نامه رييس جمهور كشورمان به بوش علاوه بر واكنشهاي خارجي با وكنشهاي داخلي هم روبه رو بود، هرچند هنوز محتواي آن به صورت دقيق و كامل بيان نشده است. خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در اين راستا نظر و ديدگاه چند تن از نمايندگان مجلس و صاحب نظران سياسي را جويا شده است كه ماحصل آن را در ذيل ميخوانيد.
اين نامهها دراين مقطع زماني نميتواند تأثير اساسي داشته باشد
سادهانديشي است كه فكر كنيم بايك مكاتبه ومذاكره بتوان مساله ايران و آمريكا را حل كرد
حسين مظفر با اشاره به نامهي رييس جمهور كشورمان به رييس جمهور آمريكا، گفت: اصل اين نامه يك گام براي حركت ايران جهت اقناعسازي جامعه بينالمللي و دادن هشدارهايي است در خصوص نتايج و عواقبي رفتاري است كه ممكن است آمريكا در شوراي امنيت بر كشورمان اعمال كند.
نمايندهي مردم تهران در مجلس در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) اظهار داشت: اينگونه نامهها در اين مقطع زماني نميتواند تأثير اساسي داشته باشد، به طوري كه اگر محتواي نامه نيز محتواي نامناسبي باشد، ميتواند به حيثيت و جنبهي انقلابي ايران لطمه بزند و سوالات و ابهاماتي را در ميان حاميان ايران در نظام بينالملل و نيز در داخل بهوجود آورد.
به گفتهي وي، اگر اين نامه متن قوي و مستحكمي داشته، هشدارهايي را به آمريكا داده و نكاتي را از موضع اقتدار و عزت جمهوري اسلامي ايران بيان كرده باشد، به طوري كه اقناعگر نظام بينالملل باشد، ميتواند يك گامي مؤثر براي پيشگيري از اقدامات نابخردانه و نابجاي آمريكاييها تلقي شود.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به موضعگيري برخي سران آمريكايي در خصوص اين نامه گفت: موضعگيري آمريكا در قبال اين نامه تزوير و دو رويي آمريكا را نشان ميدهد. چراكه از يك سو خود درخواست مذاكره ميكند، اما از سويي ديگر وقتي بحث مذاكره مطرح ميشود، بهانههاي فراواني ميآورد و وقتي نامهاي ارسال ميشود، بياعتنايي نشان ميدهد.
به گفتهي وي، اين امر تبيينكنندهي همان حقايقي است كه حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبري بارها به آن اشاره كردند مبني بر اينكه اين يك سادهانديشي است كه با يك گفتوگو و مكاتبه و تعامل بتوان مسأله بين ايران و آمريكا را حل كرد. بلكه حل مسأله ايران و آمريكا با اقدامات مقدماتي خود آمريكاييها ميتواند محقق شود.
وي اين اقدامات مقدماتي از سوي آمريكا را آزاد كردن داراييهاي ايران و رفع بسياري از تحريمهاي اعمالشده بر ايران، پرهيز از افترائات عليه ايران، دست برداشتن از اقدامات خرابكارانه و دست برداشتن حمايت از گروههاي خرابكار عليه ايران عنوان كرد و گفت: اگر آمريكا اين اقدامات را انجام دهد، حسن نيت خود را نشان داده است.
مظفر تصريح كرد: معتقدم همانطور كه رهبر فرزانه فرمودند قبل از آنكه آمريكاييها گامهاي عملي را در مصالحه با ايران برندارند، هرگونه اقدامي از سوي ايران، در موضع ضعف تلقي شده، بيتأثير خواهد بود و نيز موجب خدشهدار شدن جايگاه ايران در نظام بينالملل ميشود.
وي با بيان اينكه رسانههاي جمعي دنيا در اختيار استكبار جهاني است، گفت: بدين ترتيب صداي حقگرايانه ايران به گوش دنيا نميرسد و آمريكا نيز حقايق، آرمانها، اعتقادات و اقدامات ايران را تحريف ميكند و اين خود باعث ميشود كه نامهي ايران از تأثير ويژه در دنيا برخوردار نباشد.
