رييس سازمان انرژي اتمي روسيه و معاون وزير امور خارجهي چين در فاصلهي زماني اندكي از يكديگر به تهران وارد شدند تا بدين ترتيب دور جديدي از تلاشهاي ديپلماتيك براي حل مسالهي هستهيي ايران شكل بگيرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سرگي لاوروف، وزير امور خارجهي روسيه سفر رييس سازمان انرژي اتمي روسيه به ايران را فرصت ديگري براي يافتن راه حل ديپلماتيك مسالهي هستهيي ايران توصيف كرد.
وي گفت: مسالهي هستهيي ايران نيز در اين سفر مورد بررسي قرار خواهد گرفت. اين سفر به هيات روسي اجازه خواهد داد که به تلاشهايش در رابطه با پيدا کردن راه خروج سياسي و ديپلماتيك در اوضاع کنوني ادامه دهد. اين امکان ديگري براي ادامهي مذاکرات دربارهي پروندهي هستهيي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي است.
در همين حال گزارش شده است كه هيات روسي به رياست سرگي کرينکو، رييس روس اتم با خود پيشنهاد جديدي را در رابطه با تاسيس موسسهي مشترک غنيسازي اورانيوم به ايران نخواهد آورد.
سرگي بابورين، نايب رييس مجلس دوماي روسيه نيز گفته است که ادامهي مذاکرات ايران و روسيه به حل فضاي موجود در رابطه با برنامهي هستهيي تهران کمک ميکند.
معاون وزير امور خارجهي ايران نيز به دهلي نو سفر كرد و در ديدار با مقامات هندي دربارهي برنامهي هستهيي كشورمان به گفتوگو پرداخت.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري فرانسه، وزارت امور خارجهي هند با صدور بيانيهاي با اشاره به اين كه مهدي صفري، معاون وزير امور خارجهي ايران در آستانهي نشست ششم مارس (15 اسفند) شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي با مقامات هندي دربارهي برنامه هستهيي ايران گفتوگو كرده است، اعلام داشت: طرف هندي بر لزوم اجتناب تمامي طرفها از رويارويي، بر حفظ خويشتنداري و انعطافپذيري براي يافتن راهحل اين مساله تاكيد كرد.
اين گزارش خاطرنشان كرد، مانموهان سينگ، نخست وزير هند در نشست پارلمان اين كشور اعلام كرد كه دهلي از تشديد لفاظيها عليه برنامهي هستهيي ايران نگران است و گفت: استفادهي صلحآميز از انرژي هستهيي در هماهنگي با تعهدات بينالمللي حق مشروع ايران است.
هند در نشست اضطراري 13 بهمنماه شوراي حكام در همراهي با كشورهاي غربي عليه فعاليتهاي صلحآميز هستهيي ايران راي داد كه اين امر مخالفت احزاب چپ را در اين كشور برانگيخت.
در همين حال، جك استرا با متهم كردن ايران به تلاش براي ايجاد اختلاف در جامعه بينالمللي مدعي شد كه اقدامات تهران فقط به تقويت اجماع بينالمللي انجاميده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران به نقل از خبرگزاري فرانسه، جك استرا در پاسخ به سوالي درباره مذاكرات تهران - مسكو در خصوص پيشنهاد روسيه براي حل برنامهي هستهيي ايران به خبرنگاران خارجي در لندن گفت: مقامات ايران همواره ميكوشند تا از طريق رسانهها بازي كند.
وي افزود: ايران بايد دربارهي اين واقعيت كه تصميم براي گزارش آن به شوراي امنيت با " بيشترين آرا" به تصويب رسيده است؛ به خوبي فكر كند.
از سوي ديگر وزير امور خارجه سابق آلمان از آمريكا خواست به مذاكرات اروپا با ايران براي توقف برنامهي هستهيي تهران بپيوندند.
