تشكيل ستادهاي ويژهي نوروزي واعلام برنامههاي سازمانها و ادارت كل ميراث فرهنگي وگردشگري در همهي استانهاي كشور و بسيج همگاني دستگاههاي اداري ودولتي براي ارئه خدمات و سرويسهاي مختلف، متنوع و با كيفيت، داغترين خبرهايي است كه اين روزها حوزه گردشگري را تحت الشعاع قرارداده است، اما هرساله با وجود چنين خبرهايي گردشگران و مسافران نوروزي با انبوهي از مشكلات مواجه مي شوند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) براساس آمارهاي منتشره،نوروز سال 84 بالغ بر40 ميليون و 471 هزار و 770 نفر گردشگر داشت كه در مقايسه با مجموع گردشگران نوروزي سال گذشته كه 20 ميليون نفر بودهاند 95 درصد رشد نشان داد.
براساس اين آمار از مجموع مسافران و گردشگران نوروز امسال 24 ميليون و 283 هزار و 62 نفر سفر فاميلي داشتند 3 ميليون و 227 هزار و 741 نفر در مراكز اقامتي و 12 ميليون و 950 هزار و 966 نفر در كلاسهاي مدارس، چادر و كمپينگ اقامت كردند.
اين رقم هر چند كه بعدها از سوي برخي مقامات گردشگري مبالغهآميزخوانده شد، اما در كل افزايش غير منتظره گردشگران نوروزي در سال84 كه خوشحالي مسولان دولتي مبني بر اجراي درست ومناسب برنامههايشان را به همراه داشت، همواره اين سوال را به ذهن متبادر ميكرد كه در اين ايام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و ديگر سازمانهاي ذيربط در رونق گردشگران نوروزي چه برنامهريزي و اقدامي ميكنند؟ آيا براي تشويق و ترغيب گردشگر داخلي در اين ايام، قيمت هتل و ميهمانپذير و مراكز اقامتي را كاهش مي يابد؟ آيا بليت وسايل نقليه مسافرتي اعم از زميني، هوايي و ريلي نسبت به ديگر ايام كاهش يافته يا گشايشي در تهيه آن فراهم شده است؟ آيا امكانات رفاهي ويژهاي چون اهداي تسهيلات و وام دراز مدت براي عموم يا لااقل طبقه حقوق بگير، كارگر و كارمند تدارك ديده شده مي شود و هزاران سوال ديگر كه مجال آن نيست.
تفاوت بالاي قيمتهاي رسمي و غير رسمي خدمات توريستي
بازنگري تعطيلات نوروز در سالهاي قبل نشان ميدهد، بالارفتن وروديه جاذبههاي تاريخي و فرهنگي و طبيعي، و هزينههاي جنبي آنها ،كمبود سرويسهاي بهداشتي بين راهي كه منجر به كشيده شدن صفهاي طولاني براي استفاده از سرويسهاي بهداشتي پاركها يا مساجد ميشوند ،كمبود فضاهاي اقامتي در بسياري از استانها بويژه استانهاي توريست پذير وهمچنين تغييرات صعودي نرخ آنها عليرغم تاكيد مسولان بر بالا نرفتن قيمتها وهزاران مشكل ديگربه طرزي غير قابل پيش بيني هميشه پيش روي گردشگران در هنگاميكه به مقصد خود رسيدهاند، وجود دارد.
از مشكلاتي مانند افزايش نرخ آژانسهاي مسافرتي وتورهاي گردشگري وعدم نظارت دقيق دولت برسير صعودي اين قيمتها،برابر نبودن آنچه كه آژانسهاي مسافرتي ازآن به عنوان خدمات وامكانات تورها ياد ميكنند با آنچه كه در واقعيت گردشگران با آن مواجه ميشوند، افزايش بيرويه قيمت بليتهاي اتوبوس، هواپيما و حتي قطارهاي مسافرتي و... نيز ميتوان به عنوان مشكلات عديده مردم قبل از سفر ياد كرد.
