به نظر ميرسد رياست اوپك در سال 2009 به ايران برسد.
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، غلامحسين نوذري - سرپرست وزارت نفت و مديرعامل شركت ملي نفت ايران - با بيان مطلب فوق درباره چگونگي تلاش ايران براي كسب سمت دبيركلي اوپك گفت: رياست اوپك به طور دورهاي و براساس حروف الفبا به كشورها ميرسد؛ به اين ترتيب 12 كشور عضو اوپك رياست و يا نايب رييسي را برعهده خواهند گرفت كه به نظر ميرسد رياست اوپك در سال 2009 به ايران برسد.
وي با اشاره به اينكه سهم ايران از افزايش 500 هزار بشكهاي توليد نفت اوپك حدود 74 هزار بشكه خواهد شد، افزود: در حالي كه پيش از انجام نشست 145 مطبوعات غربي تلاش ميكردند گرفتاريهاي مالي آمريكا و مشكلات پالايشگاهي را به نوعي به توليد اوپك مربوط كنند، ولي اجماع كشورهاي عضو اوپك مبني بر اين شد كه با توجه به كاهش ذخيره كشورهاي مصرف كننده، افزايش تقاضا در سه ماهه چهارم امسال و سه ماهه اول سال آينده ميلادي 500 هزار بشكه توليد نفت خام اوپك را از اول نوامبر افزايش دهد.
وي در ادامه افزود: در اين زمينه اوپك تصميم گيري نهايي را در خصوص اجراي افزايش توليد به بررسي قيمتهاي بازار در 50 روز آينده موكول كرده است.
سومين نشست سران اوپك در آبان ماه
به گفته او قرار است سومين نشست سران اوپك در آبان ماه در رياض برگزار شود. در ابتداي تاسيس اين سازمان قرار بوده هر سه يا چهار سال يك بار نشست سران تشكيل شود كه در اين مدت مرتب اجرا نشده، ولي سومين نشست قرار است با حضور روساي جمهور كشورهاي تاسيس كننده اوپك و مقامات عالي رتبه برگزار شود كه به اين منظور وزير اقتصاد و دارايي كشورمان نيز در اين جلسه شركت خواهد كرد.
وي درباره تصميم افزايش نيم ميليون بشكهاي سقف توليد اوپك تشريح كرد: آمار و اطلاعات نشان دهنده اين است كه سطح ذخاير كاهش پيدا كرده است، به گونهاي كه به طور معمول ذخاير استراتژيك دولتها 31 روز و ذخاير شركتهاي نفتي بين 52 تا 56 روز است، ولي اگر اين تصميم گرفته نميشد، سطح ذخاير استراتژيك به كمتر از 52 روز ميرسيد و امكان تغييرات فراوان در بازار ايجاد ميشد.
نوذري با اشاره به پيشنهاد افزايش 500 هزار بشكهاي نفت خام از سوي عربستان و تفاوت آن با تصميم كنوني (اجرا با 50 روز تاخير) خاطرنشان كرد: عربستان پيشنهاد داده بود اين افزايش توليد بلافصله در بازار عملي شود، در صورتي كه پس از مشورت كشورهاي اوپك زمان اجرايي شدن اين تصميم به 50 روز آينده موكول شد.
وي در پاسخ به اين سوال كه چرا برخي رسانههاي غربي تلاش ميكردند دو قطب موافق و مخالف افزايش سقف توليد در اوپك را نشان دهند؟ توضيح داد: آنها نميخواهند اوپك متحد عمل كند، ولي تلاش وزيران اين بود كه با يك جمع بندي مشخص از يك جلسه طولاني خارج شوند. معمولا در اين جلسات اختلاف نظر وجود دارد، ولي جمع بندي نهايي مهم است.
رضايت ايران از سهميه كنوني در اوپك
سرپرست وزارت نفت با تاكيد بر رضايت ايران از سهميه كنوني در اوپك توضيح داد: متوسط توليد امسال ايران تاكنون 4 ميليون و 85 هزار بشكه در روز بوده است كه اميدواريم تا پايان سال حدود 100 هزار بشكه به توليد بيافزاييم.