مظفر در پاسخ به اين سئوال خبرنگار ايسنا كه آيا در اين صورت بهتر نبود كه ايران خود به طرح مباحث مطرح در نامه بپردازد، گفت: اگر نامه محرمانه تلقي شده اخلاق ايجاب ميكند كه نامه محرمانه حداقل از سوي ايران محرمانه باقي بماند. البته به اعتقاد من نبايد اين نامه محرمانه تلقي ميشد، چراكه فيمابين ايران و آمريكا مسألهي محرمانه و مخفي وجود ندارد.
به گفتهي وي، بر اين اساس افشاي اين نامه براي اطلاع مردم و حداقل مجلس و قواي سهگانه امري ممدوح بوده كه متأسفانه از آن غفلت شده است.
*درسياست ايران هيچ نرمشي در ارتباط با آمريكا وجود ندارد
*نامه به بوش تاثير مثبتي برسياستهاي خصمانه آمريكا نخواهد داشت
غفوريفرد با اشاره به نامهي دكتر احمدينژاد رييس جمهوركشورمان به جورج بوش رييس جمهور آمريكا گفت:« من يقين دارم كه نه تنها اين نامه تاثير مثبتي بر سياستهاي خصمانهي آمريكا نخواهد داشت، بلكه تاثيرات منفي نيز در ارتباط با ايران درمحافل جهاني خواهد داشت.»
اين عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه بعد از بيست و هفت سال اين اولين بار است كه در چنين سطح بالايي نامهنگاري ميشود و آمريكا هميشه سياست خصمانهاي عليه ايران داشته است، گفت:« بعيد ميدانم كه با يك نامه مواضع خصمانهي آمريكا نسبت به ايران تغيير كند. آمريكا هميشه در انقلاب و زمان جنگ مواضع خصمانه نسبت به ايران داشته و ايران را تحريمهاي اقتصادي كرده و اتهامات زيادي به ايران وارد نموده است و بعيد است كه بعد از بيست و هفت سال خط مشي آن عوض شود.»
وي با بيان اينكه متاسفانه متن نامهي دكتر احمدينژاد هنوز در خبرگزاريهاي داخلي منتشر نشده، گفت: «البته با توجه به منتشر نشدن متن كامل نامه نميتوان قضاوت صحيحي داشت ولي با توجه به برخي از اخبار در اين نامه بر مسئلهي عدالت و انصاف تاكيد شده است.»
عضو شوراي مركزي جمعيت وفاداران انقلاب اسلامي، با بيان اينكه در برخي از خبرگزاريهاي خارجي تحليل نادرستي از اين نامه ارايه شده و اظهار داشتهاند كه اين نامه مقدمهاي بر نرمش ايران است، گفت: «در صورتي كه اين چنين نيست و سياست كلي نظام ما را مقام معظم رهبري تبيين كرده و در اين سياست هيچ نرمشي در ارتباط با آمريكا وجود ندارد و اين تحليلها يعني تغيير روش و نرمش ايران در برابر آمريكا ميتواند تاثيرات منفي داشته باشد.»
ارسال نامه احمدينژاد به بوش، برگ برندهاي در دستان ايران است
منافع ملي ما و آمريكا ميتواند همزمان با هم در دنيا تامين شود
حميدرضا حاجيبابايي كه در غرفه ايسنا در نمايشگاه مطبوعات حضور يافته بود درخصوص نامه رييس جمهور كشورمان به رييس جمهور آمريكا اظهار داشت: يك واقعيتي در دنياي امروز وجود دارد و آن اين است كه دنياي امروز تك قطبي است و كشورهاي اروپايي و حتي روسيه و چين در برابر سياستهاي آمريكا قادر به مقاومت نيستند و حتي نشان دادهاند كه عليرغم موضعگيريهايي كه گاه در برابر آمريكا در بحث فناوري هستهيي ايران داشتند، كوتاه مدت بوده و در مجموع اين آمريكا است كه سياستها را ديكته ميكند.
