در واكنش به وجود يك تحريف در گوگل؛ ديدگاه‌هاي رحمانيان، شيرازي، معتمدنژاد، جهانگيرزاده، تكميل‌همايون، ميرتاج‌الدين و...

برخي شخصيت‌هاي فرهنگي، علمي و سياسي پس از معرفي مجعول تاريخي و جغرافيايي تبريز در سايت گوگل، ضمن تاكيد بر اين‌كه چنين ادعايي در تاريخ هيچ اساسي ندارد، پيشنهاد كردند كه سايت اينترنتي گوگل اين اشتباه را در مدت زمان معيني اصلاح كند و از دستگاه‌هاي دولتي نيز خواستند كه در برابر اين اقدام موضع‌گيري كنند.

استاد تاريخ دانشگاه تهران:

اقدام گوگل جعل تاريخي محض است كه برخورد با آن پختگي مي‌خواهد

استاد تاريخ دانشگاه تهران گفت: اقدام گوگل مبني بر معرفي تبريز به‌عنوان بخشي از كشور آذربايجان، يك جعل تاريخي محض است و برخورد با اين مساله به پختگي و سنجيدگي نياز دارد.

داريوش رحمانيان در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ايران‌شناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: اين اقدامات حدود يك‌صد سال سابقه دارند؛ از هنگامي كه پديده‌ي پان تركيسم به‌وجود آمد، شوروي با ملاحظه‌هاي خاص خود در وجه‌هايي با اين پديده همراهي كرد و جعل اسامي براي بخش‌هايي از جغرافياي ايران زمين آغاز شد.

وي ادامه داد: نمونه‌اي از اين روند، اين بود كه نام سرزمين‌هاي آن‌سوي رودخانه‌ي ارس را كه در تاريخ و هيچ كدام از متون جغرافيايي به‌عنوان آذربايجان شناخته نمي‌شدند، جعل كردند.

عضو هيات علمي دانشگاه تهران اضافه كرد: مفهوم جعلي به نام آذربايجان شمالي و آذربايجان جنوبي فقط براي القا اين‌كه آذربايجان به دو قسمت تقسيم شده، ساخته شده است.

مدير بلاگفا:

كاربران اينترنت و وبلاگ‌نويسان ايراني پس از تذكر اشتباه گوگل براي تصحيح آن مهلت تعيين كنند

مدير بلاگفا درباره‌ي اقدام سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، تاكيد كرد: كاربران اينترنت و وبلاگ‌نويسان ايراني بايد اين اشتباه را به گوگل تذكر دهند و براي تصحيح اين اشتباه مهلتي اعلام كنند؛ در صورت برطرف نشدن اشتباه در اين مدت زماني، اعتراض خود را به‌شكل رسمي‌تر و در سطحي وسيع‌تر مطرح كنند.

عليرضا شيرازي در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس نگاهي به وبلاگ‌هاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، يادآور شد: اين اشتباه ازسوي كاربران انجام‌شده و به‌نظر نمي‌رسد، سياست گوگل باشد؛ اما بايد نسبت به اين اشتباه حساسيت نشان داد و در تماس با مسؤولان گوگل، اين اشتباه را متذكر شد.

وي تاكيد كرد: هياهو‌ي زياد در اين موضوع درست نيست و اين قضيه براي مثال با تحريف نام خليج فارس ازسوي موسسه‌ي نشنال جئوگرافي متفاوت است. به نظر نمي‌رسد كه سياست خاصي پشت اين قضيه باشد؛ اما گوگل بايد با مشاهده‌ي حساسيت مردم ايران نسبت به اين‌گونه تحريف‌هاي تاريخي حتا اگر تعمدي نباشد، نسبت به رفع اين اشتباه برآيد.

مدير بلاگفا تاكيد كرد: مي‌توانيم يك هفته زمان بگذاريم و از گوگل بخواهيم كه اين اشتباه را تصحيح كند. در صورتي كه اين اقدام انجام نشد، به‌صورت رسمي‌تر و در سطح همه‌ي وبلاگ‌نويسان و كاربران اينترنتي اعتراض‌هاي خود را مطرح كنيم.

دكتر معتمدنژاد:

انتشار اين‌گونه مطالب نوعي سوءاستفاده محسوب مي‌شود

پير علم نوين ارتباطات درباره‌ي اقدام اخير سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، معتقد است: انتشار اين‌گونه مطالب جعلي ميان كشورهاي همسايه سوءتفاهم ايجاد مي‌كند و ممكن است، مورد سوء‌استفاده‌ي برخي از فرصت‌طلبان قرار گيرد.