وي در باره تفاوت سهميه اعلام شده از سوي منابع ثانويه توضيح داد: معمولا منابع ثانويه سهميه ايران را كمتر اعلام ميكنند، زيرا از ابتدا ظرفيت پالايشگاهي ما را حدود 1.3 تا 1.35 ميليون بشكه در روز در نظر گرفتهاند، در صورتي كه با بهبود و توسعه پالايشگاهها ظرفيت كنوني پالايش و پخش نفت خام تا 1.6 تا 1.65 ميليون بشكه افزايش پيدا كرده است. در اين زمينه بسيار تلاش كردهايم براي رفع اين اختلاف نظر كشورهاي عضو را آگاه كنيم.
1.4 ميليون بشكه نفت مازاد سهميه كشورهاي اوپك در بازار
وي در پاسخ به اين سوال كه برخي كارشناسان افزايش 500 هزار بشكهاي توليد اوپك را قانوني كردن تخلفات كشورهاي عضو دانستهاند، تشريح كرد: نفت مازاد سهميه كشورهاي اوپك در بازار حدود 900 هزار بشكه بوده كه با احتساب اين افزايش 500 هزار بشكهاي در مجموع به يك ميليون و 400 هزار بشكه ميرسد، در صورتيكه در دو مرحله كاهش سهميه اوپك در سال گذشته در مجموع بايد يك ميليون و 700 هزار بشكه ميرسيد كه در هر صورت كمتر است.
درآمد 24ميليارد دلاري حاصل از فروش نفت در 5 ماهه امسال
وي درآمد 5 ماهه ابتدايي سال 86 از صادرات نفت خام را 24 ميليارد دلار اعلام كرد و در خصوص مذاكرات ايران و تركيه براي توسعه سه فاز پارس جنوبي از طريق مذاكره توضيح داد: چون شيوه قراردادها به سمت بيع متقابل تغيير كرده، ديگر طرح تشريفات به آن معنا نيست كه قراردادي را با قيمت مشخص بدون مناقصه به يك پيمانكار بدهيم. به اين منظور مذاكرات با كشور تركيه ادامه دارد و عزم كشور براي ايجاد روابط سياسي بهتر و توسعه روابط اقتصادي است.
مذاكره با شركت نوروژي براي توسعه ميدانهاي آذر و چنگوله
وي با بيان اينكه مجموعه بلوك اناران حدود 4 ميليارد و 700 ميليون بشكه نفت درجا دارد، اظهار كرد: بلوك اناران شامل دو ميدان آذر و چنگوله است كه توسعه ميدان آذر با دو ميليارد بشكه نفت درجا بيش از اين به شركت نورث هيدرو نروژ واگذار شده بود.
وي افزود: پيش از اين با حفر يك حلقه چاه ميزان نفت درجاي ميدان چنگوله 500 ميليون بشكه برآورد شده بود كه با حفر چاه جديد در بخش شمال غربي اين ميدان نفت درجاي آن مقدار بيشتري برآورد شد. براساس آخرين اطلاعات چاه جديد به صورت آزمايشي توانايي توليد روزانه 6 هزار بشكه نفت خام را نشان ميدهد و بيانگر اين است كه اين ميدان از پتانسيل مناسبي برخوردار است و با اين اكتشاف ميزان توليد را ميتوان تا 130 هزار بشكه در روز ارزيابي كرد.
وي در پاسخ به اين سوال كه تكليف شركت نورث هيدرو براي توسعه ميدان آذر با توجه به تمام شدن مهلت نهايي آن (خرداد) چيست؟ توضيح داد: مذاكرات با اين شركت به صورت مناسبي ادامه دارد و از آنجا كه ضمن مذاكره موضوع توسعه ميدان چنگوله و همچنين بحثهاي فني نيز مطرح شد، روند مذاكرات را طولاني كرد. در حال حاضر بحث توسعه مشترك ميدان چنگوله مطرح است كه در اين صورت هزينه توسعه نيز كاهش پيدا خواهد كرد.
صادرات گاز از اولويتهاي وزارت نفت
مديرعامل شركت ملي نفت ايران با تاكيد بر اينكه صادرات گاز در راستاي سياستهاي كلي دولت از اولويتهاي وزارت نفت است، تصريح كرد: همچنين فرمايش مقام معظم رهبري به دولت، صادرات گاز به ويژه به كشورهاي همسايه بوده است. قصد داريم از گاز به عنوان مزيت نسبي در بخش اقتصادي و همچنين ايجاد روابط سياسي استفاده كنيم.
