نيروي انتظامي طي چند شب گذشته در قالب طرح افزايش امنيت اجتماعي به جمعآوري اراذل و اوباش محلههاي تهران اقدام كرد كه شيوه به كار رفته در اين طرح بازتابهاي متفاوتي را در سطح مسوولان، كارشناسان و مردم به دنبال داشته است. برخورد قاطع با پديدهي اوباشگري نقطهي اشتراك تمام نظرات است،اما دربارهي نحوه و شيوهي برخورد و تاثيرگذاري آن نظرات مختلفي ارائه شده است.
خبرنگاران حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علاوه بر انعكاس نظرات كارشناسان حقوقي و مسوولان قضايي براي اطلاع و انعكاس نظرات مردمي با حضور در محلههايي كه طرح جمعآوري اراذل و اوباش در آنها اجرايي شده است، نظر آنها را دربارهي اجراي اين طرح و تاثيرگذاري آن در برقراري امنيت محلهي آنها جويا شده است.
منطقهي خاوران - محله اجراي دومين شب طرح جمعآوري اراذل و اوباش
يك جوان 20 ساله، اهل محله خاوران، داراي تحصيلات دوم راهنمايي كه درحال حاضر مشغول به كار است، درپاسخ به سوال خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) دربارهي اجراي اين طرح ابراز عقيده كرد: اصل اين طرح شايد مفيد باشد اما متاسفانه برخي از برخوردها سليقهيي است؛ يعني صرف اينكه يك جوان به همراه دوستان خود در پارك ايستاده يا به لحاظ ظاهري داراي موي بلندي است، بدون آنكه جرمي مرتكب شده باشد، با او برخورد ميشود. اين نحوهي برخورد يكي از آفتهاي طرح است.
وي افزود: اگر واقعا در اين طرح اراذل و اوباش واقعي دستگير شده و با آنها برخورد شود، مردم دستبوس نيروي انتظامي خواهند بود، اما مشكل اين است كه برخي از افراد بازداشت شده جرمي مرتكب نشدهاند.
اين جوان، يكي از عوامل مهم پديد آمدن اراذل و اوباش درمنطقه را برخورد ضعيف و سرسري در مواجهه با اولين ارتكاب جرم اين افراد دانست و گفت: متاسفانه گاهي سرعت برخورد كند است يعني وقتي يك نزاع رخ ميدهد و همهي عوامل آن متواري ميشوند، تازه مسوولان مربوطه از راه رسيده و تحقيقات خود را آغاز ميكنند.
وي درباره گرداندن اين اراذل و اوباش در محلهاشان گفت: اين اقدام اثر منفي دارد و موجب آبروريزي و تحقير افرادي است كه به سبب مشكلات اقتصادي، خانوادگي و تربيتي به عنوان اراذل و اوباش مطرح شدهاند.
خبرنگار ايسنا نظر يك جوان 26 ساله، ديپلمه و كاسب در محله خاوران را نيز جويا شد. وي گفت: بيشك، طرح، طرح خوبي است اما به شرط آنكه برخوردها صرفا براساس تيپ و قيافهي افراد صورت نگيرد.
وي افزود: گرداندن اراذل در محل تنها اثري كه دارد آن است كه قبح اوباشگري را براي آنها ميريزد.
اين جوان 26 ساله، مشكلات اقتصادي و همچنين عدم برخورد قاطع ابتدايي را از عوامل رشد افراد شرور عنوان كرد.
همچنين يك نوجوان 18 ساله اهل خاوران نيز به خبرنگار ايسنا گفت: طرح جمعآوري اراذل، بسيار مثبت است چرا كه متاسفانه از ساعت 5/9 شب به بعد در اين محله كسي جرات ندارد مغازهي خود را باز نگه دارد.
وي دربارهي گرداندن اراذل و اوباش اظهار داشت: اين عمل صرفنظر از اينكه براي خود اين افراد تاثيرگذار هست يا خير اما تاثير منفي آن در روحيهي مردم مشهود است.
اين جوان اهل محلهي خاوران، گفت: هيچكدام از اين افراد خلقالساعه تبديل به اوباش نشدهاند بلكه با جرايم كوچك شروع كرده و حال تبديل به شرور شدهاند. شايد اگر در برابر جرايم كوچك آنها برخورد صحيحي صورت ميگرفت، به اين روز نميافتادند.
وي كه ميگويد يكي از اراذل دستگير شده از همسايگانش بوده، اظهار داشت: يكي از همين افراد، تنها به دليل نداشتن والدين مناسب، كارش به اينجا كشيده شده است؛ يعني مادر ندارد و پدرش نيز به دليل جرم قاچاق در زندان است.
يك آقاي 46 ساله كه خود را كارمند ارتش معرفي كرد، نيز طرح جمعآوري اراذل را تنها در صورت مستمر بودن، موثر دانست و به ايسنا گفت: اگر طرح مقطعي باشد، نه تنها اثر مثبتي ندارد بلكه ممكن است نتيجهي عكس بدهد.
وي افزود: اگر اين افراد به اين نحو دستگير و به زودي آزاد شوند، قطعا نتيجهبخش نخواهد بود. نحوهي برخورد نيز مهم است و بايد ضمن تحمل دوران كيفر، كلاسهاي ويژه تربيتي نيز براي اين افراد در نظر گرفته شود.
همچنين يك خانم خانهدار ساكن محله خاوران به خبرنگار ايسنا گفت: طرح، طرح خوبي است اما احساس ميكنم گرداندن اين افراد در محله مناسب نيست.