اين عضو كميسيون امنيت ملي در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران معتقد است كه در دنيا دو انديشه با هم همآوردي ميكنند. اول تفكري كه جمهوري اسلامي ايران ميداندار آن است و طي آن معتقد است كه همهي شهروندان در دنيا شهروند درجه يك هستند و نيز اعتقاد به عدالت در جامعه بينالمللي و گفتوگوي تمدنها داشته و بر لزوم برخورداري همگان از حقوق و منافع ملي خود تاكيد دارد؛
دوم تفكر آمريكا است كه تفكر خشني بوده و به زر، زور و نيروي نظامي مسلح است.
به گفته وي، بسياري از كشورها همچون روسيه، چين و ديگر كشورهايي از اروپا، از فضاي موجود بين ايران و آمريكا از هر دو سو نفع ميبرند.
وي با بيان اين كه معضل اصلي جمهوري اسلامي ايران در طول 27 سال گذشته آمريكا بوده است، تاكيد كرد: آمريكا نتوانسته اعتماد ما را جلب كند. حال ممكن است اين به دليل فاصله ايران و آمريكا بوده باشد و يا به دليل وجود كشورهاي منتفع از درگيريهاي ايران و آمريكا.
حاجيبابايي در اين راستا به دخالتهاي آمريكا در امور جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد و گفت: اگر نامهي احمدينژاد بتواند شرايط را آماده كند كه نشان دهد ايران با كشورهايي كه خصومت نميكنند و اگر خصومت ميورزند جبران ميكنند و در امور داخلي ما دخالت نميكنند، به جز رژيم صهيونيستي، ميتواند مذاكره كرده و رابطه داشته باشد، اين خود ميتواند وضعيت متزلزل دنيا را نجات دهد.
به گفتهي وي، همچنين اگر اين نامه بتواند متذكر شود كه جمهوري اسلامي ايران با تهديد عقبنشيني نميكند و اگر مذاكره بر اساس منافع دو طرف شكل گيرد به طوري كه جمهوري اسلامي هم استقلال و هم هويت خود را حفظ كند ميتواند وضعيت متزلزل دنيا را تغيير دهد.
نماينده همدان تصريح كرد: آمريكا بايد دست از كينهتوزي و خصومت بردارد و جمهوري اسلامي را به عنوان كشوري قدرتمند در منطقه بشناسد و حقش را رعايت كند.
به گفتهي وي، منافع ملي ما با منافع ملي آمريكا ميتواند همزمان با هم در دنيا تامين شود.
حاجيبابايي با بيان اين كه تناقضي ميان منافع ملي ايران و منافع ملي آمريكا نيست، گفت: آمريكا بايد اين امر را لمس كند، و اگر اين شرايط ايجاد شود فضاي ايجاد شده در دنيا ميتواند به سمت آرامش سوق يابد؛ در غير اين صورت كشورهاي دنيا با مشكلات بيشتري مواجه ميشوند چرا كه ايران با تهديد عقبنشيني نميكند و نيز صدور قطعنامه شوراي امنيت عليه خود را لازمالاجرا نميداند.
وي با اشاره به بهنتيجه نرسيدن آخرين جلسه شوراي امنيت در خصوص بحث هستهيي كشورمان گفت: تحليل من اين است كه اين بار هم همچون دفعات قبل خواهد بود. بعيد ميدانم كه اگر قرار باشد قطعنامهاي عليه ما صادر شود چين و روسيه آن را وتو كنند.
به اعتقاد وي، در اين صورت چين و روسيه مقاومت ميكنند و در پايان با قطعنامهاي تعديل شده از ديدگاههاي آمريكا و اروپا موافقت خواهند كرد.
اين عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: البته سياست ما مبتني بر تعيين تكليف چين و روسيه نبوده، بلكه بر اساس منافع ملي و داخلي خود سياستگذاري ميكنيم.
به گفتهي وي، يكي از دلايل عمدهي نوشتن نامهي رييس جمهور به بوش ميتواند اين باشد كه به چين و روسيه اميدي نيست و در عين حال چارهاي جز بيان مطالب واقعي و ديدگاههاي ما و نوع نگرشمان به مسايل جهاني و موضوع هستهيي و حقوق بشر وجود ندارد.
