قرار است به دنبال دستور رييس قوهي قضاييه، دانشجوياني كه زنداني هستند آزاد شوند و اين دستور در حال طي مراحل قانوني است. ارزيابي چند فعال دانشجويي در اين باره در پي ميآيد.
عضو يك انجمن اسلامي دانشجويان:
آزادي دانشجويان به تنهايي انگيزه بخش نيست
سخنگوي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف ضمن مثبت تلقي كردن اقدام قوهي قضاييه در بارهي طرح آزادي زندانيان دانشجو گفت: البته اين اقدام مثبت است اما به تنهايي نميتواند فضاي پويا را به دانشگاه برگرداند.
«كيوان اميري» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا آزادي دانشجويان در حالت حداكثري به اين معناست كه مانعي از مقابل دانشجويان برداشته شده است، اما به تنهايي انگيزه بخش نيست.
وي اظهار داشت: گفت: تمام تلاش خانوادههاي دانشجويان زنداني در سالهايي كه در زندان بودند اين بود كه آنها بخشيده شوند. حتي خانوادههاي دانشجويان زنداني زمان آقاي خاتمي رييس جمهور تلاش كردند او را وارد صحنه كنند تا بتوانند بخشش كيفري بگيرند، اما امروز كه كاملا داوطلبانه اين اقدام در حال پيگيري است از نظر دانشجويان كاملا مثبت است.
اميري با تاكيد بر پتانسيل بالاي نقادي در دانشگاه و در ميان دانشجويان گفت: اگر اين اقدام را در كنار ساير تصميماتي كه از طرف وزارت علوم گرفته شده و ميشود - تعويض مديران و انتخاب مديراني با جهتگيري خاص - قرار دهيم متاسفانه نقش انتقادي دانشگاه تضعيف خواهد شد.
اين فعال دانشجويي ضمن اشاره به سخنان وزير علوم مبني بر اينكه «دانشگاه نبايد باشگاه احزاب سياسي باشد» گفت: اين حرف درستي است و ما هم روي آن اتفاق نظر داريم. بارها گفته شده است كه دانشجو دغدغهي نان ندارد، تعلق به ساختار قدرت ندارد، اما اگر منظور وزير علوم اين باشد كه از دانشگاه بايد سياست زدايي كرد نقش انتقادي دانشگاه تضعيف ميشود و اقداماتي چون آزادي زندانيان دانشجو نميتواند انگيزهاي براي انجام نقش انتقادي آنان باشد.
عضو بسيج دانشجويي:
اظهار عقيدهي دانشجويان جرم تلقي نشود
آزادي دانشجويان فضاي دانشگاه را تلطيف ميكند
مسوول بسيج دانشجويي دانشگاه امام صادق(ع) با ابراز خوشحالي از پيگيري پروندهي آزادي دانشجويان زنداني، گفت: خبر خوشحال كنندهاي است كه به هر حال دانشجويان كه هم صنف ما هستند و به خاطر ابراز عقيدهشان زندان شدند در تعامل سازندهي وزارت علوم و قوهي قضاييه مورد عفو قرار ميگيرند.
«عطاءالله بيگدلي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: در سالهاي اخير و قبل از انتخابات سوم تير دانشجويان ادبيات مناسبي براي نقد دولت و نظام انتخاب نكردند و اين منجر به اصطكاكهايي بين دانشجويان و نظام شد كه منجر به دادگاهي شدن بعضي از دانشجويان از دو طرف شد، هر چند تعداد بيشتري از كساني كه احضار شدند گرايش به اصلاحطلبان داشتند.
وي افزود: آن زمان وفاق و همدلي بين دولت و قوهي قضاييه نبود كه مشكل دانشجويان حل شود چرا كه دستگاه قضايي حق هم داشت، هر كس جرمي مرتكب شود ميبايست با او برخورد شود و اين كاملا درست است، اما وزارت علوم قائل به مزايايي براي دانشجويان و برخورد ملايمتري در قبال تخلفات آنها بود.
بيگدلي افزود: همواره تاكيد كردهايم كه دربارهي جرمهاي شبه سياسي و جرمهايي كه مربوط به اظهار عقيده است - البته نه در حد تهمت – اولا جرم تلقي نشود چرا كه دانشجو آزاد است كه نقد كند، از دولت و نظام و اتفاقا اين نقد هم به نفع نظام است و ثانيا اگر تندروي اتفاق افتاد كميتهي انضباطي به آن رسيدگي كند.
وي افزود: اين اقدام - آزادي دانشجويان - ميتواند فضاي دانشگاه را تلطيف كند، به ويژه اينكه اين عمل توسط دولت احمدينژاد انجام ميشود و دانشجويان توقع اين را از سوي اين دولت نداشتند.
