اين منطقه جهت كسب منافع نامشروع خود تاثيري در اراده كشورهاي ساحلي خزر جهت گسترش روابط با يكديگر ندارد و نخواهد داشت و اعلاميه‌اي كه امروز ظهر به تصويب سران كشورهاي حاشيه خزر رسيد پاسخ قوي به خواست ملت‌هاي ما و كساني است كه در ذهنشان روابط صميمانه و دوستانه به كشورهاي حاشيه خزر را بر نمي‌تابند و دوست ندارند چنين رابطه‌اي وجود داشته باشد.

رييس جمهور گفت: در كنار برگزاري اين اجلاس توافقات و كارهاي ديگري نيز صورت گرفته از جمله اين كه فردا پروژه مشترك بين ايران و آذربايجان در رودخانه ارس با حضور رييس جمهور آذربايجان و دكتر داودي معاون اول رييس جمهور مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت.

رييس جمهور به امضاي موافقتنامه بين ايران، قزاقستان و تركمنستان اشاره كرد و گفت: طبق اين موافقتنامه قرار است خط راه آهن نيز در مسير اين سه كشور ايجاد شود و به نظر من امضاي اين موافقتنامه ها نشان دهنده‌ي عزم و اراده كشورها براي گسترش روابط و ايجاد زيرساخت هاي لازم براي بسط روابط است.

رييس جمهور هم چنين گفت: ديداري دو جانبه‌اي روز گذشته با رييس جمهور قزاقستان داشتم و امروز عصر نيز ديدار دو جانبه‌اي با آقاي پوتين خواهم داشت.

رييس جمهور بار ديگر از حضور قوي سران كشورهاي حاشيه خزر تشكر و قدرداني كرد و گفت: اين عزم و اراده براي توسعه روابط مي‌تواند الگويي براي توسعه همكاريهاي سازنده و دوستانه باشد.

وي گفت: همكاري‌ها بين اين كشورها و تقويت روابط اقتصادي و فرهنگي باعث ايجاد صلح و امنيت در اين منطقه خواهد شد و اين به نفع كشورهاي ساحلي اين منطقه است.

رييس جمهور روسيه نيز در اين نشست خبري با اشاره به همكاري‌هاي صلح‌آميز هسته‌يي كشور با جمهوري اسلامي ايران گفت: همه كشورهاي ساحلي درياي خزر توافق كردند كه در جهت گسترش فعاليت‌هاي هسته‌يي با مقاصد صلح آميز فعاليت و به يكديگر كمك كنند.

به گزارش ايسنا، ولاديمير پوتين در پاسخ به سوال خبرنگار راديو ماياك روسيه در مورد همكاري‌هاي روسيه با ايران و مذاكرات دوجانبه با دكتر احمدي نژاد تصريح كرد: روابط ايران و روسيه سابقه طولاني دارد و حجم مبادلات در حال افزايش است و هم اكنون به ميزان دو ميليارد دلار رسيده است و ما همكاري‌هاي گسترده‌اي در زمينه فضايي و هواپيمايي داريم.

وي ادامه داد: همچنين در تمامي مجموعه‌ها نيز فعاليم و سازماني وجود دارد كه به ايران كمك‌هاي هسته‌يي ارايه مي‌دهد كه در جهت مقاصد صلح آميز است.

به گفته وي، در بيانيه آخر اجلاس همه كشورهاي ساحلي مواضع خود را در خصوص مخالفت با اشاعه سلاح هاي كشتار جمعي اعلام كردند و بر اين اعتقاد هستند كه برنامه‌هاي خود را در جهت مقاصد صلح آميز هسته‌يي گسترش دهند.

پوتين همچنين با مثبت ارزيابي كردن نتايج دومين اجلاس سران كشورهاي درياي خزر گفت: در اين اجلاس تحركات خوبي داشتيم و به مسايل مورد توافق نزديك شديم و اميدواريم كه اين روند ادامه داشته باشد.

وي افزود: براي همه كشورهاي حاشيه درياي خزر اين امر مسلم شده است كه اين دريا فقط مربوط به كشورهاي ساحلي است و كشتيراني فقط تحت پرچم كشورها امكان دارد.

پوتين همچنين از فعال شدن مبادلات اقتصادي بين كشورهاي ساحلي خبر داد و افزود: با رييس جمهور ايران نيز در مورد ايجاد يك سازمان همكاري اقتصادي توافق كرديم كه قرار است براي اين مساله كنفرانسي برپا كنيم.

