نمايشگاه هنر ايثار، در موسسه صبا آغاز و با معرفي برترينها، شامگاه گذشته در موزهي هنرهاي معاصر تهران بهپايان رسيد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرنگار دانشجويان ايران (ايسنا)، اين نمايشگاه در سه بخش هنر جديد، نقاشي و عكس، سوم خرداد، همزمان با سالروز حماسهي آزادسازي خرمشهر، در مجموعهي نگارخانههاي صبا آغاز شده بود.
در مراسمي كه روز پنج شنبه، با حضور جمعي از هنرمندان عرصهي هنرهاي تجسمي، مسوولان فرهنگي كشور، برخي از مديران فرهنگستان هنر و معاونتهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شد، ناصر پلنگي - هنرمند نقاش معاصر - در سخناني به حركتهاي جهاني كه در عرصهي هنر جديد انجام شده است، اشاره كرد و گفت: امروزه هنر خاورميانه از جمله هنرهايي است كه دنيا به آن توجه بسيار دارد و در حال شكلگيري تحولات بسياري است و ايران در اين زمينه از كشورهاي ديگر عقب مانده است.
پلنگي يادآوري كرد، آيا وقت آن نشده است كه ايران نيز همانند كشورهاي ديگر منطقه حركتهاي بنياديني را در حفظ ميراث تاريخي خود آغاز كنيم؟
وي افزود: هنرمندان نسل سوم با بهرگيري از تكنولوژي معاصر و قلمموي زمان در عرصهي هنرهاي تجسمي حضور يافتهاند و توانستهاند از مفاهيم جديد به شكل بينالمللي آن سخن بگويند.
حسين خسروجودي هم از عكاسي سخن گفت. بهگمان او، عكاسي هنري است كه سادهترين و روانترين شكل ميتواند مسائل انساني را بيان كند و بههمين خاطر ضروري است مورد حمايت بسياري قرار گيرد.
اين عضو شوراي انتخاب آثار نمايشگاه هنر جديد، افزود: تنها تصويرسازي از شهيدان براي بيان عقايد و مفاهيم آنان كافي نيست، بلكه ضرورت دارد كه هنرمندان به سمتي حركت كنند كه پيامش پس از سالها نيز در نزد مخاطب خود قابل فهم باشد.
خسروجردي به اين نكته نيز اشاره كرد كه ايران پالايشگاه فرهنگ جهان است و تمامي تفكراتي كه در طول زمان وارد ايران شده در اين نمايشگاه پروسهي تبديل شدن و قوام يافتن را طي كرده و به زبان ايراني بيان ميشود.
بنابراين گزارش، شاهرخ هنرمند هم به نمايندگي از عكاسان شرك كننده در نمايشگاه توجه هرچه بيشتر به عكاساني را كه در اين عرصه بدون هيچ چشم داشتي فعاليت ميكنند و توانستهاند تاريخ پايداري را بدون هيچ كم و كاستي بهعنوان تاريخ مصور به نسلي ديگر منتقل كنند، خواست.
در ادامه اين مراسم عبدالمجيد حسيني راد، - عضو شوراي انتخاب آثار نمايشگاه هنر جديد، بيانيهي هيات داوران را خواند، سپس مستند نمايشگاه هنر جديد كه در جريان برپايي نمايشگاه ساخته شده بود، بهنمايش درآمد.
پس از آن عباس خامهيار - معاون پژوهش و ارتباطات فرهنگي بنياد شهيد - نيز گفت: ترويج فرهنگ ايثار و پايداري با مقولهاي چون امنيت، منافع ملي و تماميت ارزشي كشور در ارتباط است و ترويج آن را يكايك مردمان ايران بهعهده دارند.
وي همچنين اذعان كرد، بنياد شهيد از متوليان برگزاري نمايشگاه بوده اما تصدي آن را برعهده نداشته است.
خامهيار، ايجاد بستر و فضاي مناسب براي هنرمندان اين عرصه را از وظايف بنياد شهيد دانست و تصريح كرد: زبان هنري والاترين زباني است كه ميتواند پيام شهيدان را به نسل امروز منتقل كند.
حبيبالله صادقي، سرپرست موزه هنرهاي معاصر تهران، نيز در ادامه عنوان كرد، هنرمندان تجسمي كشور توانستند در طول هشت سال دفاع مقدس تلاش و همت رزمندگان را بهتصوير كشند و اكنون نيز بار ديگر با كمك و حمايت سازمانهايي چون بنياد شهيد و جهاد دانشگاهي اين كار به روايتي ديگر صورت گرفته است.
وي افزود، هنرمندان توانستهاند از زواياي گوناگون حكمت وجودي شهيدان و فداركاري عرصهي جنگ را به نسل جديد كه نظارهگر جنگ نبوده است عرصه كنند و در اني راه موفق بودهاند.
پس از سخنان او، با حضور عباس خامهيار، - محمد حسين ايماني خوشخو - معاون هنري فرهنگ و ارشاد اسلامي، حميد رضا فرهمند - رييس جهاد دانشگاهي دانشگاه تهران و دبيران هر بخش تنديس و لوح يادبودي به برگزيدگان نمايشگاه اعطا شد.
جايزهي ويژه به شهيد كاظم اخوان، عكاس جاويد الاثر، تعلق گرفت.
برندگان بخش عكس، به ترتيب عبدالسلام بدوي نژاد، محسن راستاني، اميرعلي جواديان، محسن وفايي شانديز، محمد صياد صبور، علي قلي ضيايي، اسماعيل داوري و احسان رجبي بودند.
در بخش عكاسي، زندگي پس از جنگ در خرمشهر، جوايزي به جمال صالحي، حسن قائدي، بهزاد فيروزي تعلق گرفت.
همچنين به محمدرضا خوش اقبال، مهرزاد ارشدي و جهانگير رزمي نيز لوح تقديري اعطا شد.
در بخش نقاشي با موضوع روزنهاي به باغ بهشت، جوايز به مرتضي اسدي بهخاطر تصويري از شهيد عباس كريمي، كاظم چليپا براي اثر شهيد تندگويان، محمدكاظم حسنوند براي تصوير شهيد صنيع خاني، حسن رزمخواه براي تصوير شهيد شيرودي، رضوان صادقزاده براي برادران شهيد طغايي، عبدالحميد قديريان براي تصوير شهيد رضايي، محمد معمارزاده براي تصوير شهيد شاهآبادي تعلق گرفت.
در همين بخش لوح تقدير به اسماعيلي براي تصوير شهيد غفاري و ناديا حبيتوند براي تصوير شهيد صدوقي اعطا شد.
در بخش هنر جديد با موضوع پرواز و پايداري جوايز به مرتضي احمدوند، مهدي آشوري، نظامالدين اماميفر، گروه پنج باز، جمشيد حقيقت شناس به همراه مهناز پسيخاني بابك كاظمي و افشان كتابچي اعطا شد. همچنين در اين بخش داود بيات و محمود فدوي، محمد رازدشت و فريده شاهسواراني برگزيدگان مردمي نمايشگاه اعلام شدند.
انتهاي پيام