خادم بااشاره به توقيف الواح گلي ايران در آمريكا: آمريكا بايد به‌ كنوانسيون 1970يونسكو متعهد بماند برنگرداندن الواح، جايگاه آمريكا را در دنيا خدشه‌دار مي‌كند

عضو كميته ميراث فرهنگي مجلس گفت: با توجه به آن كه آمريكا به كنوانسيون 1970 يونسكو متعهد است، طبيعتا هر اقدامي در ارتباط با فروش الواح گلي ايران صورت دهد و يا هر مواردي غير از برگشت آن الواح به ايران اتفاق بگيرد، جايگاهش در جوامع بين‌المللي كاملا با خدشه مواجه مي‌شود و اختلافاتي براي همكاري علمي و فرهنگي با كشورهاي ديگر را ايجاد خواهد كرد و اطمينان لازم كشورهاي ديگر را نيز با توجه به آن كه اين موارد و موضوعات سياسي كم و زياد براي آنها هم اتفاق مي‌افتد، نسبت به تعهداتي كه كشورها نسبت به كنوانسيون 1970 دارند را كاهش خواهد داد.

اميررضا خادم در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به حكم توقيف لوح‌هاي گلي ايران گفت: اين الواح‌ها در سال 1933 در حفره‌هاي تخت جمشيد كشف شد و طبق قراردادي بين ايران و دانشگاه شيكاگو و با تفاهم‌نامه‌اي كه وجود داشته و با تصويب هيأت وزيران وقت براي مطالعه به مدت 3 سال در اختيار اين دانشگاه قرار داده شد.

وي افزود: بعد از آن با پيگيري‌هايي كه صورت مي‌گيرد و مذاكراتي كه سازمان ميراث فرهنگي با مؤسسه شرق‌شناسي دانشگاه شيكاگو انجام مي‌دهد، در 3 نوبت 1327، 1351 و 1383، تعداد قابل توجهي از اين لوح‌هاي گلي به ايران برمي‌گردد و بقيه آنها باقي مي‌ماند.

به گفته‌ي وي، اين كه گفته مي‌شود كه در ارتباط با برگرداندن اين لوح‌ها زماني مشخص نشده، صحت نداشته و قرار بوده كه بعد از 3 ساله به ايران برگردانده شوند كه به علل مختلف اين اتفاق تاكنون نيفتاده است. بر اساس شكاياتي كه از سوي آمريكا مطرح مي‌شود، قاضي اين پرونده نيز بيشتر از اين كه به دنبال صدور رأي به يك حكم از جهت حقوقي باشد، جنبه‌هاي سياسي موضوع را دخيل كرده است. در واقع رژيم صهيونيستي باعث اين مصوبه شد، لذا اين الواح گلي را توقيف كردند و اين حكم صادر شد كه دانشگاه شيكاگو اجازه برگرداندن الواح‌هاي گلي را ندارد و بايد آنها را به فروش برساند و پول آن به را عنوان غرامت به خانواده قربانيان كه در حمله انتحاري در فلسطين در سال 1977 كشته شدند، بدهد.

خادم در ادامه تصريح كرد: بعد از آن پيگيري‌هايي در اين ارتباط صورت گرفت كه به نظر مي‌رسد آن پيگيري‌ها قوي نبوده و نيازمند توجه پررنگ‌تر بوده است. در تيرماه 85 هم رييس موزه ملي ايران عنوان مي‌كند كه اين الواح در دانشگاه شيكاگو امانت بوده و بر اساس درخواستي كه صورت گرفته، درخواست گرديد آنها را به ايران برگردانند، ولي تاكنون اين اتفاق نيفتاده است.

به گفته اين عضو كميته ميراث فرهنگي مجلس، ‌در اين راستا حتي دانشگاه شيكاگو هم در جهت حمايت از اين كه الواح مربوط به ايران است و به صورت امانت در اختيارش بوده، اعتراض خود را به دادگاه صادركننده اين حكم عنوان كرده كه متأسفانه دادگاه و قاضي اين اعتراضات را هم رد كرده است.

وي ادامه داد: به فرض اين كه دادگاه هم اين اعتراض و مدارك قانوني را رد كند، به نظر مي‌آيد كه دولت آمريكا نبايد خود را درگير اجراي اين موضوع كند كه اگر چنين كاري صورت كيرد، قطعا جايگاه آمريكا در روابط فرهنگي با دنيا تنزلزل پيدا خواهد كرد. از اين جهت به نظر مي‌آيد اين مسأله نيازمند پيگيري‌هاي جدي سازمان ميراث فرهنگي و وزارت امور خارجه و دفتر امور حقوق بين‌المللي است.

نماينده تهران گفت: در اين رابطه آن گونه كه عنوان شده كميته‌اي در اين راستا متشكل از كميسيون‌هاي فرهنگي و حقوقي وقضايي مجلس، سازمان ميراث فرهنگي، دستگاه قضايي، وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات تشكيل شده كه به نظر مي‌رسد كه جلسات و پيگيري‌هاي اين كميته زياد جدي نيست و آن گونه كه بايد عملكرد خوبي ندارد.

وي در پايان لازم دانست كه اطلاع‌رساني، تبادل‌نظر و پيگيري بايد بهتري در اين خصوص انجام و اقدامات عملي براي بازگرداندن الواح به ايران صورت گيرد.

انتهاي پيام

  • چهارشنبه/ ۶ دی ۱۳۸۵ / ۱۴:۲۱
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 8510-03738
  • خبرنگار : 71291