وي در خاتمه گفت: طبيعي است كه ديدگاه‌هاي كشورها در مورد مسايل مختلف يكسان نباشد ولي ما سعي مي‌كنيم اين ديدگاه‌ها را به يكديگر نزديك كنيم.

هم‌چنين رييس جمهور قزاقستان در اين نشست خبري مشترك با ابراز خرسندي از نتايج اجلاس كشورهاي حاشيه درياي خزر تصريح كرد: معتقديم مساله خزر از نقطه كور خارج شده و گام هاي مثبتي در جهت تفاهم كشورها برداشته شده است.

به گزارش ايسنا، نور سلطان نظربايف با مثبت ارزيابي كردن نتايج اين اجلاس گفت: مي‌توان با اطمينان اين عقيده را ابراز داشت كه مساله خزر از نقطه كور خارج شده و روند روشني را براي خود يافته است؛ چرا كه در اجلاس و ملاقات سال 1994 در مسكو به عنوان اولين نشست بعد از فروپاشي روسيه نتيجه‌اي حاصل نكرديم؛ همانگونه كه اين مساله در سال 2001 در عشق آباد نيز تكرار شد.

وي افزود: اما اين اجلاس بسيار دقيق و كارآمد انجام گرفت، چون كارشناسان پنج كشور به خوبي كار كرده بودند كه منجر شد نهايتا بيانيه‌اي صادر شود كه ديدگاه‌هاي همه طرف‌ها را در خود داشته باشد.

نور سلطان نظربايف اين اجلاس را در ساير تلاش هاي احمدي نژاد مثبت ارزيابي كرد كه طرفين توانستند هرگونه ترديدي را در مورد بحث خزر منتفي كنند.

وي خاطر نشان كرد: هيچ اختلاف نظر بزرگي بين كشورها وجود ندارد و امروز بر سر همه مسايل توافق حاصل شده است و اميدواريم به زودي كنوانسيون جامع خزر نيز به تصويب طرفين برسد.

رييس جمهور قزاقستان با بيان اينكه اميدواريم درياي خزر درياي صلح و ثبات باشد ادامه داد: در اين راستا اجلاس سران را سال آينده در باكو خواهيم داشت و معتقديم بين اعضا يك جهش رخ داده كه مي‌تواند مشكلات درياي خزر را حل كند.

نور سلطان نظربايف خاطر نشان كرد: راه آهن قزاقستان شمال را به جنوب وصل مي‌كند و از طريق اين راه ارتباطي تركمنستان، روسيه و قزاقستان به ايران نزديك و مرتبط مي‌شوند.

رييس جمهور آذربايجان نيز در اين نشست خبري پنج‌گانه با تاكيد بر فضاي مثبت مذاكرات امروز سران كشورهاي حاشيه درياي خزر گفت: امروز يك روح توام با تفاهم متقابل در بين كشورهاي حاشيه درياي خزر وجود دارد با آينده روشني براي آن متصور است.

به گزارش ايسنا، الهام علي‌اف در پاسخ به سوال شبكه استيس تي‌وي آذربايجان درباره ارزيابي‌اش درباره اجلاس تهران و بحث بر سر كريدور شمال و جنوب گفت: بحث امروز در يك جو سازنده و توام با تبادل اطلاعات در يك فضاي گسترده صورت گرفت كه شامل مسايل امنيتي، اكولوژي، اقتصادي و انرژي بود كه در يك محيط دوستانه صورت گرفت.

وي ادامه داد: نظر ما در مورد تعيين رژيم حقوقي درياي خزر مثبت است و بيانيه مشترك كاملا مواضع طرف‌ها را در اين خصوص اعلام كرد.

رييس جمهور آذربايجان در مورد كريدور شمال و جنوب نيز اظهار داشت: در اين مورد نيز بحث هايي صورت گرفت و آذربايجان از اين مساله و توسعه آن حمايت مي‌كند.

علي‌اف در پايان اظهار اميدواري كرد كه مسائل آتي كشورهاي حاشيه درياي خزر به هماهنگي در افكار و عقايد و تصميم گيري مناسب در مورد خزر منجر شود.

رييس جمهور تركمنستان نيز در نشست مطبوعاتي مشترك با ديگر روساي جمهور شركت كننده در اجلاس درياي خزر گفت: بيانيه پاياني كه امروز امضا شد گامي براي پيشبرد روابط كشورهاي ساحلي خزر است.