عضو شوراي مركزي دفتر تحكيم وحدت(طيف علامه):
عملي شدن «آزادي دانشجويان» روح تازهاي به دانشگاه ميبخشد
عضو شوراي مركزي دفتر تحكيم وحدت(طيف علامه) اظهار داشت: اين خواستهي حداقلي است كه دانشجويان زنداني سياسي آزاد شوند؛ معتقديم قوهي قضاييه بايد به سمتي برود كه تمام كساني كه به نظر ما به اتهامات عقيدتي و سياسي زنداني هستند آزاد شوند.
«فريد مدرسي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا دربارهي قرار آزادي دانشجويان زنداني كه به دنبال دستور رييس قوهي قضاييه در حال طي مراحل است، گفت: ما به عنوان يك تشكل دانشجويي از كليت اين مساله از سوي هر مقام مسوول حمايت ميكنيم، ولي با توجه به مواضعي كه قبلا اعلام شده بود، نسبت به اين قضيه زياد اميدوار نيستيم و فكر ميكنيم در عملي شدن اينها موانعي وجود دارد.
اين فعال دانشجويي تصريح كرد: فكر ميكنيم حداقل اعلام اين موضع از سوي آقاي هاشمي شاهرودي مثبت است اما اميدواريم اگر عملي نشد پاسخگو باشند.
مدرسي گفت: كليت بحث آزادي دانشجويان زنداني به صورت رسانهيي و بخشنامهيي باعث فعاليت سياسي بيشتر دانشجو نميشود بلكه عملي شدن و محسوس بودن آنها از نظر سياسي روح تازهاي به دانشگاه ميبخشد. تمام شخصيتها در بيان نظرات خود گفتهاند كه دانشجوها بايد آزادانه فعاليت سياسي كنند اما زماني اين رخوت و انفعال ميتواند در دانشگاه به پويايي تبديل شود كه اين نظرات براي دانشجويان محسوس و ملموس شود.
وي در ادامه افزود: عملي شدن فضاي باز سياسي در دانشگاهها مطمئنا تنها متاثر از عدم برخورد با فعالان دانشجويي نيست. مثلا بايد از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت علوم، فضايي ايجاد شود كه هركس با هر تفكري بر مبناي مرامنامه و اساسنامهي مشخص فعاليت خود را انجام دهد. اين كار هم باعث ميشود هرج و مرج فكري داخل تشكلها صورت نگيرد و هم اينكه مشي و روش فعاليت هر تشكلي مشخصتر شود اما در غير اين صورت با بسته بودن فضا، كسي كه نميتواند بر طبق تفكر خود تشكل مستقلي ايجاد كند، وارد تشكلهاي ديگر ميشود و اين امر به نوعي منجر به هرج و مرج تشكيلاتي خواهد شد.
مسوول سياسي جامعهي اسلامي دانشجويان:
چرا دانشجويان زنداني شدند؟ چرا حالا آزاد ميشوند؟
مسوول واحد سياسي جامعهي اسلامي دانشجويان دربارهي قرار عفو دانشجويان زنداني، معتقد است: زماني كه اين دانشجويان به زندانها رفتند، علت زنداني شدنشان تبيين نشد؛ حال كه دوباره بازميگردند به اين محيط، باز هم همان فضاي وهم موجود است كه چنين فضاي وهمي اصلا به عدالت كمك نميكند. پس چرا در اين باره توضيحي در رسانهها داده نميشود؟
« احسانالله كريمخاني » در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا افزود: دربارهي زمينهي عدالت كه چرا اين افراد را زنداني كردند توضيح درستي داده نشد و معيارها و ملاكهاي جلوگيري از حضور آنها در اجتماع تبيين نشد و اكنون نيز كه دوباره اين افراد به اجتماع بازميگردند، باز هم تبيين نميشود كه به چه دليل بازميگردند و يا چه ضرورتهايي تغيير كرده است كه راه براي بازگشت آنها به محيط اجتماعي هموار شده است؟
وي در ادامه افزود: ضعف اساسي كه نمونهي آن در پروندهي مفاسد اقتصادي نيز مشاهده ميشود ضعف رسانهيي و عدم تبيين و روشن كردن عملكردهاست. يعني بايد توضيح داده شد كه اين عملي كه انجام شد با كدام استاندارد و معيار تعريف شدهي ديني، قضايي، عرفي و اجتماعي قابل بررسي است؟ به عقيدهي من، بايد يك برنامهي تلويزيون تدارك ديده شود كه در يك سو نمايندگان دانشجويان و در سوي ديگر قوهي قضاييه قرار گرفته و يك تبيين اساسي در اين مسايل صورت بگيرد تا اين قضايا مستمسك رسانهها براي بازيهاي سياسي نشود. حال آنكه به نظر ميرسد يا نميخواهند و يا نيازي به روشنگري احساس نميكنند؟
كريمخاني در ادامه با بيان اينكه «فضاي سياسي دانشگاهها و جامعه تغيير اساسي كرده است» افزود: دولتمردان و كساني كه در گذشته دستي در دانشگاه دست داشتند و نگاهي كه به دانشجو وجود داشت، نگاه بازيهاي سياسي و سوءاستفادههاي سياسي بود كه برخي از جناحها به دانشجويان داشتند و دانشجويان پارسنگ جريان آنها بودند نه يك وزنهي سياسي. اما در حال حاضر اين نگاه تغيير كرده و با اين تغيير نگاه لازم ديدند يك تغيير روش و يك رحمتي را نشان دهند و در واقع قوهي قضاييه اين بخشش را نشان دهد تا فضاي دانشگاه را به سمت عقلانيت و منطقي شدن پيش ببرد.
