برگزاري رپرتواري از نمايشهاي برگزيده سال 85، خبري است كه اين روزها از فعاليت دوباره بزرگترين مجموعه تئاتري تهران را خبر ميدهد و خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين فرخوان را در گفتوگو با كارگرداناني كه اسامي آنها در اين ليست آمده است، به بحث گذاشته است.
سهراب سليمي كارگردان نمايش «نواي اسرارآميز» در گفتوگويي با خبرنگار تئاتر ايسنا، درباره اين برنامه، گفت: اولين چيزي كه در اين طرح خودنمايي ميكند، نامگذاري عنوان «رپرتوار» است كه به معناي يك تداوم و استمرار در كار گروههايي است كه با تعاريف حرفهاي كار ميكنند.
وي ادامه داد: رپرتوار نمايشها به برنامهاي گفته ميشود كه با برنامهريزي از پيش انجام شده و با هماهنگي گروه اجرايي و همچنين بررسي مشخصههاي سالن، هزينهها و امكانات صورت ميگيرد و از چند ماه قبل از اجراي آن برنامه نيز جدول قطعي آن در اختيار تماشاگران قرار ميگيرد.
اين كارگردان خاطرنشان كرد: اين موضوع در حالي است كه در طرح اعلام شده از سوي شوراي انتخاب آثار نمايشي هيچكدام از اين عوامل رعايت نشده است و گروهها از پيش در جريان چنين برنامهاي نبودند.
سليمي تصريح كرد: وقتي برنامهريزيها براي ساخت وسازهاي تئاترشهر با مشكل روبرو شد، ناخوداگاه نسبت به بسته بودن تئاترشهر سوال بود، زيرا كه در اين شرايط نياز به سرويسدهي به اين خانواده بزرگ احساس ميشد پس در چنين شرايطي چنين طرحي را ترتيب دادند تا جاي خالي اين بيبرنامگي را پر كنند.
سليمي كه معتقد است نمايش «نواي اسرارآميز» در زمان اجراي عمومي كار موفقي بوده، تصريح كرد: قرار گرفتن عنوان اين نمايش در ليست اين رپرتوار مرا دستپاچه نميكند، ولي براي آمادهسازي مجدد يك گروه اجرايي و فراهم كردن شرايط اجراي اين كار فرصت چند ماههاي نياز است.
سليمي افزود: روز گذشته از طرف مركز با من تماس گرفتند و جوياي حضور اين نمايش شدند، در حاليكه در پاسخ به آنها اشاره كردم كه تا چهاردهم ارديبهشت مسوول هماهنگي جشن خانه تئاتر هستم و فرصت تمرين و اجرا ندارم و تنها از اين تاريخ به بعد ميتوانم كار كنم.
دكتر محمدرضا خاكي نيز كه با نمايش «پرتره» در اين ليست قرار دارد درباره حضور خود در اين برنامه به ايسنا گفت: پيش از اين اطلاعي از چگونگي برگزاري اين رپرتوار نداشتم و روز گذشته با من تماس گرفتند و در جريان برنامه قرار گرفتم، به همين دليل هم براي اين حضور بايد قبل از هر چيز با گروه اجرايي نمايش «پرتره» وارد مذاكره شوم.
وي ادامه داد: مشكل اصلي ما براي اجراي دوباره اين نمايش امكانات صحنهاي و دكور كار است كه اصلا نميدانم در انبار دكور موجود است و يا اينكه خراب شدهاند، به همين دليل خيلي مطمئن از حضور اين نمايش در اين برنامه نيستم.
مجيد واحديزاده، كارگردان شهرستاني كه نمايش «خورشيد وخاكستر» او براي اين برنامه انتخاب شده است، مهمترين مشكل گروه خود را براي حضور در اين رپرتوار را نداشتن محل مشخص براي اسكان گروه دانست و گفت: با وجود اينكه خيلي دير به گروه اعلام شده است، ولي آمادگي اجراي دوباره اين نمايش را داريم و بزرگترين مشكل ما استقرار گروه طي اين يك هفته در تهران است.
وي اضافه كرد: تا آنجايي كه متوجه شدهام، كمك هزينه اندكي به گروهها براي اين اجراها داده ميشود و از طرفي براي گروههاي شهرستاني امكان موقتي در نظر گرفته نشده است، پس تمام اين كمك هزينه بايد صرف مخارج اسكان در تهران شود، به همين دليل هم بعيد ميدانم كه گروه در اين برنامه شركت كند.
واحديزاده گفت: وقتي جريان كلي تئاتر كشور را بررسي ميكنيم با كلاف سردرگمي مواجه ميشويم كه هيچ چيز آن مشخص نيست و اين وضعيت در شهرستانها شكل پيچيدهتري دارد، چون طي سالهاي اخير تئاتر در شهرستانها به شدت در حال ركود است و برگزاري چنين رپرتوارها و دعوت از تعداد محدودي گروه نمايش دردي از اين وضع دوا نميكند.
چيستا يثربي نيز كه در آخرين ماه سال 85 نمايش "حيات خلوت را اجرا كرده بود، معتقد است كه حضور اين نمايش در برنامه رپرتوار كارهاي برگزيدهي بستگي به گروه اجرايي اين نمايش دارد.
وي كه با خبرنگار تئاتر ايسنا گفتوگو ميكرد، دربارهي اين نمايش، گفت: همواره معتقد هستم كه برگزاري رپرتوار در تئاتر ايران يك نياز مبرم است و به همين دليل از آن استقبال ميكنم.
يثربي در عين حال معتقد است: ارائه اين طرح خيلي ناگهاني بود و به همين دليل نياز به زمان براي هماهنگي با گروه اجرايي كار دارد.
وي اضافه كرد: اعضاي گروهم از اجراي دوبارهي اين نمايش در برنامهي رپرتوار خيلي استقبال كردند، ولي به دليل مشكل اعضاي گروه تنها خرداد ماه امكان اجرا داريم.
وي عدم پرداخت دستمزد بازيگران در كارهاي پيشين گروه را يكي از مشكلات برشمرد و گفت: متاسفانه هنوز قسطهاي قبلي اين گروه پرداخت نشده است و به همين دليل براي اجراي مجدد اين كار شرمنده گروه اجرايي نمايش هستم،هرچند كه هيچكدام از بازيگران اين نمايش براي حضور در اين رپرتوار توقع پرداخت دستمزدي ندارند.
انتهاي پيام