وي در ادامه تصريح كرد: ايران 16 درصد ذخاير گازي جهان را در اختيار دارد، در حالي كه فقط يك درصد سهام بازار را در اختيار داريم، در حالي كه برخي كشورهاي ديگر با داشتن فقط 2.7 درصد ذخاير گازي جهان تا 11 درصد سهم بازار را در اختيار گرفتهاند.
او با تاكيد بر اينكه براي صادرات موفق گاز لازم است طبق برنامه پروژههاي توليد گاز را اجرايي كنيم، افزود: تا پايان برنامه بايد توليد گاز ايران به يك ميليارد و 500 ميليون متر مكعب برسد. در اين راستا تمام تلاش ما اين است كه فاز 9 پارس جنوبي نيز براي زمستان وارد مدار توليد شود كه شواهد موجود بر اجرايي شدن اين طرح تاكيد ميكند.
درخواست سوييس مبني بر دريافت 4.5 تا 5 ميليون متر مكعب گاز
سرپرست وزارت نفت در خصوص تفاهم نامه اخير ايران و سوئيس توضيح داد: در راستاي سياست كلي دولت با هدف صادرات گاز به اروپا، اين تفاهم نامه به امضا رسيد كه بر توسعه روابط به ويژه بخش انرژي تاكيد ميكند و به اين منظور شركت EGL سوئيس كه توزيع كننده برق و گاز به اروپا است، وارد مذاكرات شد.
به گفته او براساس درخواست اين شركت در فاز اول 4.5 تا 5 ميليون متر مكعب گاز از ظرفيت خطوط لوله تركيه صادر خواهد شد كه در فاز دوم با كمك آنها و سرمايهگذاري در بخش خطوط لوله به 12 ميليون متر مكعب در روز خواهد رسيد. همچنين آنها براي سرمايهگذاري در بخش بالادستي نيز اعلام آمادگي كردهاند.
مذاكره كارشناسي خط لوله صلح در هفته نخست مهر
به گزارش ايسنا، نوذري با تاكيد بر اينكه ترجيح ما امضاي سه جانبه قرارداد خط لوله صلح با هند و پاكستان است، تشريح كرد: تا امروز قرار است هفته اول مهر فقط پاكستانيها براي مذاكره به ايران بيايند كه ممكن است هنديها هم اضافه شوند. هم اكنون روند پيشرفت مذاكرات با پاكستانيها از سرعت بهتري برخوردار بوده و قرار است در اين دوره مذاكره ابتدا گروه كارشناسي براي نهايي كردن بندهاي باقيمانده حضور پيدا كنند و سپس با حضور مشاور وزير انرژي و منابع طبيعي پاكستان اين تفاهمها نهايي شود.
به گفته او كليه قرارداد خط لوله صلح با طرف هندي نيز پيشرفت داشته است، به طوريكه آنها چارچوب قرارداد را پذيرفتهاند.
انجام دور نخست مذاكرات براي صادرات گاز به بحرين
سرپرست وزارت نفت در خصوص تفاهمنامه اخير ايران و بحرين توضيح داد: اولين دور مذاكرات براي صادرات گاز به بحرين انجام شده است كه منتظر دريافت گزارشهاي آن جلسه درباره حجم گاز و چگونگي تامين آن هستيم.
صادرات گاز به اروپا مستلزم اجرايي شدن خط لوله نابوكو
وي درباره صادرات گاز به اروپا نيز توضيح داد: در اين زمينه مذاكرات مختلفي با چندين شركت اروپايي براي صادرات گاز از طريق خط لوله نابوكو داشتهايم كه نياز اين كشورها حدود 20 تا 25ميليون متر مكعب در روز است و با اجرايي شدن اين خط لوله نياز بخش عمدهاي از انها تامين ميشود.
وي زمان تحويل فاز اول گاز به كشور سوئيس را اوايل سال 2009 اعلام كرد و گفت: براي صادرات گاز به ساير كشورهاي اروپايي نيز لازم است خط نابوكو نهايي شود، ولي همه كشورها براي حضور در پروژههاي بالادستي به صورت كنسرسيوم اعلام آمادگي كردهاند.