دكتر كاظم معتمدنژاد در گفت‌وگو با خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: اين موضوع را مي‌توان در ادامه‌ي سلطه‌ي خبري و ارتباطي كشورهاي شمال مطرح كرد؛ چراكه انتشار اين‌گونه مطالب يك نوع سوء‌استفاده محسوب مي‌شود و به ضرر كشور‌ ماست.

او افزود: اگر در گزارش يادشده در معرفي شهر تبريز به تعلق هميشگي و تاريخي آن به ايران اشاره نشده و اين شهر را متعلق به جمهوري آذربايجان خوانده باشد، به‌طور طبيعي بايد اعتراض كرد.

وي بيان كرد: تبريز در شمال غربي ايران قرار دارد و به‌خاطر موقعيتي كه داشته به نوعي پايتخت دوم ايران به‌شمار مي‌آمده است و از اين رو بايد بسيار هوشيار بود؛ چراكه اين موضوع ممكن است، مورد سوءاستفاده قرار گيرد و با توجه به سياست‌هايي كه برخي از كشورهاي همسايه دارند، اين موضوع به ضرر ما تمام شود.

معتمدنژاد گفت:‌ بايد وزارت امور خارجه و دولت در اين‌باره اقدام و اعتراض خود را اعلام كنند.

به‌عقيده‌ي وي طرح اين‌گونه مسائل در يك رسانه يا سايت سبب مي‌شود، به آرامش منطقه،‌ دوستي و صميميت ملت‌ها لطمه وارد شود. همچنين بيان مطالب ابهام‌انگيز اعتماد عمومي ‌را از آن‌ها سلب خواهد كرد.

نماينده‌ي مردم اروميه:

تلاش‌هاي دشمنان هيچ خللي در انسجام ملي ايجاد نخواهد كرد

نماينده‌ي اروميه در خانه‌ي ملت با اشاره به مطلب مجعول سايت گوگل مبني بر تعلق تبريز به جمهوري آذربايجان، گفت: دليل آن‌كه افرادي شهر تبريز را با آن پيشينه‌ي فرهنگي و نقش تاثيرگذار آن در تاريخ ايران جزو كشوري كه تنها كمتر از يك‌صد سال از تشكيل آن مي‌گذرد، اعلام مي‌كنند، نشان از بي‌اطلاعي و بي‌دانشي آن افراد است.

جواد جهانگيرزاده در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين‌كه تبريز محور تحولات بسياري بوده است، گفت: اگر قرار باشد، منطقه‌اي برگردانده شود، اين كشورهايي هستند كه از آذربايجان ايران جدا شده‌اند و بايد به تبريز ملحق شوند.

وي طرح اين‌گونه مباحث را ناشي از خباثت‌هاي دشمنان نظام جمهوري اسلامي ايران دانست و تصريح كرد: متاسفانه در سال‌هاي اخير اين خباثت‌ها به‌شدت توسعه پيدا كرده‌اند و عده‌اي مي‌خواهند، با ارايه‌ي چنين مطالبي در انسجام و وحدت ملي انشقاق ايجاد كنند.

جهانگيرزاده با تاكيد بر اين‌كه آذربايجان همواره پشتيبان اسلام و ايران بوده است، اظهار داشت: مردم آذربايجان به تعبير بزرگان نظام نقطه‌ي انسجام ملت ايران هستند و اين اقدامات تلاش‌هاي مذبوحانه‌اي هستند كه هيچ زمان اتفاق نمي‌افتند.

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با بيان اين‌كه اين اقدامات نتيجه‌اي نخواهد داشت، تاكيد كرد: تلاش‌هاي دشمنان نظام كوچك‌ترين خللي در وحدت ايران ايجاد نخواهد كرد، بلكه موجب انسجام ملت ايران نيز مي‌شود و بايد با كساني كه به‌دنبال تجزيه كشور هستند، برخوردهاي لازم صورت گيرد.

وي افزود: هيچ‌كسي خواهان بستن و يا حذف روزنامه يا سايتي نيست؛ ولي زماني كه جرياني به‌دنبال تضعيف اتحاد ملي است، بايد برخورد لازم و مناسب توسط وزارت خارجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با آن صورت گيرد.

جهانگيرزاده با تاكيد بر اين‌كه مجلس به‌عنوان محلي براي انسجام اقوام بايد از هويت ملي ايران دفاع كند، اضافه كرد: كميسيون فرهنگي و امنيت ملي و سياست خارجي نسبت به اين مساله حساس باشند و ريشه‌هاي اين مسائل را پيدا كنند. البته به نظر مي‌رسد، ريشه‌هاي آن از جمهوري آذربايجان توسط سياستمداران غيركارآمد اين جمهوري ناشي مي‌شود.