يك آقاي 52 ساله و راننده نيز طرح مقابله با اراذل و اوباش را جامعهپسند معرفي كرد و اظهار داشت: گرداندن اين افراد چيز بدي نيست زيرا فرد دستگير شده آنقدر اقدامات وحشتناكي انجام دادهاست كه چنين برخوردهايي برايش مهم نيست. ضمن اينكه بالاخره بايد غرور چنين افرادي شكسته شود.
وي، راه اصلاح اراذل و اوباش را نگه داشتن طولاني مدت آنها در زندان دانست و گفت: عوامل پديدآورندهي موجوداتي به نام اراذل و اوباش، بيكاري و فقر است چرا كه ميبينيم اكثريت اين افراد از طبقهي پايين جامعه هستند.
اين ساكن محلهي خاوران گفت: شايد اگر نيروي انتظامي برخورد ابتدايي قاطعي با اين افراد داشته باشد، در وجود آنها ترسي پديد آمده و ديگر اقدام به چنين كارهايي نكنند.
يك جوان 18 ساله طلبه حوزه علميه و اهل محله خاوران نيز به خبرنگار ايسنا گفت:اصل طرح، مطلوب است،اما بايد از رفتارهاي خشن پرهيز شود چون اين افراد به دليل خشونتهاي اجتماعي تبديل به اراذل و اوباش شدهاند.
وي دربارهي تاثيرگذاري گرداندن متهمان گفت: شايد گرداندن مناسب باشد اما نبايد كرامت انساني از بين برود.
اين طلبه مهمترين دلايل پديد آمدن اراذل و اوباش را شركت در جمع دوستان ناباب، لجبازي با پدر و مادر به دليل رفتارهاي نامناسبي كه با اين افراد داشتهاند و عدم قاطعيت در برخورد قانوني با آنها هنگام ارتكاب جرايم اوليه برشمرد.
منطقهي كيانشهر - محله اجراي دومين شب طرح جمعآوري اراذل و اوباش
يك خانم 48 ساله، خانهدار اهل محله كيانشهر دربارهي اجراي طرح جمعآوري ارذل و اوباش در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با تقدير از عملكرد نيروي انتظامي در جهت برخورد با اراذل و اوباش اظهار داشت: متاسفانه اكثر جوانهاي اين منطقه در دام اين اراذل گرفتار هستند.
وي گفت: اقدامات اخير نيروي انتظامي قدري موثر واقع شده اما يكي از دلايل شرارت اين افراد بياهميتي در ابتداي اعمال خلافكارانه آنهاست.
دختر 14 ساله اين خانم نيز گفت: جمع دوستان، كمبود محبت و رفتار غلط پدر و مادر از مهمترين عوامل كشيدهشدن جوانان به اوباشگري است.
همچنين يك جوان 23 ساله اهل كيانشهر در گفتوگو با ايسنا ابراز عقيده كرد: بسياري از برخوردها در اين طرح سليقهيي است. به برخي از جوانهاي محل به دليل آنكه با بدنسازي و ورزش، اندام درشتي دارند، با تصور اينكه روزي اين فرد ممكن است اوباشگري كنند، به چشم متهم نگاه ميكنند.
وي ادامه داد: مطمئنا اگر هميشه برخوردها همينطور قاطع باشد، اصلا اراذل و اوباشي به وجود نميآيد ضمن اينكه ريشه همه اين مسايل در بيكاري جوانهاست. وقتي يك جوان ايراني ميخواهد در جايي كار كند، به او اعتماد نميكنند اما همان كار را حاضرند به يك فرد افغان بدهند و به او اعتماد ميكنند.
اين جوان دربارهي گرداندن متهمان در محلهاشان گفت: اين اقدام بيشتر باعث آبروريزي خانوادههاي اين افراد شد و همچنين موجب شد بسياري ديگر از جوانها، الان اين گرداندن و معرفي كردن را يكي از بهترين راههاي مشهور شدن و مطرح بودن تصور كنند و دنبال اين دسته كارها بروند.
وي همچنين از بازرسي بدني و وارسي جيبها در ملاءعام در قالب اجراي اين طرح انتقاد كرد.
يك مرد 50 ساله از كسبه كيانشهر به خبرنگار ايسنا گفت: از ابتداي اجراي طرح، اوضاع به لحاظ امنيت بهتر شده اما برخوردها بايد مستمر بوده و قاطعيت نيروي انتظامي نبايد تنها بعد از ارتكاب جرايم باشد.
وي مهمترين علل پيدايش چنين پديدههايي را دوستان ناباب و عدم تربيت درست در خانواده عنوان كرد.
يك خانم 31 ساله، خانهدار نيز به ايسنا گفت: كل طرح، خوب است اما گرداندن در روحيه خانوادهها اثر بسيار منفي داشته است. يكي ديگر از مشكلات اين قضيه آن است كه فرد ديگر نميتواند به جامعه بازگشته و كار و فعاليت كند چون آبرويش رفته است.
پسر 14 ساله اين خانم نيز گفت: فقر، تربيت ناصحيح و اكثرا بيسوادي موجب اقدامات خلافكارانه اين افراد ميشود. همچنين نبود فضاهاي مناسب ورزشي و تفريحي براي تخليه انرژي يكي ديگر از عوامل است.
وي اضافه كرد: طرح در كاهش جرايم موثر بوده اما نبايد برخوردها سليقهيي باشد. گرداندن متهمان هم بيشتر موجب ايجاد وحشت عمومي ميشود. ضمن اينكه از اين به بعد بهتر است نيروي انتظامي اقدامات پيشگيرانه بيشتري براي جلوگيري از پديد آمدن اين افراد صورت دهد.
انتهاي پيام