فروش LNG به بالاترين قيمت
مديرعامل شركت ملي نفت درباره خبرهاي متناقض در خصوص صادرات LNG به تايلند توضيح داد: گاهي ممكن است در شرايط مختلف كشورها نظرات متفاوتي ارائه دهند، ولي قصد ما اين است كه براي صادرات 75 ميليون تن LNG زمينهسازي كنيم و بنا داريم گاز مايع شده را براساس آخرين قيمتهاي روز و به بالاترين قيمت بفروشيم، به طوري كه منافع كشور را تضمين كند.
نياز به واردات روزانه 15 تا 16 ميليون ليتر بنزين تا پايان سال
به گفته او سهميهبندي گازوئيل در سال 86 انجام نخواهد شد، در حالي كه سهميهبندي بنزين تاثير مثبت خود را اعمال كرد و موجب شد تا پايان سال واردات روزانه 15 تا 16 ميليون ليتر بنزين پاسخگوي نياز انرژي كشور باشد.
ضرورت استفاده از ارزي پايدار به جاي دلار
سرپرست وزارت نفت درباره فروش نفت به ارزهايي به جز دلار توضيح داد: با توجه به كاهش ارزش دلار اگر بخواهيم نفت را به قيمت سال 2001 بفروشيم، قيمت امروز نفت حدود 48 دلار خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر قيمت نفت به دلار محاسبه ميشود، ولي در معاملات بيش از 60 درصد درآمد نفت با ارزهايي به جز دلار دريافت ميشود، بنابراين به دليل كاهش ارزشهاي دلار، بيشتر كشورها به سمتي ميروند كه از يك ارز پايدارتر استفاده كنند و دليل اين تغيير فشارهاي بينالمللي نبوده است.
تكذيب كاهش 6.5 درصدي توليد گاز كشور
وي با تكذيب خبر كاهش 6.5 درصدي حجم گاز توليدي كشور تاكيد كرد: در سال گذشته پالايشگاه پارسيان2 با 37.5 ميليون متر مكعب توليد روزانه گاز وارد مدار توليد شد كه بيانگر صحت نداشتن اين موضوع است.
تصميم به عرضه كل LNG فاز 11 پارس جنوبي به بازار
نوذري با اشاره به بررسي مجدد اقتصادي بودن تفاهم نامه امضا شده با شركت توتال در فاز 11 پارس جنوبي توضيح داد: در زماني كه قرار بود شركت توتال تامين مالي كل پروژه پارس LNG را برعهده گيرد، مقرر شد 5.5 ميليون تن از محصولات پارس LNG به توتال فروخته شود.
وي افزود: در تصميم گيري اخير وزارت نفت، اعتقاد ما اين است كه كل محصول اين فاز به بازار عرضه شود و به نظر ما به دليل تغيير قيمتها در بازار بايد يك بار ديگر امكان سنجي اين قرارداد بررسي شود. همچنين در خصوص تفاهم نامه امضا شده با شركتهاي شل و رپسول اميدواريم قرارداد در اواخر سال 2008 امضا شود.
تناقضگويي كرسنت
سرپرست وزارت نفت با اشاره به اينكه شركت كرسنت واقعا قيمت گاز را اصلاح نكرده و متناقض صحبت ميكند، خاطرنشان كرد: تا قيمت گاز توسط اين شركت اصلاح نشود به آنها گاز نميفروشيم. اگرچه در اين راستا تعيين گزينه دومي براي انتقال گاز ميدان سلمان به داخل كشور نيز در حال بررسي است كه اگر با كرسنت به جمع بندي نرسيم گاز را به داخل كشور وارد ميكنيم. از سوي ديگر مشتريهاي ديگري مانند عمان و حتي شركتهاي ديگر اماراتي براي گاز سلمان وجود دارد.
اساسنامه از دولت به مجلس منتظر رييس جمهور
وي در خصوص وضعيت نهايي اساسنامه نفت تاكيد كرد: در اين زمينه منتظر ارائه اساسنامه از دولت به مجلس هستيم. به اين منظور تصميم رييس جمهور براي ارايه اساسنامه به مجلس نياز است.
به گفته او براي مشخص شدن وضعيت ساير شركتهايي كه براساس اصل 44 بايد واگذار شود، بررسي آنها دستور داده شده است. البته واگذاري همه 118 شركت و همچنين كل سهام آنها در طول دو برنامه ديده شده است.
انتهاي پيام