ناصر تكميل‌همايون:

واكنشي رسمي نسبت به اين مساله بايد نشان داده شود

يك استاد دانشگاه در واكنش به معرفي مجعول تاريخي و جغرافيايي تبريز در سايت گوگل، تاكيد كرد: منطقه‌ي شمال رود ارس «اران» است، نه آذربايجان و گوگل سخت در اشتباه است؛ اين سايت، با كار خود نشان داد كه از جغرافيا و تاريخ چيزي نمي‌داند.

ناصر تكميل‌همايون در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ايران‌شناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: وقتي روس‌ها شمال رود ارس را تصرف كردند، اين منطقه را آذربايجان ناميدند و بعد از آن كشور تركيه هم از اين نام استفاده كرد. در صورتي كه در هيچ كتابي از اين منطقه با نام آذربايجان ياد نشده است.

وي اضافه كرد: متاسفانه سياست خارجي كشور در اين‌باره ضعيف بوده است؛ اما اكنون بايد واكنش رسمي نسبت به اين مساله نشان داده شود.

معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي:

دولت بايد از گوگل بخواهد در برابر اشتباهش پاسخگو باشد

معاون حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي بر اين مطلب تاكيد كرد كه منطقه‌ي تبريز و آذربايجان هميشه به‌عنوان جز جدانشدني ايران بوده است.

بهروز عمراني درباره‌ي اقدام سايت اينترنتي گوگل كه به معرفي شهر تبريز در قسمت معرفي کشور جمهوري آذربايجان پرداخته است، به خبرنگار بخش ايران‌شناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: آذربايجان در متون اسلامي و تاريخي از جمله ياقوت حموي، محدوده‌اي شامل استان‌هاي آذربايجان شرقي، غربي و اردبيل بوده است كه از شمال به جنوب كرانه‌ي رودخانه‌ي ارس و از جنوب به رودخانه‌ي قزل اوزن ختم مي‌شود و منطقه‌ي شمال رودخانه‌ي ارس، اران و آلبانيا ناميده مي‌شده است.

وي يادآوري كرد: بخش اران بعد از عهد‌نامه‌هاي تركمان‌چاي و گلستان از ايران جدا و توسط روس‌ها آذربايجان ناميده شد.

او اضافه كرد: دولت جمهوري اسلامي ايران بايد درباره‌ي اين مساله از سايت گوگل استعلام كند و از گوگل بخواهد در برابر اشتباهش پاسخگو باشد.

نماينده‌ي مردم تبريز:

توطئه‌اي در راستاي طرح خاورميانه‌ جديد است

حجت‌الاسلام سيدمحمدرضا ميرتاج‌الديني با اشاره به معرفي شهر تبريز به‌عنوان يكي از شهرهاي كشور جمهوري آذربايجان ازسوي سايت گوگل، گفت: اين مساله يك ادعاي جعلي، بي‌پايه و خنده‌دار است.

نماينده‌ي مردم تبريز در خانه‌ي ملت در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: در جمهوري آذربايجان اين افكار افراطي وجود دارند كه متاسفانه گاهي هم ازسوي دولت‌مردان باكو حمايت مي‌شوند و مبناي سوال بنده از وزير امور خارجه كه چندي پيش سوال كرده بودند، در همين جهت بود كه در يكي از كتب كلاس پنجم مدارس باكو نقشه‌ي جغرافياي جديدي را كشيده‌اند و قصد داشتند، به اين وسيله بگويند، آذربايجان ايران و از جمله تبريز جز جمهوري آذربايجان است.

وي ادامه داد: ما هنوز ادعاي تاريخي نكرده‌ايم؛ ولي اينها دست به تحريف تاريخ مي‌زنند و چنين حرف‌هايي را مطرح مي‌كنند. از مسلمات تاريخ است كه باكو و آذربايجان و بخش‌هاي گسترده‌اي از قفقاز جز ايران بوده‌اند. در واقع باكو، گنجه، نخجوان و منطقه‌اي كه اكنون به‌عنوان آذربايجان ناميده مي‌شود، جزيي از پيكره‌ي ايران بزرگ بوده‌اند و در جنگ‌هاي ايران و روسيه براثر شكستي كه بر ايران تحميل شد، بر مبناي قرارداد ننگين تركمن‌چاي و قبل از آن قرارداد گلستان بخش‌هايي از خاك ميهن عزيز ما از ايران جدا شده‌اند.

نايب رييس كميسيون فرهنگي مجلس تصريح كرد: سرزميني كه هم‌اكنون جمهوري آذربايجان در آن قرار دارد، بخشي از خاك ايران بوده است و اگر بنا باشد كه ادعاي خاكي شود، اين جمهوري اسلامي ايران است كه چنين ادعايي را در مجامع و محاكم بين‌المللي مي‌تواند مطرح كند.