وي ارسال نامه احمدينژاد به بوش را برگ برندهاي در دستان جمهوري اسلامي دانست و با بيان اين كه جمهوري اسلامي ايران اين نامه را با جسارت نوشته است، گفت: اين نامه ميتواند پيام جمهوري اسلامي و ديدگاههاي ما را در بحث هستهيي و حقوق بشر اعلام كند و نيز واقعيتهاي ديگري از جمهوري اسلامي را علني نمايد و بدين ترتيب آمريكا را در موضع منفعل در بحثهاي شوراي امنيت قرار داده و او را به فكر بيشتري وادار كند تا فرصت را براي ديپلماسي بيشتر فراهم كند.
حاجيبابايي تصريح كرد: تمام تلاش آمريكا آن است كه در مساله هستهيي، ما تحت لواي اصل 7 منشور ملل متحد قرار گيريم لذا نامه رييس جمهور يك گام بالاتر از اين مساله است و آن اين است كه راه و روش حل مسايل بينالمللي شكل ديگري است كه ميتواند موثر واقع شود.
نامه احمدينژاد به بوش، خاص دوران جنگ سرد است
اگر بوش پاسخ مناسب و عقلاني دهد، نشانه اتخاذ سياست برد برد است
حشمت الله فلاحتپيشه در غرفه ايسنا در نمايشگاه مطبوعات در خصوص نامه رييس جمهور به بوش با بيان اين كه نامه رييس جمهور را نامه خاص دوران جنگ سرد ميداند، گفت: رابطه ايران و آمريكا و اختلاف آنها در مورد موضوع هستهيي به جايي رسيده كه شايد در هر دو طرف خواستي براي بحرانزدايي به وجود آمده است.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران، افزود: بعد از درخواست كوفي عنان از هر دو طرف براي مذاكره، تحليل شكل گرفته در دنيا اين بود كه در موضوع پرونده هستهيي ايران مذاكره مستقيم ايران و آمريكا و نظر مستقيم هر دو طرف ميتواند موثر باشد و ديگران عملا در اين موضوع تاثيري ندارند.
نماينده مردم اسلامآباد غرب خاطرنشان كرد: مذاكره ايران با سه كشور اروپايي و كشورهايي كه به نوعي سعي كردند نقش واسطه را بازي كنند، نشان داد كه اين كشورها در بحث هستهيي ايران نميتوانند صاحب نقش باشند و منافع واسطهها بر منافع دو طرف درگير، حاكم شده بود.
وي ادامه داد: قبل از آن كه قطعنامهاي در شوراي امنيت عليه ايران صادر شود، جنگ رواني گستردهاي عليه ايران شكل گرفته با اين هدف كه ايران كشوري است كه بايد ذيل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار گيرد و اين بدان معناست كه ايران تهديدي است براي صلح و امنيت بينالمللي.
فلاحت پيشه با بيان اين كه محتواي نامه رييس جمهور منتشر نشده است، عنوان كرد: تحليل من اين است كه در درجه اول رييسجمهور به فصل هفتم منشور ملل متحد و نقص آن ميپردازد. ضمنا ايشان تاريخ همزيستي مسالمتآميز ايران با كشورهاي منطقه و فلسفه سياسي انقلاب را اشاره ميكند مبني بر اين كه ما هيچ وقت تهديدي براي صلح و امنيت نه در منطقه و نه در دنيا نبودهايم و در آينده نيز برنامهي هستهيي ما به گونهاي نيست كه تهديدي براي صلح و امنيت باشد.
عضو كميسيون امنيت ملي اظهار داشت: آقاي احمدينژاد به طور مستقيم اين موضوع را با بوش در ميان گذاشته كه در درجه اول با جامعه جهاني صحبت كند، سپس با بوش. چرا كه در دوران 28 ماههاي كه بحث هستهيي مطرح شد، ايران با مردم و زمامداران دنيا زياد صحبت كرده ولي نظرات ما در ميان هجمه جنگ رواني گم شد.
