محمدحسن محبعلي پس از درگذشت دكتر آيتاللهزاده شيرازي گفت: او عاشق فرهنگ و تمدن بزرگ ايرانزمين و يك عارف به تمام معنا از فرهنگ ايراني بود.
مدير پايگاه ميراث جهاني سلطانيه در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: دكتر شيرازي از كارشناسان سطح بالا و علاقهمند به ميراث فرهنگي و تمدن ايران و يكي از عاشقان فرهنگ و تمدن ايران بود كه تمام وقت و فكر خود را در اين راه گذاشت.
وي افزود: كارهاي بزرگي از او به يادگار ماندهاند كه يكي از آنها آموزش است. در واقع، در تمام كارهايي كه انجام داد، آموزش را همراه داشت. چگونه كار كردن و با عشق و علاقه كار كردن را از او ياد ميگرفتيم.
محبعلي با بيان اينكه دكتر شيرازي بهعنوان كارشناسي خبره و بزرگ در حوزهي معماري و مرمت، قوت قلب همهي كارشناسان كشور بود و ادامه داد: هر جايي كه مشكلي پيش ميآمد، با او صحبت ميكردند و او با تفكر و قدرت تصميمگيري خود بلافاصله راه حلي را ارايه ميكرد.
او دربارهي دو كار بزرگ مرحوم شيرازي در حوزهي انتشارات، توضيح داد: يكي از اين كارهاي نمونه، مجلهي «اثر» بود كه 40 شماره از آن به چاپ رسيد و هر 40 شماره، يك كتاب مرجع مرمت است. من به دانشجويان يا افراد علاقهمند به مرمت نخستين چيزي كه توصيه ميكردم، خواندن مجلهي اثر بود. همچنين كار بزرگ ديگري كه او انجام داد، برگزاري كنگرهي تاريخي معماري ارگ بم در سه دوره و چاپ آنها در 15 جلد بود. در اين 15 جلدي كه از اين كنگره باقي ماندهاند، تاريخ معماري و توانايي كه در كارشناسي كشور وجود داشت، بهچاپ رسيد.
به گفتهي محبعلي، دكتر شيرازي مرد كارگاه بود و در كارگاههاي مرمتي، قدرت تصميمگيري بالايي داشت كه تمام مشكلات و طراحيها را در هر قسمتي پشت سر ميگذاشت و با قدرت و جرات تصميمگيري، كار را به نتيجه ميرساند.
مدير پايگاه سلطانيه با بيان اينكه شايد دكتر شيرازي در كشور ما زياد نميتوانست كار كند، ولي چنين كارشناسي در كشورهاي ديگر جاي زيادي ميتوانست داشته باشد، اظهار داشت: هنگام برگزاري جلسهها و كنگرهها در كشورهاي خارجي تقريبا تمام كارشناسان درجهي يك دنيا او را ميشناختند، حتا در زمان جنگ در يك كنگرهي مربوط به ايكوموس شركت كرده بودم كه يكي از روساي كنگره بيان كرد، وقتي ميدانم شيرازي در ايران است، قلبم آرامش دارد، زيرا ميدانم كه او در حفاظت و كارهاي مرمتي توانايي خوبي دارد.
اين كارشناس مرمت آثار تاريخي با اشاره به اينكه دكتر شيرازي يكي از محورهاي تهيهي اساسنامهي سازمان ميراث فرهنگي بود، بيان كرد: در فاصلهي سالهاي 1357 تا 1366 كه او مدير عامل سازمان حفاظت بود، توانست از آسيب و تخريب آثار زيادي جلوگيري كند. همچنين هميشه به انجام كارها با مشورت اعتقاد داشت، بهطوري كه كوچكترين كاري را كه ميخواست انجام دهد، در شوراي فني مطرح ميكرد، تا تصميمگيري و تصويب شود.
محبعلي دربارهي شخصيت مرحوم شيرازي، اضافه كرد: او مردمي، عارف، صادق، با پشتكار و خستگيناپذير و عاشق كارش بود كه هيچگاه از بيتالمال سوء استفاده و خرج نميكرد. او انساني صرفهجو بود كه ساده زندگي ميكرد و همراه با مديريت، كار فني نيز انجام ميداد. دكتر شيرازي در كار، صداقت، اعتماد و ايمان، سرمشق و نمونه بود كه قبل و بعد از مديريتاش هيچگاه تغيير نكرد.
انتهاي پيام