به گزارش ايسنا، خبرگزاري آسوشيتدپرس با اشاره به اين مطلب افزود، درخواست يوشكا فيشر، وزير امور خارجه سابق آلمان مورد حمايت زبيگنيوو برژينسكي، مشاور امنيت ملي آمريكا در دوران رياست جمهوري كارتر قرار گرفت.
برژينسكي ضمن انتقاد از دولت بوش براي دوري از مذاكرات اروپا با ايران گفت: يك رويكرد بهتر رويكردي است كه دولت براي توقف برنامهي سلاحهاي هستهيي كرهي شمالي عنوان ميكند.
وي اظهار داشت: در آن مذاكرات آمريكا به چين، ژاپن، كره شمالي و روسيه پيوسته است و حتي گفتوگوهاي مستقيمي با دولت پيونگ يانگ داشت.
فيشر كه تا نوامبر گذشته سمت وزارت امور خارجهي آلمان را عهدهدار بود، نيز گفت: برلين، پاريس و آلمان مذاكراتي با ايران داشتند؛ در حالي كه آمريكا تحريم ديپلماتيك تهران را ادامه ميدهد.
وي با اذعان به ضعيف بودن اروپا افزود: اگر به همراه يكديگر كار كنيم، فرصت مهمي را براي حل اين مساله خواهيم داشت.
وزير امور خارجهي سابق آلمان اظهار كرد، معنايي ندارد كه دولت بوش تغيير حكومت تهران را در حالي دنبال كند كه اروپاييها براي رسيدن به توافق با تهران تلاش ميكنند.
اين در حالي بود كه خبرگزاري فرانسه نيز در گزارشي نوشت كه آدام ارلي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا پيشنهاد فيشر براي پيوستن به مذاكرات با ايران را رد كرده و گفت: ما از رويكردي كه تاكنون داشتيم و هماهنگي نزديك با سه كشور اروپايي، روسها، چينيها و هنديها احساس راحتي ميكنيم.
وي افزود: رويكرد كنوني براي حل اين مساله به تقويت اجماع بينالمللي عليه ايران انجاميده است و گفت: فكر ميكنيم در چند ماه گذشته، بسط و تقويت اجماع بينالمللي در رابطه با برنامهي هستهيي ايران و تهديدي كه مطرح ميسازد ديدهايد.
ارلي ادامه داد: اين نتيجهي يك ديپلماسي منجسم و سنجيده از جانب ماست و ما از جايي كه اكنون قرار داريم، آسوده هستيم.
سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا هم چنين در واكنش به اظهارات منوچهر متكي، وزير امور خارجه ايران مبني بر آمادگي مشروط تهران براي مصالحه با روسيه براي حل برنامهي هستهيي ايران مدعي شد: اظهارات بسياري از جانب مقامات ايراني مختلفي مطرح ميشود كه به نظر ميرسد با يكديگر مغايرند.
وي افزود: فكر ميكنم شوراي حكام زمانيكه گزارش جامع مديركل را در تاريخ ششم مارس دريافت ميكند، همه اينها را به شكلي جامع مورد بررسي قرار ميدهد و آنگاه ما در شوراي امنيت به آن نگاه خواهيم كرد.
نيكلاس برنز نيز مدعي شد كه جامعه جهاني معتقد است كه نبايد به ايران اجازه غني سازي اورانيوم داده شود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري عراق، معاون وزير امور خارجه آمريكا در امور سياسي در گفتگو با شبكه خبري سي.ان.ان در مسكو بيان داشت: قطعنامههاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در ماههاي سپتامبر 2005 و فوريه 2006 بسيار واضح بودهاند؛ بر اساس اين قطعنامهها ايران نبايد هيچگونه فعاليت هستهيي انجام دهد.
وي مدعي شد: پژوهشهاي ايران در بخش غني سازي به اين كشور امكان ميدهد تا به قدرت توليد سلاحهاي هستهيي دست يابد؛ بنابراين بهتر است كه به ايران اجازه انجام چنين تحقيقاتي نيز داده نشود. اين همان مسالهاي است كه كشورهاي مختلفي چون مصر، سريلانكا، هند و آمريكا يكصدا و در چند هفته قبل خواهان عدم انجام غني سازي اين كشور شدند.