وي اظهار كرد: هرچند ازسوي افراد ناشناخته و سايت‌هاي مجهول‌الهويه چنين اظهاراتي مي‌شوند، ولي ما آن‌ها را به‌عنوان توطئه‌اي در راستاي فتنه‌انگيزي و ايجاد اختلاف و طرح خاورميانه‌ي جديد مي‌دانيم و به دولت باكو هشدار مي‌دهيم كه در مقابل چنين اتفاق‌هايي سكوت نكند و حسن هم‌جواري با جمهوري اسلامي ايران را كه برادر بزرگ اين همسايه است، رعايت كند.

ميرتاج‌الديني ادامه داد: اگر بنا بر نبش قبر تاريخ باشد و قرار باشد، گذشته‌ي تاريخ بازخواني شود، دولت‌مردان باكو بدانند كه اين مساله به ضرر آنها تمام خواهد شد. اگر قرار است، جايي به جاي ديگر الحاق شود، جزيي كه از پيكره‌ي اصلي جدا شده است، بايد به جايگاه اصلي‌اش برگردد و اين كودك است كه به آغوش مادر بازمي‌گردد و ايران بزرگ مادر همه‌ي اين سرزمين‌هاست.

وي اضافه كرد: هرگز و به هيچ وجه اين افكار افراطي و تجزيه‌طلبانه در ميان ملت ايران و مردم عزيز شمال غرب كشور ما يعني استان‌هاي آذربايجان و مردم آذري‌زبان جايي ندارد.

مدير دفتر توسعه‌ي وبلاگ ديني:

با صداي واحد نسبت به تحريف تاريخ و تماميت ارضي كشورمان واكنش نشان دهيم

مدير دفتر توسعه‌ي وبلاگ ديني درباره‌ي اقدام اخير سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، تاكيد كرد:‌ بايد با اقدام هماهنگ و صداي واحد در مقابل تحريف‌ تاريخ كشورمان چه به‌صورت عمدي و يا سهوي، واكنش نشان دهيم و به طراحان اين‌گونه اقدامات نشان دهيم كه حساسيت ما نسبت به تماميت ارضي و حاكيمت ملي‌مان بسيار بالا است.

محمدرضا فخري ـ مدير پارسي‌بلاگ ـ در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرويس نگاهي به وبلاگ‌هاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: به اشتباه گوگل از چند زاويه مي‌توان نگاه كرد؛ از زاويه‌ي فرهنگي، سياسي و هم با نگاهي ساده‌لوحانه. شبكه‌ي اينترنت مملو از اطلاعاتي است كه بخشي از آن‌ها تحت نظارت دولت‌ها و بخش زيادي غيرقابل كنترل ازسوي دولت‌هاست. بخشي از اين اطلاعات نيز بعضا به‌منظور حساسيت‌سنجي و به‌صورت مصنوعي در قالب اطلاعاتي كه تحت كنترل دولت‌ها نيست، ارايه مي‌شوند.

وي افزود: با نگاه خوشبينانه چنين اشتباهي را سهوي و يا با نگاه بدبينانه آن‌را توطئه‌ي عمدي مي‌توان دانست كه هر كدام مي‌تواند درست باشد. مهم اين است كه ما واكنش مناسبي داشته باشيم.

فخري يادآور شد: درباره‌ي اشتباه گوگل ظاهر امر اين است كه يك كاربر ويديويي را آپلود كرده و تبريز را متعلق به آذربايجان جنوبي دانسته است؛ از اين مساله، برداشت‌هاي متفاوتي مي‌توان داشت و حتا با الفاظ آن‌را مي‌توان توجيه كرد؛ اما از شواهد موجود به نظر مي‌رسد كه اين اقدام چندان غيرعمدي نبوده است و با توجه به كامنت‌هاي اين مطلب به نظر مي‌رسد، اهداف تحريك‌آميزي دنبال مي‌شوند.

مدير دفتر توسعه‌ي وبلاگ ديني با اشاره به اقداماتي كه در سال‌هاي اخير براي خدشه وارد كردن به حاكميت ملي ايران صورت گرفته‌اند و تحريك قوميت‌ها براي ايجاد اختلاف، تصريح كرد: ما بايد با در دست داشتن اطلاعات صحيح و با هماهنگي نسبت به اين‌گونه اقدامات واكنش نشان دهيم‌ و ثابت كنيم كه ايرانيان حساسيت ويژه‌اي نسبت به مليت و همچنين دين خود نشان مي‌دهند و حاضر نيستند، خدشه‌اي به تماميت ارضي و حاكميت ملي آن‌ها وارد شود.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۲۱ آبان ۱۳۸۵ / ۱۶:۵۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8508-11784
  • خبرنگار :