وي ادامه داد: به خاطر هجومي كه تبليغات روي بوش دارد، نامه رييس جمهور به بوش به صورت جدي در دستور كار رسانههاي دنيا قرار ميگيرد و حقانيت مواضع ايران را اعلام خواهد كرد، ديگر اين كه توپ در زمين بوش است، يعني آمريكاييها كه با ادعاي ايجاد صلح و ثبات و استفاده از فصل هفتم منشور ملل متحد بحث هستهيي ايران را مطرح ميكنند، ديگر با اين نامه بايد تصميم خود را بگيرند.
به اعتقاد فلاحتپيشه، در دو طرف ايران و آمريكا اين خواست به طور جدي در حال مطرح شدن است كه دو طرف ميتوانند مذاكراتي مستقيم خاص دوران جنگ سرد با هم داشته باشند.
وي ادامه داد: مشخصه مذاكره دوران جنگ سرد، مذاكره نه براي دوستي بلكه براي رفع اختلاف و بحرانزدايي است.
فلاحتپيشه گفت: اگر بوش عقلانيت به خرج دهد و پاسخ مناسبي به نامه بدهد به اين معني است كه بوش به سياست برد برد گرايش پيدا كرده است.
به اعتقاد فلاحتپيشه، اين نامه از اين نظر كه فضاي جنگ رواني را تعديل ميكند به سود ايران است.
وي در پاسخ به اين كه آيا درخصوص محتواي اين نامه با اعضاي كميسيون امنيت ملي مجلس مشورتي شده بود يا نه، گفت: هيچ مشورتي با اعضاي كميسيون صورت نگرفته است.
نامه رييس جمهور نميتواند منشأ اثر باشد
با توجه به مواضع تند احمدينژاد از ابتدا تاكنون، طبيعي است كه نامه نميتواند منشأ اثري باشد.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، حجتالاسلام قدرتالله عليخاني در جمع خبرنگاران پارلماني در خصوص نامه آقاي احمدينژاد به بوش با بيان اينكه اين اقدام را به فال نيك ميگيريم، گفت: اين نامه از نظر تبليغاتي ميتواند در جامعه بينالملل اثرگذار باشد، ولي بعيد است نتيجهاي از آن حاصل شود.
عضو فراكسيون اقليت مجلس در پاسخ به اينكه آيا براي نوشتن چنين نامهاي با مجلس رايزني و مشورتي شده بود؟ تصريح كرد: رييس جمهور آن اندازه اختيار دارد كه خودش براي نوشتن نامهاي تصميمگيري كند و رييس جمهور ميتواند چنين نامهاي بنويسد و در گذشته نيز آقاي هاشمي در خصوص بحث اسرا نامهاي به صدام نوشت كه مثمرثمر بود و اين اقدامات غيرعادي نيست.
عليخاني با بيان اينكه از اصل اين حركت از ناحيه هركس و هر مقامي استقبال ميكنيم، اظهار داشت: معتقدم با توجه به مواضع تند آقاي احمدينژاد، اين حركت نميتواند براي كشور منشأ اثر باشد.
*منتظر واكنش مخاطب اصلي نامهي رييسجمهور هستيم
*نامه با هدف تاثيرگذاري در مسائل هستهيي ارسال نشده است
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: نامهي احمدينژاد به بوش با هدف تاثيرگذاري در مسالهي هستهيي ارسال نشده است و فعلا منتظر واكنش مخاطب اصلي اين نامه هستيم.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجهي كشورمان در جمع خبرنگاران پارلماني با بيان اينكه وقتي زمان انتشار محتواي اين نامه برسد و نامه منتشر شود، مردم و رسانهها ميتوانند قضاوت بهتري داشته باشند، گفت: طبيعي است در حال حاضر سوالاتي مطرح باشد، اما بايد ابتدا صبر كنيم تا بوش نامه را ببيند، آنوقت ببينيم چگونه آن را منتشر كنيم، مگر اينكه شرايط ديگري حاكم شود.
وي افزود: اخلاق حكم ميكند كه گيرنده نامه اول آن را دريافت كند. البته به رسانهها حق ميدهم كه در مورد محتواي نامه بيتابي كنند، اما وقتي نامه منتشر شود قضاوت افكار عمومي هم بهتر خواهد بود.