وي در ادامه گفت: اميدواريم ايران ميزان انزواي خود را در سطح جهاني درك و گزينه توقف غني سازي را انتخاب كند و در خصوص برنامه هستهيياش به پاي ميز مذاكره برگردد. در صورتيكه چنين كاري را انجام ندهد شوراي امنيت سازمان ملل بعد از دريافت نشست شوراي حكام آژانس در 6 مارس 2006 بررسي درباره اين مساله را آغاز خواهد كرد.
وي افزود: آمريكا از اقدامات تدريجي كه شوراي امنيت براي اعمال فشار عليه ايران به منظور همكاري اين كشور با جامعه جهاني در نظر ميگيرد، حمايت خواهد كرد.
برنز طرح پيشنهادي روسيه مبني بر انجام غني سازي اورانيوم ايران در خاك روسيه را پيشنهادي كاملا معقولانه توصيف كرد و اظهار داشت: آمريكا نيز از اين طرح پيشنهادي حمايت ميكند، اما ايران تا به حال تنها توجه اندكي به اين پيشنهاد داشته است.
معاون امور سياسي وزارت خارجه آمريكا در ادامه طرح تماس مستقيم آمريكا با ايران و ارايه تضمينهاي امنيتي به اين كشور را رد كرد و ضمن متهم كردن تهران به حمايت از تروريسم مدعي شد: آنها (ايرانيها) زماني كه اندك قدرتي به دست آورند به دستيابي به توان هستهيي و حمايت از تروريسم اكتفا نميكنند و حتي برخي هم معتقدند كه آنها سياست خصمانهاي را عليه كشورهاي خاورميانه آغاز ميكنند؛ الان نيز فرصت مناسبي نيست كه آمريكا تضمينهاي امنيتي را به ايراني بدهد.
در همين حال «گروه بينالمللي بحران» روز پنجشنبه توصيه كرد، اگر طرح هستهيي روسيه دربارهي مسالهي غنيسازي اورانيوم ايران رد شد، جامعهي بينالمللي بايست به ايران اجازه دهد به غنيسازي اورانيوم بپردازد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري فرانسه، اين گروه غيردولتي اروپايي كه مقرش در بروكسل است، اعلام داشت: گزينهي روسي جذابترين راه براي پايان بنبست مسالهي هستهيي ايران با غرب است، اما جايگزين قابل پذيرشي براي آن ميتواند مجاز كردن تهران به انجام غنيسازي ظرف چند سال آينده باشد.
اين گروه اعلام داشته است، اين پيشنهاد ميتواند در سه مرحله به مورد اجرا در آيد و در ازاي آن تهران ميبايست بپذيرد كه غنيسازياش را پنج تا هفت سال به تعويق بيندازد.
در مرحلهي اول اين طرح كه دو تا سه سال به طول ميانجامد، تمامي فعاليتهاي مربوط به غنيسازي اورانيوم ايران بايد به حالت تعليق درآيد و آژانس بينالمللي انرژي اتمي تمامي تاسيسات هستهيي ايران را مهر و موم كند، در عوض، اتحاديهي اروپا با ايران همكاريهاي تجاري خواهد داشت و به شركتهاي اروپايي اجازه خواهد داد تا در ساخت نيروگاههاي هستهيي در ايران شركت داشته باشند.
مرحلهي دوم اين طرح كه سه تا چهار سال به طول ميانجامد، مربوط به اعتمادسازي بين طرفها خواهد بود و آژانس بينالمللي انرژي اتمي كنترلهاي شديدي را اعمال خواهد كرد تا اينكه بتواند اعلام كند كه هيچ مواد و يا
فعاليت اعلام نشدهيي در ايران وجود ندارد. ايران نيز به نوبهي خود فعاليتهاي مربوط به غنيسازي را تحت كنترل و به صورت محدود در آزمايشگاهها و با اهداف تحقيقاتي از سر خواهد گرفت.