وي در ادامه تاكيد كرد: رحمت از موضعي خوب است اگر روشنگري به همراه داشته باشد، يعني دقيقا نشان دهند كه خطا چه بوده و رحمت به چيزي در عرصهي اجتماعي كمك ميكند، اگر اين جريان صورت بگيرد بسيار مناسب است و كسي مخالف آن نيست؛ اما متاسفانه اين ضعفي است كه ما از نظر تبيين استراتژي كلان قضايي داريم.
دبير سياسي جامعهي اسلامي، دانشجويان را ذهن فعال جامعه دانست كه دردهاي اجتماعي را انتقال داده، آنها را تبيين كرده و در پي مطالبات اجتماعي مردم هستند. وي دربارهي با زنداني شدن دانشجويان گفت: با توجه به اينكه فضاي دانشجو ايجابي است، يعني فرهنگسازي، سياستسازي و ... انجام ميدهد، هنگامي كه اجتماع با او فضاي سلبي را پيش ميبرد و از بروز و ظهور او در اجتماع جلوگيري ميكند، مطمئنا بايد توضيح درستي داده شود مبني بر اينكه تهديد اين دانشجو يا اين جريان براي اجتماع چه بوده است و لازمهي آن اين است كه تبيين شود كه اجتماع به چه سمتي حركت ميكند. بنابراين وقتي اين سمتگيري مشخص شد، تمام اجتماع با اين جريان همراهي كرده و دانشجوي خاطي نيز با جنبهي سلبي كنار ميايستد. اما اگر اين سمتگيري تبيين نشود، متاسفانه با فضايي مواجه خواهيم شد كه تبديل به يك ديكتاتوري ميشود و براي فرار از اين مقولات و اين نوع بازيهاي سياسي، مهمترين و اصليترين رسالت تبيين اين مسايل است و بر دوش دستگاهي است كه چنين عملي را انجام ميدهد.
كريمخاني در ادامه با بيان اينكه «حتي گاهي برخورد انتظامي با دانشجويان لازم است»، گفت: اما بيشترين موضوعي كه بايد در اين فضا تعريف شود، تعريف يك مهندسي اجتماعي است كه در آن انتظام و جرياني كه نظم اجتماعي را به هم ميزند كاملا تبيين شده و حدود و ثغور يك جريان دانشجويي نيز كاملا در آن تعريف شده باشد.
وي افزود: متاسفانه در كل ايران پس از 27 سال ما هنوز دكترين امنيت قضايي ملي را تعريف نكرديم؛ در صورتي كه در تمام كشورهاي دنيا دكترين امنيت ملي، امنيت اجتماعي، امنيت قضايي را تبيين كرده و آن را به صورت يك چارت كامل به اجتماع عرضه ميكنند اما متاسفانه در اين زمينه ما بسيار كاهلي كردهايم. يعني تمام اين برخوردها يا قائم به شخص بوده يا قائم به گروه يا جبهه و اين بسيار ضربهزننده است؛ چرا كه با تغيير اين فضا با اقبال مردم يا برگشت آنها از كسي يا كساني اين جريان به هم خورده و مردم دوباره يك تشتت فكري پيدا ميكنند. به نظر من بايد در اين زمينه استاندارد تعريف كرد و بايد دكترين امنيت قضايي و تمام حدود و ثغور ساحتهاي اجتماعي آن مشخص شود و تمام كساني كه دستاندركار اين قضايا هستند و ميبخشند، سلب ميكنند يا ايجاب ميكنند، استاندارد كاري خود را تعريف كنند تا مردم بدانند از كدام جريان بخواهند و از «چرايي» جريانات بپرسند.
انتهاي پيام