آصفي در خصوص واكنشهاي برخي از مقامات آمريكا از جمله رايس به اين نامه، گفت: بعضي واكنشها را در ميان برخي از مقامات آمريكايي ديدهايم، ولي فعلا بايد صبر كنيم تا واكنش رسمي آنها را ببينيم. اينها اظهارنظراتي است كه در چنين مواردي به صورت ابتدايي انجام ميشود.
سخنگوي وزارت امور خارجه، با تاكيد بر اينكه به يكسري مباحث كلي از وضعيت كنوني جهان در اين نامه پرداخته شده، در پاسخ به اينكه آيا اين نامه در خصوص مسائل هستهاي ارسال شده است، گفت: اين نامه براي مباحث هستهيي نبوده است، چرا كه در بحث هستهيي به اندازهي كافي منطق، استدلال و مباني قانوني و حقوقي داريم.
وي در خصوص اينكه اين نامه همزمان با بحث هستهيي ارسال شده است، گفت: دو اتفاق همزمان به وقوع پيوسته است، ولي نامه با هدف تاثيرگذاري در مسائل هستهيي ارسال نشده است. هدف از نامه ارايهي ديدگاه ما نسبت به شرايط و مشكلات كنوني دنيا و راههاي برونرفت از آن است.
دكتر اميدوار رضايي، رييس كميسيون بهداشت و درمان مجلس نيزدرخصوص نامهي رييسجمهور به بوش به خبرنگاران به گفت: نميدانم محتواي نامه چيست، ولي حتما در راستايي است كه تا كنون گفته شده است.
به گزارش ايسنا وي افزود: نوشتن نامه از رييسجمهور ايران به رييسجمهور آمريكا كار جديدي است و حتما بايد در شوراي عالي امنيت ملي و مقامات ارشد نظام درخصوص نامه، مشورتهايي شده باشد.
رضايي افزود: اينكه من محتواي نامه را نميدانم دليل نميشود كه ديگران نيز از محتواي نامه بيخبر باشند. شايد بعضيها محتوا را بدانند و بگويند نميدانم.
نمايندهي مسجدسليمان درخصوص نقش مجلس در تصميمگيريها خاطرنشان كرد: نقش هيات رييسه و مجلس بايد در تصميمسازيها و تصميمگيريهايي كه در سطح كلان كشور صورت ميگيرد پررنگ شودد.
وي ادامه داد: جايگاه فعلي مجلس جاي نقد دارد.
محتواي نامه بايد به حل مشكلات دو كشور كمك كند
هر اقدامي در راستاي تعامل با نظام بينالملل و آمريكا درست است
علي محمد نمازي، نمايندهي مردم لنجان در مجلس ششم دربارهي اقدام ارسال نامه از سوي رييس جمهور به بوش در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: اصل هر اقدامي كه در راستاي تعامل با دنياي خارج و آمريكا باشد درست است، اما محتواي نامه بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد.
وي با تاكيد بر حركت در راستاي مذاكره بر سر مسايل مورد مناقشه با آمريكا ابراز عقيده كرد: بايد ديد اين نامه چه محتوايي دارد؛ اگر محتواي نامه باورهاي آقاي احمدي نژاد در حوزههاي فرهنگي و تاريخي باشد اين محتوا كمكي به بهبود روابط نخواهد كرد.
نمازي گفت: تعجب ميكنم آقاي احمدي نژاد اخيرا اعلام كرده بود كه ايران نيازي به مذاكره ندارد، اما به فاصلهي يك هفته بعد يك نامه به اين شكل مي نويسد. اين نشان ميدهد كه محتواي نامه نميتواند در جهت گرم كردن روابط سرد ما باشد.
وي دربارهي انگيزههاي ارسال اين نامه در آستانهي اجلاس شوراي امنيت افزود: شايد آقايان مي خواهند بگويند كه نامه نوشتهاند و آمادگي داشتهاند كه موضوع به نقطهي حساسي كشيده نشود؛ يا اين كه با ارسال نامه خواستهاند اختلافي بين مواضع در شوراي امنيت ايجاد كنند و به مواضع چين و روسيه كمك كنند تا در مواضع خود محكم بايستند.