در مرحله پاياني و سوم نيز، ايران توليد عادي سوخت هستهيي را همچنان تحت كنترل آژانس بينالمللي انرژي اتمي اغاز ميكند.
اين گروه خاطرنشان كرد، تلاشهاي ديپلماتيك اروپايي براي پايان دادن به برنامهي هستهيي ايران بيثمر بوده و شوراي امنيت نيز به نظر نميرسد بتواند براي اعمال تحريمهاي شديد كه بتواند نظر ايران را تغيير دهد، به توافق برسد.
خبرگزاري رويتر نيز با انتشار گزارشي به نقل از يك ديپلمات گزارش داد كه ايران اطلاعاتي را دربارهي پروژهي «نمك سبز» كه اطلاعات جاسوسي غربي مدعي بودند با طرح كلاهك موشكي و آزمايشات با مواد انفجاري مرتبط است، به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارايه كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين گزارش به نقل از يك ديپلمات عاليرتبهي نزديك به آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه خواست نامش فاش نشود، افزود: بازرسان آژانس ظرف يك يا دو روز آينده براي بررسي اطلاعات پروژهي نمك سبز به تهران وارد ميشوند.
رويتر افزود: اين اطلاعات ميتواند بخش مهمي را از گزارش محمد البرادعي، مديركل آژانس دربارهي فعاليتهاي هستهيي ايران تشكيل دهد كه قرار است ظرف هفتهي آينده و در آستانهي نشست 15 اسفندماه شوراي حكام به اعضاي شوراي ارايه شود.
اين گزارش حاكي است، ديپلماتها اميدوارند گزارش البرادعي ارزيابي منسجمي را از سه سال تحقيقات آژانس دربارهي برنامهي هستهيي ايران و اين كه اين برنامهي صلحآميز است يا خير، فراهم كند.
به مسالهي « پروژهي نمك سبز» براي اولين بار در چكيدهي گزارشي كه اولي هانيونن، معاون پادماني البرادعي در نشست 13 بهمنماه ارايه كرد، اشاره شد. در اين گزارش ادعا شده بود سه بعد از اين پروژه ميتواند ابعاد نظامي هستهيي داشته باشد.
از سوي ديگر يك پايگاه اينترنتي نوشت، در نشستي ميان مقامات تروئيكاي اتحاديهي اروپا شامل نمايندهاي از دفتر رييس سياست خارجي اتحاديهي اروپا، رييس دورهيي اتحاديهي اروپا و نيز شوراي اروپايي و تركيه طرفين دربارهي ايران، عراق، سوريه و الحاق تركيه به اين اتحاديه با يكديگر گفتوگو كردند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتي آبهابر كه به انتشار اخبار مربوط به روابط تركيه و اتحاديه اروپا ميپردازد و مركز آن در بروكسل قرار دارد، نوشت: ديپلماتهاي ترك در ديدار با مقامات اروپايي اطمينان دادند كه موضع آنكارا دربارهي برنامهي هستهيي ايران در راستاي مواضع اروپا قرار دارد.
بر اساس اين گزارش، يك منبع ديپلماتيك گفت: تركيه از تلاشهاي اتحاديهي اروپا براي يافتن راهحل اين مساله از طرق ديپلماتيك حمايت ميكند.
وي افزود: آنكارا به مواضع مشترك اتحاديه ي اروپا در مذاكراتش با آژانس بينالمللي انرژي اتمي پيوسته و به اين كار ادامه خواهد داد.
منبع ديپلماتيك ياد شده، گفت: تركيه از ايران ميخواهد به گفتوگوي شفاف و همكاري كامل با آژانس بينالمللي انرژي اتمي بپردازد.
انتهاي پيام