با تلاشها و پيگيريهاي فعالان نجوم آماتوري كشور طي سالهاي گذشته بنياد «آموزش در تلسكوپ» (TIE) موافقت كرده تا با اعطاي يك تلسكوپ رباتيك، يكي از رصدخانههاي اين طرح آموزشي بينالمللي را در روستاي خورانق يزد ايجاد كند تا دانشآموزان كشورمان با پيوستن به اين طرح بتوانند در مدارس با اتصال به اينترنت تصاوير و دادههاي نجومي را دريافت كنند كه اجراي اين طرح عليرغم حمايت مسئولان وزارت علوم در گذشته، مدتي است كه متوقف شده است.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، براساس طرح TIE كه ابتدا از سوي يك معلم و منجم آماتور آمريكايي پيشنهاد شده به منظور كمك به ترويج نجوم در مدارس جهان تلسكوپهاي رباتيكي در كشورهاي مختلف جهان نصب شده و از طريق شبكه اينترنت به يكديگر متصل شدهاند تا دانشآموزان بتوانند در هنگام حضور در مدرسه از طريق اينترنت آسمان شب مناطق ديگر جهان را رصد كنند.
براساس هماهنگيهاي صورت گرفته از سوي انجمن نجوم ايران قرار است يكي از تلسكوپهاي اين طرح كه مورد حمايت آزمايشگاه JPL ناسا است، در رصدخانهاي كه به همين منظور در روستاي تاريخي خورانق يزد ساخته ميشود نصب شود. به اين ترتيب دانشآموزان در سراسر ايران و همچنين در تمام كشورهايي كه به اين سيستم متصل هستند ميتوانند به طور مستقيم آسمان خورانق را به عنوان بخشي از آسمان ايران مشاهده كنند.
دانشآموزان ايراني همچنين قادر خواهند بود براي انجام پروژههاي علمي در طول روز از تلسكوپ رباتيك كشورهاي ديگر كه در منطقه شب قرار دارد استفاده كنند.
آسمان صاف، تاريك و بدون گردوغبار خورانق، بافت تاريخي و سنتي آن و همچنين وجود همايشگاه مركز مطالعات و همكاريهاي علمي بينالمللي (ISMO) كه از حاميان اين طرح بوده از دلايل انتخاب اين روستا براي ساخت رصدخانه TIE در ايران بوده است.
دكتر منصور وصالي، رييس شاخه آماتوري انجمن نجوم ايران در گفتوگو با خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با تاكيد بر اين كه راه اندازي رصدخانه ربوتيك TIE كمك شاياني به انجام پروژه هاي علمي بين المللي دانشآموزي در كشور در حوزه نجوم خواهد بود، درباره روند اجراي اين طرح كه دو، سه سالي است، مرتبا مطرح شده و تاكنون به نتيجه نرسيده است، اظهار داشت: هماهنگيها و جلب موافقت بنياد آموزشي TIE انجام شده اما اجراي اين طرح به حمايت جدي مسوولان نيازمند است. اين موضوع با وزارتين علوم و آموزش و پرورش در ميان گذاشته شد و وزارت علوم تصميم به اجراي آن در قالب طرح ايجاد محيط علمي در خورانق يزد داشت كه متاسفانه اجراي آن متوقف شده است.
وي در ادامه بر ضرورت تصريح در اجراي اين طرح و همچنين طرح رصدخانه ملي ايران كه به كندي پيش ميرود در راستاي توسعه و رشد دانش نجوم در كشور تاكيد و خاطرنشان كرد: رصدخانه ملي نقش محوري در سوق دادن علاقمندان به رشته از علم را دارد كه اثبات ميكند ميتوان در كشور ماند و كاركرد و ايران را به يكي از قطبهاي نجوم دنيا تبديل كرد.
دكتر وصالي در خصوص وضعيت نجوم در كشور اظهار كرد: تعداد منجمان حرفهاي كشور نسبت به گذشته افزايش چشمگيري دارد اما با توجه به توان نيروهاي جوان و علاقمند تا استانداردهاي جهاني فاصله داريم و بايد بيشتر به آموزش و ترويج نجوم پرداخت.
وي در خصوص راهكارهاي انجمن نجوم براي ترويج هر چه بيشتر اين علم در بين مردم گفت: مجموعه فعاليتهاي ما در چارچوب ترويج نجوم و با اين هدف انجام ميشوند كه بخشي از توان مالي و نيروي انساني موجود بازگشته و بخشي شامل حمايتهايي است كه انتظار ميرود در حق اين گروه از علاقمندان اعمال شود.
انتهاي پيام