به گزارش ايسنا، بردي محمداف، رييس جمهور تركمنستان گفت: عزم مناسبي براي توسعه‌ي روابط بين كشورهاي ساحلي خزر وجود دارد و كشورهاي ساحلي خزر علاقمند هستند كه در ضمن گسترش روابط خود مسايلي كه وجود دارد را حل كند.

وي ابراز اميدواري كرد كه اين نشست‌ها ادامه داشته باشد و كشورها جهت تحقق تصميمات گرفته شده تلاش كنند.

دكتر محمود احمدي‌نژاد پيش از اين بعد از امضاي اعلاميه‌ي تهران اظهار داشت: خوشبختانه اجلاس تهران بسيار عالي بود و در جوي كاملا دوستانه برگزار شد و سران پنج كشور شركت كننده در اجلاس به تمام اهداف پيش‌بيني شده در دستور كار نائل شدند و همانگونه كه شاهد بوديم اولين سند سياسي بين روساي جمهور پنج كشوري ساحلي خليج خزر براي اولين بار به امضا رسيد و اين دستاورد بزرگي محسوب مي‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران، رييس جمهور كشورمان طي سخناني بعد از امضاي اعلاميه‌ي تهران گفت: روساي جمهور شركت كننده در اين اجلاس نقطه‌نظرات خود را در ارتباط با درياي خزر و تقويت همبستگي و همكاري و مشاركت بين كشورهاي ساحلي درياي خزر مطرح كرده‌اند.

رييس جمهور گفت: در اجلاس سران موضوعات گوناگوني مورد بحث قرار گرفت و توافقات خوبي به دست آمد كه اين توافقات نقطه‌ي عطفي در روابط بين اين كشورها محسوب مي‌شود.

رييس جمهور گفت: روساي جمهور شركت كننده در اين اجلاس علاوه بر توافق در مورد اعلاميه‌ي نهايي اين اجلاس توافق كردند كنفرانس همكاري‌هاي اقتصادي به عنوان يك مقدمه براي تشكيل سازمان همكاري‌هاي اقتصادي درياي خزر در تابستان آينده در روسيه برگزار شود و هيات‌ها به سرپرستي معاون نخست‌وزير و وزراي اقتصادي در اين كنفرانس شركت كنند و تا آن زمان جلسات كارشناسي در اين ارتباط برگزار شود.

رييس جمهور همچنين گفت: سران همچنين توافق كردند كه ترتيبات امنيتي در درياي خزر با حضور وزراي خارجه‌ي كشورهاي حاشيه‌ي خزر و مسوولان مرزبندي و انتظامي با مديريت الهام علي‌اف در كشور باكو تنظيم شود به نحوي كه اين مقدمات براي نشست بعدي سران آماده‌ي توافق نهايي باشد.

رييس جمهور اظهار داشت: من در اينجا در جمع شما اصحاب رسانه با صداي بلند اظهار مي‌كنم كه درياي خزر براي هميشه درياي صلح و دوستي و همبستگي بين ملت‌هاي ساحلي آن خواهد بود.

رييس جمهور همچنين از سران شركت‌كننده در اين اجلاس بار ديگر تشكر و قدرداني كرد.

رييس جمهور خبر داد كه سران كشورهاي حاشيه‌ي خليج فارس تفاهم كرده‌اند كه وزراي خارجه‌ي كشورهاي ساحلي خليج فارس هر شش ماه يكبار يعني دو بار در سال به صورت منظم گردهم درآيند و جلساتي را برگزار كنند و همچنين سران نيز به صورت منظم سالي يكبار ملاقات و نشست مشترك داشته باشند.

رييس جمهور اعلام كرد: ميزبان آتي اجلاس كشورهاي ساحلي درياي خزر كشور آذربايجان خواهد بود و اين اجلاس سال آينده در باكو به ميزباني الهام علي‌اف، رييس جمهور آذربايجان برگزار خواهد شد.

به گزارش ايسنا، مجري برنامه نيز در ابتداي جلسه تولد ولاديمير پوتين را تبريك گفت كه حاضران براي پوتين به خاطر تولدش دست زدند.

بعد از مصاحبه مطبوعاتي مشترك روساي جمهور شركت كننده در ضيافت ناهاري كه از سوي جمهوري اسلامي ايران كه از سوي دكتر محمود احمدي نژاد برگزار شده بود شركت كردند.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۲۴ مهر ۱۳۸۶ / ۱۵:۰۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8607-13418
  • خبرنگار :