جايگاه نظارتي دولت كجاست؟
هر ساله از سوي سازمانها و ارگانهاي ذيربط اقدامات مختلفي در ارتباط با مسافرت مردم صورت ميگيرد، به طوري كه هرساله به منظور ترويج سفر در بين اقشار مختلف جامعه و در جهت رفاه حال مسافران ستادهاي ويژه نوروزي در استانهاي مختلف با اقداماتي مانند راهنماي مسافران براي ديدن جاذبههاي تاريخي، فرهنگي، طبيعي ، تهيه بروشور، برگزاري تورهاي ارزان قيمت، نظارت و كنترل بر قيمت مراكز اقامتي و هتلها، اسكان مسافران در شب اول و ...راه اندازي ميشود، اما باز مشكلاتي از نظر كمبود مراكز اقامتي و پذيرايي براي مردم بوجود ميآيد به طوري كه مردم مجبور مي شدند براي يك شب اقامت مبلغي گزاف بپردازند، درهمين ايام بسياري از مردم با تور سفر ميكنند و با قيمتهاي بالاي مواجه ميشوند، اين در حاليست كه جامعه تورگردانان دليل افزايش نرخ تورها را افزايش نرخ هتل ها عنوان كرده و ميگويند: 50 درصد هزينه يك تور را هزينه هتل و اقامت تشكيل مي دهد و مابقي نيزبه پرواز ، حمل و نقل ، راهنما و... مربوط مي شود و چنانچه قيمت هتلها و مراكز اقامتي افزايش يابد در نتيجه نرخ مسافرت با تور نيز افزايش پيدا مي كند . آنها معتقدند نرخ مراكز اقامتي در كشور در مقايسه با كشو رهاي ديگر بالاست و چنانچه جامعه هتلداران قيمت ها را كاهش دهند قيمت تورها نيز كاهش پيدا مي كند بنابراين مسافران و گردشگران زيادي در طول سال جذب خواهند شد .
واقعيت امر آن است كه نظارت بر قيمت هتلها و ميهمان سراها وتورها و...هر ساله صورت ميگيرد و هيچ كس هم از قانونهاي تصويب شده پيروي نميكند و عملا نظارتي هم بر قيمت هتلها و مهمان خانهها و ديگر خدمات گردشگري نيست همچنان بسياري از مهمانان نوروزي از قيمت سرسام آور مهمانخانهها و هتلها و... مينالند و وضعيت گردشگري همچنان نابسامان است.
نوروز85 و وعدههاي مسولان
حسن وظيفه دوست، رييس ستاد تسيهلات نوروزي از تشكيل معاونتهاي مختلف و تخصصي از جمله معاونت امنيت و انتظامي، معاونت اسكان و پذيرايي، معاونت پشتيباني، معاونت حراست، معاونت حقوقي و ...خبرداده و ميگويد: در معاونتهاي مختلف ستاد تسهيلات نوروزي هماهنگيهاي بين استاني و بين بخشي ميان 29 تا 30 دستگاه دولتي و اجرايي دخيل در امور گردشگران اجرا ميشود .
وي تاكيدكرد: ايجاد پايگاههاي مختلف اطلاع رساني در فرودگاهها، پايانهها، ترمينالهاي راهآهن و در كليهي مبادي ورودي و خروجي استانها، ايجاد سايت اطلاع رساني گردشگران، با امكانات ويژهي تبليغاتي در خصوص معرفي جاذبههاي تاريخي و گردشگري به همراه نقشهي هر استان ايجاد و فضاهاي اقامتي موقت و كمپينگهاي، ارايه امكانات و خدمات بهداشتي، درماني و امداد خودرويي و جاده ايي به گردشگران و ... از جمله برنامهاي اين ستاد است .