وي در پايان گفت: بعيد مي دانم در اين نامه محتوايي باشد كه بتواند موضع آمريكا را تعديل كند.
نفس ارسال نامه به رييس جمهور آمريكا مثبت است
يدالله اسلامي دربارهي نامهي اخير رييس جمهور به جورج بوش گفت: تصميم براي ارسال اين نامه توسط شخص احمدي نژاد نبوده بلكه تصميم كليت نظام بوده است.
عضو مجمع نمايندگان ادوار مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) نفس اقدام به گفت و گو با آمريكا را مثبت ارزيابي كرد و گفت: اين كه گفتوگو با آمريكا از سوي حاكميت پذيرفته شده باشد امر مثبتي است؛ هر چند كه اين اقدام دير صورت گرفت. بهتر بود در سالهايي كه اين اقدام مذموم تلقي ميشد و حتي سخن گفتن دربارهي آن به پيگيري قضايي تهديد ميشد اين اقدام صورت ميگرفت.
وي دربارهي برداشتها از اين اقدام ابراز عقيده كرد: يكي از برداشتها اين است كه اين كار از سوي دولت ايران براي گريز از فشارهاي بين المللي است و چون ايران در شرايط دشواري قرار گرفته دست به اين كارها مي زند. در حالي كه اگر در شرايط مساعد چندسال قبل اين اتفاق ميافتاد خيلي بهتر بود.
اسلامي گفت: نفس اين اقدام را مثبت ميدانم و معتقدم با وجود دير هنگام بودن اين كار بايد تلاش شود كه به وجوه مثبت اين اقدام توجه شود.
دبير كل مجمع ادوار نمايندگان دربارهي محتواي اين نامه گفت: معتقديم بايد با آمريكا دربارهي مشكلاتي كه وجود دارد صحبت كرد. هر دو كشور براي حل مشكلاتشان نياز به مذاكره دارند و همان طور كه مذاكره با آمريكا ميتواند برخي از مشكلات ايران را حل كند مشكلات آمريكا در منطقه هم در سايهي كمك از ايران حل ميشود.
نوع برخورد دولت آمريكا با نامهي رييس جمهمور كشورمان نشاندهندهي خوي استكباري اين دولت است.
مريم بهروزي، دبيركل جامعهي زينب (س) در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: آقاي احمدينژاد همان نظرات و مواضعي كه در اول رياست جمهوري دربارهي آمريكا اعلام كرده بود را به صورت نامه فرستاده است. اما به نظر ميرسد كه رايس عنوان كرده كه اين نامه ارزشي ندارد.
وي ادامه داد: اين بدترين نوع برخورد با يك كار ديپلماسي است و نشان ميدهد كه دولت آمريكا به هيچ يك از موازين ديپلماسي پايبند نيست؛ والا اگر نامه را هم نميپسنديد اخلاق ديپلماسي ايجاد ميكرد كه آنرا پاسخ دهد.
بهروزي دربارهي ارزيابي خود از نوشتن اين نامه در شرايط سياسي كشور، گفت: اگر اين نامه با مشورت رهبري نوشته شده باشد چيز خوبي است كه اميدوارم اينگونه باشد؛ زيرا مباحث سياست خارجي كشور عمدتا تحت نظارت رهبري صورت ميگيرد و به احتمال زياد آقاي احمدينژاد با مقام معظم رهبري بر سر نوشتن اين نامه توافق داشته است.
دبيركل جامعهي زينب (س)، دربارهي متن اين نامه گفت: محتواي اين نامه منهاي مسايل سياسي نيست و حتما موارد سياسي و مسئلهي انرژي هستهيي در آن وجود خواهد داشت.
وي تاكيد كرد كه مسوولان كشورمان بايد راه خودشان را طي كنند و بر حق خود پافشاري داشته باشند. ما اميدواريم كه بحث انرژي هستهيي ما با مذاكره حل و فصل شود. اما در صورتي كه آمريكا و غرب از مواضع خود دست برنداشتند مجلس بايد وارد عمل شود.
انتهاي پيام