وي ادامه داد: لغو تعطيلات كليهي موزهها، كاخ و موزهها و سايتهاي تاريخي، افزايش سطح كميوكيفي رستورانهاي بين راهي و ارايهي تخفيف پنج درصدي به مسافران نوروزي، تشكيل كميتههاي مختلف بازرسي و ارزيابي عملكرد براي بازرسي كليهي واحدهاي اقامتي پذيرايي، رستورانهاي بين راهي، افزايش مراكز اورژانس جهت ارايهي خدمات بهداشتي و فوريتهاي پزشكي به مسافران از 250 مركز به 500 مركز ازديگر برنامههاي پيش بني شده در ستاد تسهيلات نوروزي است .
وظيفه دوست همچنين تاكيد كرد: گروههاي بازرسي و ارزيابي عملكرد در قالب اكيپهاي ناظر طرح نظارت و بازرسي اماكن اقامتي و پذيرايي كشور را اجرايي ميكنند ك در صورت مشاهدهي تخلف و نواقص رفع شده با ارايهي گزارشي به معاونت حقوقي ،با متخلفين برخورد قانوني صورت ميگيرد .
وي خاطر نشان كرد: سياست سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در تعطيلات نوروز 85، ايجاد تعامل و توازن مسافرتي ميان همهي استانهاي كشور و كاهش حجم مسافرتها به چندد استان به خصوص مانند، فارس، اصفهان و مشهد و .... است .
آيا وعدههاي اسكان مسافران عملي ميشود؟
مختار باقري، معاونت اسكان و پذيرايي اين ستاد نيز تصريح كرد: هماهنگي با كليهي استانها براي تشكيل كميتهي اسكان و پذيرايي به منظور آماده سازي و تجهيز كليهي واحدهاي اقامتي و پذيرايي، پيشبيني كمپهاي اقامتي موقت، هماهنگي با وزارت بازرگاني براي تدارك و پيشبيني اقلام مورد نياز مسافران، تعيين كيشيكهاي مختلف در كليهي صنوف خدماتي، از جمله برنامههاي معاونت اسكان و پذيرايي است.
باقري تاكيد كرد: در مجموع فضاهاي اقامتي 625 واحد، هتل با 28 هزار و 780 اتاق و حدود 60 هزار تخت بهاضافهي 1500 واحد مهمانپذير و 230 واحد هتل آپارتمان در تعطيلات نوروزي ظرفيت اقامتي كشور را تشكيل ميدهند .
به گفتهي وي، حدود يك ميليون كلاس درس و 300 هزار فضاي اقامتي در قالب كمپ و چادر براي اسكان مسافران و فرهنگيان در نظر گرفته شده است .
معاون اسكان و پذيرايي ستاد تسيهلات نوروزي تاكيد كرد: امنيت كمپهاي اقامتي و ارايهي خدمات بهداشتي و همچنين نگهداري از اموال مسافرين در همهي كمپينگها تامين شده است، و كليهي اين امكانات عمدتا به صورت رايگان و در برخي از استانها متناسب با شرايط وهزينههاي جانبي در اختيار مسافران قرار ميگيرد.
نرخ ورودي موزهها بيش از 500 تومان نخواهد بود
مدير كل موزههاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز خاطر نشان كرد: در طول ايام نوروز هزينهي ورودي براي كليهي موزهها و كاخ موزهها و سايتهاي تاريخي بيش از 500 تومان نخواهد بود .
وي ادامه داد: بر اساس آمار در استانهايي كه بيشترين تعداد گردشگران موزهاي را داشتند از مسوولان دولتي خواسته شده است در صورت مراجعهي گردشگران مانند سال گذشته زمان بازديد از هر يك از اماكن تاريخي و موزهاي تا 24 ساعت تمديد شود .
نصرتي همچنين تاكيد كرد: در خصوص اماكن و موزههايي كه ورود جمعيت بيش از حد به بناي آنها آسيب وارد ميكند، از مسوولان خواستهايم فروش بليت به صورت دسته بندي و بر اساس ظرفيت صورت بگيرد .
به گفته نصرتي احتمال لغو بازديد رايگان از موزهها در روزهاي جمعهي هر ماه به دليل وارد شدن خسارت به آنها وجود دارد .
انتهاي پيام